За образователните системи по света и у нас

• 236 668
  • 3 787
  •   1
Отговори
# 2 955
  • София
Джуди, звучиш като началник, който баламосва подчинените си, че трябвало първо желание и подръчни средства, които всеки ги има, а всъщност не му се дават пари. Такива съм ги чувала и не ги купувам. Не може човек да работи спокойно с подръчни средства и да иска от учениците линия или хронометър. Защо трябва работникът да финансира фирмата? Хубаво, може да има на телефона си хронометър, но длъжен ли е да го използва, нали този телефон е лично негов, не му го е дал директорът! Нещата се правят с пари. И без извинение ще използвам едно клише, ама си е много на място - не можеш да правиш с пръдня боя.

# 2 956
Няма какво да се лъжем, материал по БЕЛ от горен курс бе смъкнат надолу и деца в началното учат безумия. Вижда се ясно резултатът от това решение последните години.

Всичко опира до желанието за демонстрация, не толкова до пари. Нищо не дава правителството даром, ние родителите плащаме и хартията. Има си грантове и се кандидатства за тях (€13 per student per science subject taken)

# 2 957
Русалка аз ползвам ежедневно български език, нищо, че живея в "чужбина". както и детето ми.
Това - да ползваш един език ежедневно говоримо, все още не означава, че говориш и пишеш книжовно правилно, спазвайки всички граматически правила...../в този случай трябва да заклеймим диалектите/
За пример не са единствено живеещите от дълго време в "чужбина"...
Действителноста е такава - излезеш ли от училище масово спада използването на езика писмено - изключвам разни чатове и форуми...
Лично на мен ми е жал да слушам хора, които не могат да се изразят говоримо и използват думи като "туй", "онуй". "тоя" и т.н. Тези хора едва ли пишейки ще се изразят по-различно....

# 2 958
  • София
а тук няма такива работи с грантове, а е всичко в общата издръжка, а ако училището иска нещо, да проси от родителите. Не съм казала някой да дава нещо даром, а да не се очаква от учителите даром да работят, само с едното желание за демонстрация или да са притиснати да просят пари или да купуват от джоба си материали, за да си проведат свястно урока, имайки демонстрация. Не става тая работа така. Все едно оперативният сцетоводител да плаща за поддръжка на програмата вместо шефа, само и само да си свърши работата.

# 2 959
  • волно калдъръмче
Напълно съм съгласна, Андариел. В някои браншове може и с трици маймуни да хващат. Но да се изказваш за образованието, пречупвайки го през ограничената си призма, е много погрешно  Peace

Нима наистина вярваш, че някой до вчера е знаел, че се пише много трамваИ, но след време го е позабравил, защото не е чел на книжовен бг..
Както и нашумялото напоследък "здравей те".

# 2 960
Мен ме скубят по 300 евро годишно за училищни разходи и още толкова за всякакви благотворителни дейности. В ДГ в София обаче за 100 лв. беше вой до небето и пак давахме само няколко родители.

Защото образованието било безплатно, то и тук безплатно се води. А, иначе нямало проблем да се даде определена сума за частни уроци, колко му е?! Логиката е ....един път. Whistling

С чакане и търпение нищо не става...видимо е.

# 2 961
  • волно калдъръмче
600 евро? Това си е равно на университетска такса. Направо диплома за висше да си искате на изхода.

Тук си я караме за без пари и само си мрънкаме профилактично  Laughing

# 2 962
Цитат
08.12.2016

С Решение № РД-02-36-1453/ 02.12.2016г. на заместник – министър и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” – Деница Николова е предоставена безвъзмездна финансова помощ за проектно предложение  с регистрационен номер BG16RFOP001-3.002-0022 "Изграждане, оборудване и обзавеждане на нов учебен корпус на Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „ Н.Й. Вапцаров” с.Средище, общ. Кайнарджа Оперативна програма „Региони в растеж” по процедура BG16RFOP001-3.002 „Подкрепа на професионалните училища в Република България”.
Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-3.002 „Подкрепа на професионалните училища в Република България” се реализира в рамките на приоритетна ос 3 „Регионална образователна инфраструктура на Оперативна програма „Региони в растеж”.
Общият размер на отпусната безвъзмездна финансова помощ е 1 299 999, 80лв., срок на изпълнение на проекта е 30 месеца, бенефициент е община Кайнарджа.
Проекта предвижда изграждане на нов учебен корпус, състоящ се от 6 нови учебни кабинета по професионална подготовка с хранилища:
- Кабинет по трактори и автомобили
- Кабинет по двигатели с вътрешно горене
- Кабинет по растениевъдство
- Кабинет по животновъдство
- Кабинет по транспортна техника
- Кабинет по пътностроителна техника

Само на един клик разстояние.

Да, 600е за година, за безплатно образование в училище в скъп район. За бедните райони/училища държавата дава грантове. 250е като дарение, 50е за книгите/арт/крафт. Останалото е под формата на инициативи като table quiz, bake sale и всякакви други инициативи и спортни празници.
Годишните такси в частните училища тук са по-ниски от същите в частните училища в София Wink

# 2 963
Джуди, ама то и дъвките са два лева, ама се натрупват, ако купиш кутийка дъвка, кутийка солети... Какво означава, че не струвало скъпо! ВземИ един лист и ги сметни нещата, дето не стрували скъпо, да видиш накрая какви числа ще получиш! Говориш така, все едно нещата стават без пари.
И да, в чужбина също нещата стават с пари, само дето там бюджетите са доста по-големи, и едва ли учителите си купуват хартията и маркерите, ако не се съберат пари от родителите. Защото тук дори за копиране на тестовете се събират пари, а би трябвало да е за сметка на училищния бюджет, защото с тези тестове децата работят, а не е като учителката да си ги копира и да си ги носи вкъщи. Тук принципът е "паре нема - действайте". Въпросът винаги е във финансирането, защото дори едно дървено блокче струва пари.
В Канада е точно така. Учителите си купуват по-голямата част от необходимите материали от собствения си джоб и никой не им ги възстановява.

# 2 964
  • София
Мен ме скубят по 300 евро годишно за училищни разходи и още толкова за всякакви благотворителни дейности. В ДГ в София обаче за 100 лв. беше вой до небето и пак давахме само няколко родители.

Защото образованието било безплатно, то и тук безплатно се води. А, иначе нямало проблем да се даде определена сума за частни уроци, колко му е?! Логиката е ....един път. Whistling

С чакане и търпение нищо не става...видимо е.

А малко ли са сто лева? Особено когато се купуват допълнителни помагала доброзорно, защото иначе детето няма как да работи? Ако имаш заплата от 500 лева и две деца, познай как ще ти се отразят сто лева на дете плюс по още поне по сто на калпак за помагалата. Канцеларските материали не ги броя, нито раницата. Сега, за да бъде честно, трябва да направиш и сравнение на заплатите в България и тези в твоята чужбина.
Частните уроци хич не ги засягай, защото те са за кандидатстване, и както стана ясно в тази и други теми, не са измислени от нашенци, а са разпространени и в чужбините, когато е зор да се влезе в подходящо училище или да се премине от един коловоз в друг. Айде, не ги ядем доматите с колците!

Ми, учителите защо купуват! Аз като наемен работник и един кламер няма да купя за своя сметка, защото зная, че всичко е въпрос на управленски решения. Ако началникът иска работата да върви, да осигури материали, а аз ще работя точно толкова, колкото ми позволява отпуснатият бюджет за материали. Ако няма бюджет - значи няма да има демонстрации.

# 2 965
Не знам дали сте писали - колко различни учебници по даден предмет за определен клас има в чужбина?
Прочетох това и  ooooh!
http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=2439

МОН одобри проекти за 112 учебника и учебни комплекти (учебници и помагала) за I и V клас. Те са внесени от 25 издателства.
Знам, че има ДОС (държавни образователни стандарти) /преди ДОИзисквания/, но при различна информация в различните учебници, децата нямат "равен старт".

# 2 966
Андариел, купуват, защото си обичат работата и искат децата да знаят и да ги учат добре.

Факт е това, че бюджета стига до маси, столове, лавици, определен брой принтирани листа на ден, дъска и локъри, но всичко в стаята като боядисване на стаята, подмяна на счупени неща, подредба , табла, обуч. плакати, банери за корковите дъски, коркови дъски, магнити, книги, учебни помагала, ламинатор, химикали, моливи, маркери, папки, кутии за подредба на материалите, материали и прочие са за сметка на учителя.

http://www.huffingtonpost.ca/2014/06/12/bc-classroom-photos-teac … ke_n_5489576.html

Тук също така искат и доста неща от учениците да си носят като моливи, папки, хартия за писане, тетрадки, гуми, лепила, блокчета за апликации и рисуване, хартия за принтиране, калкулатори, речници, маркери, бои, рисувателни материали, острилки, снаксове и т.н.

Докато в Англия всичко в стаите и описаното з авсеки ученик беше осигурено от у-щето и учителите не се налагаше да добавят нищо съществено от собствения си джоб.

Заплатите са друга тема, но не са чак толкова високи и отново не е оправдано закупуването на основни неща з работа от учителите.

Последна редакция: чт, 09 фев 2017, 17:09 от Анонимен

# 2 967
  • София
интересно, учителите си плащат от джоба, защото си обичат работата, а адвокатите примерно, всеки кламер начисляват в хонорара си, а пак си обичат работата. Е, защо никой не очаква от адвоката да купува от джоба си от любов към работата, а от учителя е ок? Нима адвокатите не искат клиентите им да са добре и със защитени интереси? Нещо учителите (бих добавила и лекарите), за благотворители нещо ги имат много хора, които трябва да финансират структурата, защото си обичали работата. Е, сиренето е с пари и за адвоката, и за учителя!

# 2 968
Не знам дали е интересно, но учителите наистина се считат за благотворително дружество и се очаква много от тях като вид на стаята им, обучения за тяхна сметка, оставане преди и след работно време за срещи с родители и мийтинги без заплащане.

Системата им е такава Simple Smile

Интересното за мен е как се искат сума ти материали надписани с името на ученика в първите дни след започване на учебната година, но има деца, които и да имат и да анямат пари отказват да носят такива необходими материали или носят по 1-2 неща и като свършат учителите се принуждават или да купят сами липсващото или да  се вземе от изпълнителните деца, които са си занесли вискчо и отгоре, но не ползват всичко през учебната година. И така..

Проблемите са почти навсякъде едни и същи.

# 2 969
Lorenca, в IB primary няма учебници. Т.е. поне до 7 клас.

Общи условия

Активация на акаунт