За образователните системи по света и у нас

• 236 686
  • 3 787
  •   1
Отговори
# 2 970
тити, по записки и материали на учителите ли учат? Никакви ли отпечатани помагала не ползват?
В началото на годината им раздават програма какъв материал следва да се покрие?

# 2 971
  • На село (близо до Лондон)
lorenca, за Англия от 4 до 11г нямат учебници. И домашни нямат, с изключение на 5-10 думи спелинг и 10 задачи за седмица. В средното училище от 11 до 14г възраст пак няма учебници, има само по френски и латински. Домашни имат.
Не им раздават какъв материал трябва да се покрие, учителката знае, децата не.

# 2 972
да, същото като при Gi. Доколкото знам, при зададена учебна програма всеки учител има свободата да преподава материала както и в какъвто ред намери за добре.

# 2 973
Не знам дали сте писали - колко различни учебници по даден предмет за определен клас има в чужбина?
Прочетох това и  ooooh!
http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=2439

МОН одобри проекти за 112 учебника и учебни комплекти (учебници и помагала) за I и V клас. Те са внесени от 25 издателства.
Знам, че има ДОС (държавни образователни стандарти) /преди ДОИзисквания/, но при различна информация в различните учебници, децата нямат "равен старт".

А четохте ли как са ги "одобрили"?

Скрит текст:
-> Дали има учител, който да не е "одобрил" одобрените от МОН учебници? В повечето училища учителите като на партийно събрание отбелязват, че учебнииците са "приложими" без дори и да са имали време да ги разгледат. Пародията е пълна.

-> Дали има учител, който да е прегледал 100 учебника, учебни тетрадки и помагала за една седмица, за да ги одобри... Simple Smile)

-> "Оценяването" се състоеше в поставяне на отметка в графа " приложим" или " неприложим"...

-> това оценяване беше пълна пародия! кого заблуждавате?! как се четат 10 учебника за една седмица?!

от ФБ, uchiteli.bg

И тук има няколко издателски къщи, към 10тина се сещам на първо четене. Всяка първа седмица на юни месец ни се дава списък с името на учителя за следващата година и списък с учебниците, които той е избрал и аз съм длъжна да си ги купя. Чета си ги лятото, купувам доп. материали, свалям и от интернет ...и септември месец с песен Wink

# 2 974

Government considers PISA tests for 5 year olds

The government is considering taking part in a pilot of tablet-based tests for some of the youngest children in England’s primary schools.
Feb 9, 2017

# 2 975
GI, тити, как се подготвят децата? Къде правят справка с теория? Онлайн ли ползват материали?
Моето, когато заспорим за някакъв факт - било то формула, определение, по природни науки, отваря учебника и казва - ето, че е така  Twisted Evil

# 2 976
Децата учат в училище. До 11г. имат около 1 домашно на седмица - задачи по математика, или думи за спелуване. Трябва да четат книги всеки ден за около половин час. Подготовка за следващия ден както в Бг няма. Ако детето/родителя има желание за допълнително натоварване - има сайтове за упражнения.

# 2 977
потвърждавам. Веднъж месечно имат проект, свързан с рисърч. Ако не са се организирали добре в училище, довършват вкъщи.
Ползва се много онлайн информация, уикипедия не се разрешава.
В 6 клас почва secondary и там нещата се доближават повече до бг система.

# 2 978
  • На село (близо до Лондон)
И на мен ми се иска да има учебници по които да се следи как и къде се движат, но няма.

# 2 979
  • София
Системата гледа да държи родителя надалеч, освен ако не реши да го занимава с глупости (извинете, ама за мен в училище са си губивреме) като доброзорно доброволчество, правене на проекти и т.н. Като да оставиш на клиента да избере боята на стените, за да се чувства зает, но да не иска много да знае как му строиш къщата.

# 2 980
  • Bristol
В Англия материалът, който трябва да се усвои е точно определен и се следва national curriculum. Но в каква последователност ще го научат, какви методи ще се ползват, тук учителите имат свобода. Те сами подбират материалите си и подготвят уроците си в зависимост от децата в класа.
Аз винаги имам под ръка някакви книги с теория в къщи, ако децата закъсат с домашно и аз не съм сигурна какво точно се иска от тях, тогава отварям книгата.
В началното училище освен от домашните и родителските срещи, когато можеш да разгледаш тетрадките на децата, всеки срок получаваме репорт, какъв материал е усвоило детето, какво ще затвърждава следващия срок и какво ново ще му бъде дадено да научи.
В гимназията вече си имат тетрадки, които ги носят в къщи и записките в тях са достатъчни, за да се разбере какво учат.
За изпитите на 16 години също записките би трябвало да са достатъчни, но е хубаво да има и учебници, като се взима учебник на exam board, чийто изпит ще държат. Избира се от училището, бордовете са 5. Синът по математика беше на Edexcel, от училището ни бяха дали техен учебник. Но на мен не ми хареса как са представили материала и като помощно средство ползваше и учебника на AQA.
За 18 годишните, A levels, вече няма как без учебници, същите exam boards са като за GCSE и се избира от училището кой да е. Учебниците вече се закупуват от родителите.
Ползват се много онлайн ресурси, дори и уикипедия докато са малки, но им обясняват да не преписват дословно, а да видоизменят написаното. След определен етап им обясняват, че на уикипедия и други сайтове не може да им имаш 100% доверие и не са официален източник, който да се ползва в курсовите задачи. Но примерно препратките (references) в уикипедия може да са полезни и да ги търсят и четат тях.

# 2 981
# 2 982
Хах, понеже емирствата са на второ място в топ 10, да си кажа, че аз лично съм много доволна, че учителите в нашето училище не са само ук. Не знам дали в общото число влизат и тези, дето изкарват един онлайн тримесечен курс и почват да преподават в езикови центрове с грешки и слабо теоретично познаване на езика, но пък са бритиш...
Вероятно са включени и индийците с бритиш паспорти, тъй като в дубай е пълно с индийски училища с гордото име оксфорд и кембридж.

# 2 983
Лично на мен ми е жал да слушам хора, които не могат да се изразят говоримо и използват думи като "туй", "онуй". "тоя" и т.н. Тези хора едва ли пишейки ще се изразят по-различно....

Аман от псевдо-разбирачи считащи, че единственото правилно говорене е това, което те единствено познават!

https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%82%D1%83%D0%B9
https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%82%D0%BE%D1%8F
https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BE%D0%BD%D1%83%D0%B9

Пребройте в тази световно известна книга
https://chitanka.info/text/21232-otneseni-ot-vihyra
 колко пъти се среща "туй", "онуй", "тоя" и други подобни. Разговорно тези форми са напълно допустими и не са признак за неграмотност на употребяващия ги, а дори и писмено, както се вижда, са допустими. Или преводачката на "Отнесени от вихъра" е неграмотна? Има и много други произведения с подобни примери, но просто не ми се занимава повече.

https://chitanka.info/text/21232/0

# 2 984
Татко Мецан,
тези думички днес са допустими в разговорния език/ неофициално общуване. В литературата си ги има, така е било тогава.
Но не звучат добре. Дори вече и в разговорния език /поне за мен/ Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт