Удължаване на учебната година

• 55 082
  • 1 530
  •   1
Отговори
# 1 440
  • Майничка
...За цялата диплома добре. А можеха да изтеглят и изпитите направо през юли, а учебната година да си приключи на 15.06., за да имат децата време да се подготвят на спокойствие. ...
Това сериозно ли? Вярно, че едно време ни изяждаха и юли с бригади, но това ставаше след 8 клас, поне. Laughing

# 1 441
  • Русе
  Юни и юли месец в Русе температурите са почти 40 градуса. Трябва много да мразиш децата за да им причиниш това.

# 1 442
   това с дооформянето ми е съвсем несъстоятелно. За мен удължаването на учебната година е голямо недомислие. Учебните програми са претоварени с усложнен материал, който би следвало да се съкрати и преструктурира, ако искат да излизат грамотни и мислещи от основния етап на образование. Удължаването не е крачка в тази посока, а обратно - допълнително задълбаване в негативите.

Моето мнение е същото.

# 1 443
 Юни и юли месец в Русе температурите са почти 40 градуса. Трябва много да мразиш децата за да им причиниш това.

За това да не говорим. До сега климаризирано училище не съм видяла.

# 1 444

А спортните зали в Русе климатизирани ли са? Трябва много да мразиш детето си, за да го пратиш в неклиматизирана спортна зала посред лято.

# 1 445
Що за сравнение? Ако едно дете спортува и в залата няма условия, има вода, има кърпи, варианти има. В час да се съблечеш и да се бършеш до сега не съм чула да разрешават. Седиш, слушаш (дремеш) и се потиш. Освен това едно е голяма зала, друго е малка стая с 30 деца вътре и липсващи дори щори на прозорците с южно изложение.

# 1 446
  • София
Да бе, супер приятно е да спортуваш на 40 градуса жега  Laughing Иди в неклиматизиран фитнес през лятото да видим колко ще издържиш.

Амбър,  и аз по едно време си мислех, че нашето образование има за цел да създаде учени енциклопедисти, но се оказва, че не е така. Материалът не е толкова много и не е излишен, просто липсва малко повече практика. Единствено в биологията малко прекаляват с цялата терминология, която трябва да се зубри.

За изпита по НВО, аз предлагам да го преместят през февруари, за да могат децата да си вземат след това всичкия материал по всички предмети Simple Smile

# 1 447
Фитнеса също не е зала. Фитнесите са малки, по-често схлупени. Голям просторен фитнес с високи тавани не съм виждала.

# 1 448
...За цялата диплома добре. А можеха да изтеглят и изпитите направо през юли, а учебната година да си приключи на 15.06., за да имат децата време да се подготвят на спокойствие. ...
Това сериозно ли? Вярно, че едно време ни изяждаха и юли с бригади, но това ставаше след 8 клас, поне. Laughing

Нямам спомен за бригади, но изпитите бяха тогава, първата седмица на юли. Оформил си дипломата, приключил си с оценките и всичко странично и имаш 2-3 седмици да подаваш документи, да си преговориш материала, с който ще кандидатстваш, и след изпитите само чакаш.
А сега какво е: Насред учебната година, насред класни, оформяния, НВО и какво ли още не, се подават документи, държат се двата най-важни изпита, след което не казваш, край, свърши, почивка, а имаш още три седмици напрежение и изпитвания. И то в добрия случай, в който не кандидатстваш в други училища със специални вътрешни изпити.
Ако се удължи учебната година, но изпитите отново са преди края й, нищо няма да се промени, само учениците ще са още по-уморени, а оценките им - или слаби, или изпросено високи.

# 1 449
 знаете ли, аз на моменти си мисля, че целта на средното образование е да направи децата ни посредствени, а не умни и образовани, подобно на американчетата. Живяла съм в Америка - ами мога да кажа, че определено са неуки и посредствени. Не могат да смятат на ум без калкулатор, не могат да четат със сносно темпо, а за правописа - не краснописа - изобщо са жива смешка. И това е масово. На моменти ми се струва, че и нашите деца искат в тази посока да ги "усъвършенстват"...

Не предпочитам да се удължава учебната година, защото така се съкращава времето, през което мога да се занимавам индивидуално с моето дете по въпроси, които смятам, че не са достатъчно добре засегнати в училище. През изминалото лято заедно бяхме много ползотворни, предвид възрастта му и че се разсейва. Учихме английски - разговорен за неговата възраст. Научи се да прави изречения и да "усеща" речта. По математика решавахме задачи от състезания от предходни години. Не мога да кажа, че е станал със супер-блестящи познания, но определено тези занимания развиват логическото му мислене. Когато имаме време, ние родителите, можем да компенсираме което смятаме, че се изпуска, или на което не се набляга достатъчно в училище. Не смятам, че трябва да е за сметка на игрите - напротив. Да не вземете да ме линчувате сега Wink)) Но, детският мозък е гъвкав и жаден за знания, не мисля че трябва да се лишава от знания през лятото. Но това трябва да става по приятен начин, и да допълва училищния материал. А не да се дозубря материала от училище, защото това ги изморява.

Като вариант на допълнителните седмици в училище - с 2 ръце бих гласувала за
-  Занимания по интереси, или
- лятно училище

Тези Занимания по интереси си ги представям именно по описания от мен по-горе начин: може да се добавят и часове по IT - всички деца се интересуват от компютри. Смятам, че никое не би отказало да ходи на училище допълнително през лятото, ако там се осигуряват интерсни и занимателни мероприятия.

Или разговорен английски, съобразен с нивото и познанията им: чрез видео филми, или чрез общуване с деца от чужбина онлайн, например. За тези неща по време на учебната година никога не стига време, защото часовете са за вземане на нов материал, не за интересни занимания. Нека тази липса на практика и "проекти" се компенсира в тези седмици, за които се коментира удължаване на учебната година.

Лятното училище е друг, супер приемлив за мен вариант! Половин ден децата учат, половин ден опознават природата. Е, какъв по-добър начин да изучиш предмета "Човек и Природа" - иди в Природата и стани отличник Wink

Хайде, линчувайте ме сега ...  Hug Hug Hug Hug Hug bouquet bouquet bouquet Peace Peace Peace Peace

# 1 450
  Не могат да смятат на ум без калкулатор, не могат да четат със сносно темпо, а за правописа - не краснописа - изобщо са жива смешка. И това е масово.

А как би обяснила факта, че на състезания и олимпиади американчетата са далеч пред българчетата?
На изпитите SAT също постигат резултати, непосилни за българчета. Ако не владеят правописа, ако не могат да четат с разбиране и сносно темпо, не могат да смятат и нямат подготовка по останалите науки, това би било невъзможно.
Ние не сме ходили в САЩ, но това не означава, че сме ограничени, не можем да намерим нужната информация и да я анализираме, нали?

# 1 451
  • София
Всичко това е особеност на изпитнияформат и е въпрос на обучение. на всичко отгоре един САт не е никакъв показател за следващите академични резултати. Няма нещо, което да е измислено от един човек, и да не може да бъде научено от друг човек.

# 1 452
Има и изключения, както се досещаме. САТът е на английски, което за тях е роден език. Предвид многобройността на населението там, е нормално да влизат в престижни университети и американски деца, не само такива от чужбина. Незнам колко е процентът на спечелените стипендии от американските студенти, спрямо чуждестранните такива? Имам 4 познати, които влязоха с пълна стипендия да учат в американски университет в Америка. А мойте познати пък колко ли много са?

Както и да е, с очите и ушите си видях нивото на образование на средния американец - вярвайте ми, много са по-назад от нас.

по състезанията по Физика никой не е пред нас  Peace Peace Peace, за другите науки не знам, нмисля че по IT също имаме челни позиции. Лошото е, че ние сме малобройни, а те привличат умните хора от цял свят.

# 1 453
по състезанията по Физика никой не е пред нас 
Дали?
http://ipho2014.kz/blogs/view/1/42?lang=en

# 1 454
Rumka, постът ти e съвсем разумен, както и аргументите ти.

Общи условия

Активация на акаунт