Удължаване на учебната година

• 55 065
  • 1 530
  •   1
Отговори
# 1
В потрес съм. Въобще не харесвам идеята, а жалкото е, че не е никаква идея, а след две седмици ще бъде действителност.
Колкото по-малко време, прекарано в институция, толкова по-добре за малкото дете. Моето убеждение е такова.

# 2
А как бихме могли да се противопоставим? Не разбирам как удължаването на учебната година ще намали натоварването на децата. Откакто се помня, се правят експерименти с образователната ни система. Няма никакви традиции.

# 3
  • на път
Горките деца - уморени, изнервени, топящи се от жега през юни. Особено ми е жал за най-малките.

# 4
Целта не е да намали натоварването, а да го увеличи. Нашите деца били с най-късата учебна година в Европа и трябвало да наваксват. Единственото хубаво е, че се улесняват работещите родители, но пък на каква цена. Не стига, че стоят по цял ден в училище по занималните, че почват по-ранни доби училище, но и още три седмици отгоре...
Нищо не може да се направи. Доколкото чета повечето родители нямат нищо против.

# 5
  • На брега на реката
Не одобрявам категорично. Правят си експерименти на гърба на децата ни. Стига им и сегашното натоварване. А безумията, които учат, просто не ми се коментират.
Чуден ми е довода на тези, които са ЗА тази реформа...

# 6
Нашите деца имат най-кратка учебна година, защото нямат толкова почивки през нея. Ще могат ли от министерството да балансират по-дългото натоварване, или само си играйкаме на тука има-тука нема?
Потресе ме новата дисциплина, "насочена към родолюбието". Аз, като чуя "Гражданско образование", си представям нещо, свързано с финансово-данъчно-осигурителната политика на държавата и с правата и задълженията на гражданите. Нещо, което трябваше да се въведе още като изгря демокрацията, но още го няма. И тези деца, като поотраснат, завършат и им дойде до главата я майчинство, я се шибнали с голфа в някое крайпътно дърво - и започват да си питат ушите защо взимат 400 лв заплата, а обезщетението им е 100... примерно.
В 12ти клас ще ги учат на родолюбие - абе тия от МОН луди ли са, тъпи ли са, прости ли са, какви са?

Доводите ЗА са ясни - правим деца за норматив и ги хвърляме държавата да ги гледа, докато ние рАботим. Дойде ли лятната ваканция, почва едно трескаво търсене къде и на кого да се оставят децата.

# 7
  • София
Целта не е да намали натоварването, а да го увеличи. Нашите деца били с най-късата учебна година в Европа и трябвало да наваксват. Единственото хубаво е, че се улесняват работещите родители, но пък на каква цена. Не стига, че стоят по цял ден в училище по занималните, че почват по-ранни доби училище, но и още три седмици отгоре...
Нищо не може да се направи. Доколкото чета повечето родители нямат нищо против.

А това с мотивацията е изсмукано от пръстите. Вече и на училището ще започне да се гледа като на социална услуга, а не като на образователна институция.

# 8
Хм, аз действително бях броила учебните дни в България и Франция и българските ми излязоха по-малко (до 31-ви май ги смятах). Иначе пък френските ваканции са повече през годината. Не знам, може би защото съм свикнала детето ми да завършва в края на юни всяка година и не ми се струва толкова фрапантно това.
А аз когато бях в гимназията и август месец сме ходили на училище, та не ми се струва толкова болка за умиране Crazy
В случая според мен е от много по-голямо значение какво точно се прави в училище, а не дали ще се ходи две седмици повече. Там е по-големият проблем.

# 9
Доводите ЗА са ясни - правим деца за норматив и ги хвърляме държавата да ги гледа, докато ние рАботим. Дойде ли лятната ваканция, почва едно трескаво търсене къде и на кого да се оставят децата.
А, точно!

# 10
Щом единственият очеваден мотив е някой да гледа нечии деца през ваканцията, не е ли по-добре да се организират занимални в училище само за нуждаещите се, а не заради тези, които се чудят какво да правят с децата си, да задължават всички деца да учат по-дълго?

# 11
Разбира се, че е по-добре. Но за тази цел ще трябва да се свърши реална работа, а не силно тичане на място с викове "Пази се", като е обичайно тук.

# 12
  • СОФИЯ
Категорично против! И сега децата които искат да научат нещо го научават най-вече извън училище, стоенето в тази институция още две седмици е загубено време за малките! Не си представям дете в 1 клас при 40 градусова жега да учи през юни!

# 13
Значи, дайте да уточним нещо. Това е твърде слабо вероятно да влезе в сила. Говорим за традиция от години, хората са с очаквания и почти месец отгоре, дори да е веднъж на 4 години, си е за бунт.
Второ, да, по-добре ще е да има детегледане само за нуждаещите се. Обаче има някои проблеми. 1. НЕнуждаещите се са изключения. Това значи, че цели класове трябва да остават на занималня за лятото. 2. тази занималня вече не е от образователен тип, а от забавляващ, аниматорски тип - няма училищна дисциплина и не може да има. Ще настане пълна лудница. 3. ще трябва да се плаща - нали не мислите, че ще минете с цената на субсидирания общински обяд? От тези произтича 4. след десетилетия на 2 месеца платен отпуск, кой уважаващ себе си учител ще е толкова луд да се навие още 2-3 месеца да си трови нервите и да се прави на маймуна, вместо да си почине малко?

# 14
Не си представям дете в 1 клас при 40 градусова жега да учи през юни!
А по-голямо си представяш, така ли?
Увеличаването на броя на учебните седмици за учениците от първи до осми клас е една нищожна част от новите стандарти. Вече го написах в една друга тема, ще го повторя и тук.
Говори се не просто за преместване на края на учебната година и разреждането на учебни дни с ваканции, а за увеличаване на броя на учебните седмици.
Ето един пример за броя часове по класове в начален етап в няколко страни, който вероятно е вдъхновил нашите стандартотворци.

Източник

Общи условия

Активация на акаунт