Удължаване на учебната година

• 55 101
  • 1 530
  •   1
Отговори
# 30
Училища с двусменен режим на работа разполагат с двойно повече средства по перо материална база. Това се опитват да уравнят сега. Като им направят едносменен режима, ще си редуцират средствата за поддръжка.
.............
От нарастващото обществено недоволство срещу реформите в държавните, ще се отвори възможност за развитие на частните и държавата може да вдигне ръце частично и от този сектор. Но при този стандарт на живот няма да стане скоро. Много малко ще имат възможност за частно образование. Пак са сложили каруцата пред коня.
Има училища, които учат на две смени, просто защото няма друга възможност.
Що се отнася до частното образование, ако надникнеш в темата за частните училища, ще видиш, че доста хора могат да си го позволят. В най-желаните частни училища дори се усеща недостиг на места в ПУК и първи клас.

# 31
Против съм! Тези от МОН явно не мислят за учениците. И по-точно за най-малките.

# 32
  • волно калдъръмче
Има училища, които учат на две смени, просто защото няма друга възможност.
Що се отнася до частното образование, ако надникнеш в темата за частните училища, ще видиш, че доста хора могат да си го позволят. В най-желаните частни училища дори се усеща недостиг на места в ПУК и първи клас.
Колко са най-желаните частни училища в София? Колко са за Пловдив и Варна? За Русе въобще няма да питам. Реалността в страна е извън София. В столицата се наблюдава сериозно социално разслоение, което предполага и нуждата от обособяване на заможните. Там може и да се получат нещата в известна степен.

# 33
  • най-шареното място
Категорично частно образование има само в София.

Доколкото има училища извън в страната те са до такава степен без конкуренция, че не са добър избор дори да можеш да си го позволиш. Избираш база или деца. Много грубо, но факт. Ако базата ти е по-важно, може да избереш частно. Иначе обикновено не или дори не го обмисляш. А заради липсата на конкуренция /и платежоспособно търсене/ изкривяванията на клиентски модел са много и явни.

Тепърва се появяват нови играчи на този пазар, но пак изборът е само за деца до 5-7-годишна възраст.

# 34
  • Sofia
Въобще не харесвам идеята, а жалкото е, че не е никаква идея, а след две седмици ще бъде действителност.
Идеята и за мен е безумна, но няма как да влезе в сила след две седмици, дори да не го пишеше в посочената статия. В сила ще е от 2016, както целия нов закон.
Сега не би могло - програмите вече са направени отдавна...
Аз само се нядвам (както пък за други части от новия закон съжалявам), че нас (2 клас) няма да ни засегне, защото сме в заварено положение.

Иначе относно идеята - пак се взима нещо от запада, ама не е обмислено като цяло... обичайно за нашата държавица.  Wink
И това до сега не е коментирано в новия закон (значи и не е обсъждано и гласувано... прието...), как така се появи изневиделица...  Twisted Evil

# 35
  • Бургас
Аз съм "за" удължаване на учебната година, при това работя в училище. Нашите ученици са именно претоварени, защото се препуска по материала, без упражнения, без достатъчно часове за затвърждаване. А всичко това може да се развлече във времето, да има повече дни за спортни празници, други мероприятия.... вместо всяко непредвидена ваканция /кога е нямало грипна например?!/ да води до безсмислено преструктуриране на учебен материал и "минаване" на диагонал по него....

# 36
  • волно калдъръмче
Пълни глупости. Вместо да ви дават повече часове за упражнение, което си е пак своего рода товарене, да им разтоварят материала. Толкова са наблъскани българският и математиката в среден курс, че децата масово не успяват да смелят информацията. А да не говоря за луфта, който се получава от 8 клас до задължителната матура в 12, когато нямат кьорав час по езикова култура, дето им е 60 процента от теста.

# 37
  • Пазете Гор
Абе през половината учебен материал ако ще не по диагонал, ами на галоп да се мине - все тая. То пък едни скрижали мъдрост...

Не виждам никаква полза от това нововъведение. Това, че децата забравяли "материала" - ще го забравят зер, като половината е неприложим в никоя сфера на живота. То пък ако някое дете помни повече от два месеца що е "сложно съчинено съставно с подчинено разказно" , аз лично бих се притеснил за него.

Сещам се за негативния ефект върху лятната почивка - всички почиващи трябва да се вместят в два месеца. Да не говорим, че най-хубавите дълги летни дни ще трябва да се гледат през прозорците на класната стая. И това от 6, 7 8 годишни хлапета. И за какво това?

Доводът за обгрижването е абсолютно лицемерен - ако толкова са загрижени за това могат да предложат занимания, без да задължават всички да са там. Измислили са го тоя аргумент сякаш в последния момент, за пълнеж.

# 38
  • София
Аз съм съгласна, но ако се направи цялостна и коренна промяна в предметите, начина на преподаване, материалите,ежедневието в училище.
Повече практически занимания, повече "забавление" в ученето, по-добра среда, храна.
Такива частични промени, които просто ще затормозят децата не ми се нравят. Преподават се сухи факти, от контролно до контролно и класни работи. Чат пат някакъв бегъл и жалък опит за разнообразяване и по-различен подход.
Иначе, не бих имала нищо против, някакви интересни занимания, детето да е по-ангажирано и да има какво да прави.
Но по-голямата част от учителите и училищата ще си карат със старите привички, просто ще ги разтеглят в повечето време.

# 39
  • Sofia
Аз съм "за" удължаване на учебната година

Аз понеже и другде писах, тазабравих да го уточня тук.
Против съм да се удължава годината, ако друго не се направи...

Цитат на: Morena в 23 окт 2015...

Да, хубаво е да е по-дълга учебната година (задължително с повече почивки през нея) - но трябва да се промени системата (опс, както някой каза в друга тема, то няма система, а е някакъв хаос...), та да ми хареса. За момента - мъкааааа....
Аз гледам колкото се може по-малко да е в у-ще (щото раеално, там няма време за упражнение и затвърждаване, а само за преподаване... и за изпълненията на някои деца  Thinking), а те... Абе...  

# 40
Идеята и за мен е безумна, но няма как да влезе в сила след две седмици, дори да не го пишеше в посочената статия. В сила ще е от 2016, както целия нов закон.
Сега не би могло - програмите вече са направени отдавна...
Аз само се нядвам (както пък за други части от новия закон съжалявам), че нас (2 клас) няма да ни засегне, защото сме в заварено положение.
.......
И това до сега не е коментирано в новия закон (значи и не е обсъждано и гласувано... прието...), как така се появи изневиделица...  Twisted Evil
Това е част от образователен стандарт, чието изготвяне и приемане е предвидено в новия закон. Някои от проектите на новите стандарти бяха представени вчера и така се появи новината за удължаване на учебната година. Чакаме да ги качат на страницата на МОН.
С малки изключения законът влиза в сила от август 2016.
Промените ще ви засегнат. Детето ще завърши начална степен по учебния план, по който я е започнало, но когато стане петокласник вече ще са приети новите учебни планове.
А удължаването на учебната година, ако бъде прието, няма как да засегне само част от децата.

# 41
Против.

Предлагам от МОН да си удължат работната година с две седмици за сметка на годишните отпуски, белким измислят нещо по-смислено!

Удължаването на учебната година няма да разтовари децата.
В по-амбициозните училища това ще означава повече тестове, повече нови помагала/ знае се къде "минава" и къде родители не могат да си позволят/, повече "работни листове" за домашно.
В по-семплите училища това ще означава още две седмици размотаване и гърбене на чиновете.

Въобще не приемам аргумента за по-дълги учебни години в др. страни, защото, убедена съм, няма страна, в която учениците в начално у-ще са в 7.15 вече зад чина.Независимо дали ходят на занималня или не, учебният ден на децата продължава често повече от 8 часа. Език, математика и още ред неща се учат почти в 90% в школи, курсове, частни уроци.

И още две седмици подобна тегоба, не, благодаря!

Иначе бих приветствала през юни да има организирани занимания в училище и от училище, както имаше преди по проект УСПЕХ/ тази година май няма вече/

Как не се забелязват други неща, как не се прави сравнение с децата, от две-три десетилетия по-рано?
Масово изнервени, болни и затлъстели деца, почти никакви възможности за масов спорт, за стойностни извън учебни занимания.

Учебната година ни е най-големия дерт, пфУ!

# 42
  • най-шареното място
Аз съм "за" удължаване на учебната година, при това работя в училище. Нашите ученици са именно претоварени, защото се препуска по материала, без упражнения, без достатъчно часове за затвърждаване. А всичко това може да се развлече във времето, да има повече дни за спортни празници, други мероприятия.... вместо всяко непредвидена ваканция /кога е нямало грипна например?!/ да води до безсмислено преструктуриране на учебен материал и "минаване" на диагонал по него....

Това е въпрос на организация. Проблемът е в безумните рапределения и никаквата грижа за учителите, а не във времето. Реално разботата на учителят е да преподаде и да проследи научено ли е. Само да обяснява и изпитва времето стига, колкото и ваканции /грип, студ, нафта и подобни/ да има. Друго е когато казва "прочетете, начуете", и после се диви как не е научено. С наличните учебници, какво друго да стане? Или като няма свободата без да наруши сумати разпоредби да задържи една тема две седмици, а друга да мине набързо за 10 минути?

# 43
  • Пазете Гор
Привеждането на примери в коя страна колко е дълга учебната година е невалиден аргумент. Сякаш е някакво състезание... Все в някоя ще е по-къса годината: въпрос на традиции, навици, смисъл.

Ако материалът идва много за предвидените часове - защо непременно да се удължи годината - а дали пък да не се посъкрати материалът? И някои дисциплини направо? Да се елиминират формалните часове?

# 44
Въобще не харесвам идеята, а жалкото е, че не е никаква идея, а след две седмици ще бъде действителност.

След две седмици ще го запишат в наредба, която ще влезе в сила от 2016 г. На тази съвсем нова за целокупния български народ идея, която засяга пряко и съществено децата ни, ще бъдат отделени ... две седмици обществено обсъждане. Толкоз!

Общи условия

Активация на акаунт