Лили,

Преведох интервюто от руски.

Керем Бюрсин:"Наричам феномен човек, който може да спаси живот!"
В момента Керем Бюрсин се намира на върха на популярността. За нашето списание той разказа много лични неща, които по-рано не сме чували.
Керем до последно ще защитава правата на жените, той е този, който се вдъхновява от любовта. Той е трудолюбив и талантлив актьор.
Какво означава да си Керем Бюрсин? Ти вече стана феномен.
-Не, нищо подобно. Аз наричам феномен човек, който може да спаси живот. Аз, разбира се, възприемам професията си много сериозно, но никога няма да кажа: "Аз съм такъв, аз съм онакъв", малко ми е странно това.
Добре, а имало ли е момент в живота ти, когато изведнъж си решил да промениш всичко?
-Учих в университета в Бостън. Последният семестър бях в Лос Анджелис. Именно там взех решение, че искам да стана актьор. Ето това е преломният момент за мен. Именно тогава ми предложиха много печеливша работа, но аз се отказах. Избрах рискования път. Ще видим какво ще се получи от това.
Дойде в Турция, за да станеш актьор ли?
-Не, не дойдох тук с цел да ставам актьор. Това беше под въпрос за мен. Стараеш се да направиш кариера, но понякога се случва трудно. По някое време оставаш без сили. Аз бях в процес на търсене, преди да дойда тук, търсех себе си. Преимуществото ми е, че съм турчин и се върнах да живея в моята земя, в моята Родина.
А кога се преместихте?
-Родителите ми са турци, когато съм бил на 10 месеца те са се преместили оттук. Хубаво е, че се върнах в своята родна земя, опознах я отвътре. Благодарение на професията на баща ми от всяка култура взех нещо за себе си, но завръщането у дома ми даде основата и чак тогава разбрах различията.
От Индонезия до Тексас, няма място, където да не си живял...
-Може би никой не знае плюс ли е това, или минус. За всеки човек то носи плюсове и минуси. Например никога не съм имал приятели в детството. Най-близкият ми приятел като дете беше сестра ми. Не можеш да натиснеш копчето и да започнеш живота си отначало. Това вече е свършило, какво ме чака - не знам.
Вероятно много сърца си разбил, докато си се разхождал по света?
-Надявам се, че не съм разбил. Не мога да кажа, че съм обичал всяка, с която се срещах. В днешно време думата любов е много изхабена. Например, срещаш се с момиче в продължение на два месеца и вече те питат "Ще се жените ли?"
Ще се жениш ли?
-Разбира се, искам да се оженя, искам да имам семейство и деца! Но не сега!
Но сега имаш връзка, не е ли така?
-Да, имам прекрасна връзка!
А какво мислиш за любовта?
-Любовта събужда живот. Любов - това е вдъхновение. Правиш неща, които не би направил, говориш неща, които никога не би казал. Правиш неща, които даже на ум не са ти идвали. Развиваш се. Колкото повече се задълбочава любовта, толкова по-добър се опитваш да станеш. Това е нещо инстинктивно. Не мисля, че толкова написани романи, стихотворения, нарисувани картини, посветени на любовта, са случайност.
Какво е най-важното за теб в една жена?
-Според мен, да си жена е много трудно. За мен е важно жената да се стреми да бъде независима, да е стъпила здраво на земята. За съжаление в света жената и мъжът не са равни. Едно от последствията е неграмотността. Това положение не ме радва особено, напротив огорчава ме. Смятам, че жената е по-важна от мъжа. Нас ни има благодарение на тях.
Нещо предприел ли си по този повод?
-В момента работя с UN Women и ACEV. Наскоро заедно с "Мави" пуснахме тениски, които се продават по магазините. Нашата цел е да подкрепяме жените, които искат да учат, както и тези, които са подложени на насилие. И в Америка се занимавах със същото.
Това благодарение на майка ти ли е развито в теб?
-Благодарение на мама и татко. От ранно детство татко ме е учил, че жените трябва да се уважават и ценят.
Така, както баща ти се отнася към майка ти?
-Това също, но не само заради това. Всяка постъпка на човека трябва да показва уважение. Моето семейство е много чувствително на тази тема. Когато живееш при различни култури и религии, виждаш някои неща, които са неправилни или странни, но си длъжен да се отнасяш с уважение към тях. Най-хубавото е, че татко ме научи да уважавам и ценя. Има ли човек, който да уважава всички - разбира се, че няма, но аз се опитвам да се отнасям с уважение към всекиго.
От тези ли си, които ходят на покупки с майка си?
-Дълго време беше така, но сега е проблем, защото тя е в Америка. Много обичам да ходя с мама на покупки.
Какво ти доставя удоволствие?
-Трябва да знам какво означава това, за да разбера какво ми доставя удоволствие. Удобството за мен е много важно. Имам тениска, която нося вече 9-10 години, тя вече е на дупки, но ми е много удобна.
Имаш ли планове да останеш в Турция?
-Не знам. Много обичам Турция. Освен това мога да правя това, което обичам да правя. Това е мястото, което мога да нарека моя Родина. На хората понякога им е трудно да произнесат името ми. В чужбина винаги ме се налага да обяснявам, че Керем е турско име.
Защо си влюбен точно в актьорството?
-Най-хубавото за мен в актьорството е, че никога не можеш да твърдиш, че си съвършен. Ако работиш другаде, можеш да кажеш, че си станал професионалист, но при актьорството не е така. Ти даваш живот на всеки нов герой. Стараеш се да разбереш психиката му, опитваш се да вземеш нещо от него за себе си. И това никога не свършва.
Последен въпрос, Холивуд цел ли е в актьорската ти кариера?
-Да, цел е! Това е като да попаднеш в Шампионската лига.
Хубав ден, дами!