Излишен ли е 12-ти клас?

• 22 486
  • 444
  •   1
Отговори
# 150
  • Ямбол
А тези, които по една или друга причина не продължат да учат след 12 клас, каква диплома имат, по различна от тези завършили 10 клас.
До десети клас е общообразователна подготовка. След него може да се профилират, а може и да завършат някаква професия. Разликата е огромна.

# 151
Преди началото на учебната година щях да отговоря с 'не' на въпроса в заглавието. Но сега на база лични наблюдения казвам ' да'.  Според дъщеря ми не само в тяхното училище не се учи, учители и ученици не влизат редовно в час, не се пишат отсъствия. Последните 2 петъка часовете бяха намалени заради балотажа и никой от класа не е ходил. 

# 152
  • Ямбол
Това с учителите е доста преувеличено.
Ето на такива училища им трябват 2-3 внезапни проверки и после кой откъдето е. Който иска средно - ходи на училище, който се прави на куул, да си стои вкъщи и да чака мама и тате да го нахранят.

# 153
  • Русе

Това с учителите е доста преувеличено.

Не е единичен случай.
    как на практика ще се осигури това двугодишно професионално обучение. Трябва съответните училища да имат договореност с браншови организации. При общообразователните, не е ли време на 19 години да се насочат към академично образование и да задълбочат познанията си на друго ниво.

# 154
  • Ямбол
Както досега са обучавали професионалните гимназии - със специални предмети и практика. Само че сега те ще бъдат основно в последните две години след десети клас.
Кои са общообразователните - не знам. Но профилираните също - ще се профилират в 11 и 12 клас.

# 155
Благодаря.  bouquet
Еми пак нищо не са сътворили законотворците, но то друго и не се очаква от тях. Все пак за образование става въпрос, не за кинти.

Да, нищо е.
И аз, и до колкото разбирам не само аз, сме предлагали поне в Х клас да се придобива някаква професионална квалификация барем в професионалните гимназии.
Както е сега нищо не се придобива и не е точно становището, че човек има право на избор дали да учи до XII клас или не. Нямаш диплом за средно образование, нямаш професионална квалификация, нищо нямаш.
Смисълът от разделянето на етапите изцяло се изгуби.
Няма много общо с висшето образование със степените му бакалавър и магистър.

# 156
Както досега са обучавали професионалните гимназии - със специални предмети и практика. Само че сега те ще бъдат основно в последните две години след десети клас.
Кои са общообразователните - не знам. Но профилираните също - ще се профилират в 11 и 12 клас.

Това за всички видове гимназии ли важи? В това число езикови, математически, по изкуствата?
Малко късно ми се струва да се профилират тепърва след 10 клас...

# 157
  • София
в езиковите е в единайсти и дванайсти. За професионалните не зная.

# 158
А тези, които по една или друга причина не продължат да учат след 12 клас, каква диплома имат, по различна от тези завършили 10 клас.
До десети клас е общообразователна подготовка. След него може да се профилират, а може и да завършат някаква професия. Разликата е огромна.

Т.е. няма нищо общо с това, на което ти преди няколко страници ми отговори "И тук сега е така.". След десети клас и с новия закон не получаваш средно образование, дори ако си от тези, които в никакъв случай няма да ходят в университет, а ще работят в автосервиз или нещо подобно.
п.п. Сега видях, че вече си писала същото.

# 159
  • София
Работата е там, че за автосервиз се иска средно, има си професионални гимназии. Без диплома за средно са и без професия, дори в най-скапаната професионална гимназия все нещичко научават по професията и избутват. Просто с новия закон онези горе си отварят вратичка, с която младежите, които не ходят на училище след десети клас, няма да бъдат водени като отпаднали от училище и да развалят статистиката (защото сега нищо не получават като листче), а ще се водят завършили първи гимназиален етап с едно листче, което го удостоверява и толкова. Но освен за общи работници, за друго не зная кой ще ги наеме. Дори тройкаджията със средно има предимство.

# 160
Учителка съм в професионална гимназия и смятам, че спокойно учениците могат да минат и без 12 клас. В 12 клас се учат само български език ии литература, математика, свят и личност и физическо възпитание. Останалото са професионални предмети. Според мен трябва след 10 клас трябва да продължават само тези, които ще кандидатстват в университети. Останалите да ходят на пазара на труда.

# 161
Защо ще се иска средно за автосервиз или професионална гимназия? За първи път чувам такова нещо.

Иначе с новия закон променят и Закона за движение по пътищата:

"(2) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 79 от 2015 г., в сила от 01.08.2022 г.) Свидетелство за управление на моторни превозни средства се издава от органите на Министерството на вътрешните работи на лице, завършило първи гимназиален етап на средно образование, което е физически годно ..."

Болднатото е заменило думата "основно", но важното е че промяната влиза в сила от Август 2022.  ooooh!

Последна редакция: сб, 31 окт 2015, 09:38 от Анонимен

# 162
  • София
а ще им стигнат ли две години да покрият професионалните предмети и общообразователните, за да могат да завършат в десети клас? Хич не е добре на пазара на труда да се окажат младежи, които нямат никаква квалификация, кой ще ги наеме?

В личен план искам да отбележа, че УПК-то и това, което учихме там и получихме като професионална квалификация, поне на мен ми свърши работа, защото съм го работила в зората на демокрацията. Имам удостоверение за професионална квалификация (не средно специално, както получаваха учещите от осми клас в този техникум) със съответното полагане на специалните предмети и изпит за разряд. В този смисъл, ако в десети клас излязат само с общообразователната подготовка, те на практика съвсем никаква професионална квалификация няма да имат.

# 163
Учителка съм в професионална гимназия и смятам, че спокойно учениците могат да минат и без 12 клас. В 12 клас се учат само български език ии литература, математика, свят и личност и физическо възпитание. Останалото са професионални предмети. Според мен трябва след 10 клас трябва да продължават само тези, които ще кандидатстват в университети. Останалите да ходят на пазара на труда.

Странна логика. Нали в професионална гимназия се ходи, за да се овладее някаква професия? И затова учат специалните предмети.
То не че и сега много нещо научават, като няма достатъчна и адекватна практика, ама ако и предмети по професията няма, какъв ще го дирят изобщо там?

# 164

В личен план искам да отбележа, че УПК-то и това, което учихме там и получихме като професионална квалификация, поне на мен ми свърши работа, защото съм го работила в зората на демокрацията. Имам удостоверение за професионална квалификация (не средно специално, както получаваха учещите от осми клас в този техникум) със съответното полагане на специалните предмети и изпит за разряд. В този смисъл, ако в десети клас излязат само с общообразователната подготовка, те на практика съвсем никаква професионална квалификация няма да имат.

Сега  ще е нещо като с УПК-то, само че то беше около 6-7 месеца, сега ще е две години. И в УПК не учихте общообразователни предмети, освен български и литература, нали? С останалото приключвахте в 10-ти клас, доколкото помня.

Общи условия

Активация на акаунт