Излишен ли е 12-ти клас?

• 22 484
  • 444
  •   1
Отговори
# 165
  • Пазете Гор
УПК през 80-те имаше и по една, и по две години след 10 гимназиален клас. Тоест през днешните 11 и 12 клас. Нямало е УПК по-кратко от една учебна година.

Аз намирам и подготовката в професионалните гимназии за силно разтеглена във времето.

# 166
  • София
кога ще е това като с упк-то? Между осми и десети клас?  newsm78 И няма да е такова, защото на нас упк-то ни беше година или две (според специалността) към средното, а сега няма да имат нищо в десети клас, а после хем ще учат специални, хем ще държат матури и държавни изпити. Както и да го гледаме, в десети клас е едно голямо нищо, ако нямат професия, просто няма да се водят отпаднали от училище.

# 167
УПК през 80-те имаше и по една, и по две години след 10 гимназиален клас. Тоест през днешните 11 и 12 клас. Нямало е УПК по-кратко от една учебна година.

Две години не мисля, че е имало УПК, а едната им учебна година приключваше през април, затова написах по-малко месеци. Люто им завиждахме.
Сега видях, че и Андариел е писала за двете години, но аз не помня такова нещо. Всичките ми приятели в УПК-та учеха една съкратена учебна година, без почти никакви общообразователни предмети.

# 168
  • София
Нормално е да е разтеглена професионалната за 4 години, защото по това време учат и общообразователни предмети. Не зная как точно е сега, но ако човек искаше преди години да вземе средно специално след гимназия, трябваше да учи две години само специалните предмети и да държи държавен изпит и получаваше диплома за средно специално, в която бяха описани само специалните предмети и изпити (защото вече човекът има средно по общообразователна подготовка и матури).

Имаше 2 години упк - медицинските сестри, имаше и други, но не ги помня сега. НИкога учебната година не е свършвала пролетта, просто имаше един срок само практика в съответния завод и се полагаха изпити за разряд.

# 169

Две години не мисля, че е имало УПК, а едната им учебна година приключваше през април, затова написах по-малко месеци. Люто им завиждахме.
Имаше двегодишни УПК. А учебната година беше сравнително кратка, защото последните месеци бяха практика ( работеше се по специалността).

# 170
13-ти клас отпадна ли? По едно време го имаше в професионалните гимназии и без него всъщност нямаха специалност.

# 171
Ето, затова средното образование трябва да приключи след 10 клас - матури, диплома и край.
След това който ще работи като прост бачкатор без специалност, да отива да работи. Който иска професия - да учи за конкретна професия. Който иска да продължи в университет - да учи здраво предметите, които ще му трябват там на ниво колеж (или предуниверситет, или полувисше - както там го нарекат). Тези с професията да държат само държавен изпит по специалността. Тези, които ще кандидатстват - или по диплома, или с изпити - въпрос на подробност е. Но ако има изпити тип матури, да се признават за вход в университета.
Абе, знам, че няма да стане, ама си мечтая тук на глас...

# 172
  • Ямбол
Учителка съм в професионална гимназия и смятам, че спокойно учениците могат да минат и без 12 клас. В 12 клас се учат само български език ии литература, математика, свят и личност и физическо възпитание. Останалото са професионални предмети. Според мен трябва след 10 клас трябва да продължават само тези, които ще кандидатстват в университети. Останалите да ходят на пазара на труда.
Искаш да кажеш, че в 12 клас не учат нищо от предметите по професионалната подготовка? Наистина ли? Аз до колкото знам основно тогава са им практиките. А най-важното при подготовката в някаква професия е практиката, трупането на опит, прилагането на знанията в реална обстановка.

...
Болднатото е заменило думата "основно", но важното е че промяната влиза в сила от Август 2022.  ooooh!
Нищо чудно няма в годината. Тогава ще излязат първите десетокласници, които през 2016 година ще започнат да учат по новите стандарти. Дотогава ще си карат по старите учебни планове. Напълно логично и точно така трябва да е.

# 173
Напълно съм съгласна със Сийка.

# 174
  • Ямбол
Ето, затова средното образование трябва да приключи след 10 клас - матури, диплома и край.
След това който ще работи като прост бачкатор без специалност, да отива да работи. Който иска професия - да учи за конкретна професия. Който иска да продължи в университет - да учи здраво предметите, които ще му трябват там на ниво колеж (или предуниверситет, или полувисше - както там го нарекат). Тези с професията да държат само държавен изпит по специалността. Тези, които ще кандидатстват - или по диплома, или с изпити - въпрос на подробност е. Но ако има изпити тип матури, да се признават за вход в университета.
Абе, знам, че няма да стане, ама си мечтая тук на глас...
Ами всъщност ти си описала точно новия закон. Как няма да стане, като точно така е предвидено да стане. Не разбирам на какво се възмущаваш. Само в десети клас няма да има диплома, но пак ще може да си работи. И шофьор ще може да е даже.

# 175
  • София
шофьор, ако изкара книжка. Мързи ли го да учи, и шофьор толкова ще стане.

# 176
Ами всъщност ти си описала точно новия закон. Как няма да стане, като точно така е предвидено да стане. Не разбирам на какво се възмущаваш. Само в десети клас няма да има диплома, но пак ще може да си работи. И шофьор ще може да е даже.

Ами точно в дипломата е разликата, Лиляна.
Трябва да е след 10 клас. Нататък да е надграждане.

# 177
  • Ямбол

Ами точно в дипломата е разликата, Лиляна.
Трябва да е след 10 клас. Нататък да е надграждане.
И за какво ще му е тази диплома на бачкатора? Нали ще има документ за завършена общпообразователна подготовка. За какъв ще му е дипломата, да си я сложи в рамка ли?

# 178
Ами ако иска и в рамка, що не?
Защо степените да не са категорично разграничени, ами пак да е нещо като нищо едно такова...
Хем завършил, ама не баш.
Страх, че ще има голям отлив от желаещи да продължат нагоре и ще останат безработни учители на улицата ли, що ли?
Странно и нелогично е едно такова решение.

# 179
  • Ямбол
Ами законотворецът, а и аз, смятаме, че средно е редно да се получава след 12 клас. Но то не е задължително и ще може и без него, само трябва да се покрие задължителното до десети клас.
Със средно могат да се упражняват не една и две професии и не съм съгласна сульо с десети клас да има диплома, а само с един 11 клас след общото образование, смятам, че е неразумно малко.

Общи условия

Активация на акаунт