Излишен ли е 12-ти клас?

• 22 548
  • 444
  •   1
Отговори
# 240
А ако желанието за премахване е подбудено от желание за връщане към миналото, то ще може ли учениците с висок успех да се освобождават от матури? Защото вярвам, че синът на Лиляна не е единствен, който мисли за бъдещето и на много ученици ще им дойде нанагорно липсата на тази една година подготовка.

# 241
  • София
Освобождаването беше махнато още преди демокрацията. Какво излиза сега, дванайсти клас трябва да съществува в услуга на кандидатстващите? Нека поне всеки да има доблестта да си признае, че иска да се махне или да не се премахне в зависимот от това дали на него лично му е изгодно. Иначе няма никакъв смисъл да се обсъжда. Личният мотив относно личното дете е достатъчно ясен, няма нужда да се прикрива с "на когото му се заучи, има достатъчно форми, има вечерни гимназии, има курсове има т.н.". То и на мен лично ще ми е изгодно относно моите деца да има дванайсти клас, но все си мисля, че на държавата работата й е да създава един закон не за двайсет процента отличници примерно, или за да си оправи статистиките с напусналите училище и пр., а да е добре за болшинството от децата и младежите, че и за цялата държава в малко по-дългосрочен план, а не колкото до следващия мандат.

# 242
  • Монтана
12 клас трябва да има във всички училища освен във  тези които не са профилирани или професионални.
Мен лично ме дразни, че махат предмета Информатика от езиковите гимназии, тъй като много ученици продължават в ТУ или в СУ специалност софтуерно  инженерство.

# 243
Е като няма учители.. кой да го преподава този предмет  Rolling Eyes

# 244
Какво излиза сега, дванайсти клас трябва да съществува в услуга на кандидатстващите? Нека поне всеки да има доблестта да си признае, че иска да се махне или да не се премахне в зависимот от това дали на него лично му е изгодно. Иначе няма никакъв смисъл да се обсъжда. Личният мотив относно личното дете е достатъчно ясен, няма нужда да се прикрива с "на когото му се заучи, има достатъчно форми, има вечерни гимназии, има курсове има т.н.". То и на мен лично ще ми е изгодно относно моите деца да има дванайсти клас, но все си мисля, че на държавата работата й е да създава един закон не за двайсет процента отличници примерно, или за да си оправи статистиките с напусналите училище и пр., а да е добре за болшинството от децата и младежите, че и за цялата държава в малко по-дългосрочен план, а не колкото до следващия мандат.

То затова си има политици, които да мислят за държавата. Аз имам отговорност не към целокупния български народ, а към моето дете и затова тегля чергата към неговия интерес. И няма какво да го крия. То и на избори всяка класа гласува за интереса си, нали така?  Ама то не, че има и някакво значение аз какво искам де. Понякога държавата действа в мой интерес, понякога е срещу мен. Във втория случай се оправям поединично, а форумът е за чесане на езика (пръстите).

# 245
  • София
В такъв случай е добре да започваме мненията си с "на мен лично ми е изгодно, а за другите не ми дреме, нито за държавата". Тогава всички страници дотук щяха да са съкратени с едно 80 процента, вместо да се пишат локуми как било добре за тези, дето не им се учело, пък не знам какви дрън-дрън! Можем да ударим ключа така да се каже - всяка коза за свой крак виси. Останалото е вятър и мъгла.

# 246
  • густо майна Филибето
Аз се чудих какво е това драпане да има 12 клас, а то било заради ДЗИ и подготовка ooooh! Ами да си отложи ученика с една година кандидатстването, пък да се подготви като хората Laughing
В такъв случай е добре да започваме мненията си с "на мен лично ми е изгодно, а за другите не ми дреме, нито за държавата". Тогава всички страници дотук щяха да са съкратени с едно 80 процента, вместо да се пишат локуми как било добре за тези, дето не им се учело, пък не знам какви дрън-дрън! Можем да ударим ключа така да се каже - всяка коза за свой крак виси. Останалото е вятър и мъгла.
+10

# 247
  • най-шареното място
Освобождаването беше махнато още преди демокрацията.
Не. Имаше го доста след '89.

# 248
  • Ямбол
Кой тук в темата е казал, че е добре за тези, на които не им се учи, Андариел?
Естествено е, че всеки гледа как ако за него е добре, би било добре и за останалите. Ти самата имаш изводи и заключения единствено от твоите деца. Как можеш да знаеш за чуждите деца как би било? Как можеш да знаеш учителите в другите училища дали работят точно като учителите на твоите деца и евентуално на съседните? Вятър и мъгла са едни и същи субективни заключения, които ти се опитваш да наложиш, но явно не срещаш единомисленици.

Аз се чудих какво е това драпане да има 12 клас, а то било заради ДЗИ и подготовка ooooh! Ами да си отложи ученика с една година кандидатстването, пък да се подготви като хората...
Само че в 12 клас повечето от предметите са профилирани и тази подготовка е много по-ценна от това да се подготвяш сам или с уроци. Или вие като сте свикнали с уроците и ви се вижда излишно да има подготовка в училище?

# 249
  • Монтана

От 2008 г. матурите са задължителни.

# 250
  • густо майна Филибето
Понеже се обръщаш към мен - не, не си правя изводи от собствените деца,макар че едното извървя вече този път. Обаче да се говори уж принципно, а то само защото детето трябвало да се готви, пък видиш ли не му стига времето, е просто изписване на страници. И сега тия дето се справят и без уроци да влачат още една година ли??

# 251
  • София
За жалост не са наблюдения относно моите деца, защото конкретно за моите не дванайсти, а ако може и тринайсти клас да има - една да кандидатстват и една за матури, плюс една за сертификатни, та да могат хем да са на училище, хем да се готвят за всичко, хем да им е по-спокойно. И не в десети, а направо от осми да се опразва системата от калпазаните, че само си губят времето, а и времето на учителите и пари на системата.  Wink

Колкото до ползата за другите - не че не мога да си изгубя времето да ходя по темата и да вадя цитати на различни потребители, които ужким от загриженост за нежелаещите да учат смятат, че трябва да стане до десети клас първия етап, пък имало форми, с които после да доучват, дори цели класове имало и сега, демек личният избор, пък и да не пречат на учещите. Мисля, че няма нужда да го правя това с ваденето на цитати - достатъчно е всеки потребител сам да си спомни какво е писал, и най-вероятно помни, но премълчава сега.

Освобождаване от матури няма със сигурност от поне 1987 година, ако не беше и година-две по-рано (ако имаше освобождаване, нямаше да ми се налага да държа матура, щях да съм освободена). После имаше един период, в който матурите изцяло бяха премахнати, беше като избухна демокрацията.

# 252

Преди демокрацията беше махнато - ама частично.
За техникумите можеше да се освободиш и от МАТ и от БЕЛ с оценки 5 и 6.
За гимназиите (вкл. МГ) - освобождаване само от МАТ. БЕЛ си беше задължителна (не знам каква е била логиката).

# 253
И я кажи как на една езикова гимназия, която по принцип е с една година назад ще се наблъска и история на България, която учат в 12ти клас и изобщо не е материал за подценяване? В едната тема се плаче, че децата са преуморени и не бива да се удължава учебната година, тук се иска всичко да се наблъска.
Отново казвам, ако някой си мисли, че системата се очиства след 8 клас е оптимист. Не само, че ще си завършат 10ти, но и до 12ти ще избутат, защото родителите им напират да запишат висше. Тяхното дете "прос' мазач" няма как да стане Naughty И елитните гимназии не са защитени, точно от Първа ЕГ имам чуден пример как се влезе след 8ми клас с приравнителни и почнаха да се правят на маймуни.

# 254
  • най-шареното място
Освобождаване от матури няма със сигурност от поне 1987 година, ако не беше и година-две по-рано (ако имаше освобождаване, нямаше да ми се налага да държа матура, щях да съм освободена). После имаше един период, в който матурите изцяло бяха премахнати, беше като избухна демокрацията.

Не си го следила това. Имаше и период с освобождаване.

Общи условия

Активация на акаунт