Излишен ли е 12-ти клас?

• 22 553
  • 444
  •   1
Отговори
# 255
# 256
  • Майничка
Завършващите гимназия през 1986 бяха първият випуск, който държеше задължителна матура по БЕЛ. Поне до 91-ра е нямало опция за освобождаване от матура по БЕЛ /разглеждам дипломи за средно от две езикови гимназии, с отлични оценки от БЕЛ през годините и оценка от матура/.

П.П. Кикамора, явно кучето скача според тоягата.

# 257
Добре де, тези които са учили до 11 клас, как са се подготвяли за кандидатстудентски изпити, или те не са учили в университети?  Laughing

# 258
Добре де, тези които са учили до 11 клас, как са се подготвяли за кандидатстудентски изпити, или те не са учили в университети?  Laughing
Аз съм учила до 11-ти клас, но нямахме езикова година. Сега повечето, да не кажа всички, профилирани гимназии и паралелки имат такава и на практика получават диплом за основно образование със завършването на девети клас, защото тогава изучават доста от предметите за осми.

# 259
  • София
тогава врътката беше с упк-то - отличниците записваха по-забутани училища, но пак с що-годе специалности и докато вървяха специалните предмети и практиките ходеха и на уроци за матура и кандидатстване. Не може да се каже, че не се е учело, защото не е лесно и да се учат специални предмети, напълно нова материя, да се ходи на практика по заводите и да се държат изпити за разряд и нещо май имаше и като държавен изпит, ама не съвсем. И тогава се влизаше ужасно трудно в университет, стотни не стигаха за много от специалностите, но дори и за тези, дето ужким бяха лесни, и ужким стигаше тройка, най-трудно се изкарваше тройка, защото повече от половината оценки бяха двойки.

# 260
  • Ямбол
....
Освобождаване от матури няма със сигурност от поне 1987 година, ако не беше и година-две по-рано (ако имаше освобождаване, нямаше да ми се налага да държа матура, щях да съм освободена). После имаше един период, в който матурите изцяло бяха премахнати, беше като избухна демокрацията.
Понеже ти си държала, затова твърдиш със сигурност ли? Това ли са ти аргументите във всички теми?
Аз съм завършила през 1995 година и се освободих от матура. Аз не знам какво е това матура. Но онези ми съученици, които не успяха да се освободят, си държаха матурата.

Аз съм учила до 11 клас, но с един клас подготвителен, което е пак 12 години. Аз имах езиков профил и готвех математика, от 8 до 11 клас съм взимала допълнително равнище по математика, понеже в езиковите гимназии се учеше по-малко като хорариум и като раздели. Накрая изреших на Георги Паскалев задачите и бях готова.
По мое време не е имало УПК и пак бяхме до 11 клас. Та и за тази врътка на Андариел аргументите ѝ заминават на кино.

# 261
На времето, само някои техникуми бяха 4 годишни, а другите завършваха в 11 клас и масово се влизаше в университети! Който иска намира начин, а който не иска си намира оправдание.

# 262
  • София
е, извинявай, ама не е като специално за мен да са измислили матурата! Чак такова селебрити не съм била навремето по соца! Всички държахме. Спомням си, че тогава беше се вдигнала голяма пушилка, защото се объркваха плановете на много гимназисти, обаче от министерството хич не се трогнаха от ученическото и родителско недоволство. Единственият ефект беше, че се отказаха да задължават и матура по математика, та държахме "само" по литература.

Ти си завършила доста след мен, така че нека не се прехвърляш във време, когато най-вероятно не си знаела що е то матура и така като смятам, си била още в основното училище. Не прочете ли какво съм написала - поне от 1987 година няма освобождаване, а Гаргамела е уточнила, че е от 86-та.

# 263
  • Ямбол
Всички техникуми бяха 4 годишни. Само СПТУ учеха до 11 клас, но пък при тях беше изключение някой да отиде във ВУЗ.

# 264
Само някои специалности бяха 4 годишни! Повечето завършваха в 11 клас! За това и някои са със средно образование, а другите със средно специално!

# 265
  • София
Дотук става ясно, че за времето, през което сме завършили някои по време на зрелия соц и перестройката, и времето, през което е завършила Лиляна, рязко е спаднало количеството на завършващите техникуми, които кандидатстват във ВУЗ. По мое време хората си кандидатстваха на общо основание, макар и при техникумите да имаше предимно с отличници и такива, клонящи към тройки и четворки.

# 266
  • Майничка
Сравнявате различни години, хора, получава се изгубване в превода. Laughing

# 267
  • София
няма изгубване, стига човек да чете числата, които са написани. Simple Smile

# 268
  • Ямбол
... Не прочете ли какво съм написала - поне от 1987 година няма освобождаване, а Гаргамела е уточнила, че е от 86-та.
Прочетох:
Освобождаването беше махнато още преди демокрацията.
1995 година преди демокрацията ли е?
"Поне от 1987 година" аз го разбирам, че след това не е имало освобождаващи се, както си си го написала по-напред.

# 269
Само някои специалности бяха 4 годишни! Повечето завършваха в 11 клас! За това и някои са със средно образование, а другите със средно специално!
Многократно се каза, че ЕГ имаха 5 години на обучение, но едната година я водиха подготвителна. Техникумите бяха 4 годишни и имаха държавен изпит за специалност. Сега, за да вземат средно специално, трябва да учат 13 клас само специални предмети. В техникума по строителство в нашия град от няколко години няма такъв клас защото никой не остава да учи (то няма и смисъл защото да си строителен техник в днешно време е все едно без професия).
Мога да кажа как беше през 86-та година, ние бяхме първия випуск с УПК. В училището бяха решили за водят курсове/уроци за тези деца, които остават в града, основно по езика, като и по литература и математика, за да не ни падне нивото. По математика по начало имахме по-малко часове по програма, но учителят ни беше направил кръжок за математиците от випуска Laughing

Общи условия

Активация на акаунт