Излишен ли е 12-ти клас?

• 22 570
  • 444
  •   1
Отговори
# 270
....
Освобождаване от матури няма със сигурност от поне 1987 година, ако не беше и година-две по-рано (ако имаше освобождаване, нямаше да ми се налага да държа матура, щях да съм освободена). После имаше един период, в който матурите изцяло бяха премахнати, беше като избухна демокрацията.
Понеже ти си държала, затова твърдиш със сигурност ли? Това ли са ти аргументите във всички теми?
Аз съм завършила през 1995 година и се освободих от матура. Аз не знам какво е това матура. Но онези ми съученици, които не успяха да се освободят, си държаха матурата.

А аз през 1998 и ситуацията беше същата. Матури трябваше да държат тези, които имаха под 5 средноаритиметично по БЕЛ и математика- в нашата гимназия един доста малък процент от учениците.
Честно казано съм изненадана за колко хора последната година е излишна- по мои спомени учехме съвсем необходими и базисни неща.
Аргументът с това, че учениците се скатавали, е абсурден - ако утре почнат да се скатават в десети клас още ли ще режем от годините образование?

# 271
Забрави за езиковите! При тях годината е подготовка по езика, а не допълнителни предмети! И аз ти казвам, че не всички специалности бяха 4 годишни! Вече обясних за средно специално и само средно! Тези, които учеха 4 години получаваха средно специално!

# 272
... Не прочете ли какво съм написала - поне от 1987 година няма освобождаване, а Гаргамела е уточнила, че е от 86-та.
Прочетох:
Освобождаването беше махнато още преди демокрацията.
1995 година преди демокрацията ли е?
"Поне от 1987 година" аз го разбирам, че след това не е имало освобождаващи се, както си си го написала по-напред.
Не е премахнато тогава. Завършила съм в този период. Учениците от ЕСПУ държаха задължителна матура по БЕЛ, но в техникумите имаше възможност за освобождаване. Даже имам смътен спомен, че при тях матурата не беше само по БЕЛ.

ее123456, 13-ти клас е премахнат през 2009 с промяна в Закона за професионалното образование. Възможно е няколко години след това да е съществувал, за да могат учениците да завършат по учебния план, по който са приети.

# 273
  • София
... Не прочете ли какво съм написала - поне от 1987 година няма освобождаване, а Гаргамела е уточнила, че е от 86-та.
Прочетох:
Освобождаването беше махнато още преди демокрацията.
1995 година преди демокрацията ли е?
"Поне от 1987 година" аз го разбирам, че след това не е имало освобождаващи се, както си си го написала по-напред.

А кога е според теб 1995, преди Новата ера ли? Берлинската стена падна през 89-та и оттогава се брои демокрацията. Очевидно няма как 95-та да е преди демокрацията.  Преди 86-та имаше освобождаване от матури, а после направиха български задължителна матура, поне оттървахме кожите за математика изобщо - ни с освобождаване, ни без освобождаване. Като избухна демокрацията после имаше един период изобщо без матури, пък кога е имало или нямало освобождаване след 89-та не знам. Явно моите набори и някой и друг набор наоколо сме последните толкова издържащи на задължителна матура, изпити за професионална квалификация или държавен изпит, плюс подготовка за кандидатстване по поне два изпитни предмета. На всичко отгоре имахме право да кандидатстваме само в един ВУЗ и един повисш институт. УдЖас, сега народът не би оцелял при такива условия, ние направо сме за медал, някакви свръх!

# 274
Айде, холан, не е чак такъв подвиг  Laughing

# 275
  • София
не е де, ама така излиза,че е, защото сега зрелостниците не могат да се справят да се готвят за матури и кандидатсване, ако трябва учат една година по-малко!  Laughing Чунким ние сме били нещо особено - същите пубери си бяхме, ама нямаше накъде да мърдаме.

# 276
не е де, ама така излиза,че е, защото сега зрелостниците не могат да се справят да се готвят за матури и кандидатсване, ако трябва учат една година по-малко!  Laughing Чунким ние сме били нещо особено - същите пубери си бяхме, ама нямаше накъде да мърдаме.
Ти имаше ли езикова година в осми клас и кога получи диплома за основно образование?

# 277
Хайде стига с тия езикови гимназии бе, те нямат нищо общо в случая! Там нещата седят по съвсем друг начин и ако не ти харесва подготвителната година, да беше го научила езика предварително Wink.

# 278
  • София
в езиковите да не би да са си клатили краката последната година? Те завършваха една година по-късно, но и на тях не им се разминаха матурите и кандидатстването в една и съща година. Сега големи фасони, голямо чудо!

# 279
Хайде стига с тия езикови гимназии бе, те нямат нищо общо в случая! Там нещата седят по съвсем друг начин и ако не ти харесва подготвителната година, да беше го научила езика предварително Wink.
Напротив. Много общо имат. Понеже в момента във  всички профилирани паралелки с интензивно изучаване на чужд език след завършен VII клас има езикова година.
в езиковите да не би да са си клатили краката последната година? Те завършваха една година по-късно, но и на тях не им се разминаха матурите и кандидатстването в една и съща година. Сега големи фасони, голямо чудо!
Какви фасони? Казвам същото, което си написала. Че не са си клатили краката, въпреки че са учили 12 години.
А и сега матурите и кандидатстването в български университет пак са в една година. Или са го променили, а аз не съм разбрала?

# 280
  • Ямбол
....
А кога е според теб 1995, преди Новата ера ли?....
Ако някой каже, че нещо е махнато още преди определена година, това означава, че след тази година то вече не съществува. И аз ти казвам, че след годината, която ти казваш и след демокрацията е имало пак освобождаване.

# 281
  • София
Не беше конкретно към теб, а като цяло, възклицание.  Peace

И тая работа поголовно да имат езикова година е глупост на квадрат. Еезиковите са си езикови, ама те сложиха така и техникумите, и математическите, и изобщо всяко СОУ, което се е писало нещо профилирано с език. Само непрофилираните и я има други, я няма са без езикова година. То не са сега профили от единайсти клас, то не са чудесии! Глупости на търкалета!

Лиляна, летоброенето на матурите е преди 95-та година, просто през далечната 87, за която аз писахх, не си имала никаква представа за матури и за теб летоброенето е около твоята матура. Дали продължава или не не съм твърдяла, аз поставих точката от 87, преди която имаше освобождаване, но май имаше и две матури (или искаха на нас да ни спретнат номер с две матури, та се говореше и за тип руски матури), а нататък пак върнаха задължителната. И уточних изрично, че през демокрацията имаше години без матури, чак не съм задълбавала дотам дали е имало освобождаване или не. Със сигурност поне година-две след десети ноември задължителна матурра имаше.

Последна редакция: нд, 01 ное 2015, 22:16 от Andariel

# 282
  • най-шареното място
Andariel, това, че нещо е написано в свободен текст в сайт - не знам какъв е точно този цитирания за матурите - не го прави вярно.

И други освен Лиляна са се освобождавали/ са държали. Противно на твърденията ти в отречен от теб период?!  За трети последен път ти обръщам внимание, че за едно и също нещо пишеш свободно съчинение на база собствен опит през една година много пъти. Интересно разбиране имаш за обсъждане - повторение на база собтсвени представи, а не факти.

# 283
Дописвам: ако се връщат пари, значи и тези, които са го пуснали и те трябва да връщат заплатите.
Не думай. Кой мислиш, че ще се навие, има ли го някъде изобщо този модел?

Та, да си дойдем на думата - не е важно кое е стратегически и дългосрочно най-добре, а кое е най-добре основно и единствено за собствените ни деца. Тук само и единствено от камбанарията са своите си деца ли говорим или гледаме поне от връх Мусала?
Не знам за собствените деца, но моето образование повтори една и съща информация 2-3 пъти в зависимост от предмета. Не знам какъв е зорът на сегашните 11класници, но по мое време беше... хм, нула. Вярно, че има по-простички, които дори при сегашните смехотворни класирания да имат нужда от цяла година подготовка, но това не е причина да дърпат целия набор назад и заради тях да има 12. клас.

# 284
  • София
Какъв свободен текст в сайт? За какво говориш конкретно? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт