Излишен ли е 12-ти клас?

• 22 517
  • 444
  •   1
Отговори
# 105
...
Само да споделя, че и при нас ситуацията е същата. Имах колежка, която сричаше. Мяу! Mr. Green

Не е само български феномен.

О, убедена съм в това и аз.  Simple Smile До това води многогодишното задължително образование за целокупните народи.

Цитат
От друга страна, една от най-добрите ми приятелки е завършила право, и сме си говорили неведнъж за ширещата се неграмотност. Тя твърди, че сред студентите-юристи също е често срещано явление  Tired

Е как да се подберат грамотни с приемен тест?
Освен това и теми да разписват- у нас от много години така просто се оценява качеството паметливост, а не мисъл и грамотност, та и темите не гарантират нито едното, нито другото.

Последна редакция: пт, 30 окт 2015, 16:24 от Judy

# 106
  • густо майна Филибето
До десети клас не си ли грамотен, такъв си оставаш, и с две виШШи.

# 107
  • постоянно
За мен е излишен.

Mr. Green

# 108
  • София
Масово се застъпва тази идея, че  форумки на около 35-45 са грамотните, а всичко след това е потоп и трагедия. Тоест грамотността, видите ли, по нашите ширини е присъща само на хората, обучавали се по старата система. Моите наблюдения въобще не са в подкрепа на тази теза. И сред   въпросните  набори има предостатъчно хора с претенции за завършено висше, за владеене на чужди езици, за не знам  си каква успешна реализация, които обаче са си баш неграмотни... Просто някога нямаше форуми, в които тези липси да лъснат. Загледайте се  колко много майки в раздела за деца  по класове пишат  с правописни, лексикални и граматически грешки. А значителна част от тях са точно в тази възрастова група. И много често именно такива  отправят най-остра критика срещу системата ни на образование, срещу учебниците и учителите. Не че  няма много трески за дялане  във всичките упоменати посоки, но.. И съответно другата част от тази теза е, че младите са  тотално неграмотни. Несъмнено има много такива, но както и при по-големите, така и при тях са налице и пишещи смислено, грамотно, последователно и аргументирано.  И не е въпрос грамотността само  и единствено на правилно функциониране на  образователната система.. Допринасят още ред фактори.

# 109
  • густо майна Филибето
пенсионирана русалка , точно влязох за да го напиша bouquet Аз съм от по-старо поколение, но съвсем не смятам, че сега децата са по-неграмотни. Преди нямаше ка да си демонстрираме знанията, за възможностите и правописа знаеха само учителите ни и съучениците Simple Smile Сегашното поколение е много по-информирано и смила информацията по-бързо, който си го може, си го може. Така че 12 клас е излишен.

# 110
  • София
Информиран не е равнозначно на грамотен.

А че има доволно много неграмотни измежду 35-45 годишните, мисля, никой не отрича. Особено тук, във форума, е видно и с просто око. 

# 111
  • София
Информация колкото щеш, но това не означава, че поколението е по-способно да я преработи в сравнение с предишното поколение. По-скоро става обратното - децата и младежите се давят в информация, нагълтват вода в това море и не успяват да се задържат на повърхността. Грамотността няма общо с информацията, а с това дали първо системата и родителите искат децата да са грамотни, плюс обществените нагласи (тук изключвам индивидуалните особености на всеки човек). Грамотността човек я развива цял живот, но още преди започване на училище децата са попили езиковата система като правила и в училище усвояват само нормативната част от езика, която е научаема, стига да има подходящи условия. Вече неграмотността не е срамна, при това съвсем буквалната такава не е срамна, а това е много добра предпоставка същата тази грамотност да се разраства. Защо да са грамотни, ако не им пречи да са неграмотни? Пак ще кажа за едно време, но си спомням как на нас дори на контролни по разказвателни и дори по математика, учителите ни поправяха грешките и беше срамота, а сега освен учителката по български, никой не си прави труда нито да ги поправя, дори не ги забелязват.

# 112
Децата, които четат, са грамотни.
По простата причина, че виждат правилно написан текст.
За жалост отдавна четенето не е актуално. Confused

# 113
  • София
не е задължително да е от четене. Има корелация, а причинно-следсвената връзка е спорна. Грамотността е въпрос на учене на правила. Ще дам пример с чужд език със себе си - сигурно формите на teach - taught съм ги чела, писала, и чела, и писала хиляди пъти, но и сега я сбърках. Грамотността всъщност повече се учи с писане, защото при диктовка и писане на собствен текст се вижда доколко човек е усвоил правилата на нормативния език.

# 114
Вече неграмотността не е срамна, при това съвсем буквалната такава не е срамна, а това е много добра предпоставка същата тази грамотност да се разраства. Защо да са грамотни, ако не им пречи да са неграмотни?

Браво! Много добре казано! Сега се защитават една друга, че неграмотността не е порок. Да, повсеместна епидемия е, която се разраства неконтролируемо.

Аз преди много години исках да доброволствам в организация за обучение на възрастни на писмо и четмо. Тогава се изплаших от статистиката, че няколко милиона в страната не умеят да четат. Сега не мога да цитирам точни данни, но предполагам бързо търсене по зададените параметри би ни задоволило любопитството с конкретика. В България сигурно такава статистика не съществува. А би било и интересно да се види...

http://www.statisticbrain.com/number-of-american-adults-who-cant-read/

32 000 000 ( тридесет и два милиона). Тада!

Още статистика: 80% не си купували книжка, трябвало е да ги питат с какъв размер ви е плазмата и във всички стаи ли имате телевизор?

http://www.statisticbrain.com/reading-statistics/

Последна редакция: пт, 30 окт 2015, 20:12 от Цонна

# 115
Не е излишен 12. клас, не и за езиковите гимназии. Трябва само да се преподреди материалът по математика (не е нормално в седми и осми клас да прелива, а в следващите класове да се тъпче още), БЕЛ (да се премахне това, което се учи сега в осми клас, и деветокласният материал да се разпредели в осми и девети клас, както беше преди), история (в девети и десети клас да се учи обща история, а в 11. и 12. - българска; съществуващата програма в шести клас да се изхвърли и да се състави както трябва); биология (твърде много подробности по ботаника в седми клас - да се оправи); информатика и информационни технологии (неизползваеми учебници - да се напишат грамотно и така, че да вършат работа) и т.н.
Въпросът не опира до броя години - 12 са необходими и достатъчни, а до некадърно съставени програми и лоша организация на училищата като цяло (делегирани бюджети, ограничени права на учителите, ниски заплати и т.н.).

# 116
  • Пазете Гор
Не съм чел цялата тема, за което моля да ме извините, просто да споделя мнението си по зададения въпрос:

Ще ми се средното образование да приключва по-рано, отколкото сега. Да речем в 10 клас. Нататък колежи и кратки, нездължително училищни професионалани профилирания. Към тях всеки да има право да прибегне ако и когато реши, па ако ще и след 20 години.

Има немалка маса младежи, чието пребиваване в училищата около и след пълнолетие е излишно, натоварващо и практически безполезно. Нито те искат нещо от училището, нито то може да им даде, а и не се и опитва. Манкират колкото за едната степен - завършено средно.

Това би облекчило системата, разправят, че кадрите не достигали. Ако не друго - и това стига. Но не ее само това.

Гласувам в анкетата с да, но с особено мнение - 12 клас е излишен за степента "средно образование". Инак може би е полезен като предшестващ по-нататъшно учене.

# 117
  • Ямбол
Всеки, който смята 12 клас за излишен, може сам да си го махне.

# 118
  • Русе
Всеки, който смята 12 клас за излишен, може сам да си го махне.
  Не е така. Системата трябва да го замени с нещо ефективно - да се учи или да се работи.

# 119
  • Sofia
Според мен не е редно да има 19-годишни ученици, затова и гласувах, че 12 клас е излишен.

Общи условия

Активация на акаунт