Излишен ли е 12-ти клас?

• 22 514
  • 444
  •   1
Отговори
# 120
  • Пазете Гор
Всеки, който смята 12 клас за излишен, може сам да си го махне.

Може ли да имаш средно образование без завършен 12 клас? Питам като лаик в областта.

# 121
Не можеш.

Лиляна сигурно иска да каже, че не е задължително да се учи по принцип.

# 122
  • Пазете Гор
Ясно.

Аз искам да кажа, че би било добре степента за завършено средно образование да се дава след 10 клас.

# 123
  • София
ако го махне всеки сам, няма да има диплома за средно. Ако можеше да вземе дипломата без дванайсти клас, поне половината училища щяха да се изпразнят, младежите, които искат да си кандидатстват, други да си започнат работа по живо - по здраво.

# 124
  • Пазете Гор
Именно, Андариел, намирам го за чудесно.

# 125

Лиляна сигурно иска да каже, че не е задължително да се учи по принцип.

Друго иска да каже и аргументът и е свързан с новия закон за предучилищното и училищното образование. Разделят средното на два етапа, но аз от бърз прочит не разбрах дали имаш средно след 10-ти клас или не. По спомен от коментарите около законопроекта, мисля, че след 10-ти клас се взема диплома за средно, но не може да се кандидатства в университет. Спекулирам в момента, не съм сигурна.

# 126
  • най-шареното място
И аз това запомних като идея на промените.

# 127
Май точно за това става въпрос, и това е една от промените, които влизат в сила един месец след обнародването в ДВ, т.е. днес. Останалата част от закона ще е в сила от 1 август 2016.

# 128
Това за кой випуск ще влезе в сила?

# 129
Май точно за това става въпрос, и това е една от промените, които влизат в сила един месец след обнародването в ДВ, т.е. днес. Останалата част от закона ще е в сила от 1 август 2016.
Е, защо днес? На 13 октомври го обнародваха закона.
Честно казано днес четох тая част с първа и втора гимназиална степен няколко пъти.
Мисля, че все пак диплом за средно образование се получава след 12-ти клас. Ще ви извадя текста, за да е по-лесно за коментиране.

Скрит текст:
Чл. 131. (1) Учениците, завършили успешно Х клас, получават удостоверение за завършен първи гимназиален етап на средно образование, което им дава право да продължат обучението си във втори гимназиален етап на средно образование и на обучение за придобиване на професионална квалификация.
(2) Учениците по чл. 120, ал. 7, завършили обучението си в X клас, получават удостоверение за завършен Х клас, което им дава право да продължат обучението си в ХІ клас и на професионално обучение.
(3) Учениците по ал. 1 и 2, които се обучават и за придобиване на професионална квалификация, освен документа по ал. 1 и 2 получават и съответните документи, издадени при условията и по реда на Закона за професионалното образование и обучение.
Чл. 132. (1) Учениците, успешно завършили ХІІ клас, стават зрелостници и придобиват право да се явят на държавни зрелостни изпити и на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.
(2) Зрелостниците, обучавани по училищен учебен план, който осигурява профилирана подготовка, придобиват средно образование след успешно полагане на задължителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература
и на задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ учебен предмет.
(3) Зрелостниците, обучавани по училищен учебен план, който осигурява професионална подготовка, придобиват средно образование след успешно полагане на задължителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература и на задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация – по теория и практика на професията.
Чл. 133. (1) Придобиването на средно образование се удостоверява с диплома за средно образование, в която се вписва и общият успех. Дипломата за средно образование е окончателна и дава право за продължаване на образованието или за професионално обучение.

# 130
Това за кой випуск ще влезе в сила?

В сила е от днес, както искаш го разбирай. То не е лесна работа да разбереш законите и измененията на закони, сътворени от настоящите законотворци.

Е, защо днес? На 13 октомври го обнародваха закона.

Да де, на 30 септември го приеха, на 13 октомври го обнародваха, значи след две седмици е в сила частта с етапите на образованието. Пише го в допълнителните разпоредби. Останалото - догодина.

# 131
  • София
Това, което аз разбрах е, че в десети клас излизат с едно голямо нищо.

# 132
  • Пловдив
А какво става, ако след години се присетиш, че искаш висше образование пък си учил само до 10 клас ?

# 133
Съвсем се обърках вече.  Simple Smile
Добре, че промените не ме засягат пряко.
Ей това пише в допълнителните разпоредби.

§ 60. Законът влиза в сила от 1 август 2016 г., с изключение на:
1. член 22, ал. 2, т. 3, 4 и 13 и ал. 3, глава шеста, раздели I, II и III и § 58, които влизат в сила един месец след обнародването на закона в "Държавен вестник";
2. глава седма, която влиза в сила два месеца след обнародването на закона в "Държавен вестник";
3. глава шестнадесета, която влиза в сила от 1 януари 2017 г.;
4. параграф 46, т. 1, буква "а", която влиза в сила от 1 август 2022 г.
Законът е приет от 43-то Народно събрание на 30 септември 2015 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

А какво става, ако след години се присетиш, че искаш висше образование пък си учил само до 10 клас ?
Вероятно си доучваш, ако междувременно не променят системата.
л. 131. (1) Учениците, завършили успешно Х клас, получават удостоверение за завършен първи гимназиален етап на средно образование, което им дава право да продължат обучението си във втори гимназиален етап на средно образование и на обучение за придобиване на професионална квалификация.

# 134
  • София
Точно влизах да попитам същото.

Общи условия

Активация на акаунт