Излишен ли е 12-ти клас?

• 22 595
  • 444
  •   1
Отговори
# 285
Най-добре беше в средата на 90-те. Нямаше задължителни матури, нямаше УПК, можеше да се кандидатства навсякъде, стига да не съвпадат датите. Все още във ВУЗ се влизаше трудно и цялата диплома беше балообразуваща.
Иначе в подготвителен клас на ЕГ (сега 8-ми) не се учеше само език, а и БЕЛ, и математика, и музика, и рисуване, та даже и руски. Руският си вървеше като трети език чак до последния 11-ти клас. Сега в осми се учат и информационните технологии както са си по програма.
Така че по отношение на ЕГ не бива да има промени в годините. Те трябва да са пет, че и повече, ако не се оптимизира учебният материал.

# 286
в езиковите да не би да са си клатили краката последната година? Те завършваха една година по-късно, но и на тях не им се разминаха матурите и кандидатстването в една и съща година. Сега големи фасони, голямо чудо!

Ma чакай малко, те и сега в 12 клас и кандидатстват, и учат, и матури имат. Каква е разликата? Само дето сега му казват 12-ти клас, а тогава беше 11-ти. По твоите приказки в 12 клас никой не ходи на училище и е някакво време за купон Shocked Ми да ти кажа не е така, ходят си всеки ден като попове и си учат всичко, чак до физическо. И нов материал вземат, и разни глупави проекти пишат - съвсем си е училище.

# 287
  • най-шареното място
За каквото и Лиляна - имало е освобождаване от матури, докато е имало матури и това след 1989 и преди 2000г.

# 288
  • София
Какъв купон е настъпил тук.. hahaha Човек от споровете ви не се ориентира вече за или против 12 клас в този му вид сте. Mr. Green

Спомените ми са за випуски около моя  - 91,92,93... Те матури определно не са държали, просто защото нямаше такива, а не защото някой се е освобождавал на база успех. Peace  За после и за преди това не знам. PeaceНо ми се струва безпредметно всякакво сравнение с минали времена, тъй като разликите и тогава са големи. Едни за учили в техникуми до12 клас, други в СПТУ до 11-ти, трети в езикови с подготвителен клас и съответно получаващи се 5  гимназиални години, четвърти в МГ  и в такива с разширено изучаване на език със сборно обучение от 4 години, едни са държали матури, други не, едни са се освобождавали, други не... Това надцакване кой е по-информиран за миналото свършено и как се справил тогава е безпредметно.

Въпросът е към днешна дата как стои въпросът. Проблемът е, че и сега нещата са различни. Има места, на които учителите почти  не виждат физиономиите на бъдещите зрелостници. И не само това, ами благосклонно си затварят очите и извиняват отсъствия. Има други, в които си се учи, следи се за отсъствия,  тече си сериозна подготовка за матури, провеждат се и чуждестранни изпити, предвидени за хора  баш в 12 клас, не за такива в 11-ти. Има  и трети в златната среда... С две думи - стандартната бг боза. И да се махне при тази ситуация, и да не се - все тая ще е, докато не се направи цялостна реформа в други направления, а не частични изменения за отчитане на дейност  посредством увеличаване на продължителността на учебната година,  промяна на балообразуването за прием в 7 клас,  евентуално премахване на 12 клас, редуциране или цялостно махане на часове по информатика, изобразително изкуство, музика и спорт и т.н. Трябва просто да се почне от другаде, но едва ли ще стане...

# 289
  • Майничка
Скрит текст:
Най-добре беше в средата на 90-те. Нямаше задължителни матури, нямаше УПК, можеше да се кандидатства навсякъде, стига да не съвпадат датите. Все още във ВУЗ се влизаше трудно и цялата диплома беше балообразуваща. ...

Освен това вече нямаше изискване за 8 месеца трудов стаж, преди да кандидатстваш за втори път. Само дето вече имаше различни учебници по един предмет, съответно в различните ВУЗове за една и съща специалност се търсеха различни неща в темите. Mr. Green

Русалка, точно така! Peace

# 290
Специалните предмети помагат на продавачките да минат към управители на магазин, на склад, (екс)педитори и други подобни. Затова в темата се застъпва мнението, че 12ти клас за общообразователни гимназии не трябва да има.

# 291
  • София
Аз нямам претенции за ходене и неходене, доста често чувам такива работи, че който може си скипва част от часовете заради уроци и курсове за отличниците, а калпаманите съвсем не се трогват и на тях не им трябва кой знае каква причина, за да не ходят. Картината е шарена. Но да се мотивира имането на дванайсти клас с това, че младежите иначе нямало да имат кога да се готвят за кандидатстване е нелепо. Ако в твърде голямо количество училища в дванайсти клас нещата хич не са цвете и посещаемостта е рехава, още повече, че има уравниловка без значение дали е езикова, дали някаква друга, то аз хич не се кефя от това сума народ дори да не седи в училище. За мен по-големият проблем, върху който всъщност писах през повечето време е тази история с десетия клас и двете степени на гимназиия. Там е заровено кучетоо, там ще гръмне бомбата след години. А така, както са обвързани нещата, ще се профилират за две години зрелостниците, ама как и защо не е ясно, защото ако ще е само профил, това би трябвало да означава общообразователните да приключат в десети клас и нататък само профили, иначе защо ще са две степени. Какво толкова ще му профилиратт две години при това положение, в бившите техникуми две гоодини няма да учат специални предмети, а изведнъж за две години ще покрият професията? Този опит вече го имаме и за една година във въпросните УПК навремето - има професия, но няма средно специално, а само удостоверение за разряд и оценки на гърба на дипломата. Затова съм за махането на дванайсти клас, заради това с двете степени, а не от утре да кажат, че го махат, а младежите да са по стария закон и програма.

# 292
А някой сети ли се, че калпазаните може да работят? Познавам такива хора, малко по-големи от мен.
Каквито и да са причините някой да отсъства от училище, най-малко вероятната от тях е да си клати краката вкъщи, да пафка по кьошетата или да си търси рокля. А курсовете не са с такава честота и продължителност, че да заместят толкова внушителна част от хорариума в държавно училище.

# 293
  • София
А някой сети ли се, че калпазаните може да работят? Познавам такива хора, малко по-големи от мен.
Каквито и да са причините някой да отсъства от училище, най-малко вероятната от тях е да си клати краката вкъщи, да пафка по кьошетата или да си търси рокля. А курсовете не са с такава честота и продължителност, че да заместят толкова внушителна част от хорариума в държавно училище.
Ами доста вероятна е, за жалост...При това и в училища, спрягани в пространството с гръмкото име елитни.  Какво ли е тогава по другите? Просто е много шарено и не може да се обобщава ...

# 294
Доста вероятно е цял ден нищо да не правят? Учудва ме това, наистина.

# 295
  • Майничка
Може би нямам поглед върху достатъчно шарена група дванадесетокласници, но от тези, върху които имам наблюдения, повечето или се готвят за изпити, или вече работят. Купонджиите в чист вид са единици.

# 296
  • София
Спомените ми са за випуски около моя  - 91,92,93... Те матури определно не са държали, просто защото нямаше такива, а не защото някой се е освобождавал на база успех. Peace  За после и за преди това не знам. Peace

'92ра със сигурност имаше по литература, освобождаването беше с 5 - имах съученици, които се явяваха. По други предмети дали е имало или дали е било задължително да се посочи някакъв друг предмет просто не помня. Нищо чудно да е имало и такова нещо, ама... отдавна беше.

# 297
  • София
Спомените ми са за випуски около моя  - 91,92,93... Те матури определно не са държали, просто защото нямаше такива, а не защото някой се е освобождавал на база успех. Peace  За после и за преди това не знам. Peace

'92ра със сигурност имаше по литература, освобождаването беше с 5 - имах съученици, които се явяваха. По други предмети дали е имало или дали е било задължително да се посочи някакъв друг предмет просто не помня. Нищо чудно да е имало и такова нещо, ама... отдавна беше.

Приемам, че може и да е било така, просто около мен  наистина никой не е държал матура.  Това предполага всички да са имали 5 и 6, а ми се струва малко вероятно да е нямало някой заблуден с 4. Но това всъщност няма особено значение. Всякаквите паралели с тогава (колко е размито и понятието "тогава" предвид различния опит на форумките заради завършването на различен тип училища в различни години) не  допринасят кой знае колко за дискусията  за 12 клас и матурите днес. Да не кажа хич..

# 298
  • София
Аз също съм завършила 92. Не можах да се преборя за 5 по литература и трябваше да ходя на матура. Имаше две теми - едната върху изучавано произведение, другата алтернативна. Алтернативната я помня още - "Червено и черно" на Стендал.

//edit
Докато ви четях се замислих се за бъдещите завършащи в 10 клас гимназия. Хубаво би било да имат някаква професия. В други държави, където има подобно разделяне за получаване на средно, е различно. Тези, които завършват най-ниското ниво и не желаят да продължаят образованието си, задължително завършват с професия. В Холандия, в съответните училища учат по 3, най-много 4 дни седмично в училще и 1-2 дни имат практика (направо си работят, но под надзор на професионалисти). Накрая и децата излизат професианилсти.
А от нашите гимназии, както писа някой в другата тема, излизат чисти безработни без никакви умения. И в стария и в новия закон ще е така.

Последна редакция: пн, 02 ное 2015, 08:26 от Елл

# 299

Не е вярна информацията в този блог. Ако и останалата им информация е такава...

Задължителната матура по БЕЛ я въведоха през 84-та, когато завърши първият випуск на ЕСПУ с УПК. Важеше само за гимназиите, докато техникумите и СПТУ-тата си караха постарому - с освобождаване от матури и матури по повече предмети.
С мъжа ми сме завършили в една и съща година - аз езикова с УПК и задължителна матура по БЕЛ, той техникум и никакви матури, защото успехът му е бил над 5.

Последна редакция: пн, 02 ное 2015, 09:08 от Как` Сийка

Общи условия

Активация на акаунт