ДЕВЕТИ клас - тема 55

• 38 391
  • 302
  •   1
Отговори
# 165
  • Русе
Ако не тук къде да говорим за бъдещото кандидатстване и подготвянето за него. За мен не е рано, даже може да се окаже късно, ако както ние се ориентирахме към друга държава, защото сме нямали информация по-рано, че там има добри възможности и за която нямаме езикова база все още. Ако го бяхме разбрали по-късно изобщо нямаше да има шанс да се подготви за изпитите DELF и да покрие ниво. Основната информация е за ВБр и немско говорящите държави. За финансовата част изобщо не говоря, тези пари ги събирам 10 години. Ако трябваше сега да започна да събирам никога нямаше да успея. (говоря за себе си, от своето прозорче). Напълно съм съгласна с Мимс-Теди, че детето трябва да е спокойно първата година, което не означава, че ако адаптацията мине бързо и ситуацията го позволява няма да започне работа. Но най-важното е да учи (нали за това е отишла).
Както и горе казах има и редица документи и сертификати, които трябва да се съберат, а и за някои специалности е необходимо портфолио, което също не се подготвя от днес за утре. За архитектурата, децата с години ходят на уроци по рисуване и подготвят портфолиа и т.н.
Ако смятате, че не му е времето, да не го обсъждаме, но както виждам темата се пораздвижи, явно се интересуваме и му е времето.
Относно кариерното развитие - аз лично не виждам никакъв стрес тук - отиваш правиш, казват ти - ако съвпада с твоите желания и виждания - супер, ако ли не - слагаш настрани или се замисляш дали пък не е добре да му обърна внимание и после си вземаш решението. И аз не умирам от кеф за решението на дъщеря ми, но то си е неин избор и нейно желание от няколко години насам и каквото и да и говорят и дори да се сърдят роднините тя с това е решила че иска да се занимава. Аз пък съм решила, че ще подкрепя нейния избор.

# 166
  Привет и от мен,с признанието,че и аз ,и баща му се замисляме за университета...Къде,какво,как?! Иначе Господин Тийн.,няма идея още,а и не се и вълнува от този въпрос....   Той вече една година е в гимназия ,в Мюнхен.Изтече му статутът на гост-ученик и сега трябва сериозно учене и доказване!Тук борбата,да се задържиш в гимназия е голяма.Може би допуснахме грешка,че не го оставихме да повтори ,мин.година ,7 клас./честа практика ,за деца идващи от др.страни/ Но пък щеше да е с деца ,две години по-малки от него./ стартират първи клас,на 6/ Материалът не е тежък,но борбата с езика е базмилостна-жестока! Wink  
Та...живот и здраве ,ще ви чакаме студенти тук!!!  Wink  Hug

# 167
  • София
Roo, драго ми е да ви "чуя". Simple Smile Поздрави на младежа.
Май повечето ме разбрахте криво... Ясно е, че родителите от сега се замислят. Въпросът беше как стоят нещата при децата. Според мен са много малко тези, които са наистина ориентирани. Едната ми близначка 4-5 години, ходейки на рисуване, все говореше за архитектура. После реши, че е хубаво да си лекар... Сега е на трета вълна.  До 11-12 клас кой знае още колко пъти ще си смени мнението. Точно на това станах свидетел покрай голямата ми дъщеря и нейни приятели. Другата близначка пък само повтаря какво никога не би учила.. Mr. Green Може само моите да са такива отнесени от вихъра, знам ли...

# 168
  • София
Ами те нека да си сменят желанията, нищо по-нормално от това Simple Smile
Въпросът е да се мисли за диплома, език и финансиране - на този етап.

# 169

Точно!

# 170
  • София

Е, това не е ли в подкрепа на изразеното от мен мнение, че на този етап мислят  и смятат предимно родителите...  Wink И то най-вече за финанси, необходими за курсове, сертификатни изпити и издръжка на бъдещия студент. Какво  толкова има да я мислят те дипломата... А реално погледнато и детето какво има да я мисли? Извинявай за откровеността, но последното не следва да е някаква заветна цел, а следствие на системно и стабилно учене..

# 171
  • София
Ех, русалке, с ученолюбиви девойки си у вас, затова така говориш  Laughing Heart Eyes

Но, да, аз действително подкрепям тезата ти, че на този етап мисленето е за родителите  Peace

# 172
  • София
Ех, русалке, с ученолюбиви девойки си у вас, затова така говориш  Laughing Heart Eyes

Но, да, аз действително подкрепям тезата ти, че на този етап мисленето е за родителите  Peace

Не позна или поне не за всичките. Имам си и аз една поскатаваща се готованка, която гледа да мине по тънката лайсна, коагто е възможно. И баш на нея съм обяснила, че борбата за 6 с разни други методчета извън системното учене (като удобното разчитане на доста по-съвестната и изпълнителна twin sister) не върши никаква работа... Ще видим във времето колко ме е разбрала. Но от наблюдения и над обкръжението на каката, и над това на малките, оставам с впечатление, че акцентът е масово изместен  - и при деца, и при родители. Прави се всичко възможно за заветното  6 (подсказване, преписване, намиране на контролни на друг клас и предварителното им решаване от друг, ходатайстване), а какво стои зад това 6 е последна грижа.. Да, ама после ще стане първостепенна, защото липсващият фундамент ще попречи на справянето в университета, особено пък навън.. Голямата ми дъщеря споделя, че толкова масови отличници от средно училище като нашите няма.

# 173
  • София
Е, аз в тази група не се припознавам, други начини търсим ние за справяне с материала. Но разбирам какво казваш  Peace

# 174
  • София
Далеч съм от мисълта когото и да е да причислявам към тази група. Още по-малко пък виртуално, когато не познавам хората. Но е факт, че тя съществува и сред деца, и сред родители.

Последна редакция: чт, 25 фев 2016, 17:28 от пенсионирана русалка

# 175
  • София
Аз отново да си задам въпроса, ако е удобно-важи ли сертификата на Кембридж, ако не учи детето в чужбина, а замине за специализация-т.е 6-7 г след средното? Мерси

# 176
  • София
Формално - да, но на практика по-скоро не.

Сертификатът е уж до живот, но всеки университет си има правила и има право да приема или да не приема едни или други документи за прием  (специализация). И най-вероятно е в случая да поискат на детето "по-пресен" сертификат.

Затова е най-добре да се направи внимателна преценка за времето, когато се завоюва този сертификат - нито да е много рано, че да седи и да мухлясва ненужно и да си давате парите само, нито пък да е в последния момент, когато ще има много други задачи пред детето и едно забавяне може да му коства цяла пропусната учебна година.

Въпрос на лична преценка за всеки конкретен случай и най-добре след изясняване на идеята къде и какво иска детето да учи.

# 177
  • Русе
+1. В повечето университети, в които съм проверила искат сертификата/изпита да е взет до 2 години. В един от американските университети искат SAT и сертификат или изпит до 1 година. Така че е различно. За САЩ не на всякъде приемат бритиш септификати или IELTS - искат TOFEL.

# 178
Хайде и аз да включа в наболялата тема: моят вече  си е решил СУ, Информатика. За чужбина иска магистратура след това евентуално, бакалавър - твърдо не.
Предното желание беше АУБГ и бях глътнала въдух. Но като цяло не давам акъл, докъдето мога финансирам, но не на всяка цена.

# 179
Здравейте! Не съм прочела темата, затова се извинявам, ако задавам въпрос, който вече е обсъждан. В началото на годината и по бълг. език, и по литература учителите не поискаха наличие на помагала, сборници и т.н., казали са, че не е особено необходимо за тази година. Съответно не закупихме. Обаче закъса, особено по литература, главно заради липса на интерес и мързел да се отделя толкова време. Отрази се на оценките, а ни трябват добри такива. Ако може да препоръчате добре структурирани помагала, които да покриват основния материал и да послужат като обобщение/план след попълването им. Не съм сигурна дали добре обясних, а и не мога да се ориентирам и сама да избера. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт