кандидатстване Право

• 4 938
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте,
ученичка съм в 11 клас и реших, че искам да уча право. Мислила съм какви ли не специалности, но в крайна сметка се спрях на правото. Има доста неща свързани с кандидатстването и учебния план, с които не съм на ясно  и ще бъда много благодарна ако има кой да ми разясни и помогне. Първо искам да попитам къде мислите за най- удачно да кандидатствам? Аз лично смятам, че в СУ е най - добре, но за втори вариант имам НБУ. Следващия ми въпрос е какви са изискванията за кандидатстване? Защото в сайтовете не е описано точно и ясно. Какви са изпитите за прием? Приемат ли по матури? Гледат ли оценки от училище? Също така искам да ви попитам за мнението ви за предварителни курсове?

Благодаря, предварително!

# 1
З Следващия ми въпрос е какви са изискванията за кандидатстване? Защото в сайтовете не е описано точно и ясно. Какви са изпитите за прием? Приемат ли по матури? Гледат ли оценки от училище?

Мисля, че поне в сайта на СУ доста точно и ясно са описани нещата.

Балообазуване - право

Кое точно от написаното не разбираш?

Тук също.

Вярно, че става дума за вече приключилата кандидатстудентска кампания, но за новата още няма информация.

# 2
Извинявам се, не съм поглеждала скоро, но последно нямаше информация.

# 3
Информацията в сайта на СУ си е там от поне 12-13 години. Там са тежки гемии, веднъж написано, остава за вечни времена и се променя, само когато има някакъв реален ъпдейт. Чети внимателно сега, защото после ако влезеш... абе, доста се учи и ще има да четееееш... (като не казвам, че всичко ще ти бъде от полза, но гледам моите приятели от тая специалност, които бяха луднали)  Peace
Факт е обаче, че сайтът на СУ не е много юзър-френдли, но все пак си отдели 1-2 часа време да го разучиш из основи.

В общи линии обаче ти трябва изпит по литература и изпит по история. Плюс оценки от дипломата/матурите, там вече трябва да си прочетеш в сайта за балообразуването кое точно се взема. Но задължително се държат горните два изпита.

# 4
Изпитите са литература  (есе или тема - можеш да избираш) и история( тема ). Според мен, за се подготвиш добре трябва да тръгнеш на уроци от средата на 11 - ти клас, най - късно лятото. Материалът никак не е малко, нито е лек. В СУ правят курсове събота и неделя, които според мен са доста добър вариант, тъй като темите са съобразени с техните изисквания и шанса да влезеш е по - голям, по мое мнение. Влезеш ли, не е толкова трудно, но си трябва четене  smile3511

# 5
Да, на ясно съм, че ме чакат много учене и трудности. Но повече ме притеснява дали ще ме приемат, а имам огромно желание. Имам още един въпрос темата на изпита е от българската история нали? И също така моля да ми споделите мнения и за НБУ : ))

# 6
Да, на ясно съм, че ме чакат много учене и трудности. Но повече ме притеснява дали ще ме приемат, а имам огромно желание. Имам още един въпрос темата на изпита е от българската история нали? И също така моля да ми споделите мнения и за НБУ : ))

Да, по българска история е темата. НБУ си е частен университет, скъпичко е, и не всички гледат с добро око на дипломите оттам, но има много добра материална база за сметка на това, ако можеш да си го позволиш не е лош вариант.  УНСС също имат право между другото, пробвай и там за всеки случай.

# 7
Аз също искам да запиша право в СУ.Между другото ще може ли някой да ми разясни за съдийската професия-какво работят по точно съдиите,как се назначават и тн..

# 8
Здравей! Случайно попаднах на молбата ти и реших да отговаря на въпросите ти.
Уча Право, 5-ти курс съм, в СУ. Изпитът е писмен БЕЛ и писмен История, като най-малко трябва да си писала 15 страници, за да изкараш над 4.5. Момиче си, което само по себе си означава, че трябва да пишеш още повече, понеже баловете за вас са по-високи. Много е трудно. Правото е определено за хора, които са мотивирани да учат, развиват и постигат целите си. Сложно е твърде, изисква се ужасно, а изпитите са много трудни. Но щом имаш желание, действай. Желая ти успех и ако имаш въпроси, пиши в темата, ще преглеждам.

# 9
Това за обема не е вярно. По мое време се говореше, че ако пишеш и под 6 страници по литература, никой не ти чете работата и директно ти пишат 2. Аз писах точно 6 страници (може би без 1-2 реда) и имах 5.25, така че тия глупости с обема са пълни градски легенди. Пишеш толкова, колкото да развиеш темата максимално пълно. Факт е, че няма как да се случи в 3-4 странички, но това с минимума от 15 просто не е вярно.

# 10
Това за обема не е вярно. По мое време се говореше, че ако пишеш и под 6 страници по литература, никой не ти чете работата и директно ти пишат 2. Аз писах точно 6 страници (може би без 1-2 реда) и имах 5.25, така че тия глупости с обема са пълни градски легенди. Пишеш толкова, колкото да развиеш темата максимално пълно. Факт е, че няма как да се случи в 3-4 странички, но това с минимума от 15 просто не е вярно.

По мое време беше 10, явно са вдигнали мизата  Laughing
Аз с 9 някак си изкарах 5.50, така че не е точно вярно, но ако напишеш 3 листа няма да стане със сигурност. Също така за темата трябва да знаеш кои автори на анализи да четеш, щото рецензентите си имали любими и т.н и т.н.

Съдиите се назначават с конкурс, мисля че се изисква някакъв минимален стаж като юрист и има и изпит пред комисия.  Има няколко вида съдии- съдия изпълнители, които изпълняват съдебни решения (изземване на имущество, разпродаване етц), съдии, които решават дела по различните инстанции и издават по-горните решения  и върховни съдии, които тълкуват конституцията. Това доколкото си спомням от основи на правото  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт