Млечните зъби не падат

• 1 698
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте,

видях, че на няколко места е писано за такива проблеми, но темите и мненията са доста стари и реално не видях нещо конкретно като мерки и за това пускам нова тема.

Дъщеря ми е на 14 години и има много млечни зъби. Правихме преди 10 месеца панорамна снимка и има зародиши навсякъде, но нищо не е паднало  от над 2-2,5 години вече.

На долната челюст е сменила до кучешките включително, а на горната не са паднали дори кучешките още.
Като бебе също беше над година когато излезе първият й зъб, но сега съвсем се забави всичко.
Обича млечни продукти, тренира, няма някакви болести и не знам какво точно трябва да се  направи по въпроса.

Прочетох на много места, че забавяне от над 2 години се счита за голямо и да съм се консултирал със зъболекар. Горните кучешки ги дават по книга да се сменят на 11-12 години, а повечето деца ги сменят по-рано.

Някой сблъсквал ли се е с този проблем и какво изобщо може да се направи?
Чух, че някои зъболекари вадят млечните  зъби без да се клатят, но прочетох, че това не е добре, защото няма гаранция, че долния зъб ще излезе по-бързо, да не говорим, как ще се чувства, ако й извадят 2-3-4 зъба и седи месеци и години без тях на нейната  възраст.

Взех час за ортодонт, но искам да събера повече мнение.

# 1
Синът ми в момента е на 12 и 4 месеца, 5 клас, висок е 1,70. И двата кучешки горе са млечни.  Тъй като при него млечните зъби са с дълбоки корени и постоянните долу бяха почнали да избиват отстрани на венеца , ортодонт според панорамна снимка направи схема на вадене на зъбите с упойка. Единия долен кучешки като го извадихме, почти половин година нищо не растеше, чак се притесних. За сега според ортодонт няма да ги вадим. Лятото отново ще правим панорамна и консултация.
Дано ортодонт  ви даде адекватно мнение. Пригответе се че може да се наложат допълнителни консултации или търсене второ или трето мнение.

# 2
щом има зародиш, ще паднат, какво се притеснявате.

# 3
Ходих на един ортодонт, каза, че кучешките може да се извадят,  ако искаме понеже новите са стопили корените им, но кога ще пораснат не се знае. Другите са далечна работа.

# 4
Здравейте! И ние имаме сериозен проблем. Детето ми е на 10 години. Два долни зъба извадихме на сила, разбира се след снимка и остановени зародиши на всякъде. И два долни паднаха от само себе си. Поникнаха 4 постоянни и до там. Преди да навърши 9 години, извадихме и двата предни централни. Другия месец навършва 10, все още е без два преди зъба и без нито един клатещ се млечен. Имаме направени нови снимки. Имаме консултации със зъболекари и ортодонти и нищо. Скоро ни предстои още едина среща с препоръчан ортодонт. Силно се надявам да ни помогне, тъй като всеки де позачудва, позачесва, поглежда снимките и ти казва има зародиши и всичко приключва. А аз мисля всяка секунда защо трябва да и се случва това? И какво ли следва за да се реши проблема?

# 5
Ние все още продължаваме с дертовете и те са големи.
Не знам при кой ортодонт ще ходиш, но всички са като коне с капаци и повтарят едно и също.
Дори в София тези които имат идея за такива случаи са много малко.
Ние вече сме ми ми минали през абсолютно всичко светила, включително хирурзи и стана така, че хирурга -професор каза че няма как да стане това което иска ортодонта.
Отделно, че абсолютно всички казват, че няма никаква гаранция и е дай да пробваме пък каквото стане.

# 6
Моята дъщеря е на 13,5 г. и и извадиха втори кътник без да се клати. Има записан час за вадене и на другите кътници, които все още не се клатят и искат след това брекети да и слагат, за да не се запълнят дупките. Не знам дали не направихме грешка с изваждането на този зъб, тъй като дъщеря ми има много хубави и прави зъби и правилна захапка и според мен няма нужда от брекети. Само дето тези 4 кътника (вече 3) и един горен кучешки, който се клати, не са сменени. Някой има ли подобен опит? Ще се консултирам и с друг ортодонт, но споделения опит ми е по-ценен.
Забравих да спомена, че отдолу има зародиши.

# 7
Аз бих оставила нещата да се случат естествено. Природата е помислила за всичко. Ако има някакъв проблем, тогава ги сложете.  За всеки проблем са измислили методи.
Да видим специалистите какво ще кажат.

# 8
На 13,5 не виждам нещо да е закъсняла със смяната и да ги вадят насила.
За мен е безмислено това което правите, само стрес и пари за нищо.

С изваден млечен, още по-бавно тръгва да расте постоянния, това се прави само при крив постоянен или при теглене от ортодонт.

# 9
Ние извадихме кучешките, за да ускорим подреждането на зъбите. Но дъщеря ми не беше класически случай в нито един момент на цялостния й зъбен дизайн. Извадихме ги когато беше на 12. На 15 вече беше с ритайнери.
На сина пък  се наложи да вадим  доста млечни зъби, защото те не падаха, но проблемът беше в друго - постоянните почнаха да си пробиват път   на много неприятни локации. Сами млечни  паднаха само по 4 предни горе и долу. Предварително направихме консултации с хирург, зуболекар и ортодонт и според панорамата снимка имахме график, по който да вадим зъбите. Всъщност от зъбите по графика падна сам само един зъб, останалите ги вадихме. Според хирурга млечните имали много добри корени за млечни.

# 10
Ние извадихме кучешките, за да ускорим подреждането на зъбите. Но дъщеря ми не беше класически случай в нито един момент на цялостния й зъбен дизайн. Извадихме ги когато беше на 12. На 15 вече беше с ритайнери.
На сина пък  се наложи да вадим  доста млечни зъби, защото те не падаха, но проблемът беше в друго - постоянните почнаха да си пробиват път   на много неприятни локации. Сами млечни  паднаха само по 4 предни горе и долу. Предварително направихме консултации с хирург, зуболекар и ортодонт и според панорамата снимка имахме график, по който да вадим зъбите. Всъщност от зъбите по графика падна сам само един зъб, останалите ги вадихме. Според хирурга млечните имали много добри корени за млечни.

А когато са извадили временните зъби без да се клатят, сложиха ли местопазители, за да не се запълни дупката със съседните зъби?

# 11
За това ми дете не се наложи ортодонтска интервенция по зъбите. Дори зъбът, който беше тръгнал да расте на небцето отвътре си отиде на местото. Добър ген. На фона на другото ми дете, което е изцяло "зъбно префасонирано" .

Общи условия

Активация на акаунт