Въпрос за приготвяне на мекици

• 12 426
  • 32
  •   1
Отговори
Здравейте, дами! Simple Smile

Имам нужда от помощ от тези от вас, които са майсторки на мекичките. Никога не съм приготвяла, но ми е мерак да се науча, защото много обичам. Миналата събота се хванах, направих тесто по рецептата с кисело мляко и сода и ги пържих на другата сутрин. Обаче тестото беше толкова лепкаво, че дори с мноооого намазнени ръце едва успявах да оформя нещичко. На вкус бяха хубави, но голям зор видях при пърженето.
Та, въпросът ми е дали проблемът е бил в самото тесто - прекалено меко, с прекалено малко брашно или нещо друго? Гледах клипчета в ютюб и там примерно разни баби разточваха и изобщо не лепнеше... И да вметна, че по-миналия уикенд пробвах с рецептата с мая (суха), обаче ми станаха по-скоро като бухти. Това ли е идеята на тази рецепта или пак нещо не е било ОК?

Предварително благодаря! Simple Smile

# 1
Обикновено като ми е лепкаво тестото добавям още брашно докато не стане консистенцията, която трябва. Добавям и при разточването, ако лепне.
Друго, което се сещам е да им правиш малка дупка в средата. Така не се надуват толкова и си приличат на мекици, а не на бухти.

# 2
Рецептата с кисело мляко, яйца и сода е за след 30 мин. пържене. Преседяло е, превтасало е, затова е лепнело, което се оправя с малко премесване с брашно. Ако ще приготвяш тестото от вечерта прави това с мая. Аз слагам малко олио, така стават по-мекички и повече траят.  bouquet chef Същото става за пици, милинки и подобни.

# 3
Мерси много за отговорите Simple Smile В интерес на истината, в рецептата със сода пишеше, че може да остане цяла нощ, а в тази с маята - пишеше няколко часа, или докато си удвои обема. Ще се пробвам тогава първо да не стои цяла нощ и, ако пак нещо ми лепне, с повечко брашно.  chef
По принцип хич ме няма с теста и месене, мама едно време много-много не се занимаваше, сега и да я питам, едва ли ще й се занимава и общо взето, няма кой да ми покаже тънкостите.

# 4
Мерси много за отговорите Simple Smile В интерес на истината, в рецептата със сода пишеше, че може да остане цяла нощ, а в тази с маята - пишеше няколко часа, или докато си удвои обема. Ще се пробвам тогава първо да не стои цяла нощ и, ако пак нещо ми лепне, с повечко брашно.  chef
По принцип хич ме няма с теста и месене, мама едно време много-много не се занимаваше, сега и да я питам, едва ли ще й се занимава и общо взето, няма кой да ми покаже тънкостите.

Содени мекици правим, винаги когато нямаме от другото, което иска повече втасване. Дори и да седи и да не се развали, то се слага в намазнен съд да не ти лепне като се надуе. Никога не сме оставяли содено толкова, че да го знам какво става, но с мая ни е превтасвало и лепкавицата е голяма. Като го месиш, трябва да не лепне вече почти, но не и да е твърдо. Затова по рецептите пише средно меко тесто. Няма трудно нищо, просто след първите няколко пъти, сама се си усетиш колко да е твърдо.

# 5
Дам, вероятно ще пробвам още няколко пъти, докато се получи.. е, дано все пак накрая му хвана цаката Simple Smile adelinda, а колко най-дълго сте го оставяли?

# 6
Смея да твърдя ,че съм майстор и за мен мекици се правят с мая.Това с яйца сода и кис.мляко баба едно време му викаше ланкиди,но не са мекици.Меся и 30-40 мин.завивам тестото с одеало да му е топло и стават чудни.Слагам брашно 700-800 гр.,около 500 мл.топла вода,сол и жива мая,не суха ,разтворена във водата.Размесва се да спре да лепне и си месиш около 10 мин.да се пълни тестото с въздух,завиваш и си готова .Ще се справиш,тънкостта е в месенето да е повече време.Дано си ми разбрала насоките.

# 7
Дам, вероятно ще пробвам още няколко пъти, докато се получи.. е, дано все пак накрая му хвана цаката Simple Smile adelinda, а колко най-дълго сте го оставяли?

зависи от сезона, принципно може и да не ги чакаш, но стават по пухави ако поседят към 30 мин. Месиш сутринта, и пържиш.Такова тесто не сме оставяли да седи. Най-добре меси от вечерта с мая, и аз тях най-много ги харесвам. Захар слагам към маята, половин кубче прясна, или 1 пакетче суха, с малко хладка вода, да шупне. После доливаш до общо 500 мл. хладка вода, до към топла. Добавяш сол, но към брашното, зависи колко соли, на вкус. Брашно колкото поеме, докато вече почти не лепне.Слагаш в намазнена купа да втасва. Като удвои обема, попремесваш втори път и е готово.  Ако е лято или в кухнята ти е топло ще чакаш до към 2 часа най-много. Може и в хладилник да се съхранява от вечерта и сутринта да ти е готово. Със същото както съм писала, става всичко: пърленки, пица, милинки, питка, както и чудесни мекици.

Ето милинки със същото:

Скрит текст:

Пърленки:
Скрит текст:

# 8
Докарваш тестото до желаната мекота и си намазваш ръцете с олио, кагато  оформяш тестото и така не лепне. Ако сложиш много брашно, за да не лепне, тестото става твърдо и мекците също, както и всичко друго, което ще направиш от него.

# 9
Смея да твърдя ,че съм майстор и за мен мекици се правят с мая.Това с яйца сода и кис.мляко баба едно време му викаше ланкиди,но не са мекици.Меся и 30-40 мин.завивам тестото с одеало да му е топло и стават чудни.Слагам брашно 700-800 гр.,около 500 мл.топла вода,сол и жива мая,не суха ,разтворена във водата.Размесва се да спре да лепне и си месиш около 10 мин.да се пълни тестото с въздух,завиваш и си готова .Ще се справиш,тънкостта е в месенето да е повече време.Дано си ми разбрала насоките.

Мерси много за насоките Simple Smile  Аз обаче като пробвах с мая, станаха малко като бухти, не знам защо, something new ми беше написала по-горе, че може да се добавя дупка по средата, за да не са като бухти, явно така ще трябва да се пробвам..

# 10
adelinda, ммм, много добре изглеждат  newsm22

# 11
Ако са били като бухти, да не е било много дебело тестото.? Прави се тъничко, пробвай с точилка. Маяните,не се правят дебели като содените, преди да се пържат.На нас содените ни стават като бухти. С вече  втасало маяно тесто, се работи с ръце с олио да не лепне.  Peace

# 12

Тестото го замесваш само от брашно, вода, мая и сол? Правилно ли съм разбрала  newsm78

# 13

Мерси много за насоките Simple Smile  Аз обаче като пробвах с мая, станаха малко като бухти, ...
[/quote]

И аз мисля , че са били дебелички. Трябва добре да се раздърпат с намзанени пръсти, така че дори на някои места да изглеждат леко прозрачни.

# 14
Incognito- да тестото е само от това и като втаса режеш малки топки(колкото половин-цигарена кутия).С набрашнени ръце започваш да раздърпваш топката в някаква форма и пускаш в горещото олио.Мммм,че вкусно.Аз слагам и вътре сиренце и го загръщам в раздърпаното тесто,става нещо като пирожка.

Общи условия

Активация на акаунт