Идеи за стартиране и развитие на бизнес 23

• 131 803
  • 776
  •   1
Отговори
# 15
Лято,

Добре ли разбрах - предлагаш да дойдеш у нас или да отидем някъде заедно, за да снимаш с добър апарат.

Хайде сега ми кажи, защо да те викна да снимаш детето, а не сама да си щракам (предимства ти).
Или ако искаш отговори на въпроса защо хората плащат за фотосесии?

(Не се сърди. Опитвам се под формата на игра да ти помогна да предлагаш продукта успешно на хора като мене).
Защото ще уловя емоцията.  Hug
(Нямам снимки от РД на номер едно, снимани с ДСЛР. Всички са от сапунерки и телефони. Качеството е ниско и са изпуснати важни моменти, това с един външен фотограф би се избегнало.)
Защото ще направя снимките по-добре от любител, а и е страхотно преживяване да позовал на някого.
Отдала съм авторските права на 20ина снимки на гети, файда йок.
Като фотограф, би трябвало да знаеш, че над 95% от снимките по света са тип "любителски снимки някъде" (предимно на маса или на екскурзия), а сега с фейсбука и селфитата, сигурно процента е над 98. Та каква емоция те е подгонила, след като дори обикновените телефончета вече имат светкавици и правят свестни снимки като "за спомен".  Или смяташ да се конкурираш с фотомашините, дето правят по избор снимки за документи, за спомен или календарчета (два вида при това), за смешни  стотинки. Евентуално, да отвориш студио за предметна фотография, и да даваш под наем акъл и пособия. Неща от рода "правилен ракурс", манекени за дрехите, светла кутия, "как се снима стъкло", паничка за монети и пръстени, макроснимки на бижута, и подобни тарикатлъци, дето вървят из обявите, но е скъпо да си ги спретнеш у дома...  А иначе правилно си се ориентирала към продаването на авторски права през интернет, просто трябва да поработиш повече — пазара е огромен, а и има хора (най-вече фирми) с пари, които като те харесат...

# 16
  • София
Искам да попитам някой продавал ли е стоки в eBay? Как се пускат пратките и как се определят пощенските такси за различните страни.
Погледни тази тема В сайта на български пощи има калкулатор за цената на пощенските пратки.

# 17
Момичета, моля за идеи за частен бизнес в областта на реклама, сайтове, предпечат, въобще компютърния сектор.

# 18
Благодаря ви, момичета и Гост!
И картички/календари за Коледа, НГ, Великден, 8 март съм правила. Нямаше особен интерес. Календарите ги правех по индивидуален дизайн (лично аз си ги правех, не съм купувала готови шаблони) и бяха абсолютно уникални, 1 брой го продавах за 5 лева във формат А3+, на 300-грамова хартия, като на мен за печат ми взимаха 2.50-2.70. Картичките ги продавах за 3 лв пак с мой дизайн и всяка си беше уникална, 13Х18. Имах и разлепени обяви на вратите на яслите, детската градина и едното училище. Мн свежа и забавна с текст в рима. Интересът беше слаб, да не кажа никакъв.
В града имаме "фотографка" от време оно, снимала ми е РД в градината, аз съм на 30 почти. За снимки за документи викат нея, нея я викат и за снимките на децата по тържества, за картичките и календарите. Слаб фотограф с посредствена работа е.
А виждам, че родители от града водят децата си на фотосесии при "колеги", така че и при нас дойде тази мода. Не живеем в дълбоката провинция, че да не са чували що е то фотосесия. 
Харесала съм една страница на фотографка, която снима на село с доста успешен бизнес, така че едва ли само локацията ми е проблем. Просто изпускам нещо и не мога да разбера какво.
Снимам на символични цени.
Една приятелка ми каза, че проблемът ми е, че съм в малък град, всички се познават и хората си мислят "защо да давам пари точно на нея като мога да отида и другаде?". Склонна съм да се съглася с нея.
Иначе, нямам сайт, но съпругът ми е програмист и смята да ми направи.
Страничката ми не се казва Лято Photography, както е много модерно да се пише в момента, не знам дали това, че нямам фотографи в името дава отражение.

# 19
  • в 1001-та нощ
В детските градини не канят случайни фотографи или пък, защото са добри Simple Smile Всичко е интереси Simple Smile

А някои хора умеят добре да (се) продават, докато други са просто добри професионалисти и не винаги успяват да продадат труда си Simple Smile

# 20
...
Една приятелка ми каза, че проблемът ми е, че съм в малък град, всички се познават и хората си мислят "защо да давам пари точно на нея като мога да отида и другаде?". Склонна съм да се съглася с нея.
...
И това е част от проблема, но е и част от решението. Малките градчета имат особена нужда от местен патриотизъм. Може да си направиш една "запазена марка", нещо от фона, което да е лесно за пренасяне и да участва в снимките дето правиш. Така хем ще ти е запазена марка, хем като снимаш деца ще може да се вижда на снимките как растат спрямо предмета. Едно време, фотографите си имаха такива столове (с възможност за повдигане и т.н. според ръста), а в албума, баба виждаше колко е пораснало внучето. Така щом почнат веднъж да се снимат, пак ще дойдат заради ...мострата на снимката. Сега остава този предмет да е занимателен и да се вписва добре от малки деца до тийнейджъри. Отделно трябва да е разпознаваем — да няма подобни предмети в употреба, и така снимките ти да са свързани с градчето.
 a.l.e.n.a също ти е подсказала отлично, как да пробиеш в детските градини и училищата — учителките трябва да имат някаква изгода за да ти помогнат и да събират парите от децата и родителите.

# 21
  • Бургас
Истината е, че в малък град монопола трудно се пробива. В моя роден (малък) град има един фотограф. Има си студио, отпечатва снимки, прави за документи, има копирна машина. Качеството на предлаганите от него услуги е доста ниско, но въпреки всичко хората викат само него. Познават го и това е. През годините няколко човека (млади и креативни) се опитваха да пробият монопола, но неуспешно. Какво да те посъветвам освен да си постоянна и търпелива. Разчупването на "традициите" ще отнеме доста време. Сега се сещам направо да говореш с директорите на училища и градини. В градината на моето дете всяка година предлагат календари, картички и т.н. за празниците само едно фото студио. Качеството им е ужасно и цените им са високи. Но имат си споразумение с директорката и се предлагат само техните услуги.

# 22
А виждам, че родители от града водят децата си на фотосесии при "колеги", така че и при нас дойде тази мода.
Според теб защо ходят при колеги, а не при теб?
Ще дадеш ли линк към страницата си във фейсбук?

# 23
По-горе съм отговорила защо мисля, че ходят при други. Трудно ми е да преценя доколко съм обективна.
През последните няколко дена съм болна и ми е трудно да стигна до компютъра, ще изпратя линк към мои снимки на всеки, проявил желание да ги види, скоро.

# 24
  • София
Лято, искам и аз тогава линк. Защо не пускаш. В предишния пост с такова въодушевление си описала работата си.

# 25
И аз се включвам в темата...рано или късно искам да имам нещо свое.
Но докато не дойде правилната идея, събирам впечатления.  Peace

# 26
...
...
И това е част от проблема, но е и част от решението. Малките градчета имат особена нужда от местен патриотизъм. Може да си направиш една "запазена марка", нещо от фона, което да е лесно за пренасяне и да участва в снимките дето правиш. Така хем ще ти е запазена марка, хем като снимаш деца ще може да се вижда на снимките как растат спрямо предмета. Едно време, фотографите си имаха такива столове (с възможност за повдигане и т.н. според ръста), а в албума, баба виждаше колко е пораснало внучето. Така щом почнат веднъж да се снимат, пак ще дойдат заради ...мострата на снимката. Сега остава този предмет да е занимателен и да се вписва добре от малки деца до тийнейджъри. Отделно трябва да е разпознаваем — да няма подобни предмети в употреба, и така снимките ти да са свързани с градчето.
 a.l.e.n.a също ти е подсказала отлично, как да пробиеш в детските градини и училищата — учителките трябва да имат някаква изгода за да ти помогнат и да събират парите от децата и родителите.

Да не прозвучи лошо, но щом можеш да правиш календари, сигурно ще можеш да правиш и некролози.Ще ти е болезнено, но все пак е нещо, макар и по-встрани от фотографията.

# 27
  • София
Аз да се оплача. Без крака останах от обикаляне да търся помещение за магазин. На оживено и търговско място наеми огромни, с ниските наеми толкова забутани, че не си струва. Страшно много празни магазини, а собствениците държат високи наеми. В момента в който проявиш интерес и се почва - ама година без право на напускане, то данъци и такса смет за моя сметка и депозити от по 2 наема. Като тегля чертата по-добре да си стоя в къщи.

# 28
За мене е нормално да си плащаш такса смет докато наемаш помещението.
2 наема като  депозит също е в реда на нещата.
Бизнес за без пари няма как да развиеш.

# 29
За мене е нормално да си плащаш такса смет докато наемаш помещението.
2 наема като  депозит също е в реда на нещата.
Бизнес за без пари няма как да развиеш.

Хм, такса смет не се ли плаща от собственика на имота? Има закони за тротоарно право, за рекламни пана отвън към общината, но за такса смет мисля, че е отговорност на собственика. Той плаща данъците към държавата, а не наемателя. Поправете ме ако греша..

Общи условия

Активация на акаунт