Идеи за стартиране и развитие на бизнес 23

• 131 863
  • 776
  •   1
Отговори
# 675
Силвушка, Успех!

# 676
silvushka, успех!

Намерете и добър счетоводител!

# 677
  • Бургас
Спомням си, че навремето собственичката на детски центрове Тон Бонбон пишеше в темата. Дали се навърта още тук?

# 678
Здравейте, сигурно малко объркано ще опиша нещата.

Близка иска да отвори онлайн-магазин за козметика. Има план за разходите - за регистрация на фирма, сайт, за счетоводител, осигуровки, данъци, реклама, зареждане със стока и т.н. и според него се нуждае от поне 10000 лв., за да започне, а има половината и иска да ѝ дадем назаем другата половина от сумата. Не съм обмисляла още с договор ли би бил заемът и такива подробности, защото реално, ако не ѝ потръгне бизнесът, дори и да имаме документ, че сме дали тези пари, тя няма откъде да ги върне. Няма и някакви имоти за обезпечение, като се изключат някакви земеделски земи, за които няма търсене и е съсобственик, иначе щеше да ги е продала. Така, както го смятам, приходите ме притесняват, разходите са горе-долу ясни - за да има смисъл от магазина и след всички разходи да ѝ остава за една средна заплата за нея и да връща на части заема, трябва да прави оборот поне 5000 лв. месечно и не съм сигурна, че това е възможно за малък магазин в доста конкурентна ниша. 

# 679
  • София
Много зависи каква козметика. Ако представи нови, интересни продукти без конкуренция на пазара може и да успее. Ако предлага обичайната масовка трудничко ще стане. Няма ли щанс да изтегли потребителски кредит.

# 680
Много зависи каква козметика. Ако представи нови, интересни продукти без конкуренция на пазара може и да успее. Ако предлага обичайната масовка трудничко ще стане. Няма ли щанс да изтегли потребителски кредит.

Отказали са ѝ кредит в такъв размер - има инвалидност и само инвалидната пенсия явно не стига за обезпечение на необходимата сума.

# 681
  • Бургас
Сайтове за козметика под път и над път.
Или трябва да продава нещо, което другите да го нямат, но да е познато за хората и да се търси, или трябва да е много известен сайт, който клиентите да знаят. Иначе не виждам как чисто нов сайт ще достигне големи обороти в началото.  Ако продава неща, които ги има при всички, ще трябват големи инвестиции за реклама и по-ниски цени от конкуренцията, за да изплува.

# 682
Или трябва да продава нещо, което другите да го нямат, но да е познато за хората и да се търси, или трябва да е много известен сайт, който клиентите да знаят. Иначе не виждам как чисто нов сайт ще достигне големи обороти в началото.  Ако продава неща, които ги има при всички, ще трябват големи инвестиции за реклама и по-ниски цени от конкуренцията, за да изплува.

Да, и мен това ме притеснява. Едва ли ще може да предлага някакви по-ниски цени от големите онлайн-магазини, защото те работят с по-големи количества и вероятно им дават стоката на по-ниски доставни цени. Също и за такава малка сума (малка за целта, иначе на мен не ми се вижда чак толкова малка, че да я прежаля, като я дам в заем, който няма как да се върне) не може да се осигури кой знае какво разнообразие в артикулите, така че оборотът няма да е като в някакви магазини с хиляди различни артикули, при които е по-лесно да се прави оборот, ако не от едно, то от друго.

Като цяло, още в първия момент инстинктивно ми идеше да откажа, но обещах да помисля и да обмисля. Възможно ли е само с нейните пари - около 5-6000 лв. да се отвори подобен магазин или пък да се съчетае с нещо, което не изисква голяма първоначална инвестиция, а да движи нещата успоредно, за да "капе" от още някое място? Или пък някакви програми, конкурси за собствен бизнес на инвалиди да има, които да дадат някаква част от сумата?

# 683
Или трябва да продава нещо, което другите да го нямат, но да е познато за хората и да се търси, или трябва да е много известен сайт, който клиентите да знаят. Иначе не виждам как чисто нов сайт ще достигне големи обороти в началото.  Ако продава неща, които ги има при всички, ще трябват големи инвестиции за реклама и по-ниски цени от конкуренцията, за да изплува.

Да, и мен това ме притеснява. Едва ли ще може да предлага някакви по-ниски цени от големите онлайн-магазини, защото те работят с по-големи количества и вероятно им дават стоката на по-ниски доставни цени. Също и за такава малка сума (малка за целта, иначе на мен не ми се вижда чак толкова малка, че да я прежаля, като я дам в заем, който няма как да се върне) не може да се осигури кой знае какво разнообразие в артикулите, така че оборотът няма да е като в някакви магазини с хиляди различни артикули, при които е по-лесно да се прави оборот, ако не от едно, то от друго.

Като цяло, още в първия момент инстинктивно ми идеше да откажа, но обещах да помисля и да обмисля. Възможно ли е само с нейните пари - около 5-6000 лв. да се отвори подобен магазин или пък да се съчетае с нещо, което не изисква голяма първоначална инвестиция, а да движи нещата успоредно, за да "капе" от още някое място? Или пък някакви програми, конкурси за собствен бизнес на инвалиди да има, които да дадат някаква част от сумата?

Конкурс за инвалиди имаше,но за тази година приключи,сега чак догодина след 10 януари мисля,
И аз мисля че няма как да успее,ако не предлага нещо различно,

# 684
Кукумицинка, а каква точно козметика смята да продава? Българска, вносна, органична, масова, среден клас, висок клас, евтина, специализирана, професионална? Откъде ще зарежда? Сметнала ли е разходи за маркетинг и реклама? Как ще прави доставките? Нов бизнес трудно се движи "успоредно", трябва да си готов да отделиш много повече от един нормален работен ден, за да тръгне успешно.

# 685
Здравейте, сигурно малко объркано ще опиша нещата.

Близка иска да отвори онлайн-магазин за козметика. Има план за разходите - ...

Ами разбивате плана на етапи, всеки етап със срок и постигнат резултат, а после разбивате заема по етапите и давате следващите пари, само ако предния етап е в график и е покрил зададените цели. Така, ако се провалят нещата, ще затънете с парите само до съответния етап, а ако нещата потръгнат, евентуално ще си спестите парите и нервите по последните етапи (ако оборота вдигне достатъчно печалбата, че бизнеса да се самофинансира). Също така, си поискайте по-як процент от бъдещата печалба (или от оборота), което е напълно нормално (а не срамно и алчно както мислят повечето дето не са си рискували парите), защото реално вие поемате финансовия риск  и  вие давате капитала на куп, та е нормално и да спечелите повече. И това "повече" е от порядъка на пъти банковата лихва (реално банката има застраховка и пак не е рискувала да даде заем, та Вие поемате по-голям риск от банката), най-малкото за да покриете риска (който за вас е съвсем грубо 9 провала от 10 опита) — вие си рискувате изработените пари, а познатата Ви рискува само своето време и труд. Да и не е гадно, ами действа мобилизиращо, щото накрая на всеки успешен етап, има сигурна награда.
Щях да забравя — подгответе се психически, че при карък, познатата Ви може вече да не ви е позната, а може и вие да искате да не я познавате... Обикновено провалите при такива взаимоотношения прецакват и връзката между участниците, та си напишете договор за кой на кого какво дава и какво му дължат в последствие, пък след време, ако искате можете да го скъсате..

# 686
Vessela Nickolaeva, вносна козметика, не от най-евтината, и това също ме притеснява. Да, имаше включени разходи за СЕО, маркетинг и реклама от това, което видях, свързала се е с доставчици за оферти. Като цяло аз нищо не разбирам от търговия, така че наистина информативно питах дали може успоредно няколко неща. При мен може, но моите начинания винаги са били свързани с инвестиция предимно на време, труд и умения, не на голям капитал, и ми е действало успокояващо, че ако при мен нещата не вървят, винаги мога да върша същото като изпълнител и за друг. Търговията с материални стоки е друго.

гост22, прекалено е близка жената, че да търся печалба. Главно ми се иска да помогна, защото има нужда, но просто съм скептично настроена и всъщност и за нейните пари се притеснявам, ако не успее, защото други няма, а е без работа. Тя е готова да си рискува и нейните пари, но просто от това, което видях в прогнозните разчети, дори и в някакъв момент да се окаже успешно начинанието, поне няколко месеца само ще гълта пари, докато/ако се популяризира, т.е. първите няколко етапа ще е на загуба, дори и да вървят нещата и няма да може да продължи, ако ѝ свърши капиталът. Освен евентуално, когато дойде този момент, да я подпомогна с по-дребна сума, която мога да прежаля, дори и да не ѝ провърви.

Ще ѝ кажа да се поинтересува и от възможностите за инвалиди, може би, ако изчака до януари следващата година, въобще няма да се нуждае от допълнителни източници на финансиране.

Благодаря за насоките, май като странично лице не е редно прекалено да се разпростирам в чужди намерения, а пък и да не ви ангажирам излишно.

Последна редакция: нд, 07 авг 2016, 23:45 от кукумицинка

# 687
... за нейните пари се притеснявам, ако не успее, защото други няма, а е без работа. Тя е готова да си рискува и нейните пари,...
Откажи я. Едно от най-глупавите неща е да стартираш собствен бизнес, щото си останал без работа и парите отиват на свършване. Помогни ѝ да си намери работа, да си стъпи на краката, да си осигури заплатата, а козметиката да я върти след работа.

# 688
Всеки останал без работа гордо се пъчи, аз повече няма да работя за никого, само за себе си.
После обаче повлича към мизерията не само себе си, но и близките си.
Скрит текст:
Имахме помещение, което дадохме под наем. Беше преди доста време. Момичето се пъчеше, че тя е работила в такъв магазин и знае шефът от къде взема стоката. Това ѝ беше основният коз. Е, ами не става само с това, нали? Както и се оказа в последствие. Загуба на време и финанси и за тях и за нас.

# 689

Ще ѝ кажа да се поинтересува и от възможностите за инвалиди, може би, ако изчака до януари следващата година, въобще няма да се нуждае от допълнителни източници на финансиране.

на това много да не разчита,щото и там е яко дърво,казвам го от личен опит при кандидатстване тази година от страна на моя много близка,Всичко беще ОК - бизнес план,прогнози и накрая и казаха - ами Вие от къде сте сигурни че ще стане????Одобриха само 36 проекта предимно на джипита и някакви които вече работеха

Общи условия

Активация на акаунт