Смути, 2-ра тема

• 149 344
  • 683
  •   1
Отговори
# 330
  • Sofia
Много вкусно и освежаващо за жегите смути- пъпеш медена роса и прясна мента

# 331
... недоумявам какъв е смисълът да се правят бъркочи само с плодове ... и т.н. Все неща, които човек консумира на салати или отделно в достатъчни количества. Мислех, че целта на смутитата е да се поемат повече зеленолистни, но тук в повечето рецепти изобщо липсват. За сметка на това има мляко и 99 други съставки, смесени в едно  Sick

Пролетен дъждец, права си, че зеленолистните си остават основен компонент на едно истинско смути. Но все пак се съгласи, че има някаква сезонност и човек не може да хапва едно и също през цялата година. Поне тук в България всичко е подчертано сезонно. Може би защото малко хора могат да си позволят да ядат екзотични продукти през цялата година - напр. диня и пъпеш през декември или грозде през април. Не е нужно.

Сега е горещо лято и дори за миг не ме спохожда идеята да си направя гъсто и хранително смути с банан, авокадо, плюс зеленолистни или кое да е смути от тези, които си правя зимно време. Последното нещо, което разбърках в блендера бяха коктейли с кисело мляко и малко плод, а напоследък правя само плодова лимонада - плод, вода, мента и много лед. Дори не държа да се усеща плодовата захар - достатъчен ми е и само аромата на плода. Сигурна съм обаче, че със захлаждането, към средата на септември пак ще си припомня стари рецепти Simple Smile. Защото ще има изобилие от грозде, сини сливи, ябълки, круши, моркови и т.н. Всичко с времето си.

А забъркването на всичко в едно си има и своята практична страна. В ритъма на делника едва ли ще намеря време да седна и да изям една ябълка или да хрупам морков и спанак - на салата или нещо друго. Смутито за мен е идеалната закуска, нищо че в момента закусвам друго Simple Smile

# 332
Да, напълно съм съгласна за сезонността. Говорех по принцип, че се смесват почти само плодове.

Цитат
А забъркването на всичко в едно си има и своята практична страна. В ритъма на делника едва ли ще намеря време да седна и да изям една ябълка или да хрупам морков и спанак - на салата или нещо друго. Смутито за мен е идеалната закуска, нищо че в момента закусвам друго Smile
Явно от тук идва неразбирането ми, защото аз като добро прасенце мога да изям цял кг плод за нула време  Blush

# 333
Дъждец, за да е балансирано храненето, трябва да се консумират различни продукти.

Идеята на смутито е да повиши биодостъпността на хранителните вещества от целите, пресни растения. А когато определени продукти се комбинират (например моркови, лимонов сок и малко авокадо), ефектът е още по-силен.

Пък и защо два от седем дни в седмицата да не се прави смути с друг, а не със зелен цвят? В това смути, примерно, пак има кръстоцветен зеленчук (червено зеле).

Тофу, банани, ленено семе, червени боровинки и пресен сок от пресовани червено зеле и лимон

# 334
в първия момент ми запричилаха на люти чушлета и реших, че ще е някое мексиканско смути!

# 335
Moonika, Grinning

Ето още идеи за смутита, повечето вариации на тема "тофу", което е важно за подрастващите ми Фръцли - те се хранят основно с цели, свежи растителни продукти.

Тофу, банани, ленено семе и портокалов сок. След пюрирането добавих студено пресован сок от моркови, за да предпазя хранителните му вещества от оксидация.

Тофу, банани, ленено семе, портокалов сок със смокини. Поднесено в купичка, за закуска.

Бейби спанак и кейл, смокини, боровинки, портокалов сок, лайм и конопено семе

Silken tofu, банани, малини, чия, портокалов сок. След пюрирането добавих судено пресован сок от лилав кейл и червено цвекло. Разбърках на ръка, за да минимизирам оксидацията.

Тофу от покълнала соя, манго, банани, ягоди, бяла чия, портокалов сок

Зелено смути от спанак, кейл, боровинки, банан и портокалов сок

# 336
А не се ли притеснявате от консумацията на соеви продукти? Соята нали се води за прекалено много генномодефицирана в световен мащаб..

# 337
А не се ли притеснявате от консумацията на соеви продукти? Соята нали се води за прекалено много генномодефицирана в световен мащаб..
По данни на WWF "нарастващата консумация на месо е основнят двигател зад бързото разрастване на соевото производство. В световен мащаб, около 75% от соята се използва като храна за животни, особено на пилета и прасета. Между 1967-ма и 2007-ма производството на свинско е нараснало с 294%, на яйца - с 353%, а на птиче месо - с 711%; през същия период относителната цена на тези продукти е намаляла."

Според асоциацията на соевите производители в Уисконсин пък 98% от соята - американско производство отива за храненето на прасета, пилета и крави. Още през 2006-та 89% от соята в САЩ е била генно модифицирана. Днес процентът за САЩ е 93, като расте и в страните от Латинска Америка, в Индия, Канада, Китай и пр.

Сиреч, основното количество ГМ соя достига до хората от месото, млякото, млечните и рибите от ферми. Колкото по-дълъг е бил животът на добитъка, толкова повече са токсините в продуктите от него (в съответствие със закона за бионатрупване/bioaccumulation и биоувеличение/biomagnification).

Незначителен процент от ГМ соя се продава за директна консумация от хората. Редовното ядене на соя и соеви продукти се препоръчва и от редица авторитетни институции (вкл.Харвард) и е доказало ползите си от стотици години в страните от Далечния Изток.

Затова, колкото повече пресни, цели растителни продукти има в чинията - толкова по-добре и по-здравословно.

Смути от зелении на моркови и червено цвекло с тофу (silken tofu), круши, портокалов сок и конопено семе

# 338
  • Бургас
Мен соята ме притеснява заради фитоестрогените, които ги има в големи количества и в сусама (особено тахан, както обичам да хапвам), ядкови млека - бадемови най-вече...

# 339
Мен соята ме притеснява заради фитоестрогените, които ги има в големи количества
Какво точно те притеснява? В Азия соевите продукти (тофу, мисо и пр.) са широко и редовно консумирани, а азиатците на този тип хранене са в пъти по-здрави и дълголетни от хората с типичното за Запада меню.

# 340
  • Бургас
Притеснява ме, защото са вредни за ендокринната система водят до проблеми с щитовидната жлеза. Но не ги избягвам напълно - хапвам сусамов тахан. Но например на сина ми (на 1г.6м.) не давам. Преди съм пробвала и го повръща.

Лененото семе има още по-голямо количество фитоестрогени, него вече го избягвам Simple Smile
Фея Кръстница, не искам да водим полемики, много те харесвам именно заради знанията, които имаш, атрактивните неща, които представяш bouquet

# 341
Бюти, точно това исках да кажа: милиарди хора (само китайците в Китай са близо 1,4 млрд) ядат соеви продукти по няколко пъти на ден, а там проблемите с еднокринната система са по-редки, отколкото на Запад. Както и раковите заболявания, затлъстяването, ССЗ и пр.

Въпреки всекидневната консумация на соеви продукти, китайските деца не навлизат в пуберитета по-рано от западните. Китайките имат нормални за ръста си бюстове, а китайците не развиват moobs (мъжки гърди).

Препоръчителната доза за ленено семе е 2 с.л. смелено на ден.

И аз не искам да спорим. Просто изясних позицията си. Peace

Смути в купичка (ягоди, овесени ядки, соево кисело мляко) със смокини, малини и черна чия

# 342
Аз обожавам смути с авокадо, банан и спанак.

# 343
  • на острова на мечтите
Айсберг, домат , пъпеш  и няколко листа пресен босилек. Интересен вкус. Не очаквах толкова приятен вкус.
Опс,  вода и щипка сол, разбира се chef

# 344
Малко зехтин вместо вода и ще си изпила салатата  Hug - шегувам се

Скоро не съм правила смути, нещо ме мързи, обаче предложението за авокадо, банан и спанак много ми допада и ще се пробва съвсем скоро. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт