Трудов договор и болничен при двама работодатели

• 7 003
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте!
Имам  два договора с два различни работодателя. Втория договор е на 4ч.
Имам ли право да ползвам болничен  Само  при единия работодател ?-т.е. да ходя на работа по основния трудов договор ,а по допълнителния -в болничен.Когато детето ми е болно няма как да се справя.

И второто питане-при ползван болничен и подадени документи от  двамата работодатели -превода за болничния от Нои един ли ще бъде -изчислен на база двата осигурителни дохода ? Имам превод ,но  като осигурител ,пише  само името на втория  работодател.
Мога ли да направя запитване в Нои за справка как е изчислен болничния ?

# 1
  • Варна
По първия въпрос - не, не можеш. НЯкак не е логично при единия работодател да си болна, а при другия не. В системата на НОИ тези неща се засичат и ако единият работодател ти подаде работни дни, а другият - болнични просто няма да ти изплатят болничния лист.
За превода не съм сигурна как беше, мисля, че се изчисляват за всеки болничен лист поотделно, поне такива са спомените ми...

# 2
Не,не може да ползваш само един болничен ,засичат ги ,има и глоби !

# 3
  • Sofia
Не може да сте в болничен при единия, а при втория да работите. От НОИ засичат тези неща и ако открият нередност не изплащат болничния.
На осигурените лица, които работят при повече от един работодател/осигурител, се издава повече от един екземпляр болничен лист за представяне пред всеки от тях. В графа “бележки” на болничния лист се изписва броят на работодателите или осигурителите, за които е издаден.
От НОИ изчисляват обезщетението на база сумата от възнагражденията по двата договора. Обезщетението се изплаща след предоставяне на всички болнични листове.

За да сте съвсем наясно какво точно ви изплащат и на какви пари ви осигуряват е добре да си вземете персонален идентификационен код от НОИ и с него да проверите какви осигуровки са ви внасяни и колко точно болнични са ви изплатени.

# 4
Благодаря .
Трудното е ,ако   единия работодател  прави  проблем да съм в болничен  -за това питах вариант при единия.
Може  реално единия тип работа да мога да я върша от дома, когато детето ми е болно ,а другата не -изисква физическото ми присъствие.Имам Пик код за НОИ ,но дава само преведена сума и пише единия работодател като осигурител .
Друга информация не излиза,аз си знам на колко съм осигурена  така или иначе.

# 5
  • Варна
Ами другият може изобщо да не е занесъл болничния лист в НОИ... Иначе би трябвало да излиза. Но пък как са го изплатили този тогава?

# 6
Болничните се подават автоматично он лайн от лекарите още с издаването им.А работодателя трябва да занесе някакви придружаващи документи -за банкова сметка .

Общи условия

Активация на акаунт