РИМ - XII тема

  • 64 760
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
  • Вестерос
  • Мнения: 39 258
Мерси, този път може да се замъкна. Предния в сряда ми беше за Ватикана, но реших музеите да са първи и се чудех защо се мъкнеха много хора към площада

# 481
  • в града на вечния купон
  • Мнения: 1 167
Да истината  е , че  е супер  вълнуващо
Особено като се  с текат щастливо  обстоятелства  Peace

# 482
  • Вестерос
  • Мнения: 39 258
Ще видим как ще направим програмата, ако сме в района в сряда може да се пробваме без пропуски

# 483
  • Мнения: X
Ican ,не се притеснявай,и ние без малко да си тръгнем разочаровани от храната,ако не беше последния ден,в който имахме добри попадения.
Знам,че не трябва да се сяда в туристическите капани,че е препоръчително,където се хранят местни,но когато денят ни следва поредица от забележителности в центъра на града,като решим да обядваме или вечеряме,оглеждаме се в близък периметър и като не видим нищо с гореописаните критерии ,сядахме където ни се стори поне по-уютно.В крайна сметка решихме,че не си заслужава да губим време и да се отдалечаваме на километър,два в търсене на  нещо вкусно и автентично ,особено за обяд,вместо да го използваме за разглеждане.
В първия ни ден по обяд бяхме до пиаца Венеция.Обиколихме карето безрезултатно и в крайна сметка решихме,че като ще е капан,поне да е с изглед-точно към паметника Виктор Емануил.
Обядвахме посредствени пици,жилави като каиши,поискахме сметката,а през това време аз излязох пред вратата на заведението да изпуша цигара,че и без това беше заваляло из ведро.До мен застана възрастен минувач-италианец,решил да изчака дъжда под стряхата.Говореше ми,аз естествено не разбрах почти нищо,освен,че се възмущава на количеството мургави,които търгуват незаконно из целия град.Връщам се на масата и през това време сервитьорът пак донесъл гарафата с водата и панера хляб.Един вид-ако ще стоите,започвайте на нова сметка или довиждане. Laughing
Далеч съм от мисълта да правя генерални изводи за италианската кухня,убедена съм,че е великолепна,стига да не е претупана и отбий номер,за да сяда по-бързо следващия.
И на мен приятелка ми беше пратила на мейла тази статия през 2013г. малко преди нашето пътуване ,за да ни предупреди да внимаваме с цените на сладоледа. Но не сме имали проблеми от такова естество,навсякъде ни хареса сладоледа,хем аз лично не съм от най-върлите му фенове.

# 484
  • Вестерос
  • Мнения: 39 258
То като цяло е наяждаш се и си заминаваш, че чакат други

# 485
  • Варна
  • Мнения: 895
Здравейте. Есента бях в Рим. Бях си купила предварително билети  За Ватиканските музеи. Заедно с билетите получих и някакви кодове за отстъпки. Имаше и за Австрийските авиолинии. Не можах да ги ползвам , защото бяха до края на годината. Моля , ако някой има такъв код и няма да го ползва да ми го даде. Дано не ви се сторя много нахална.

# 486
  • Мнения: 58
Здравейте, върнахме се вчера от Рим. Изморени, изпълнихме си програмата с много малки изключения. В сряда бяхме във Ватиканските музеи с предварително купени билети. В 9,30 нямаше абсолютно никакви опашки.  Когато излизахме към 14 също. 

# 487
  • У нас
  • Мнения: 304
Здравейте ! Отдавна не съм влизала в този подфорум  ,но сега отново ми се налага да си припомня всичко онова ,което ме държеше будна нощем преди първото си посещение във Вечния град   1countingsheep . Сега отново ще пътувам и ще помоля за помощ. Пътуваме с колеги от Букурещ до Чампино. От там какъв транспорт бихте ми препоръчали до Термини или Тибуртина ? тъй като ни се налага да отседнем близо до Тибуртина ,за да направим връзка с автобус до Норча , можете ли да ми препоръчате хотел в този район . Благодаря Ви предварително  bouquet

# 488
  • Пловдив
  • Мнения: 461
Качихте ли се горе на терасата? Гледката към Колизеума, Монумента на Виторио Емануеле и Рим беше страхотна оттам. Радвам се, че ви е харесал.
Да, качихме се  Peace Наистина гледката е страхотна, би било супер да изпиеш сутришното си кафе там. Ние бяхме във време, което не позволяваше пълноценното ползване на терасата, но пък наснимахме града от там.

Обаче не разбрах какво сте си поръчали и какво сте яли?
Какви пръжки? Карбонара ли имаш предвид?

Formaggio grattugiato, което наричаш пармезан, но може да бъде различен напр. пекорино романо се слага в карбонара-та, може да е Грана падано, а може и Пармиджано Реджано.

Та това се слага отгоре на всяка паста, с изключение на тази, която е с морски дарове.

Ако не искаш, не слагаш.


И на нас ни е странно, че чужденците си слагат кетчъп върху пицата или спагетите или търсят странни пици като Чикен пица, които не съществуват по принцип...заради туристите може и да са ги добавили.
Всъщност не знам какво сме яли, но не искам никога да го повторя  Mr. Green Дребния искаше "спагети с кетчуп", съответно ние поръчахме спагети с доматен сос и бекон. Сервитьорът ни каза, че нямат спагети с бекон, а са само със сос. С бекон имали друга паста "дебела и къса" (т.е. макарони), обаче дребния си държи на спагетите, точно защото са дълги и тънки. И така за него поръчахме спагети, а за нас от другата паста с бекона. Съответно дойде следното:
-спагети само с доматен сос и поръсени с пармезан (или поне аз мисля, че беше това). Същото нещо в Карло Мента ни го даваха като подправка да си го поръсваме на супата или спагетите и пак мисля, че беше това, което тук наричаме "пармезан" Резултата беше - просто безвкусно ястие.
-пастата с бекон, която дойде всъщност бяха точно сварени макарони с пръжки. Ама наистина пръжки, каквито сме виждали бабите ни да правят - хрупкави, мазни и солени. И това беше забъркано с нещо като пармезан вътре. Резултата беше - супер солено и неприятно ястие. Направо ми се изясни защо италианците на съседната маса ядяха подобни неща с хляб  Laughing, за да могат въобще да го преглътнат  Sick
Честно ви казвам, няма да забравя скоро тази вечеря Laughing На следващата сутрин закуската в хотела ми се стори като връх в кулинарията.

# 489
  • Вестерос
  • Мнения: 39 258
Ама то това е истинската италианска кухня  Peace

Може ли някоя българка, която живее там да ми каже как се казват пълнените с месо май и пържени маслини, уникални са!!!!!

каква тераса?

# 490
  • Milano
  • Мнения: 4 359

Може ли някоя българка, която живее там да ми каже как се казват пълнените с месо май и пържени маслини, уникални са!!!!!


Olive ascolane o olive all'ascolana (оливе асколане или оливе алл'асколана) - и двата термина се ползват.

https://www.google.it/search?q=olive+ascolane&biw=1280&b … KHdyaDYgQ_AUIBigB


Ican, аз в Рим съм яла ужасна пица, май бях поръчала Quattro stagioni o capricciosa и ми пристига нещо с пльоснато яйце отгоре - не съществува такава пица (там да Laughing), после видяхме че ''готвача'' беше чужденец, клиентите също.

Кое е това заведение, да се избягва?

Не се слага пармиджано (пармезан) никога в чинията - може някой да не иска, а друг да иска да си сложи повече, странно.

Както пишеше в една статия - не ги интересува мнението на клиентите, слагат чуждестранен необучен персонал и ястията не струват.

Това ли ядохте?:

https://www.google.it/search?q=carbonara&hl=it&biw=1280& … KHZ2SAqwQ_AUIBigB


Явно е била направена зле, аз много я обичам.


И друго което няма да пропусна са Букатини алл'аматричана, ммм:

https://www.google.it/search?q=bucatini+all%27amatriciana&hl … KHTq3CxwQ_AUIBigB

И двете се правят с гуанчале:

https://www.google.it/search?q=guanciale&hl=it&biw=1280& … KHam4AGUQ_AUIBigB

Стига толкова кухня за днес. Laughing

# 491
  • Мнения: 2 184
Детето е яло спагети с доматен сос и пармиджано, а те някаква друга паста алл'аматричана, която е малко по-мазничка и много вкусна.Според мен всичко е било наред, просто на тях не им е харесало.
Да не забравяме все пак, че доста българи смятат, че италианската пица "не е хубава като българската" и "тези италианци не се научиха колко да сварят спагетите".Заедно със "ризото е сурово" са ми любими фрази, които съм чувала дори и в Рим на ресторант на съседна маса от българи. Joy Joy Joy

# 492
  • Milano
  • Мнения: 4 359
 Laughing, незнаех Лейди.

Представих си пълна деградация на кухнята и понеже не съм била отдавна не мога да споря.

Само за кафето съм сигурна и за сладоледа. Grinning

# 493
  • Вестерос
  • Мнения: 39 258
О реджина благодаря ти  Hug В тези маслини се влюбих  Laughing

# 494
  • Пловдив
  • Мнения: 461
Ама то това е истинската италианска кухня  Peace
Ако това е вярно, значи никак, ама никак не си падам по нея   Naughty

Ican, аз в Рим съм яла ужасна пица, май бях поръчала Quattro stagioni o capricciosa и ми пристига нещо с пльоснато яйце отгоре - не съществува такава пица (там да Laughing), после видяхме че ''готвача'' беше чужденец, клиентите също.

Кое е това заведение, да се избягва?

Не се слага пармиджано (пармезан) никога в чинията - може някой да не иска, а друг да иска да си сложи повече, странно.

Както пишеше в една статия - не ги интересува мнението на клиентите, слагат чуждестранен необучен персонал и ястията не струват.

Това ли ядохте?:

https://www.google.it/search?q=carbonara&hl=it&biw=1280& … KHZ2SAqwQ_AUIBigB


Явно е била направена зле, аз много я обичам.


q=guanciale&hl=it&biw=1280&bih=699&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiYs6bhj_zKAhUH6xQKHam4AGUQ_AUIBigB

Стига толкова кухня за днес. Laughing
Да, ето това ядохме http://www.parliamodicucina.com/rigatoni-alla-carbonara/   doh

Детето е яло спагети с доматен сос и пармиджано, а те някаква друга паста алл'аматричана, която е малко по-мазничка и много вкусна.Според мен всичко е било наред, просто на тях не им е харесало.
Да не забравяме все пак, че доста българи смятат, че италианската пица "не е хубава като българската" и "тези италианци не се научиха колко да сварят спагетите".Заедно със "ризото е сурово" са ми любими фрази, които съм чувала дори и в Рим на ресторант на съседна маса от българи. Joy Joy Joy
Никога не съм имала залитане по нечия кухня била тя италианска, френска или българска. За мен във всяка кухня има сполучливи и не толкова добри ястия. Смятам, че на този етап мога да различа добре приготвена храна от такава, която не става за ядене. Със сигурност не се изисква особен интелект, за да свариш спагети и ориз и не разбирам защо италианците да го правят по-добре  newsm78 Храната, която ядохме не беше сурова, но не беше и вкусна.
И аз предлагам да спрем с кулинарията. Храната във всички големи градове, която се предлага в непосредствена близост до забележителностите рядко блести с някакво качество.

Общи условия

Активация на акаунт