Частни училища - информативна тема 10

• 96 536
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Здравейте,

Леко в страни от спора - бих искала да попитам - Имате ли идея от кога НУКК се води нещо като "частно училище"?
Звънях да питам има ли вариант да вземат сина ми директно в подготвителната група към градината и ми казаха, че срещу определена сума (съвсем официално) няма проблем да сключат договор.

Та се чудех - това все пак е държавно училище? Какви са тези такси - и то не малки? Някой да знае нещо по въпроса?

Казаха ми, че около 65% от децата, учили там, изкарват изпита за първи клас!!!!

# 691
  • София

Леко в страни от спора - бих искала да попитам - Имате ли идея от кога НУКК се води нещо като "частно училище"?

Това предполагам не е НУКК, а ЧДГ Монтесори, която се помещава на същото място. Те също подготвят за изпитите на НУКК.
 http://www.montessori-bg.org/chdg/

# 692
Сега ако аз кажа че не съм си готвила детето за кандидатстване явно веднага ще бъда заклеймена като лъжкиня.

Аз със сигурност ти вярвам; въпросът е, че може би в последните години нещата са се променили от времето, когато вие сте кандидатствали за ПУК - май всяка следваща година изискванията стават все повече и повече.

# 693
  • София
Аз тази година пак имах кандидат за ПУК Wink та съм с пресни-пресни впечатления

# 694
Аз тази година пак имах кандидат за ПУК Wink та съм с пресни-пресни впечатления

И предполагам сте приети. Когато веднъж си минал пътя и продължаваш да го вървиш с голямо дете е доста по различно отколкото да ти е за първи път и никой в училището да не те познава.

# 695
Останах с впечатлението, че ДУ е било пълна трагедия и затова Пламито е взела нещата в собствените си ръце.
От личен опит и на познати с деца в ЧУ не съм срещала случай за частни уроци за кандидатстване в пук/ първи клас. Само тук съм чела.
Имам приятелка с дете в Слънчогледи, наистина питат за намеренията на родителите.

# 696
  • София
Не са рядост случаите по-малки братя или сестри да не бъдат приети въпреки, че по-голямото дете от семейството е вече в училището. Peace Имаме познати, на които вторите деца кандидатстваха и не са класирани и миналата и тази година. Вероятно по-голям брат/сестра дава някаква предимство, но със сигурност не е определящо за приема.

# 697
  • София

Това предполагам не е НУКК, а ЧДГ Монтесори, която се помещава на същото място. Те също подготвят за изпитите на НУКК.
 http://www.montessori-bg.org/chdg/

rosita_ta ,

Много ти благодаря! Явно там съм попаднала, а не в истинския НУКК. Но от централата директно с тях ме свързаха, а не с градината на НУКК...

# 698
Не са рядост случаите по-малки братя или сестри да не бъдат приети въпреки, че по-голямото дедет от семейството е вече в училището. Peace Имаме познати, на които вторите деца кандидатстваха и не са класирани и миналата и тази година. Вероятно по-голям брат/сестра дава някаква предимство, но със сигурност не е определящо за приема.

Друго написах.

# 699
Татко Мецан, не съм се засегнала, само малко се зачудих дали го казваш сериозно.  
Скрит текст:
В онзи съвсем друг контекст. Като кажеш "училището на детето", нали нямаш предвид "лично неговото притежание"?... Стори ми се малко ... Както и да е! Simple Smile
Нали виждаш, забавлявам се.  Peace  И аз държа на точността, извън игрите на думи. Благодаря за забавното четиво!

За това време може да се научи да свири на инструмент, да научи един език (или поне да придобие представа за едното и другото), да прочете или да му прочетат купища книжки, да му разкажат чудни неща, да се запознае с разни изкуства, да научи някакви танци, да се запознае с някакъв спорт... Толкова много неща могат да се научат в тази безгрижна възраст, които после изключително много помагат за усвояването на знанията в училище. Решаването на тестове е като патерица за ума. По-големите деца може и да се нуждаят от тази патерица, ако са закъсали с уроците. Но на малко дете да му скършиш любознателността с тестове, не, не го приемам Simple Smile
Всъщност, май сме на едно мнение Simple Smile
    newsm10

И на нас в Питагор ни казаха, че няма нужда от подготовка, че те познавали, когато едно дете е надъхано преди това... Някаква такава дума употребиха, като "да са му натъпкали в главата нещо". Малко ми е грозно, съжалявам. Така и не стигнахме до етапа да проверим така ли е наистина, понеже се отказахме и не отидохме на изпита. Между другото, сега се сещам още нещо, което не съм споделяла. Когато отидохме в училището, никой не ни спря на вратата, нямаше никой във фоайето, който да ни забележи. Почакахме известно време преди да се появи портиер. Коментирахме с мъжа ми, че то така всеки може да си влезе, а всички знаем на какво централно място се намира училището. Надявам се, че е било инцидентно, защото това определено не ни вдъхна чувство за сигурност...

# 700
Доколкото знам за НУКК много родители готвят системно децата, както и за Шилер в последните две години. Там конкуренцията май е доста по-голяма за едно място, но не съм сигурна.
Слонче, аз имам позната, която записа детето си там в ПУК. Имаше такса. Не знам дали е уместно да я споменавам, но беше малко по-ниска от ЧУ за година.
Обещаха й да подготвят детето, като то ходеше и на платени уроци при учителка там. Накрая не го приеха и й предложиха да плаща таксата и за първи клас, но тя се отказа.

И аз се чудех преди защо е нужно да казват, че няма нужда от подготовка. Сега се замислям дали пък не искат да отсеят децата с потенциал така. Въпреки че в днешно време всичко се разбира много бързо и едва ли някой лежи само на казаното от училището.

# 701
  • София
Според мен тази истерия с ПУК ще поприключи след няколко години когато дойде ред на по-малките набори.

Слънчогледи подготвят и за Шилер Simple Smile Сега покрай рекламата им тук няма да могат да насмогнат от желаещи Simple Smile

Onna-bugeisha, вярвам ти, че ни си подготвяла децата целенасочено. Не е невъзможно. Но вероятно си ги подготвяла между-другото. Тоест в резултат на възпитаелните ти методи, пример (твой и на други близки), начин на живот, може и градината Ви да не е от "нищоправещите". Детето все от някъде е придобило нужните умения. Браво на теб Simple Smile
Но много хора предпочитат да се презастраховат. Разбираемо е. При положение, че се дават задачи от Азбуките, няма нищо чудно, човек да иска да увеличи шанса на детето си като го подготвя по тях.

# 702
Като кандидатствахме в Питагор тази година на входа ни спря охраната и добре ни разпита за къде сме...но ние закъсняхме и може и това да е причината.

За мен да ходи детето на уроци или курсове, на която и да е възраст не само не е срамно, а похвално. Ако детето постигне целите и спечели състезание или влезе в желано училище и родителите не са давали подкуп, използвали връзки или наранили човек...си е геройство и заслужава адмирации. Това си е много труд и дали с уроци или без, в училище или у дома няма значение. Не виждам какви опции за гордост могат да имат родителите, които не са се занимавали никак с децата си или са ги подготвяли само те и никой извън вкъщи. Ами същото е - важен е резултатът и способите и уроците и курсовете не са срамен такъв. На доста деца нито уроци, нито нищо не може да помогне да постигнат нещо смислено.

Кои са тези слънчогледи? Малкият син ходи тук на логопед миналата година http://clubslynchogledi.com/contacts

Може би е това http://www.slanchogledi.eu/pagebg.php?P=2

Вие сте се свързали с частната градина и училище, а не с НУКК. Те са в един двор, но нямат много общо. Истина е обаче, че много повече деца от тази частна градина влизат в първи клас в НУКК, отколкото от градината на НУКК. НУКК е държавно училище, единственото със законно уредено право децата за кандидатстване да полагат приемен изпит у нас. И нямат ПУК. Имат 3 годишно обучение в детската градина от 4 годишна възраст. 957 86 78, 957 86 90 - това са телефоните за връзка с НУКК.

# 703
  • София
sadlady, абсолютно признавам, че вкъщи непрекъснато се купуват най-различни книжки, подходящи за възрастта им - за оцветяване, лабиринти, откриване на разлики, групиране на предмети и т.н и т.н. Да, това може да се приеме като някакъв вид подготовка, но не сме го правили заради училището, а просто защото всички деца харесват подоббни занимания и са доволни да се забавляват с тях, а пък ние сме доволни, че не зяпат в телевизора. Освен това в детската ни градина работят и по неща извън помагалата на МОН.

Истерията за ПУК не мисля за жалост че ще приключи.... поне не и заради по-малки набори. Защото наборите във Видин и в Монтана може и да намаляват, но в София не е така, а напротив, дори деца родени в други населени места може би ще бъдат ученици в столицата.

# 704
За първи клас в НУКК за около 80 места средно кандидатстват около 450 деца; има равни квоти за момичета и момчета. За детската градина в НУКК напливът е по-голям. За НУКК кандидатстват доста деца и от провинцията и ако са приети се сменят адреси дори. Повече от истерия е.

Общи условия

Активация на акаунт