Синът ми ме влудява!

• 30 739
  • 340
  •   1
Отговори
# 105
От Сирената по-добре критика само засега, много са й малки децата и идеите й за тийнейджърите са екзотични до смехотворни Simple Smile

Хич даже не са, добре че още едно време си имах свои виждания, че ако разчитах на идеите на майка ми, сигурно отдавна щях да съм в статистиката на прерязаните вени или скочилите отнякъде.

А иначе- децата се раждат с някакви заложби и тенденции, които в една среда могат да произведат успешен човек, в друга- психопат. Например диво момче с хъс, което обаче се пада на слабовата и лирична майка, която обаче се опитва потайно да му смачка момчешките тенденции. Накрая ще излезе, че е "лошо дете". А същото дете в подходяща среда може да има много успехи. Да, може детето да се роди нервно- и да израстне чувствителен човек. Със същите заложби, при друго гледане, да израсне обикновен невротик.

Или пък деликатна дъщеря, родена в семейство със супер амбиции и изисквания. Може да й изцедят силите и да прегори, но в по-лежерна среда в крайна сметка да процъфти.

# 106
  • София

Да, има такова нещо като наследственост, но дали и каква наследственост ще се прояви, зависи от отглеждането и възпитанието на това човече от ден първи на живота му.
Иначе, по твоята логика, всички деца на убийци със 100 % сигурност биха станали убийци.А това не става.

Първото изречение - ок.
Второто - нищо общо с моите твърдения - не съм обобщавала, не съм раглеждала гена като фактор, не съм категоризирала никого - единственото, което направих е, че подчертах собствения багаж, с който всеки се появява на този свят. Убиецът може да роди равин и обратното...
Надявам се, че сега ме разбирате правилно...

# 107
  • София
Сирената много качествено разсъждава! Wink

Лошото е, че идеалните варианти рядко са факт. И когато чувствителният и финият попаднат на амбициозни безкомпромисни родители, стават "лоши" и едните, и другите...
Но под лоши деца аз имах предвид именно това - лоши...
Слава Богу това е рядкост, но го има...Независимо от родителите и от наличието на толеранс между манталитета родител-дете, напълно е възможно един човек да отдаде предпочитание на лошото.
Някои проявления на лошото просто не подлежат на оспорване - всеки би ги признал за лоши и страшни.
Няма начин до оправдаем някои лъчове на гадорията... Grinning

Последна редакция: вт, 24 ное 2015, 17:28 от Деси@Димитрова

# 108
Аз също съм на мнение, че има лоши деца.
И те не са плод на родителски грешки във възпитанието.
Липсва ми Бояна с нейните публикации по въпроса.

# 109
Моят син няма и 7, но отсега има опити (които отбивам или се опитвам да отбивам) да се постави в някакви стереотипи. Това е защото е от първи брак и, разбира се, някои хора го сравняват с бащата. Или понеже е буен и по-активен, го сравняват...с момичета, които са на съвсем друго ниво. Съответно аз се опитвам да му дам такова развитие, че да ползва силните си страни, а не да се опитва да се напъха в някакъв калъп.

Ще видим докато стане тийн- но поне няма да съм му заложила неприятен калъп, който като разчупи, да стане нещо тотално различно и хаотично.

# 110
  • София
Съответно аз се опитвам да му дам такова развитие, че да ползва силните си страни, а не да се опитва да се напъха в някакъв калъп.

bouquet

Много правилно. Да възпиташ един човек е едно, а да го насочваш и подкрепяш в силните му страни - съвсем друго.
Радвам се много на родители с такова мислене.

# 111

Лошото е, че идеалните варианти рядко са факт. И когато чувствителният и финият попаднат на амбициозни безкомпромисни родители, стават "лоши" и едните, и другите...
Слава Богу това е рядкост, но го има...
Да разбирам ли, че смяташ изначално децата си за лоши?
И че вие с баща им нямате абсолютно никаква вина за тяхното поведение?
И че каквото и да сте правили и да правите, това по никакъв начин не влияе на поведението им?

# 112

И че каквото и да сте правили и да правите, това по никакъв начин не влияе на поведението им?

Не знам за децата на Деси, но обикновено лошотията се наследява. Дали от родител, или от баба/дядо, има си носител в поколенията.

Сирен е права, че зависи на какъв родител ще попадне детето, може да стане лошо, може и да не стане. Но как да променим родителя? Много трудна задача. По принцип всеки родител си мисли, че прави най-доброто за децата си. А всъщност може и да не е така.

# 113
Скрит текст:

Не знам за децата на Деси, но обикновено лошотията се наследява. Дали от родител, или от баба/дядо, има си носител в поколенията.
Сирен е права, че зависи на какъв родител ще попадне детето, може да стане лошо, може и да не стане. Но как да променим родителя? Много трудна задача. По принцип всеки родител си мисли, че прави най-доброто за децата си. А всъщност може и да не е така.
И в такъв случай е по-лесно да обвиним детето, че просто се е родило лошо?И ние нищо не можем да направим?

Няма безгрешни родители, аз поне още не съм срещала такива.
Но има честни родители, които не се страхуват да признаят грешките си.За моите грешки, с моите деца, съм писала в разни теми, особено за големия син.С второ/трето дете като че ли някак уроците стават по-лесни...или опитът си казва думата.

# 114
  • София
По-лесно е да не се обвинява никой - всеки прави колкото може.....
Човек може да се променя единствено сам, съзнателно....
Докато е малък, той просто се подчинява на авторитета, на стереотипа, на страха, на каквото щете...А понякога дори и това не прави.

Аз ли съм виновна, че синът ми се дрогира? Започна на 17. Неговият избор с какво натоварва мен....
Виновна ли е е комшийката на майка ми, че синът и е в затвора за кражби с взлом, при положение, че у тях си има всичко, никой не го притеснява с нищо и е възпитаван пред очите ми - аз доста се влеждам в подобни наща и не съм намерила с какво родителите му са го подтикнали...

Не приемам идеята, че ако едно дете, а те са такива доста време, прави свой избор за постъпка, имаме право да обвиним за нея винаги родител....Най-малкото така ги учим да не поемат отговорност за себе си и и делата си...

Последна редакция: ср, 25 ное 2015, 10:38 от Деси@Димитрова

# 115
"Всеки родител възпитава и отглежда според собствената си ценностна система"

Но добрите родители си променят ценностната система адекватно, израстват, признават, че нещо им липсва и го намират, у себе си или с помощта на други.

Защото е пределно глупаво да се стараеш, правейки само познатото. Тоест- идва ти отвътре да си нежна и обгрижваща мама, затова предлагаш "обгрижване на стероиди", което вече става задушаващо. Но отказваш да се трансформираш и да станеш адекватна майка, пък дори ако се налага да си разчупиш модела.

Има един такъв родителски инат- аз правя каквото мога, жертвам се...и то пак не става.

Та работата не е в маниакалното старание, понякога трябва да видиш важното и да направиш едно нещо, ама адекватно на ситуацията. Това важи и за работата впрочем, и за ученето: блъскаш се и се стараеш, докато прозреш, че не става с блъскане. Блъскането има една цел- да те докара до прозрение. Не стигнеш ли до прозрение, нищо не си направил.

Или- както в Дяволът носи Прада, не е идеята да намериш издадените книги от поредицата Хари Потър, а да се снабдиш с неиздадената.

# 116
  • София
Е, хайде сега....
На думи е лесно...
Нека приемем, че не всеки родител пращи от вродени педагогически качества. Това не означава, че трябва да бъде наказван постоянно за добрината, която е свикнал да дава.
И откога адекватността си противоречи с любовта...Странно...

# 117
Е, хайде сега....
На думи е лесно...
Нека приемем, че не всеки родител пращи от вродени педагогически качества. Това не означава, че трябва да бъде наказван постоянно за добрината, която е свикнал да дава.
И откога адекватността си противоречи с любовта...Странно...

Когато любовта е сладникава и сантиментална, но не достатъчна, та да поправи грешките и дори да предизвика не-любовно поведение.

Не е до педагогика, а до вътрешна убеденост, духовни сили ако щеш.

И да, родителят трябва да е готов да си поеме отговорността. Така още отначало ще си знае с какво се захваща.

# 118
  • София
Да, съгласна съм за сантименталната и сладникава любов.

Сложно е все пак....Аз също съм дете на родителите си и така до безкрай можем да се обвиняваме едни други...
Истината е, че никой не ни е виновен. Независимо от всичко, изборът е наш.
Аз съм разбрала от своя живот, че детето трябва да се учи на отговорност. Това е много трудно за хора като мен, защото съжалявам всички, не само децата.
Но, както казва Сирена, налага се премоделиране....

# 119
  • София - Рим и обратно
Аз мисля, че за да започне едно дете от добро, сплотено, уютно семейство да се дрогира или да извършва кражби с взлом, то явно тогава проблемът е в средата, в която се движи това дете. А не защото се е родило "лошо". Де да знам, може и да не съм права. Но не мога иначе да си обясня как така едно добре възпитано дете с интелигентни, любящи и присъстващи родители, качествена среда и добри деца за приятели, ей така изведнъж ще му щукне да се дрогира или да краде. Имате ли представа? Следите ли средата на детето си?
Аз лично много държа да познавам и да съм в час с дружките на дъщеря ми. А и не пропускам момента от много години насам да й втълпявам кои са нездравословните среди и от кой тип хора трябва да се спасява. Кои са бацилите в обкръжението й, така да се каже. Смятам, че е изградила имунна система вече и се справя добре и сама.

Общи условия

Активация на акаунт