Синът ми ме влудява!

• 30 724
  • 340
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Не прочетох коментарите до края...
Мислех да напиша на авторката лично съобщение, но взех решение да пиша в темата по две причини: първата е, че е добре да има повече публични коментари, за да помогнем и на други хора, които се сблъскват с такива трудности. Втората причина е, че имам желание да противопоставя отношението си по казуса на реакцията на болшинството изказали се.
Не е тайна, че по форумите нравоученията и себеизтъкването заемат водеща позиция, независимо дали в дадена тема се съобщава за смърт, раждане, дрога, развод, пропадащи отношения, тежък ПМС или безумен пубертет и т.н. Безсърдечието, с което се посреща чуждото нещастие, само защото е изразено неправилно граматически или е изхвърлено прекалено бързо, емоционално и съответно объркано, е просто чудовищно. От 11 години чета и пиша тук - нищо не се е променило.
За нещастие, самотата и несигурността вътре в човека, липсата на близки, приятели или просто интровертността, а защо не и глупостта, карат хората сляпо да описват житейските си пътеки тук или другаде, с надеждата, че някой ще ги съпреживее...Това е страхотна заблуда и Вие, г-жа Александревна, сте на грешен път тук. Като начало - няма нужда да се оправдавате на никого. След това спрете да приемате критиката, че сте лош родител - повярвайте ми, че има и лоши деца - много лоши. Всички се раждат с индивидуални ресурси и заложби и нашата задача е да изведем най-доброто и полезното за тях, но тази задача е трудна, а ние не сме богове.
Аз съм майка на три момчета. Не съм тиранин, но съм контролиращ родител. Интересувам се от живота и чувствата на децата си постоянно. Без да досаждам, но и без да давам твърде много свобода - тя е надценявана доста напоследък.
Въпреки всичко, въпреки цялото ми старание и любов, внимание и загриженост, не само на думи, но и на дела, най-голямото ми момче се трови с амфетамини...Няма да се впускам в подробности. Двамата му по-малки братя са доста сложни характери - независимо от почти образцовия модел на поведение към тях, те не искат да учат, плачат, тръшкат се, а на мен ми коства ежедневно титанично усилие на духа и физиката да се справям с цялото положение. Ще попитат къде е таткото? Ами работи. Като вол. И е прекрасен човек. Просто малко е вкъщи.
Прилагам всички разумни методи за наказание, разговори, гушкане - аз обичам тези три мъжленца. Но това, което съм разбрала е, че насила не става. Нищо не става. За известно време може би сработва, но не и тогава, когато вече порастват и усещат в себе си силата на личността си.
Думата търпение е много важна. А приложението и е и много трудно.
Понякога, независимо от почтеността, уюта и любовта в едно семейство, е възможно да се появи някой, който да не се вписва никак. И той страда от това. И семейството страда. И трудно намират път един към друг. И е много, много трудно.
Аз се обърнах към психолог - за себе си, защото не знам вече как да продължа и какво да направя за децата си. Голямото ми момче не е вече дете - пълнолетен е и след четири години битки да си го отвоювам от дрогата, търпя поражения....А само ако знаете с колко внимание, разбиране и търпение подхождаме...Ние знаем всеки негов ход извън къщи, без той да подозира това...Защото ни е страх за него - много...А имаме повод дори да го намразим - той ни опустоши материално и психически вече сме на ръба.... Но не мога да го оставя, защото някъде вътре в него е моето си момче, с прекрасната фантазия, с прекрасното си умение да рисува и пее, а сега виждам роб, отказал се от живота, прахосник и безчувствен млад мъж....Това е един избор и аз искам да знам защо....
Няма родител, който с нищо да не е сбъркал...
Минавам на "Ти".... Simple Smile
Провери детето за дрога и болести. Това е първото. Можеш да му кажеш и че ти е мъчно, но не с упрек. Потърси психолог - помагат. Независимо, че не е пълнолетен, работата с психолог трябва да е доброволна. Затова първо ти се срещни - за съвет, за модел, с който да пооправиш пътя към сина си....
Успокой се и не се упреквай - това е излишно. Ако реално си даваш сметка, че нещо си пропуснала и пренебрегнала - наваксай го. Няма варианти "късно е вече"...
Желая ти успех и много сила. Желая ти да е само временен каприз на възрастта, временно хулиганство...Напълно е възможно.  Wink

П.С. Децата са изключителни манипулатори понякога и гениални изобретатели на магарии - отписването от училище на 15 е едно от най-лесно постижимите такива....Знам за доста по-трудни ходове, направени от непълнолетни и изискващи родителско или наставническо присъствие и решение..... Simple Smile

Последна редакция: пн, 23 ное 2015, 20:15 от Деси@Димитрова

# 91
Поздравления г-жо Димитрова. 55

# 92
Този мъж родният баща на детето ли е?
Как така търпи подобно поведение? Crazy

За местене от училище също не знам как става без знанието на родителите?

# 93
Темата звучи глупава. Значи, вие въобще не го следите какво върши? Не гледате всеки ден бележника, не се интересувате научил ли е или не. Не предприемате по-сериозни мерки, а очаквате той да ви слуша? Това е една такава възраст, в която родителите имат често трудности с детето. Вие трябва да обръщате внимание кога и с кой излиза, и какво като е на 15? Та все още си е дете, моля ви... Трябва да се държите като майка, не ви упреквам, но дъщерите ми никога не съм ги оставяла да вършат каквото си искат. Голямата е на тринадесет вече и не ми създава никакви неприятности, казва ми абсолютно всичко и аз винаги й имам доверие, не я разпитвам, тя сама идва при мен и ако има някакъв проблем го споделя с мен, за да открием решението му. Вероятно вашето възпитание е повлияло върху поведението на момчето. Няма да се оправи с едно щракване на пръсти. Опитайте се да го държите по изскъсо.

# 94
Как успя сам да смени училището си?
И вие после какво направихте по този въпрос?

# 95
Не мога да не забележа, че и в темата, и в описания по-нагоре случай има нещо общо: мъжът в семейството го няма, а жената се опитва с женски методи да поправи нещо, което не се повлиява по този начин.

Търпение и прегръдки...след като работата вече е стигнала на ниво "категорични действия, ултиматуми и шокова терапия"...

# 96
Цитат
......повярвайте ми, че има и лоши деца - много лоши........
Това просто не е вярно.
Което не значи автоматично, че родителите на лошото дете са лоши родители, в крайна сметка няма човек, родил се научен да бъде родител.Всеки се учи в движение, със собствените си деца.
Как подхожда един родител към детето си, зависи в огромна степен как е бил отгледан самият той.
И от там идват всички "грешки и лоши реакции" към постъпките на детето.

Не мога да не забележа, че и в темата, и в описания по-нагоре случай има нещо общо: мъжът в семейството го няма, а жената се опитва с женски методи да поправи нещо, което не се повлиява по този начин...

Именно.    Peace
Това, че бащата много работел, е оправдание.Без извинение.Всички, или повечето бащи днес работят много.Въпрос на лична организация и много желание е да бъдеш до детето си, когато ТО има нужда, а не когато ТИ имаш време и възможност.
Особено за синовете мъжкото присъствие и авторитет на бащата е незаменимо.Точно от него те се "учат" да са мъже, как да израстват като мъже, как да се справят с живота като мъже.

Моля, нека мнението ми не се приема като критика към никого.Не е такова.

# 97
Наистина, колкото и да се старае майката, колкото и да е мила, трудно ще успее да дирижира поведението на синовете си. То и на дъщерите няма да може.

Ама си мислим, че като сме майки, то със старание и търпение всичко ще направим.

Да, ама не...пътят към ада е застлан с добри намерения. "Добрата" майка даже и не вижда как всъщност вреди на децата си именно като прави най-доброто. А понякога не е достатъчно само да даваш всичко, да си мил и търпелив- понякога трябва да прогледнеш и да направиш необходимото, а не това, което според теб е добро.

# 98
Цитат
......
Не мога да не забележа, че и в темата, и в описания по-нагоре случай има нещо общо: мъжът в семейството го няма, а жената се опитва с женски методи да поправи нещо, което не се повлиява по този начин...

Именно.    Peace
Това, че бащата много работел, е оправдание.Без извинение.Всички, или повечето бащи днес работят много.Въпрос на лична организация и много желание е да бъдеш до детето си, когато ТО има нужда, а не когато ТИ имаш време и възможност.
Особено за синовете мъжкото присъствие и авторитет на бащата е незаменимо.Точно от него те се "учат" да са мъже, как да израстват като мъже, как да се справят с живота като мъже.

И ако е така, какво предлагате да направи майката...Не виждам да се предлага решение или да се търси такова. Може би си мислите ,че бащата ей така-хоп ще се промени  Cry Ще стане отговорен, решителен, действащ, всичко което не е бил до този момент . Не смятам , че жените са виновни за малодушието на мъжете, те просто нямат избор и правят каквото могат, както могат, включитело и най-вече за децата си.
Това е само МОЕ мнение, нищо повече. Но смятам, че във форумите жените търсят подкрепа, а не съдници.

Моля, нека мнението ми не се приема като критика към никого.Не е такова.

# 99
Писала съм назад мнението си по темата на авторката.
Универсална рецепта за справяне с проблемно дете няма.Иначе авторката нямаше да има проблем...
Всичко зависи от самото дете първо, как е започнало да създава проблеми, какви отношения имат помежду си членовете на семейството, каква е средата им....факторите са толкова много и различни при различните семейства, че няма как да се даде съвет, който като с магическа пръчка би премахнал проблема.

# 100
Така е.
Подобно поведение, ако случаят е изобщо реален, не се "открехва" от днес за утре.
...
Някои от цитираните изрази на "детето" ми напомнят за едно много слабо предаване ли да го нарека, сериал ли, и аз не съм сигурна, направило жалък опит да бъде интересно, представяйки "живота" на разни хора- "Съдби на кръстопът".
Много слабо беше. Не знам дали още мъчат телевизията с него.
Тукашната тема прилича пък на опит да се копне някоя чужда свежарска идея. Понеже собствените са се изчерпали.

Последна редакция: вт, 24 ное 2015, 15:01 от Judy

# 101
  • София
Цитат
Това просто не е вярно.

И аз моля да не се приема мнението ми като стремеж да създавам спорове, защото мисълта на love всъщност ми харесва, но това Е вярно....
Този стереотип с роденото чисто създание, невинно и прекрасно е меко казано глупав...

И не правете заключения от рода на "бащата го няма"....Какво целите с това - безхаберен, незаинтересован, какво?
Бащата си е до нас, просто е доста ангажиран. Но обръща внимание на децата си достатъчно. Е, няма възможност да го играе целодневен прислужник и пъдар, да....И не намирам вина в него.

Прегръдките и разбирането винаги имат смисъл и никъде не съм казала, че разчитаме и трябва да се разчита основно на тях...
Точно това имах предвид с първите редове на предния си пост: говори се наизуст и на всяка цена трябва да се обобщи нещо, на което да не се противоречи...

Има лоши деца, има лоши родители, има различни случки в живота от вашите лични....
Колкото и да си заравяме главите в пясъка и да залагаме на старите заблуди, че децата са невинно родени създания, чист лист, бля-бля, това не е вярно....
Който иска да вярва в тази глупост.
Детето може да бъде моделирано, но не препрограмирано...

Последна редакция: вт, 24 ное 2015, 15:43 от Деси@Димитрова

# 102
  • София
Наистина, колкото и да се старае майката, колкото и да е мила, трудно ще успее да дирижира поведението на синовете си. То и на дъщерите няма да може.

Ама си мислим, че като сме майки, то със старание и търпение всичко ще направим.

Да, ама не...пътят към ада е застлан с добри намерения. "Добрата" майка даже и не вижда как всъщност вреди на децата си именно като прави най-доброто. А понякога не е достатъчно само да даваш всичко, да си мил и търпелив- понякога трябва да прогледнеш и да направиш необходимото, а не това, което според теб е добро.

Тук съм повече от съгласна....Една от основните грешки на майките...Моя също...

А не може ли да даваме идеи, вместо критика? Аз също ще се радвам да прочета такива...

Последна редакция: вт, 24 ное 2015, 15:41 от Деси@Димитрова

# 103
  • София
От Сирената по-добре критика само засега, много са й малки децата и идеите й за тийнейджърите са екзотични до смехотворни Simple Smile

# 104
Цитат
Това просто не е вярно.

И аз моля да не се приема мнението ми като стремеж да създавам спорове, защото мисълта на love всъщност ми харесва, но това Е вярно....
Този стереотип с роденото чисто създание, невинно и прекрасно е меко казано глупав...
Ще си позволя да не съм съгласна и ще обясня защо.
Няма как да застанеш пред едно новородено и да заявиш, че ето това дете ще стане лош човек/убиец/престъпник, защото дядо му/баща му/чичо му са били лоши хора.
Това просто не е вярно.
Да, има такова нещо като наследственост, но дали и каква наследственост ще се прояви, зависи от отглеждането и възпитанието на това човече от ден първи на живота му.
Иначе, по твоята логика, всички деца на убийци със 100 % сигурност биха станали убийци.А това не става.
Лично мнение, с което не настоявам никой да се съгласява:децата не се раждат лоши/злояди/ревливи/нервни/буйни и прочие.Ние, родителите ги правим такива.
Да, не е лесно да признаем грешките си (и аз включително, макар че съм го правила, или поне опити), но е тъжната истина, имаме такива деца, каквито сме си отгледали и възпитали.
Пак повтарям, не отричам гена (виждам го и в двамата си сина, на 26 и 19 години), но не мога да заявя, че просто такива са се родили.И ние с баща им имаме "вина" за това какви са станали.

Общи условия

Активация на акаунт