Синът ми ме влудява!

• 30 770
  • 340
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив
Прекрасна и забавна тема сте заформили тук, да се разпиша и аз с двама тийн. Да ви кажа при нас баткото - на 18 е много по-подреден от малката- на 13. Той даже си изхвърля дрехите и чорапите в коша за пране, вдига си чиниите, оправя си леглото и почти си прибира дрехите. Нооо, малкия тийн е нещо страшно - има си колекция от чорапи до леглото поне от седмица-две, докато не се развикам, столът в детската изобщо не се вижда от дрехи-целият гардероб е върху него, навсякъде има опаковки, чаши... всичко което е яла и пила последната седмица. Та тя-момиче и мнооого по-разхвърляна от сина ми. И аз малко съм възприела маниера да не обръщам внимание и да не "виждам", докато обаче не ми прикипи в определен момент. Но и ние с нашата баба си имаме проблем- тя непрекъснато върви след тях и мърмори, не се спира, мърмори и на мен, че не съм ги научила на ред и т.н. докато не се скараме, а пък с дъщеря ми двете са все в кавги, ужас  Laughing

# 196
  • Варна
И моята майка мърморясва на какво не  съм ги научила ,а дори не ми е в къщата. Съчувствам ви!
Защо така е забравила каква принцеса бях аз обаче нямам обяснение.  Mr. Green

# 197
  • Пловдив
И моята майка мърморясва на какво не  съм ги научила ,а дори не ми е в къщата. Съчувствам ви!
Защо така е забравила каква принцеса бях аз обаче нямам обяснение.  Mr. Green
Дааа, това даже ме натоварва повече отколкото бъркотията в детската, честно.

# 198
Нашите баби са си по къщите.
Там си раздават техния ред. Ние у нас- нашия.  Laughing
След дългата упорита борба у нас успяхме да научим дечинята, че прахосмукачката е "техният уред", както и кофата за боклук. Всеки си отсервирва задължително сам и помага при сервирането.
Големият може да си опече пица, да си опържи/изпече яйца или омлет с разни добавки извътре, сандвичите за училище сутрин си ги прави сам, сам си вари яйцата към тях. Прави чудесни скалички и салам торта.  Laughing Оценката не е моя- на съученици и на учители е.

# 199
Хора, отчаях се!

Тъкмо се бях обнадеждила покрай вас, че има светлина в тунела.
Прелистете темата, която излиза най-горе с картинка - "Майка ми не вярва в мен".

Повечето казват, че родителите им са били гадни и продължавали да са отвратителни дори и след като са пораснали.   Rolling Eyes Shocked Не искам и за нас така да говорят един ден децата ни... Все още не съм сигурна дали да ги оставим на мира да се носят по течението е най-добрата идея. После ще излезе, че не сме им обръщали достатъчно внимание, не сме общували с тях....  Rolling Eyes

# 200
Скоро ми изкочи един артикул - Какъвто и родител да си, детето ти винаги ще има какво да каже на психолога си един ден. Описваха два модела родители - единият строг, амбициозен, взискателен, който прави от детето си адвокат. Другият обратният вариант - оставил детето си да живее живота си както иска - съответно става клоун в МОЛ-а. След години адвоката - плешив, с очила и високо кръвно, с депресии и убит от работа носи торбичка от марков магазин в МОЛ-а, вижда клоуна заобиколен от деца, смях и възхитени погледи и си казва - каква гадост е живота ми и всичко го дължа на амбициите на майка ми, имам пари но нямам дете, жена, живот. Другият вижда адвоката и си казва - каква гадост е живота ми - и всичко заради липсата на амбиции и желание да се занимава с мен майка ми, цял ден тук, заобиколен от шумни хлапета в този глупав костюм и за никакви пари.

А относно депресиите - при нас не са модерни.

# 201
  • Пловдив
Недоволни винаги ще има, както тийнейджъри, така и родители. Каквото и да правим, все щи има за какво да са недоволни нашите тийнове, както и ние все ще си намираме повод за недоволство. Важното е да се намери "златната среда" - така хем едните, хем другите няма много да се впрягат и ще има мирно и кротко съжителство. Нито става с много стягане, непрекъснати забележки и викове, нито пък с оставяне на всичко по течението и съвсем неглижиране. Всеки трябва да си прецени сам каква е ситуацията, какъв тип е детето и как би било правилно да се държи с него.

# 202
... Все още не съм сигурна дали да ги оставим на мира да се носят по течението е най-добрата идея.

Не е добра, разбира се.
Също като постоянната насилствена намеса в живота им.  Peace

Всъщност аз не контактувам с децата с идеята какво ще кажат един ден за мен.
Недоволни хора бол. Понякога- с основание, понякога- без. Не мога да живея за един имагинерен бъдещ момент. Не съм Господ. Не смятам дори да се стремя към идеалност.
Здравите отношения са естествените отношения. С доза мисъл, чувство и лично отношение.
А целите ми са да създам хора, които могат да се оправят самостоятелно и са здрави във физическо и психическо отношение. Сред тези ми цели не влизат награждаването ми с орден "почетна майка- героиня".

# 203
Аз пък под секрет ще кажа, че има едни родители, дето не правят такива фалове. Родителите, които са ларж. Обикновено са и богати, но не е задължително. Ларж не в смисъл да оставят детето да прави каквото си иска, но в смисъл, че му имат доверие. Липсва микроменидмънт, липсва натиск нещата да се правят с определен подход, защото какво ще кажат хората и заради еснафската или селската чест.

Такива родители знаят, че задачата има много решения, че дори детето да пропусне нещо, не е фатално. Такива родители не насаждат страха, че възможностите в света са малко, че ако сбъркаш дори една крачка, си вън от играта.

Истината е, че децата на адвокатите и без много занимаване имат по-голям шанс да са адвокати; децата на еснафите и с много занимаване може да не стигнат далеч, именно заради треперенето на дребно.

Четох едно време за някакъв тип с гадже с богат баща. Човекът заминавал нанякъде и им казал- къщата ви е на разположение, ето ключовете за колата, ето за барчето с алкохол. Ама без предупреждения да не направят глупост- просто излъчва авторитет и показва доверие. Защото знае, че ако няма доверие, микроменидмънтът се проваля. Иначе тоя тип с предишни гаджета винаги слушал дълги лекции как да не повреди дъщерята и колата. А в оня случай- нито дума, просто джентълменско разбиране, че нищо лошо няма да стане. И не станало, разбира се.

Но еснафското/селско треперкане е голяма работа.

# 204
  • София
Има ги тия родители, да, в романите и в мокрите сънища  Laughing

# 205
Не, има ги и в реала, срещала съм. Печени родители. Имаше ги в Англиската, личеше си по децата.

Иначе имаше и такива, вкарани от амбициозни майки. И там си личеше.

# 206
  • София
Убедена съм, че в очите на съучениците на сина ми изглеждам точно така и аз. Даже са ми го казвали децата.
Което, разбира се, изобщо не отговаря на истината Simple Smile

# 207
Не отцели този път Мамасита. Селската чест отдавна не играе роля в живота. Сега нещата опират до нещо много по сериозно от това какво ще кажат хората. На мен най-важни са ми живота и здравето, т.е. това което най-лесно се губи при безмозъчни изпълнения.

Доверието се печели, не се дава даром. Аз имам доверие на синът ми и е на доста хлабав повод, не го товаря със страховете си, но знае, че издъни ли се ще го затегна. Алкохол у дома няма ( освен една ракия за компреси, която не става за пиене ), оставям го сам когато ходим на почивки, другата година ще има книжка и кола - всичко това го губи в момента в който стъпи накриво.

# 208
Със сигурност си ларж и синът ти няма да стигне до психолог. Виж ако почнеш като Андариел- да си стоиш у дома 15 години и да им светиш от люлката до студентската скамейка, там вече може да има трайни изменения.

Ми ето, горният пример си е точно селска чест. Ако не беше селска чест, щеше да знаеш, че издъни ли се, само ще го погледнеш по специфичен начин и без затягане повече няма да се повтори.

# 209
Ами аз ни имам за ларж мен и съпруга ми, но нещо не ни се получава...

Какви примери да дам :
- не се караме за оценки, защото тя винаги е била отговорна да се подготвя. Дори и миналата година, като им стана доста по-трудно и малко занижи успеха, пак не сме се карали, проявили сме разбиране. Айде тази година след някоя четворка по разказвателни, си казахме, че не е много чудесно това положение. Но не сме някакви родители, които да правят драми, скандали и т.н. заради оценки.

- пускам я по всяко време да излиза с приятели /ако иска и всеки ден, не я ограничавам/. тя се прибира до 21ч. най-късно, като веднъж седмично, ако се съберат на клуб с импровизиран концерт закъснява до 23-24ч. Съответно баща й ходи да я води и взема човека, ако не се прибере с такси. Казвала ми е, че има приятелки, които остават до 04ч. на дискотека. Тук вече не мога да съм ларж и посмъртно няма да позволя в такъв час да ми се прибере освен на бала си. Казала съм й своето мнение, но то не й пречи от време на време да се пробва.

- както вече са разбра, не очаквам от нея да ми върши моята домакинска работа. Искам само да се грижи за своите си неща. За сега влиза от едното ухо, излиза от другото...

- каквото и да ме помоли да й купя или да направя за нея, за да я улесня, помагам й;

Друго не се сещам сега. Мисля, че сме ларж.  Crazy
Обаче нея, ако питаш не е доволна от нас. то си личи по отношението....

На всичкото отгоре сме млади родители - аз бях на 22, а ММ на 24, когато я родихме. Но според нея сме някакви пенсионери, които нищо не разбират от живота и което кажем не му се вярва.

Все пак тайно се надявам, че нещо схваща от това, на което се опитваме да я научим като ценности.

Общи условия

Активация на акаунт