Синът ми ме влудява!

• 30 708
  • 340
  •   1
Отговори
# 270
По-горе стана въпрос за стажове в редакции...

Един от професорите ми по журналистика, барон Арнаут Ван Линден, на 16 е закаран от баща си в една безпощадна редакция. Като написал първата си колонка, редакторът изчел на глас двете изречения в нея и целият нюзрум паднал от смях. Та така, потомствените барони ги унижават в нюзрума на 16, обаче българската принцеса на мама е прекалено добра за такова нещо.

Между другото културата на Пловдив и цялата работа с 2019...културният Сашо Секулов не се вписа, обаче двигател й стана Стефан Горанов и жена му, които са със средно образование. А аз с моите дипломи и оценки работих за тях един известен период.

Та така, Андариел, прави си сметка.

Щото знанията дори могат да ти отнемат- като станат нерелевантни за средата и непродаваеми.

# 271
Между другото, супер елементарно е да изкарваш шестици, ако само това е целта. Даже няма нужда от много задълбочени знания- само казваш това, което учителят иска да чуе.

Казваш, което учителят иска да чуе, ама първо трябва да го научиш!  Peace
То и затова има разлика в общата култура на отличника и тройкаджията!  Peace Щото един път като си изкарал 6, ти е останало и в главата.

# 272
Ако информацията е тривиална, е лесно. Не се изисква мислене и внимание. Ако имаш сравнително добра памет, зубриш, изплюваш и забравяш, ако можеш.

# 273
  • София
Мерси за съвета - можеш да си го задържиш за своите деца и да си го повтаряш сама на себе си, докато твоите деца вървят през образователната система!

Единични примери, които поради своята принадлежност към изключенията са като с шестицатаа от тотото - милиони играят, но единици уцелват числата. По същия начин разсъждават и комарджиите - Иван, Драган и Петкан спечелиха, значи и аз ще спечеля. Който иска да ги смята за пътеводна звезда и да стиска палци точно неговите деца да се окажат от тези изключения, негова си работа. аз акъл на родители не давам. За този, който се интересува, учи, знае, не е проблем да изкара високи оценки в училище или университета. Учителите и преподавателите оценяват положително това. Останалото са али-бали.

# 274
То и сега "спор" няма.
Просто животът се изменя. Нашата образователна система е поне половин век изостанала назад...

Съгласна съм, изостанала е. Мои познати, които живеят в Канада ми обясняваха как от кой клас нагоре децата сами си избират какви предмети да учат според интересите си.
Изостанала е нашата система и какво? Какво като го отчетем като факт? Образованието е важен фактор в живота и искаме или не трябва да се съобразяваме с образователната система каквато и да е. Имаме ли друг избор?!

.....не се залъгват, че оценката е мерило точно на трайни и полезни знания и че тя има някакво първенстващо в човешкия живот значение.

А кое е мерилото на знания? Ако обичате да ми кажете. Не се сещам. По цял свят това е оценката.
Друг е въпросът, че винаги е имало и винаги ще има и високи оценки, които не са подплатени с достатъчно знания.

Доброто образование не е еквивалент на пълната шестица.

Не е. Просто пълната шестица ти дава възможността да бъдеш приет в по-добрия университет, където получаваш по-добро образование.  Peace

# 275
  • София
Лично аз не намерим системата ни остаряла относно идеята за избираемостта на предматите от основен курс. Твърдо съм за полезността за самите деца и младежи да учат общообразователните предмети като видове, които се изучават и сега, и то до края на гимназиален курс. Това дава по-богат избор за продължаване на образованието след гимназия. И сега в гимназията се профилират професионално, така че има възможност всеки да усвои професия преди да е излязъл от училище. Единствено тежестта и обемът на материала трябва да се променят, да се изчистят от забълбучкващи дреболии, а да се наблегне на основата, която да остане като трайно знание.

Който иска още утре може да си отпише детето от училище.

# 276
Твърдо съм за полезността за самите деца и младежи да учат общообразователните предмети като видове, които се изучават и сега, и то до края на гимназиален курс. .........................
................ Единствено тежестта и обемът на материала трябва да се променят, да се изчистят от забълбучкващи дреболии, а да се наблегне на основата, която да остане като трайно знание.

Права си.
Прекалено много ненужни неща има, които без проблем може да се премахнат.
За мен това са задачите по математика да не кажа от седми клас нагоре. Аз съм завършила математическа гимназия и никога в живота не съм приложила нещо по различно от събиране, изваждане, умножение и делене. Който иска да се занимава с математика и за специалностите, за които се изисква по-задълбочено обучение по математика, нека има свободата да се занимава повече в университета.
Същото е и със задачите по физика и химия. Според мен те са за специализиращи по тези предмети и не бива да бъдат критерий за знанието на децата  по тези предмети. Не всеки може да решава задачи.

# 277
Казваш, което учителят иска да чуе, ама първо трябва да го научиш!  Peace
То и затова има разлика в общата култура на отличника и тройкаджията!  Peace Щото един път като си изкарал 6, ти е останало и в главата.
Познавам двамца брат и сестра Simple Smile (сега към 30-40 годишни с години възстановяващи се от тази схема ... ) пълни отличници с учене на изуст. За целта нон стоп учене следобеди и уикенди ... ами резултата е обща култура 0 . Единственото, което им е набито в тиквите е , че не могат сами да мисля, че трябва да се учи на изуст и че другите знаят по-добре ... та няма нужд ада се мисли ... аааа и веднъж засякох единия при решаване на кръстословица, че си няма и понятие кой е писал "Тримата мускетари". После се оказа, че никога не е чел книга, която не е била в учебната програма и не е била в списака на учителите за прочитане. Да, според майка им било загуба на време.

# 278
Същото е и със задачите по физика и химия. Според мен те са за специализиращи по тези предмети и не бива да бъдат критерий за знанието на децата  по тези предмети. Не всеки може да решава задачи.
Не можеш да нямаш познанията от училище по тези предмети. Това в същтност е света около нас.  Не можеш да си нямаш понятие от законите, структурата и явленията. Не е нужно да ги специализираш, но да ги познаваш трябва. Може би е добре за общообразоватлените часове да са повече парктически, но пък лабораториите са скъпи и за специализиращите да се занимават с теотия и формули по - задълбочено ? 

# 279
  • София
пропускаш това, че цялата математика, която си учила, ти е променила знанията и мисленето. В мозъка ти са се изградили новиасоциативни връзки,които са окказали влияние на други връзки. Няма излишно знание, придобито в детска и пуберска възраст.

# 280
Как така "какво?" при една неадекватна система?
Нима оценката на един неадекватен- побъркан, пиян, слабоумен човек, има значение за теб или за нещо?
Същото е и с оценката, давана от една неадекватна система. Оценяваща качества, които днес не са толкова нужни и неглижираща други, които излизат на дневен ред.
Това.
Избори има. Обсъдиха се и тук. Един от тях е да не се побъркват децата заради една стара баба, дето вече не знае на кой свят се намира и в кои години живее.
Децата усещат това отношение и тези изисквания винаги. И реагират. Често с неглижиране- или на безсмислиците, или на онези, които предявяват претенции към тях на тази база.

Мерилото за знания е практическата реализация, най- често.
Не е нужно всичко да се оценява, мери, тегли и степенува. Това е също един поостарял и не особено адекватен подход. Много неща не могат да се измерят по скала, с метър и теглилки. И не е и нужно.

Цитат
Просто пълната шестица ти дава възможността да бъдеш приет в по-добрия университет, където получаваш по-добро образование.
Както вече бе обсъдено многократно, у нас, например, това не е така от повече от 20 години.  Peace
За чуждите университети също има други изисквания.
Ти за кой "по- добър университет" говориш? Ако е пак за Търновския- посочи в коя специалност се иска цялата диплома като основа за кандидатстване.

# 281
пропускаш това, че цялата математика, която си учила, ти е променила знанията и мисленето. В мозъка ти са се изградили новиасоциативни връзки,които са окказали влияние на други връзки. Няма излишно знание, придобито в детска и пуберска възраст.

Абсолютно си права, но тогава делението е правилно да се прави в по-ранни класове по профили. Математиката за всички, но за някои на общообразователно ниво и без да им е решаваща оценката за бъдещия профил (изкуство, биология, езици), а за физика, математика и пр. профили да си учат по-задълбочено. Според мен немската система да се разпределят след 4 ти клас (когато започва по- задълбочено учене) е правилна.

# 282
Същото е и със задачите по физика и химия. Според мен те са за специализиращи по тези предмети и не бива да бъдат критерий за знанието на децата  по тези предмети. Не всеки може да решава задачи.
Не можеш да нямаш познанията от училище по тези предмети. Това в същтност е света около нас.  Не можеш да си нямаш понятие от законите, структурата и явленията. Не е нужно да ги специализираш, но да ги познаваш трябва. Може би е добре за общообразоватлените часове да са повече парктически, но пък лабораториите са скъпи и за специализиращите да се занимават с теотия и формули по - задълбочено ?  

Имам предвид задачите, а не теорията.

Трябва ли да изчислявам с колко точно нютона едно тяло действа на друго, за да знам, че силата се измерва в нютони и че всяко действие има равно по големина и сила противодействие?

# 283
  • София
Да разпределиш дете от четвърти клас за мен си е живо престъпление срещу самото дете и неговото бъдеще. Все едно да му орежеш страниччните клонки, защото смяташ, че дървото трябва да стане високо, а не кичесто. В мозъците ни един от принципите, които са извлечени на база експериментални, невробиологични, невропсихологични, образно-диагностични и пр. методи е "ползваш или губиш", също както кората на мозъка съвсем физически реагира и се преструктурира според това, което прави/учи човек.

Джуди, доколко и как е една система адекватна или не може да се прецени само след доста време, примерно след трийсет години. За теб в момента много неща са неадекватни, защото не покриват твоите лични очаквания и изисквания по отношение на справляемостта на твоите деца. За мен нещата стоят по друг начин - вземане на това, което може да се вземе от системата за лична употреба и развитие. Всяка ситема в един или друг момент се променя според задачите, които й поставят отгоре, а не каквито й поставят отдолу. Ефектите/дефектите са отложени във ввремето с десетилетия.

# 284
Andariel , да, осакатена нация са това , германците. Интересно е обаче защо българите са с по-ниско самочувствие и по-лесно се стресират? Да определяш на базата на фиксирани основни предмети бъдещето на всяко дете, като се има в предвид , че те не са съвсем основни за всички профили не нередно?
По-добре е да има адекватна обща подготовка, като се опредлят профили (допълнителни часове по някои предмети за сметка на намалени при други) и се даде на децата възможност да си намерят интересите без да имат стрес , че са глупави и някои неща не ги могат , а ТРЯБВА?!

Общи условия

Активация на акаунт