Дискова херния - 12

• 171 551
  • 742
  •   2
Отговори
# 465
Искам да попитам с какъв вид преглед се установява наличието със сигурност на дискова херния?

# 466
  • Berlin
С ЯМР.

# 467
Искам да попитам с какъв вид преглед се установява наличието със сигурност на дискова херния?

МОже и клинично, но с най-голяма достоверност е образното изследване, в частност ΜΡΤ(ЯМР).

# 468

МОже и клинично, но с най-голяма достоверност е образното изследване, в частност ΜΡΤ(ЯМР).

А това май е добре с направление от личния, на свободен прием може би е скъпичко?

# 469
Нaпрaвлението ти го дaвa невролог,след кaто ЗК ти го отпусне,не личния лекaр.

# 470
  • София

А това май е добре с направление от личния, на свободен прием може би е скъпичко?
[/quote]
На свободен прием е около 250-300 лв  в зависимост от болницата за един отдел на гръбнака. През ЛЛ се чака около 1 месец за разрешение от здрв. каса.

# 471
Направлението го дава невролог.  Аз не съм чакала...

# 472
  • София
Направлението го дава невролог.  Аз не съм чакала...
На мен - хирург, а сега де...Излезе за около 20 дни. Първо минах през ЛЛ, който даде направление за хирург , а той от своя страна пусна необходимия документ към Здрв. каса.

# 473
Може би трябва да е специалист, сигурна съм че ЛЛ не може да даде направление за ЯМР.

# 474
А за санаториум откъде се взима направление?

# 475
Прочети на първа страница е обяснено много подробно. Ако ще ходиш по клинична пътека ЛЛ може да ти издаде направлението.

# 476
Оттам почти нищо не става ясно.

При доказана дискова херния, с образно изследване (ЯМР или КТ, с давност до две години) - ΚΠ 244 изисква: направление 7 и етапна епикриза от личния лекар, по диагноза М51.2, или М50.1. За М 51.1 е необходима и електромиография, от невролог.
За да се ползва КП 241 - задължително от невролога - амбулаторен лист, ЕМГ и направление 7, по диагнози G54.2, G54.4 или каквото си избере невролога, то приемащото звено си я доуточнява.

Изискването за степен 3-4 изменения на рентгенографията, касае само артрозните промени, тоест по диагнози М47 и М 50, ако няма скенер или ЯМР. Това е КП 244 - само снимка, с разчет, отговарящ на изискванията и давност до 2 години, етапна епикриза и направление 7

Първо се записвате, след това - документите.  Информацията е към днешна дата, от април се очакват промени по индикациите. Личният лекар се съобразява с данните, които му предоставяте Вие, относно изискваната документация, без да развива теории кое е валидно и кое не Simple Smile

Добавям - болници за рехабилитация, извън шапката на Национален комплекс СБР:

СБР Бургаски минерални бани, СБР Тузлата - Балчик, СБР Марикостиново - калолечебни ресурси; СБР - Сапарева баня - минерални извори; СБР Термал.

Последна редакция: пт, 26 фев 2016, 22:55 от Дренка

# 477
  • София
С какво се третирате, за отпускане при скованост [врат, кръст] породена от времето навън?

# 478
Моля, може ли някой да ми каже в какви дозировки е добре да се приема босвелия за да има ефект? Аз си купих от 300мг на Safe foods, за сега пия по 2 капсули на ден, но няма ефект, но само от 2 дена го пия де... Ето това намерих в аптеката, не знам добро ли е, пише че е индийско като производство.

http://www.janin-bilki.com/?catablog-items=%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0 … %D0%BA-safe-herbs

# 479
Моля, може ли някой да ми каже в какви дозировки е добре да се приема босвелия за да има ефект? Аз си купих от 300мг на Safe foods, за сега пия по 2 капсули на ден, но няма ефект, но само от 2 дена го пия де... Ето това намерих в аптеката, не знам добро ли е, пише че е индийско като производство.

http://www.janin-bilki.com/?catablog-items=%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0 … %D0%BA-safe-herbs

Аз пия Босвелия от 600 мг. сутрин и вечер по 1 .

Общи условия

Активация на акаунт