Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 40

• 87 824
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Мдаа в основата е стреса,как да станеш непокист,има неща за  които не можеш да кажеш спокойно всичко ще е ок и хоп .... Хашимото.Не съм си затворила очите,но ако постоянно мисля за това...не е ли допълнителен стрес?От всичко прочетено трябва плавна промяна на начина на живот!?

# 136
Не съм си затворила очите,но ако постоянно мисля за това...не е ли допълнителен стрес?От всичко прочетено трябва плавна промяна на начина на живот!?
Хипохондрици не съм срещала в темата, а търсещи обяснения на въпросите си. Нормално, като виждат че не им повлиява положително пиенето на хормон. Хората започват да търсят отговори, как да си подобрят здравето и да не мислят за жлезата. За да не мислиш за нея, то тя не трябва да напомня за себе си. Ама като те стегне гушата, като те задуши и не можеш да извървиш две крачки, или цикълът изчезне, няма как да не я мислиш.
Плавната промяна според мен е начина. Не от раз да се случват нещата, а плавно и да се следи човек. Като има подобрения, значи върви в правилната посока.

# 137
Мереленда,   Hug Hug Hug
Твоят разказ ме трогна дълбоко.
 Когато аз се регистрирах тук преди време бях отчаяна и неспособна да се справя с Хашимотото (от 10 г.). Изплаках си мъката и момичетата, начело с Мереленда, ми помогнаха във всички смисли, за да разбера нещата, да ги анализирам и пригодя към себе си. Имаше елементарни неща, които докторите е трябвало да ми кажат, но не бяха, и нямах и грам подобрение. Като напр., че хапчето трябва да се пие на гладно. Ама не обясниха, че на гладно означава половин час да не се пие кафе или друго. Няма да изпадам в подробности, но от тук черпех инфо и така състоянието ми се подобри доста. Наистина хапчето не е панацея. Не. Но информацията, която само от тук съм взела е полезна и добронамерена. Отделно си четях и други сайтове и пр. Тук има няколко "стожерки" и те наистина знаят доста, някои са си половин доктори по неволя. От тук разбрах, че храненето трябва да се прецезира. И наистина, след спирането на млечните (а аз съм враг на всичко млечно, обожавам), намалих тестените неща осезателно, тръгнах на танци, казах "майната ти" на дразнители и дразнителки, се чувствам добре в кожата си с моето Хаши. Разбира се, има още какво да се желае, но всичко с времето си. Лека-полека може би нещата ще се донаместят. Още не съм почнала (за тази зима) с добавките. Но половината ще ги забравя.
Аз съм от хората, които са благодарни, че тази тема я има. Всеки ден чета тук и все нещо научавам.

Нека не се изостря тона тук и климатът да се запази ведър и добър.
 bouquet

# 138
kaleia, май вегетарианския режим не е много подходящ при Хашимото. Мисля, че и тук някъде го четох. Вегетарианец при здрав организъм - ок, но счупило ли се е нещо, трябва много да се внимава какво му даваме. Може би и затова си постоянно гладна, то си търси липсващи вещества.
 Hug не ти давам акъл, просто съм загрижена.

За начина на мислене съм съгласна, че трябва да е позитивен. Даже като се поразтърсих по темата, след като ме диагностицираха, се учудих колко често се споменава "болестта", "страдам от", "болна съм" и тн, но това е, защото аз самата нямам почти никакви симптоми. Но пък друг се чувства зле, така че като не съм "влязла в обувките" на другите не бих слагала всички с Хашимото под един знаменател.   Peace

# 139
Сърцебиене. Ужасно, развялящо начина на живот. Нервност, подуване, болки в ставите и то такива, които ме будят нощем и ми се реве. Но сърцебиенето плаши. Изкарах години на бетаблокери, които не ми помагаха, сетиха се да я погледнат на ехограф, но тъй като видяха само едно възелче, цитирам: Жлезата ти е здрава, няма смисъл да пускаш хормони. Пак кардиолози, бетаблокери, успокоителни... На 29 години съм, за протокола. Нищо. Плашеща работа. Мама си отиде преди 4 години от инфаркт. Още повече страх, бетаблокери и успокоителни. Намери се един "лекар", който ме изплаши ужасно, каза, че имам болест, която е ужасна на сърцето и операцията е мнооого страшна и цял живот трябва да пия лекарства. И трябва да имам максимум едно дете. Страх, страх, бетаблокери, успокоителни, решение за операция, пък каквото ще да става. Попаднах на една тема във форума, която ме убеди, че операцията въобще не е страшна (калейче, обичам ви всички от там). Тогава ми светна първата червена лампа. Пуснах хормони, ТАТ 1010, ТСХ 2.9. Добре, ама според "лекарите" хормона е в норма и не би трябвало той да ми прави проблем. Не може от жлезата да съм качила 13 кг за 2 месеца и половина. Не, как от нея, та ТСХ е само 2.9... Стигнах до Кардиолога с главно К, който ми обясни, че сърцето ми е здраво, че проблемите идват от жлезата и че трябва да променя начина си на живот. Промених го. Така и не ми дадоха еутирокс, хормона е в норма (да, ама сега). Спрях глутена, намалих и спрях постепенно бетаблокерите и о, чудо, сърцебиенето намаля. АТ спаднаха на 720, хормона на 2.2. Ендото, при което ходих последно, ми изписа селен и хром. Не зная какво точно се случи, дали селенът отключи йоден дефицит или хрома не ми понесе, но сърцебиенето се върна. Самопредписах си магнезий и вит. Д, защото се оказа, че съм с дефицит и лека полека се оправи пак. Имах прегрешения, странното е, че всеки път яденето на глутен ми връщаше сърцебиенето. Ето, качила съм пак ТАТ над 900. Щото от малко... не се става, пък толкова ми се яде... Всеки да го приема както си иска. На мен глутенът ми действа ужасно. И никакво позитивно мислене и заравяне на глава в пясъка не може да ми помогне толкова, колкото спирането на глутена. Комбинация от двете- може. Но тъпчене с вредни неща и мислене, че не ми вредят, би могло само да го замаскира и да се появи още по- сериозно в някакъв момент. Това е

# 140
Есме, извинявай, че се обръщам към теб, но постът ти ме развълнува. Разбирам те, въпреки че не ти се вярва. Аз също имам сърдечен проблем, но като четох от за това се оказва, че освен при хиперфункция се получава от поне още 20 неща, както и по рождение. Научила съм се да вярвам, че след като съм предразположена и аз към сърдечни проблеми, и да нямах Хашимото със сигурност пак щях да имам проблеми.

Малко кофти се получи, че толкова скочихте, но аз по никакъв начин не съм искала да ви засегна. Добре, ти си разбрала начина, който те решава проблемите. Трябва да си малко по-спокойна, защото знаеш, че от теб зависи да контролираш това. Направила си грешка като си нарушила диетата си. Като се притесняваш повече, ще се върнат ли АТ ти в норма? Или ако си кажеш" Добре, сгреших, но вече няма и всичко ще е наред" Аз ако бях щях да си кажа това, защото все пак, за това вина имам само аз и от мен зависи вече да не се случва.

# 141
Не, не си ме разбрала. Аз не съм се притеснила. Отбелязах просто, че съм патка и че сама съм си виновна. Намерила съм начина за себе си и си се връщам на режима. Скочихме, защото излезе, че само с позитивно мислене можем да преборим болестта, а това ни засегна. Съжалявам, ако на свой ред ти си се засегнала, просто няма универсална рецепта, това е.

Допис: Калейче, във фантастико, в Кауфлнд и в био магазините има много готини спагети и макарони без глутен. Има готови смеси за хляб, палачинки, пици. Специално във фантастико има щанд за безглутенови неща.

Последна редакция: пн, 30 ное 2015, 10:42 от Esme Weatherwax

# 142
Не, не си ме разбрала. Аз не съм се притеснила. Отбелязах просто, че съм патка и че сама съм си виновна. Намерила съм начина за себе си и си се връщам на режима. Скочихме, защото излезе, че само с позитивно мислене можем да преборим болестта, а това ни засегна. Съжалявам, ако на свой ред ти си се засегнала, просто няма универсална рецепта, това е.

И защо? Какво лично ви засегнах вас с това? Аз не съм ли доказателство, че това е възможно? Моите АТ са били само 500 и то в много труден период за мен, когато бях ужасно депресирана, че губя децата си. След като родих ги смъкнах до почти в норма и ги качих за кратко единствено като преживях стрес свързан с баща ми. Ти обаче си ги качила само с 200 като си яла глутен - т.е. не ядеш глутен, а антителата са ти 700. За мен това е много. Затова и исках да помогна като кажа, че има и други начини, освен вечният глад, но сгреших. Щом обаче вие се чувствате добре така, решението си е ваше и аз нямам право да се бъркам.

# 143
Простете, че се намесвам, но искам да отбележа, че изключването на глутена от менюто в никакъв случай не означава, че човек се обрича да гладува. Вероятно за повечето хора звучи доста ограничаващо да не се консумират храни, в които се съдържа глутен, но истината е, че има много други храни с които те могат да се заменят и това никак не е сложно.

Може би това, което трябва да се каже е, че се при автоимунни заболявания се препоръчва изключването не глутен, млечни и кофеин за определен период от време (да кажем 6 месеца). След този период се препоръчва тяхното постепенно включване - да кажем първо кафе, после млечни и т.н. целта е човек да се наблюдава и да види дали организмът му ще реагира негативно на някоя от съставките, които отново запозва да приема. Съответно ако е така, се препоръчва тази съставка да се изключи напълно от менюто.

За себе си аз се убедих, че кафето не ми се отразява зле (пия по едно на ден от години). Но глутенът ми действа много зле.. и аз обичам да си хапвам банички, кексчета и торти, но като ги ям получам веднага стягнате в гърлото и ставам много нервна. Заменям ги с такива без глутен или просто не ям такива неща.

# 144
  • Buffyworld
 :hug:Sunshine Mom,  аз лично не съм се засегнала .  Постът ти даже ме обнадежди и ще обясня защо - колкото и да се опитваш да мислиш позитивно, това не е лесно. И не е само стресът в работата , а и куп други неща . Затова на мен много успокоително ми подейства като разбрах, че поне един човек е успял да подобри положението си по този начин.  Аз например съм по цял ден на работа. Едвам смогвам да сготвя по някоя манджа за детето и мъжа ми. Изобщо нямам време и възможност да си приготвям само за мен безглутенови неща . Каквото приготвя  за всички за вечеря например, същото ям и аз.  На първо място гледам да има нещо свястно за детето. За мен време не остава.  Една събота направих палачинки с оризово брашно и какво да ви кажа - мъжът ми и детето си мазаха филии с пастет, а толкова искаха палачинки. Не мога да готвя две коренно различни неща.  А през седмицата много често прибягваме и до готова храна. Затова засега съм решила да не спазвам безглутенов режим, докато си пусна контролните изследвания. Ако видя че антителата са много завишени, тогава явно ще трябва да предприема и нещо различно, а не да разчитам само на селена и Бразилските орехи.  

Успех на всички !!!

# 145
Простете, че се намесвам, но искам да отбележа, че изключването на глутена от менюто в никакъв случай не означава, че човек се обрича да гладува. Вероятно за повечето хора звучи доста ограничаващо да не се консумират храни, в които се съдържа глутен, но истината е, че има много други храни с които те могат да се заменят и това никак не е сложно.

Може би това, което трябва да се каже е, че се при автоимунни заболявания се препоръчва изключването не глутен, млечни и кофеин за определен период от време (да кажем 6 месеца). След този период се препоръчва тяхното постепенно включване - да кажем първо кафе, после млечни и т.н. целта е човек да се наблюдава и да види дали организмът му ще реагира негативно на някоя от съставките, които отново запозва да приема. Съответно ако е така, се препоръчва тази съставка да се изключи напълно от менюто.

За себе си аз се убедих, че кафето не ми се отразява зле (пия по едно на ден от години). Но глутенът ми действа много зле.. и аз обичам да си хапвам банички, кексчета и торти, но като ги ям получам веднага стягнате в гърлото и ставам много нервна. Заменям ги с такива без глутен или просто не ям такива неща.

Как сте сигурни, че изключвате на 100% глутена? Обръщам се към всички с този въпрос просто от любопитство. Като захранвах дъщеря ми, реших да взема готова каша елда, въпреки че бях решила след това аз и да й правя кашите и на нея пишеше" Съдържа глутен" и няма как да не съдържа като елдата се извозва наравно с глутеносъдържащи зърна. И царевицата и тя. Нали гледам съседът ми земеделец докарва с камиона пшеницата, след това и царевицата. Хайде за храните съм съгласна, сега на почти всичко пише" Не/Съдържа глутен, но аз пак не бих била на 100% сигурна, че изключвам глутена от менюто си. Защото проблемът не е само да не ядеш кекс, банички и хляб. Аз почти такива неща не ям, с изключение на паста и хляб по 1-2 филии на ден. И за себе си мисля, че се храня изключително здравословно, без да се налага да се лишавам напълно от всичко. И се чувствам перфектно от това.

Бъфи Hug

Скрит текст:
Сега ще ти разкажа как се научих да мисля позитивно. Имам една позната, с която се заговорих 2г. след като ми откриха Хашито. Още нямах деца и й се заоплаквах. Та тя ми сподели, че също има Хаши открито доста преди мен. Като научила при лекарят, който и поставил диагнозата  и й казал, че цял живот ще подържа заболяването с лекарства я стегнало, получила паника и щяла да припадне. Като се прибрала си казала, че няма цял живот да пие лекарства. Изключила от съзнанието си болестта, даже за нея не е болест, а само "едно изменение на орган". Никога не изследва АТ, а само ТСХ веднъж годишно, което винаги е перфектно. Нея АТ не я интересуват. Казва "и да видя колко са, какво ще ми помогне това. Лекарят ще ми изпише лекарства и до там, а аз няма да ги пия". Не знам ако не са й наред хормоните какво ще прави, но факт, че досега не е пила. Не и създава и проблеми. Чувства се перфектно и изглежда така. Децата си износи и роди без проблеми. Завиждам и благородно и искам и аз да съм така. Засега успявам, въпреки, че при стрес се разбъркват нещата. Често говоря с нея, действа ми като психолог. Затова реших и тук да споделя.

# 146
  • Buffyworld
 Hug

На мен докторът ми каза, че това било необратим процес. Нямало начин да се повлияе на антителата. Много кофти ми стана, като ми го каза. Но също така каза, че при всеки е индивидуално, като например, че години наред антителата могат да се задържат в някакви стойности, тоест, не е задължително всеки месец да скачат. Затова на шест месеца трябва да се проследяват и антитела и хормони. Даже според него проследяване  само на антителата било по-показателно и ако са се увеличили, тогава да се пускат и хормони и вече съответно да се назначава някакво лечение. 

# 147
Ох не знам какво да мисля......надявах се тук да открия нещо полезно,но .....
Хубава вечер за сега от мен.
А добре дошла!
Викаш, нищо полезно не споделяме  Laughing
Laughing
То не е смешно де, а тъжно, да хабиш време, енергия, знания, да обясняваш, и накрая да прочетеш това...... ooooh!

Не мога бонбонка Blush Не ям месо от 4 години - вегетариантка съм Flutter
Представяте ли си колко ми е трудно - без месо и без глутен... Sad Намирам си какво да ям, но ме е сложно и недостатъчно...аз ви казвам, че все си ходя гладна... Crossing Arms
От 51 кг. сега съм 46 и още съм гладна, ям и не мога да се нахраня... Crazy
Чак сега ми стана ясно защо си постоянно гладна.
Струва ми се, че ще ти е трудно да изкараш дълго време така. В един момент може би ще се наложи да направиш избор между двете неща, да прецениш кое за теб е по-малкото зло и да го включиш.  Hug

Последна редакция: пн, 30 ное 2015, 15:50 от Lemy

# 148
Ти обаче си ги качила само с 200 като си яла глутен - т.е. не ядеш глутен, а антителата са ти 700. За мен това е много.
Нали осъзнаваш, че не е като с вълшебната пръчица- хоп и АТ са в норма?  Rolling Eyes

Как сте сигурни, че изключвате на 100% глутена? Обръщам се към всички с този въпрос просто от любопитство.
Ами например- приготвяме си вкъщи разни работи. Ако ни трябва брашно, използваме оризово, картофено и пр. безглутенови. Ти глутена като някаква заразна болест по житните ли си го представяш? Това, че са возени в един камион как точно ги прави глутенсъдържащи?

# 149
Дайте идеи за безглутенови храни.

Общи условия

Активация на акаунт