Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 40

• 87 813
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
Не можем за всичките си болести и неразположения да обвиняваме жлезата, моля ви. Има хора с алергии, кисти и всякакви неща, без да са с Хашимото. Ако обаче някой има непоносимост към глутена и му причинява такива проблеми, естествено е че ще го избягва. Аз не го избягвам и за всичките ми 9г. от които знам, че съм с това заболяване съм пила много кратко време лекарства. В началото на годината когато имах хиперфункция, се чувствах много зле. Обаче знаех, че това са само симптоми на високите хормони и като влязат в норма, всичко ще се оправи. Остана обаче тахикардията и се откри лек сърдечен проблем. Попитах кардиолога - от жлезата ли се е получил? Отговора на доктора беше:" Всички жени с Хашимото обвиняват жлезата за всичките си проблеми и неразположения. Не знаем от какво е, но е факт, че и хора без Хашимото го имат." Отговора на лекарят потвърди още веднъж тезата ми, че колкото повече се страхуваме от дадена болест, толкова повече проблеми ни причинява тя.

Все пак заболяването е автоимунно,  а не психологическо

То и ракът не е психологическо заболяване, но е факт че много хора се излекуват благодарение на психическата си нагласа за заболяването.

# 121
Аз пък съм достатъчно чела и говорила с лекари, за да съм сигурна, че точно жлезата ми е виновна всичкото това, което ми се случи, тоест глутена.
Нямам намерение да водя спорове на тази тема, който иска ще си отсее нужната информаца. Но много моля да не омаловажаваш прблемите на другите, за теб може да са малки, за тях големи!
По тази логика, направо може да се сложи един надпис на първа страница - Нищо ви няма, мислете позитивно и ще се оправите!  и направо да се закрие темата.

Последна редакция: нд, 29 ное 2015, 14:25 от Lemy

# 122
Но много моля да не омаловажаваш прблемите на другите, за теб може да са малки, за тях големи!
По тази логика, направо може да се сложи един надпис на първа страница - Нищо ви няма, мислете позитивно и ще се оправите!  и направо да се закрие темата.

Съгласна съм на 100%  Peace

# 123
Sunshine Mom, права си, но когато вече е налице заболяването, тогава вече се търси и причината и се обясняват много неща с него.
Скрит текст:
Както когато жена не може да забременее я питат дали си е изследвала щитовидната жлеза. Що ли я питат? Моя приятелка е от дете с алергии към полени и все беше с кърпичка в ръка. 30 години по-късно е с диагностицирано Хашимото. Аз самата 5 години преминах през какви ли не болести, лекувах какво ли не (чести конюнктивити, чести цистити, поява на фоликулярни кисти), изследвах жлезата и всичко беше нормално, но понеже се борех и с подут лимфен възел, освен посещенията при УНГ и стоматолог, от които си тръгнах само с антибиотици, посетих и хематолог, той ми каза, че причина за възпалението на лимфните възли може да е щитовидната жлеза, което до този момент предните доктори не бяха ми споменали, но аз се бях самоизследвала, като се информирах в интернет и чрез болни приятелки, и когато отидох да ми направят ехография и се видя, че половината ми жлеза е вече увредена, но на хормони всичко беше ок. Лимфните възли се подували паралелно с възпалената щитовидна жлеза. По-късно се отключи и заболяването ми.  Леля ми аз я накарах да отиде на ендокринолог. Само по неразположенията които ми описа. Доколкото знам от нея, няколко пъти я вкарваха в нервното за лечение, на успокоителни, силни, депресия, нерви, и като излезе ми е споделяла, че пие по 3 пъти на ден успокоителни и я омагьосват, и трябва да спи. Няколко месеца след това реши и отиде на ендокринолог. Откриха и хиперфункцията и започна лечение. Но до този момент, след всичките посещения при доктори, след всичките лечения, никой не я изследва нито я насочи към ендокринолог. Просто и даваха опиати. Повечето доктори си гледат от тяхната камбанария и не се интересуват комплексно от състоянието на пациента, заболяванията и да търси причина.
По-надолу ще опиша и мен какво ме питаха доктори.
Та, има доктори и доктори. Според мен и от моя опит, в България е практика повечето доктори да предписват лекарства несъвместими с други лекарства и болести и да се твърди, че няма проблем. Практика е да не се спазва часова разлика между приетите лекарства. Практика е да не се специализира и да не се обучават докторите за новости в медицината, а да се уповават на остарели практики на лечение. Практика е да се изключват проучвания направени в световен мащаб с доброволци, за всякакъв род алтернативно лечение, изключващо традиционният прием на лекарства и колкото и омразно да му звучи и никога да не съм споделяла това мнение - взаимообвързани са с фармацевтични компании.
Практика е да се отхвърлят различни увреждания на различни органи, зависими от правилното функциониране на щитовидната жлеза, при неправилно лечение, липса на лечение, или усложнение на състоянието, въпреки лечение.
Практика е да не се изключват групи храни, въпреки че стотици хиляди хора от цял свят, болни с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, споделят в различни социални групи и форуми, че след изключване на дадени групи храни са постигнали ремисия и са спрели лекарства. (за справка е достатъчно да се добавите в няколко групи във фейсбук и да четете. (Вече дали е истина написаното, няма как да знаем, но то и алтернативата на пиене на хормон не показва оздравяване).
И все пак има доктори, които специализират, прилагат новости, променят менюто на пациентите си, дават им добавки, карат ги да се изследват и за други неща, и споделят, че това и онова има връзка със заболяването. Може да са малко, но ги има. Някои споменават само за едно, две неща, други споменават за много повече, трети правят и връзка със заболявания, за които може да е причина жлезата.
Като пример - първият доктор при който започнах лечение. Стомашните и чревните заболявания имат връзка с щитовидната жлеза. Стомахът и червата трябва да се лекуват на всяка цена и да не се допуска дисбактериоза, да не се възпалява жлезата. В такива моменти не трябва да пускам изследвания на щитовидни хормони, защото резултатите няма да са коректни. Трябва да спазвам часова разлика при прием на лекарствата за стомаха и тези за жлезата.
Щитовидната ми жлеза на фона на ехографията е започнала активността си поне 5 години назад преди да се отключи заболяването. На този фон е имало промяна в менструалния цикъл, скъсяване на лутеалната фаза, а при отключване на заболяването и недостатъчност на жълтото тяло. Поява на фолекулярни кисти, поява на кисти на жълтото тяло.
Причини за нервността, емоционалността и избухливостта, за безсънието, тремора, очните възпаления (конюнктивит), промените в менструалния цикъл, недостигът на прогестерон и скъсяване на лутеалната фаза, рецидивиращите пикочни инфекции и лечение повече от 7 месеца на цистит е била щитовидната жлеза. Попита ме и дали съм карала чести фарингити, ларингити, ушни възпаления, които може да поддържат продължителни възпаления в щитовидната жлеза. Гъбични и бактериални инфекции също. Имали връзка с възпаленията на щитовидната жлеза, особено ако били упорити, продължителни и неповлияващи се на лечение.
Друга връзка е диабетът и наследствения фактор, който е предпоставка и при щитовидно заболяване. Болните с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, често имат ИР, нарушен глюкозен или въглехидратен толеранс. И тук връзка има. Особено при тези нарушения се среща и СПКЯ-ПКЯ, което е поправимо с адекватно лечение и хранителен режим.
Дали има в рода ми болни с друго автоимунно заболяване, диабет.
Дотук добре, но... след като ми откриха и нарушения въглехидратен толеранс, единствено ми каза, че трябва да изключа сладкишите, бяло брашно, бял ориз, захар от менюто си. Толкова.

Според другия доктор няма значение какво ще ям и какво ще пия. Не ми е казвал нищо, просто ми даде хапче, което да пия докато ям. Хапчето е метформин. На всички е ясно за какво е това хапче. Ям си въглехидрати и си пия метформина. Но това не лекува! Както и хапчетата за щитовидната жлеза.
Имаш проблем - има хапче. Друг начин за лечение за повечето доктори няма.
А какво ще стане ако просто спра да ям въглехидрати, които ми повишават захарта, вместо да пия хапче, което да ми понижава захарта след изядените въглехидрати?  Wink
А какво ще стане ако спра да ям глутен съдържащи, млечни и други храни, които се водят възпалителни, вместо да пия хапче? Пак никой не ти казва. Всъщност казват ти - че няма данни. Но данни има, интернет има, отвсякъде ни залива информация, преводи, опитали различни методи на хранене, хора споделящи добри резултати. Ние четем, докторите ни казват, да не четем в интернет, а да си пием хапчетата и да си следваме лечението.  Mr. Green Има риск ако някой опита друг начин повече да не ги посети. Ха ха. Това винаги съм го мразела и ме е ядосвало, като го видя написано, за световните конспирации, за фармацевтичните печалби и прочие, но като види човек до какво води лечението му и че няма никакви резултати и се замисля все по някое време и започва да се информира, да търси начини, защото докторите освен хапче друго не предлагат. Поне за нашето заболяване, не конкретно за всички, и не всички доктори, естествено. Както казах, има доктори и доктори.
Единици доктори, и то предимно в чужбина (по споделили лекуващи се в чужбина българи) изискват изследване на витамин Д, който е нисък в 99% от боледуващите с автоимунно заболяване и се смята за първопричина за боледуване.
Витамин В12, който е в пъти по-нисък. Фолиева киселина също. Немалък е процентът на болните от автоимунно заболяване и с анемия. А колко още проучвания и статии има за витамини А, Е, В, магнезий, цинк, за омегите, за йода и за още куп добавки, при чиято липса и дисбаланс пак може да е проявят редица заболявания, включително и автоимунните заболявания.
И пак масово в чужбина доктори предупреждават, да се изключва глутена от менюто, дори и при хора, които са се изследвали и не е показало непоносимост, но при самото изключване хората споделят подобряване в здравословното състояние. Че и тук някои доктори се обаждат и то не само ендокринолози, че глутенът е виновник за много болести. Погледнато реално, за изключване на глутена от менюто ни не ни иска никой пари, нали? Ако докторът ни поиска пари, за да ни го каже в кабинета си, тогава ще повярваме ли? Ако ни вземе пари в кабинета си, за да ни каже, че млечните храни, особено от краве мляко, поддържат възпаления в щитовидната жлеза ще повярваме ли? Ще му искаме ли данни на доктора? Защо му вярваме, като ни каже, че зелето, ряпа, броколи не трябва да се ядат? Четем в интернет, сравняваме с казаното от доктора и приемаме казаното за истина и достоверно.
Темата всъщност е много обширна и може да се разгърне много, друг е въпросът дали на някой ще му се чете, интересува ли го, има ли какво да сподели, но пък и темата е за това, де, не само да постваме резултатите си.  Simple Smile

# 124
  • София - Бургас
Боже, хора...Много съм гладна... Blush
Толкова много отслабнах за 4м. от безглутеновото хранене, но наистина постоянно нещо ми се яде, ям много повече от преди и не ми е достатъчно Sad все съм си гладна...ох, блазя ви...на мен ми е много трудно Crossing Arms
..но упорито продължавам ... Peace

# 125
Калейче, яж месо повече и няма да си гладна.  Hug

# 126
  • София - Бургас
Не мога бонбонка Blush Не ям месо от 4 години - вегетариантка съм Flutter
Представяте ли си колко ми е трудно - без месо и без глутен... Sad Намирам си какво да ям, но ме е сложно и недостатъчно...аз ви казвам, че все си ходя гладна... Crossing Arms
От 51 кг. сега съм 46 и още съм гладна, ям и не мога да се нахраня... Crazy

# 127
  • София
Здравейте момичета,изчетох от 1 до днес страници с постове и коментари и честно казано много съм объркана.
Аз също съм с Хашимото,по принцип не съм изплашена защото още от първия преглед при д-р Начев разбрах,че не се лекува,той ми назначи да пия 0.25 но аз си го увеличих на 5 или 6 ден защото ми се стори много малка дозата и сега се чувствам по-добре,поне не ми е студено,но вечер заспивам трудно,сутрин не ми се става,мога да спя цял ден което ме кара да си мисля,че май нищо не се подобрява.
АЗ се подготвям за инвитро но заради ТСХ не мога да направя трансфер.Начев ми каза да си водя нормалния начин на живот за да не стресирам организма-така и правя.Единственно което пия освен Л-тироксина е масло от вечерна иглика и си правя хляб/тухли 4-ки/ от царевично брашно,оризово брашно и грахамово брашно.Ох не знам какво да мисля......надявах се тук да открия нещо полезно,но .....
Хубава вечер за сега от мен.

# 128
Ох не знам какво да мисля......надявах се тук да открия нещо полезно,но .....
Хубава вечер за сега от мен.
А добре дошла!
Викаш, нищо полезно не споделяме  Laughing

# 129
  • София
 Здравей Merelenda,
Simple Smile ами да,то е някакъв зверски спор  Simple Smile
Ще си пия хапчето всяка сутрин и така......докато съм жива пък ще видим какво друго ще последва  Simple Smile

# 130
Аз пък съм достатъчно чела и говорила с лекари, за да съм сигурна, че точно жлезата ми е виновна всичкото това, което ми се случи, тоест глутена.
Нямам намерение да водя спорове на тази тема, който иска ще си отсее нужната информаца. Но много моля да не омаловажаваш прблемите на другите, за теб може да са малки, за тях големи!
По тази логика, направо може да се сложи един надпис на първа страница - Нищо ви няма, мислете позитивно и ще се оправите!  и направо да се закрие темата.

А вие защо пак не приемате мнение различно от вашето. Или хора, които мислят позитивно не са добре дошли в тази тема, а само тези, които освен да се оплакват друго не знаят. Е, извинявам се, че ви наруших спокойствието като си мислех, че може да съм полезна на някой.

И да знаете, че не всички болни от Хашимото са такива като вас. Явно проблемите на повечето тук идват от другаде. Сменила съм доста ендокринолози, но нито един не е потвърдил това, което твърдите вие. Както и да е. Няма да ви притеснявам повече, останете си със здраве и дерзайте малко повече.

# 131
Последния ендокринолог,  при който бях,  не благоволи дори да ми пусне антитела,  нищо че съм осигурена към 2 допълнителни фонда,  освен НЗОК,  просто ей така,  напук.  Нямало значение антителата. Нито храненето,  нито нищо.  Какво повече да я питам,  като тя смяташе че едва ли не нищо не може да се направи,  па не е и нужно.  Не мисля че някое от мненията в темата е излишно.  Споделя се опит,  но никой не задължава никого. Но и не смятам че може да се разчита САМО на ендокринолог.

# 132
Здравей Merelenda,
Simple Smile ами да,то е някакъв зверски спор  Simple Smile
Чак пък зверски. Нали в спора се ражда и истината. Четеш, отсяваш, проверяваш, или затваряш очите и пиеш хапчето до живот  Wink Въпрос на избор.
Няма как всички дружно да запеем в една насока. То ако беше така, вероятно щяха да са открили начин за лечение на заболяването, признат от традиционната медицина и едва ли щяхме да пишем тук. Споделяме на кой какво и как му понася и какви подобрения има. Разбира се, мненията ни не са меродавни и не трябва да се засягаме от различно мислещите.

Но и не смятам че може да се разчита САМО на ендокринолог.
Абсолютно! Мнението им и подхода им (според мен) не е меродавен и го показват и различните подходи на лечение при различните доктори. Аз съм посетила само 3-ма ендокринолози, от които единия е хирург. Значи, или се примиряваш и пиеш там едно хапче, защото докторът ти е казал, че спасение няма, или търсиш друг доктор, инакомислещ, или други методи на лечение, пък дори и да смятат някои доктори, че щом официално не е обявен метода за действащ, а само на база споделен опит от учени, или на опитни зайчета, сложили главата в торбата и рискували, то значи метода не действа. Нищо че нямат преки наблюдения.

И пишейки това се сетих нещо и се редактирам. Няма да забравя една форумка преди време писа тук за видна варненска ендокриноложка. Няма да споделям името ѝ... има доста пациенти. Та форумката беше успяла по някакъв начин да понижи антителата, сега не помня по какъв начин, дали с изключване на храни или прием на добавки и въпросната ендокриноложка я попитала - ама как успя?!
Коментарът е излишен - сещате се.
Даже ако жената пише тук, че не помня коя беше, ако иска може да сподели.

# 133
  • София - Бургас
TSH расте при стрес, а дали това влияе на антителата? Какво мислите, възможно ли е по време на стрес АТ да растат и при успокоение да се снижат стойностите?

# 134
  • Sofia
Според мен се влияят стойностите от стрес.

Общи условия

Активация на акаунт