Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 40

• 88 174
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Аз съм доволна от д-рДжелебова, с направление се ходи. Била е дълги години завеждащ Ендокринология, а мъжът и е д-рНиков, изключителен ехографист. Кабинета и е в Гео Милев, ул.Трудолюбие №8. На мен ми проследи хормона и антителата, аз съм с Хашимото. Хвана лабораторна грешка на една лаборатория, в която се съмнявах дълго време...както и да е..А после се усъмни, че щом съм имала преди СПЯ, то най-вероятно и инсулина е в повече. И наистина, хвана начеващата ми инсулинова резистентност, като ме изпрати на "обременяванее с глюкоза". Доволна съм много.
може ли малко повече инфо- всеки ден ли преглежда, може ли да се иде на частно?

# 451
  • София
Здравейте момичета,
Записах час при д-р Калина Ивановав ДКЦ СВ Лука.
Някой има ли отзиви от нея?

# 452
  • Buffyworld
 Hugздравейте !

Извинявам се, ако вече е коментирано- колко дълго може да се приема Селенът ? Аз го пия вече пет месеца. Следващият месец съм на преглед и на проследяване на хормоните и антителата. Не знам дали ще мога да отида при същият лекар, който ми е назначил селен. При другите двама, при които съм била изобщо не ми казаха, че трябва да се приема селен. Ако ги питам, едва ли ще ми отговорят.
Благодаря ви предварително. !

# 453
Селен пия повече от година. И да продължиш да го пиеш, няма да ти навреди, антиоксидант е. Въпросът е дали помага за щитовидната. Защото аз от моите лекари знам, че няма абсолютни доказателства за това и те не го назначават, но аз си го пия. Тук от форума разбрах за него и засега продължавам.
Аз започнах Селена още преди да ми се повишат антителата. Моето Хашимото беше диагностицирано с тънкоиглена биопсия. Въобще не виждам ефект, ама ей така си вярвам, че може пък да оказва добро влияние на жлезата и продължавам си го пия.

# 454
А може ли да се докаже ИР без глюкозно обременяване, а чрез друго изследване?

# 455
Аз пия селен 2 години по 200 с малки прекъсвания но при мен антителата бяха ужасно много. В началото ТАТ 6 пъти над нормата след 1 година влезна в норми сега е на долната граница на нормата
МАТ в началото лабораторията не  може да го измери >1000  след една година пак така над 1000 сега най-накрая имам вече стойност която е около 600 при норма до 9. Не знам дали само селена е помогнал аз мажа и с масло от тамян  от няколко месеца както и други неща но виждам резултат и продължавам.
Така че за всеки е индивидуално ако човек има по-малко антитела и ги вкара в норми или близо до норми и не падат повече  се пие поддържащо по 100.

# 456
А може ли да се докаже ИР без глюкозно обременяване, а чрез друго изследване?

Само с глюкозно обременяване, при което се проследява колко инсулин се отделя на гладно, на 60минута и на 120-та минута. Следи се и кръвната захар по същия начин. Когато лежах в болницата ми правиха обременяване, обаче не изследват глюкозата и инсулина на 60-та минута, а само на гладно и на 120-та минута. Както се очаква - всичко беше супер. Обаче ендокриноложката, при която започнах да ходя, беше много учудена защо не е изследвано на 60минута и ми направи отново обременяване (което е година по-късно от предното). И така ми хвана инсулиновата резистентност.
В болницата, тук в София, в ендокринологията на Майчин дом, не я изследват провилно!

# 457
а възможно ли е да имаш нормална захар и все пак да имаш ИР или диабет? Някой ден ще си проверя захарта 1 час след хранене с глюкомер; мерила съм си глюкозата с него само на гладно - беше 4,5. Дали би ме ориентирал за заболяване, е знам че е най-добре да се отида в лаборатория, ама все пак?

# 458
  • Berlin
Аз днес бях на преглед (беше ми висок МАТ само) иии ми каза д-рът, че имам Хашимото, но нищо не трябвало да правя, само да си го знам. newsm78 ЩЖ я погледна на ехограф, всичко е ок там, лекарства не се налагат и това е. Малко съм учудена, ама поне не се налага някакво лечение.

# 459
а възможно ли е да имаш нормална захар и все пак да имаш ИР или диабет? Някой ден ще си проверя захарта 1 час след хранене с глюкомер; мерила съм си глюкозата с него само на гладно - беше 4,5. Дали би ме ориентирал за заболяване, е знам че е най-добре да се отида в лаборатория, ама все пак?
Да, възможно е. Инсулиновата резистентност се открива точно, когато се изследва Инсулина, не само кръвната захар. Това означава, че организма отделя инсулин за да обработи храната, обаче остава в кръвта и не я обработва известно време, защото клетките не разпознават инсулина. Това е много повърхностно обяснение, но долу горе да ме разбереш. С времето задстомашната жлеза започва да изработва все повече инсулин за да обработи "захарта"...и така един ден  тотално се изчерпва, което води до диабет тип 2. Т.е. захарта в случая не ни е толкова виновна, колкото това, че клетките трудно разпознават инсулина.
Един час след нахранване кръвната ти захар ще е висока между 6.5 и 7.0, което не означава, че имаш диабет. Това е пика на захарта в кръвта и Инсулина тепърва се опитва да я обработва. Важно е да се проследи колко е Инсулина в кръвта на 0минути, на 60минути и на 120минути, заедно с кръвната захар.
Надявам се да си ме разбрала.

# 460
Аз днес бях на преглед (беше ми висок МАТ само) иии ми каза д-рът, че имам Хашимото, но нищо не трябвало да правя, само да си го знам. newsm78 ЩЖ я погледна на ехограф, всичко е ок там, лекарства не се налагат и това е. Малко съм учудена, ама поне не се налага някакво лечение.
Какво те учуди?

# 461
Да, възможно е. Инсулиновата резистентност се открива точно, когато се изследва Инсулина, не само кръвната захар. Това означава, че организма отделя инсулин за да обработи храната, обаче остава в кръвта и не я обработва известно време, защото клетките не разпознават инсулина. Това е много повърхностно обяснение, но долу горе да ме разбереш. С времето задстомашната жлеза започва да изработва все повече инсулин за да обработи "захарта"...и така един ден  тотално се изчерпва, което води до диабет тип 2. Т.е. захарта в случая не ни е толкова виновна, колкото това, че клетките трудно разпознават инсулина.
Един час след нахранване кръвната ти захар ще е висока между 6.5 и 7.0, което не означава, че имаш диабет. Това е пика на захарта в кръвта и Инсулина тепърва се опитва да я обработва. Важно е да се проследи колко е Инсулина в кръвта на 0минути, на 60минути и на 120минути, заедно с кръвната захар.
Надявам се да си ме разбрала.

Абослютно подкрепям!
Аз съм така, кр.захар в норми, но се оказа, че за да се случва това, имам високи нива на инсулин. За първи път го изследвах. Досега кр.захар преди, по време и след бременността, както и в момента  ми е била в стойности 4-5.

# 462
Здравейте,момичета,не съм писала скоро,но все нямам време. Както ви бях казала,пуснах си изследвания в Токуда :

TSH - 3.05 /0.35-4.94/
FT4 - 13.08 /9.01-19.05/
Anti TPO/MAT/ - 2.31 /0-5.61/

И това с прием на Euthyrox 100 на ден. Малко съм разочарова,надявах се да е по-малко TSH-то. Интересно ми беше,преди да ми вземат кръв подписах декларация , на която освен всички формалности имаше и изисквания за вземане на кръв,познатите : на гладно,без кафе,цигари и... в спокойно състояние и след ползотворен спокоен сън или нещо подобно  Joy ,стана ми интересно,че моят сън колко е спокоен Simple Smile
  Напоследък нещо пак ми се струва увеличена жлезата,май ще ходя на ехограф някъде. Според вас може ли да се намали тази уголемена жлеза,понякога освен,че ме дразни колко е голяма и ми пречи като преглъщам, а моята ендокриноложка все ми казва,това е нормално за Хашимото, свиквай Sad.
  Преди време ви бях питала дали някой е чел книгата на Dr. Izabella Wentz - Hashimoto`s Thyroiditis - The Root Cause. Аз си я купих и започнах да я чета. В нея тя разкрива нейната история за борбата и с Хашимото и как успява да докара жлезата до ремисия. За сега нищо ново от това,което знаем,но ако има нещо различно и важно ще споделя. /дано ми остава повече време да я чета/.
  И последно,че много се унесох-какво мислите за тези истории,че Хашимото има общо с бактериите в чревната флора и за клизмите с нистатин и пиене на пробиотици?????  newsm78

# 463
  • Berlin

Ами диагнозата. Laughing

# 464
Аз като чета така за Хашимото и понякога се отчайвам, но няма накъде. Знам, че трудно му се влияе. Аз спортувам активно, през ден бягам по 4ри км, готвя и се храня много обмислено, готвя с ГХИ и т.н. пия си хормона и Селена и както антителата в един момент са близо до нормата, така в друг момент скачат над...И чета как се остарявало по-бързо, как окислителните процеси се активират и какво  ли още не..Това за мен е на психична основа заболяване и никой друг не може да ме убеди в обратното. Един вид самоатака.. Дали ще има край, демек ремисия не знам. Разсъждавам си аз.

Общи условия

Активация на акаунт