Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са обичайните симптоми преди и след отстраняване на жлъчния мехур?
Кои храни трябва да се избягват след отстраняване на жлъчния мехур?
Какви са препоръките за диета след операция на жлъчния мехур?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са обичайните симптоми преди и след отстраняване на жлъчния мехур?
Преди отстраняването на жлъчния мехур, обичайните симптоми могат да включват подуване след хранене, киселини, тежест от дясно, оригване, коремни подувания, болки в дясното подребрие , повръщане и дискомфорт по време на сън. Симптомите след операция за отстраняване на жлъчката могат да включват дискомфорт, диетични ограничения, възможни проблеми с храносмилането и риск от образуване на камъни в жлъчните канали или черния дроб. Симптомите след отстраняване на жлъчката включват тежест и подуване след хранене, кризи, болки в черния дроб, газове , усещане за тежест след хранене и увеличаване на теглото. Някои хора съобщават за болки в гърба и ребрата, както и рефлукс след операцията.
-
Кои храни трябва да се избягват след отстраняване на жлъчния мехур?
След отстраняване на жлъчния мехур трябва да се избягват пържени храни, чесън, царевица, ябълки, кафе, пикантни храни, шоколад, яйчен жълтък и белтък (тъй като те могат да причинят камъни в жлъчката), спиртни напитки и газирани напитки. Също така е добре да избягвате мазни меса и риби поради високото им съдържание на холестерол.
-
Какви са препоръките за диета след операция на жлъчния мехур?
Диета след операция за отстраняване на жлъчния мехур: Храните трябва да се приготвят чрез варене или печене, избягвайте пърженето. Консумирайте по-малки, по-чести хранения и избягвайте пикантни, мазни, газирани и други дразнещи храни. Консултирайте се с лекар за персонализирани хранителни препоръки. Стриктна диета за около две седмици, постепенно въвеждане на различни храни. Избягвайте мазни и тежки храни; останете хидратирани и увеличете физическата активност. Включете билки вместо кафе, разрешени са повечето плодове (без семена). Преди операция за камъни в жлъчката: Не яжте след обяд предния ден, консумирайте лека храна като супи и пюрета. След операция на жлъчния мехур: Консумирайте леки, чести и малки хранения. Избягвайте пържени храни, шоколад и бобови растения. Пийте много течности. Включете овесени ядки, супи, печено пиле без кожа, ориз или паста без сос с червено месо или болнезе, варени моркови или картофи , нискосолени крекери и обезмаслено сирене, кисело мляко и пресни плодове като банани. Избягвайте мазни, пържени, сладки и тестени изделия, яйца и патладжани. Ограничете консумацията на кафе и червено вино. Избягвайте храни, които дразнят стомашната лигавица и увеличават производството на стомашен сок.
-
Кои изпитани билки са ефективни при лечението на камъни в жлъчката?
-
Какви са впечатленията от болниците във Варна и София по време на операции за премахване на жлъчката?

Аз по начало не обичам много да ям пържено и пикантно, освен ако не ям навън, но покрай кризите ми преди години се научихме само на варено и печено. Единствено кафето ще ми липсва страшно много, надявам се поне него да мога да си пия без проблем след известно време.
Засега всичко изглежда нормално 
Още нещо.. вече забравих дали съм питала, но какво ще кажете за кафето? Мисля 3 месеца да не го пия, въпреки, че ще ми е трудно, но на вас как се отразява и пиете ли го въобще? До колкото разбрах, ако ще се пие трябва да е след закуска?