ПЪРВИ КЛАС - тема 5

• 54 862
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Тонка Моята щерка още не е боледувала, да чукна на дърво. Но ако се наложи, родителят звъни на други родители, учителите не ги занимаваме с домашни. Представям си ако има 4-5 болни деца и всеки родител се изреди да звъни.
Не познавам нито един от родителите. Така че и при най-добро желание, няма как да им звъня. Аз още в началото се оплаках, че в класа на дъщеря ми родителите не проявяват никакъв интерес едни към други. Поне една фейсбук група да имахме, но няма.

Тонка, вашата класна не пише ли в електронния дневник?
Ако правилно се уточнихме, децата ни са в едно училище.
Нашата още на 1-вата среща искаше актуални мейли, за да ни регистрира в системата. От този дневник гледах какво са взимали по бел и математика когато беше болна. И е мн. удобно да  проверявам какво трябва да се носи по рисуване и домашен бит.

За коледния базар ще правим картички. Започнахме снощи, че моята нямаше търпение и само ходеше и мрънкаше. И едни елхички от стиропор взех, ще ги украсим по някакъв начин.
Опита се да прокара идеята за меденки, но нещо нямам желание да размятам храна напред-назад.

# 331
  • София
Не, не пише.
Единствено много лаконични съобщения. Последното беше, че на 23.12.2015 ще се проведе Коледен базар от 11 до 12 ч. От там насетне всеки трябва да доуточнява, да пита... Това е положението. Обратната връзка при нас е трагична. Казано ни е, че имаме ли въпроси - да се обаждаме по телефона.

# 332
Ние с математиката нямаме проблем Peace Но с бълг. и с четенето е ужааааас. На мен ли ми се струва, но текстовете по бълг. с взетите до тук букви са меко казано странни Shocked Налага се да обяснявам доста от думите, защото изобщо не ги е чувала ooooh! А и едни странни имена  #Crazy - днес например Муравей Crazy

Аз пък много харесвам буквара и помагалото Браво, по което учат. В буквара всеки урок е много добре направен с отделните срички и вариациите, които са по трудни за произнасяне и четене. Въобще смятам, че са много добре направени и всички думи и примери са точно подбрани.

# 333
  • София
Не, не пише.
Единствено много лаконични съобщения. Последното беше, че на 23.12.2015 ще се проведе Коледен базар от 11 до 12 ч. От там насетне всеки трябва да доуточнява, да пита... Това е положението. Обратната връзка при нас е трагична. Казано ни е, че имаме ли въпроси - да се обаждаме по телефона.
И нашето съобщение за базара е супер кратко, като при вас Simple Smile
Но редовно отбелязва до къде са с материала в програмата и казва какво е необходимо да се носи. От днес има съобщение - утре иска гланцово блокче, ножица и лепило.
Вече за самото дете - тр. да си питаш. Но сутрин доколко хванах е лудница и всеки дърпа и пита. Мъжът няма нерви да се бута. А и засега нещата изглежда са под контрол - детето е спокойно, като питам за материала - знае за какво става дума.
На фона на градината - това става, за мен.

# 334
  • София
Не си затварям очите. Казах на мъж ми, че ще го преместим. Само трябва да звънна да видя с какви диагнози приемат и какви док. ми трябват. Предполагам и само с логопедична помощ би трябвало да стане. С док., който имам от психиатъра нямам право на ресурсен учител.
От азбуката не знае само 3-4 букви. В клас не се разсейвал, работел, но много бавно. Забравя много бързо.
С математиката няма никакви проблеми.

# 335
И аз да се оплача, по писане пълна скръб - всичко червенее. Обяснението на госпожата: децата, които могат да четат (повечето от класа) се справят по-добре и с писането. Ами той нашия не може да чете, много пъти пробвах, кратко изречение чете по 5 минути и накрая не знае за какво иде реч в него.
Понякога дори гледам и математиката всичко омазал, за пример днес: единици и десетици - чисти измислици писал, а госпожата дори не го беше проверила. Неговото обяснение: ами аз не разбрах какво трябва да правя (явно не слуша, ами си измисля той сам какво да прави).
Вярно че той си е по-малък (роден декември), но вече материала се трупа и как ще наваксва... Определено му липсва концентрация.

# 336
  • София
Моите се върнаха от педиатърката. Има опасност от усложнение и бронхопневмония. За сега е на Вентолин и т.н. Темп. няма, но ако вдигнел - пак при педиатърката и АБ.
Най-вероятно аз съм му метнала вирус. Миналата седмица бях много зле.

# 337
И аз да се оплача, по писане пълна скръб - всичко червенее. Обяснението на госпожата: децата, които могат да четат (повечето от класа) се справят по-добре и с писането. Ами той нашия не може да чете, много пъти пробвах, кратко изречение чете по 5 минути и накрая не знае за какво иде реч в него.
Понякога дори гледам и математиката всичко омазал, за пример днес: единици и десетици - чисти измислици писал, а госпожата дори не го беше проверила. Неговото обяснение: ами аз не разбрах какво трябва да правя (явно не слуша, ами си измисля той сам какво да прави).
Вярно че той си е по-малък (роден декември), но вече материала се трупа и как ще наваксва... Определено му липсва концентрация.

Момчетата по развитие си вървят по-късно от момичетата. Това не съм го измислила аз. И едва ли някой не го е чувал. Това мъъъничко ме успокоява. Ще се получават нещата, но малко по-бавно и по-трудно. Сигурна съм, че не са ни проблемни децата.
Чудя се обаче кое му е ненормалното на това едно дете в първи клас да не може да чете? Нали сега учат азбуката, започват да сричат, по-нататък ще четат и гладко. Rolling Eyes

AnMary, оздравявайте! Peace

# 338
  • Plovdiv
Ан Мари, не е ли твърде крайно да го местиш в помощно училище, защото детето е получило лоша оценка? Учителите ли ти предлагат подобно решение? Питам, защото се чудя, кой определя дали детето се развива по стандартите или има нужда от някакъв вид специалисти. При нас всички деца минаха среща с психолог. След това психологът разговаря с родителите на децата, за които нещо му беше направило впечатление. На мен ми каза, че на моя син му липсвала самоувереност, бил притеснен и за да разчупи ледовете се шегувал. Каза ми да помислим от къде може да идва това. Иначе детето имало чувство за хумор, което е рядко за тази възраст. Давала им някакви логически задачки, с които той се справил без проблем.
На мен лично моето дете ми се вижда доста наивно в сравнение с други първолаци. Има толкова самостоятелни и оправни деца, че грях или не, и аз съм се замисляла дали сина ми се развива нормално.

# 339
  • София
Teddyy, моят е много странна комбинация - много е умен за възрастта си, академично е много напред, а същевременно е същинско бебе - глезено и наивно до немай-къде.

# 340
  • София
Чудя се обаче кое му е ненормалното на това едно дете в първи клас да не може да чете? Нали сега учат азбуката, започват да сричат, по-нататък ще четат и гладко. Rolling Eyes
Според мен учителите са с очаквания децата да могат да четат.
При нас още в началото на учебната година ни беше поднесено като молба децата всеки ден да четат от приказка поне 15 минути. Тоест ясно е, че за да четат, трябва да го могат. И аз се учудих, но поне моето може, само дето не го карам да се упражнява всекидневно, а когато поиска.
Факт, че още в градината от групата на дъщеря ми имаше няколко деца - момиченца, които четяха абсолютно гладко, като възрастни хора.

# 341
Имат очаквания, защото натовариха детските градини с двете години предучилищна, но не във всеки случай ефикасна паралелка. Повтарям се, но със знаещи и можещи деца и аз бих се справила отлично, без да съм професионалист дори. Евала на тези, които пишат и четат преди първи клас, но според мен те са все още изключения, а не болшинство. Защо тогава този подход....Не че може някой да ми отговори. Аз просто си разсъждавам и си се ядосвам, и това е. Мъча го и сега моето диване, е не я чува тая буква "л" в думите "плела", "планина", "Плевен", и това е. Crossing Arms

# 342
  • София
Ами не са прави да очакват от децата да пишат, преди официално дори да са взели азбуката.
Обикновено към края на януари /почти/ всички четат и без това.

# 343
Ами не са прави да очакват от децата да пишат, преди официално дори да са взели азбуката....

Именно. Защо тогава са тези очаквания, и като не ги оправдаят децата, аз лично моето на моменти го мисля за бавно развиващо в това отношение. Малоумната съм аз, че си тормозя детето, и добре, че се осъзнавам на моменти. Whistling

# 344
  • Plovdiv
Моето чете, но казва думата буква по буква и после цялата. Така се научи лятото. Сега трябва да се учи на срички, защото госпожата така иска. Мисля, че ще свикне, но никак няма желание да се упражняваме. Понякога бърка букви, не че не ги знае, просто от недоглеждане ли, не знам - чете П като Б, Е като И и т.н. като му кажа не е "Б" веднага се поправя. Хубавото е, че се слуша като чете и разбира условията на задачите, които си прочита.

Да ви попитам - сина ми от известно време, като говори си повтаря последната сричка на някои думи, сякаш го използва вместо пауза. Примерно.................... .................. ............количка - чка - чка..........................и така, друго не се сещам в момента. Не му обръщах внимание до сега с надеждата, че ще отмине, но доста се задържа. Като по-малък е имал моменти на заекване и се е оправял. Сега ми се струва, че му е станало като навик, защото говори много бързо и докато мисли за следващата дума, един вид да няма празно. Започнах да му казвам да говори по-бавно и да изговаря хубаво думите и като си е измислил изречението тогава да започва да говори. като говори спокойно, не го прави това заекване в края. Трябва ли да търся логопед?

Общи условия

Активация на акаунт