ПЪРВИ КЛАС - тема 5

• 54 862
  • 749
  •   1
Отговори
# 360
Аз също не мога да разбера този натиск в-у децата! Пример : вярно написана дума и буквата "У" поправена с червено, защото е написана по-широко, вярно решена задача със знак по-голямо и знака поправен с червено , защото е малко изкривен (дори не излиза от квадратчето). При което детето остава с впечатлението ,че не се справя! От един учител очаквам да мотивира детето, да вярва в него така, че то самото да си повярва!

# 361
  • София
vita  202uu
С това се отказах да се боря, особено след като видях тетрадка от съседния клас, в който госпожата отмята с червено "тикче" верните задачи пример по пример - ми тя цялата страница става червена. Даже на места - с червен флумастер  ooooh! Детето съвсем загубва представа вярно ли е, не е ли...

Нашата училищна психоложка започна много редовно да взима Катето - имало някакъв проблем, ама не можела да го напипа още  Rolling Eyes Правила й тестове за интелигентност, детето било в норма за възрастта си, ама ето - не може да чете, математиката е абстрактна - доста задачи й се опъват, смела е единствено на "правите задачи". Карала я да открива различната картинка, изрязвали и лепили, сричали - такива ми ти работи. За сега е успяла да генерира ценния съвет "детето да пише с подострени моливи"  Mr. Green нещо, което ми е омръзнало да го повтарям. Ама моята пише до откат - вече вертикален трябва да се държи, за да пише и пак не й се струва, че е време да го остри. А има 5-6 молива с несесера, 2 острилки, които сама си избра и са й удобни - не и не...
Много била плаха и неуверена - верно ли? Ми да погледне тетрадките и червените излияния на госпожата в тях - "не съм доволна", "не мацай", "не можеш да пишеш под диктовка"  Crossing Arms

# 362
  • София
В нашият клас също има две-три деца, които не могат да четат. Госпожата рабоотела допълнително с тях. Дали не е логопедичен проблем?
Моят примерно, ако бърза обръща буквите и цифрите огледално. В началото и аз се притеснявах, сега го карам да внимава.

# 363
Някой спомена, че едно първолаче влизало за първия си час в училище, без да познава буквите и да може да смята. Това обаче изобщо не е вярно. Хич дори. В края на подготвителен клас повечето деца сами се усещат и да четат, и да смятат с преминаване на десетицата.
Днес бях при колегите от трета група, петгодишни, вървят си по учебен план, но има деца, и то не малко, които са обиколка и половина пред останалите. Т.е. ако мога меко да се изразя, могат и да пишат под диктовка, и да четат, и да смятат. Набор 2011-та са.

# 364
  • София
Моето чете, но казва думата буква по буква и после цялата. Така се научи лятото. Сега трябва да се учи на срички, защото госпожата така иска. Мисля, че ще свикне, но никак няма желание да се упражняваме. Понякога бърка букви, не че не ги знае, просто от недоглеждане ли, не знам - чете П като Б, Е като И и т.н. като му кажа не е "Б" веднага се поправя. Хубавото е, че се слуша като чете и разбира условията на задачите, които си прочита.

Да ви попитам - сина ми от известно време, като говори си повтаря последната сричка на някои думи, сякаш го използва вместо пауза. Примерно.................... .................. ............количка - чка - чка..........................и така, друго не се сещам в момента. Не му обръщах внимание до сега с надеждата, че ще отмине, но доста се задържа. Като по-малък е имал моменти на заекване и се е оправял. Сега ми се струва, че му е станало като навик, защото говори много бързо и докато мисли за следващата дума, един вид да няма празно. Започнах да му казвам да говори по-бавно и да изговаря хубаво думите и като си е измислил изречението тогава да започва да говори. като говори спокойно, не го прави това заекване в края. Трябва ли да търся логопед?

Малкият ми син имаше абсолютно същия проблем . Имат логопед в училище и тя каза, че не заеква, а просто бърза. Сега подготвят тържество за Коледа и госпожата по театър (имат си такава Simple Smile каза, че го учи да говори бавно и очетливо. И сега като се замислих от 2-3 седмици не се е случвало да повтаря срички. Явно това е начинът да се отучи.

# 365
  • при моите любими

Днес бях при колегите от трета група, петгодишни ...Набор 2011-та са.

Трета група-петгодишни са 2010 набор. Моя син сега стана на 5 и е трета група. Истината е, че в тази възраст аз откривам много голяма разлика от тези родени началото на годината, които реално след месец ще станат на 6 и моя "запъртък", който до преди няколко дни беше на 4. Разликата на тези деца е осезаема и във физическо и в ментално отношение. Дори няколко момиченца родени януари 2010, ги преместиха в подготвителна - 4 група, точно поради този факт.  Peace

# 366
  • в здрача
Някой спомена, че едно първолаче влизало за първия си час в училище, без да познава буквите и да може да смята. Това обаче изобщо не е вярно. Хич дори.
Моето си беше така - хем беше отличничка /с толкова много усмихнати човечета и браво в тетрадките в предучилищната и в градината, и в училище/ на всяка страничка. Да, познаваше всички букви, да можеше част от тях да ги напише печатно, другата част като И, Я, В, Щ, Д и пишеше на обратно - като N,R, Ш а Д изобщо не можеше да напише. И не можеше да смята извън ако имаш една ябълка и получиш още 2 колко ще имаш, за преминаване на десетицата да не говорим, даже не можеше да брои правилно от 10 до 20 без да пропусне, я 13, я 17.
Така че зависи кой какво разбира под познаване на буквите и смятане.
За сметка на това сестра и преди да започне първи клас можеше да прецени кое е по-голямо 1800 или 3600 и спокойно смяташе до 20 без грешка. Ама по същия начин пишеше същите печатни букви на обратно.

Лично аз държах повече преди първи клас да развия у тях умения да се изразяват точно и ясно, да опишат дадена ситуация и да отговарят и подреждат собствените си неща. С малката първокласничка срещам все още трудности в тази част, т.е. не успях преди първи клас дори и с помощ да ги усвои именно тези.

# 367
Трета група-петгодишни са 2010 набор. Моя син сега стана на 5 и е трета група. Истината е, че в тази възраст аз откривам много голяма разлика от тези родени началото на годината, които реално след месец ще станат на 6 и моя "запъртък", който до преди няколко дни беше на 4. Разликата на тези деца е осезаема и във физическо и в ментално отношение. Дори няколко момиченца родени януари 2010, ги преместиха в подготвителна - 4 група, точно поради този факт.  Peace

Да родените януари могат да минат по-напред, но защо родените декември не могат да минат по-назад, т.е да започват 1-ви клас по-късно. Ето несправедливостта изразена от мен като въпрос без отговор: защо в първи клас (започва се септември) постъпват деца не навършили 7 години?

А за повтарянето на последните срички. Моят син не прави точно това, но като каже нещо по-емоционално и си повтаря (сякаш на себе си) цялото изречение без глас, само мърдайки си устните. Напоследък май спря да го прави.

Последна редакция: пт, 11 дек 2015, 16:06 от tsveta_pile

# 368

Днес бях при колегите от трета група, петгодишни ...Набор 2011-та са.

Техническа грешка, извинявам се. Не само до началото-края на година има разлика, а изобщо в поколенията. Днешното първолаче е трудно да се сравни с родителите му като първолачета.

# 369
  • Монтана

Да родените януари могат да минат по-напред, но защо родените декември не могат да минат по-назад, т.е да започват 1-ви клас по-късно. Ето несправедливостта изразена от мен като въпрос без отговор: защо в първи клас (започва се септември) постъпват деца не навършили 7 години?

Аз питах същото защо не е възможно дете което е родено в края на годината да започне училище със следващ набор когато родителя желае. Ако беше възможно аз лично щях да се възползвам от този вариант, а не сега да си хабим нервите с детето взаимно.
Каката ни е родена януари и си тръгна с набора и не съм имала никакви проблеми с нея, но все пак е била на 7г и 9 месеца.

# 370
  • при моите любими
Аз пак малко извън темата за нашите първолачета.
Скрит текст:
От сега съм в голяма дилема, какво ще правя с малкия догодина. Хем е малък и недорасъл за сериозното училище, хем не ми се иска да изостава и бих го записала догодина в ПГ в училище, за да му е по-плавен прехода. Много смята , дори и с числа над 10 и брои до 100 и нагоре без да греши, играе добре шах, реди пъзели, изобщо тези неща му се отдават. Обаче е скаран с финната моторика и не може и едно кръгче да направи. Изобщо не рисува и почти не може и името да си напише. Буквите са му пълна индия и изобщо не го влече. Заради това искам да го пратя в училище догодина, но според мен е малък за там. Ако може някой работил с подобни деца и има наблюдения да ми даде съвет.  Hug

Последна редакция: пт, 11 дек 2015, 19:08 от cydonia

# 371

Аз питах същото защо не е възможно дете което е родено в края на годината да започне училище със следващ набор когато родителя желае. Ако беше възможно аз лично щях да се възползвам от този вариант, а не сега да си хабим нервите с детето взаимно.
Каката ни е родена януари и си тръгна с набора и не съм имала никакви проблеми с нея, но все пак е била на 7г и 9 месеца.
При нас ситуацията е същата- баткото е роден януари, справя се отлично в училище. Първокласничката ми е най-малката в класа (родена в края на годината) и коренна разлика, направо се измъчи детето.

В началото тръгна добре, стараеше се много. Сега е обезсърчена и не вярва във възможностите си. Смятам, че проблема е по-скоро психологически. От седмица се мъча да я изкарам от "дупката". Sad Смятам тази седмица да говоря с госпожата, да я поощрява при най-малкия напредък. Въпреки ,че не знам има ли смисъл. Sad

# 372
  • София
Тази разлика в месеците аз я наблюдавам от години вече. Моята първокласничка сега в сряда ще стане на 7 и много се притеснявах още от началото на годината как ще е в училище. Отделно стои и въпроса с боледуването, ами тя повечето време от учебната година си беше в къщи. Като беше 3 група трябваше да вадим 3-та сливица, а за тази операция трябваше поне 2 месеца да не е боледувала. Та започна градина от 1 октомври(в градината течеше ремонт и за да не я водя в друга), до декември се разболя 2-3 пъти, ваканция за празниците, януари 1 седмица и пак болна, тогава ни казаха, че операцията е наложителна. Спрях я за да не боледува и да я оперират, но март тъкмо започнахме да подготвяме документите и пак се разболя, та накрая май я оперираха. Междувременно април родих малката и изобщо не ми оставаше време за смятане и писане, само в движение по време на разходка я занимавах.

Съжалявам, много дълго и завъртяно обяснение се получи, но мисълта ми беше, че се усеща осезаема разлика между децата януари и тези декември. За сега бих казала, че се справяме сравнително добре в училище, но и доста я тормозя в къщи за да не изостава. Лятото също доста поработихме (когато имаше желание), а и ме притесняваше факта, че е левичарка и много пишеше огледално, но и този проблем малко по малко се разрешава.

# 373
  • София
Съгласна съм, че в тази възраст месеците са от огромно значение. Моят е роден септември и беше бебе пред децата, родени януари - февруари, когато те станаха на 7. Той самият се промени ужасно много за тези месеци, много по-адекватен е и знае в пъти повече неща.
cydonia,
Скрит текст:
Всичко зависи от учителките в ДГ. Нашите бяха направо невероятни. Четяха им много /която и книга да извадим вкъщи, все са я чели/, учеха страшно много неща. Учителката сега ми казва, че много му личи на детето, че в ДГ са ги готвели отлично.Та в тази ситуация и през ум не ми е минало да го местя.
Тези жени му дадоха наистина много.   newsm20
Но, ако не си вършеха работата, бих го преместила в училище. Знам колко много неща се учат в първи клас /трудни за неподготвени деца/ и нямаше да рискувам.
Та, ако съм на теб, бих преценила по това.
Спокойната домашна обстановка в ДГ също не е за пренебрегване.
Това, че можеш да го вземеш по-късно и/или да го заведеш по-рано, ако ти се наложи - също.

# 374
  • Plovdiv

А за повтарянето на последните срички. Моят син не прави точно това, но като каже нещо по-емоционално и си повтаря (сякаш на себе си) цялото изречение без глас, само мърдайки си устните. Напоследък май спря да го прави.

Да при нас освен повтарянето на последната част от думата когато бърза и се вълнува, го има и това тихичкото повтаряне на думи и изрази, след като ги е казал на глас. Сега май по рядко съм го чувала да го прави. В началото ми се виждаше притеснително, но усетих че си "репетира" думички, дали му звучат добре или така както ги е чувал. Абе всичко си им е наред на дребчовците, ама ние сме много мнителни. Онзи ден след поредния въпрос към педиатърката, дали според нея еди кое си е нормално или трябва да взема мерки, тя ми каза - "Мила, имаш много свободно време, за да мислиш глупости. Ако беше по-заета, тези неща дори нямаше да ги забелязваш."

Общи условия

Активация на акаунт