ПЪРВИ КЛАС - тема 5

• 54 862
  • 749
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Каси, аз съм накупила помагала. А и не става дума за сериозни задачи, далеч съм от мисълта да я товаря с подобен род дейност.

# 226
Вчера на родителската среща гласувахме за втори път децата да не носят джобни. Crazy Този път аз бях против, защото след месец не ми се води за трети път разговор защо еди кой си може да си купува, пък "аз не мога". ooooh! Още от предучилищния клас върви тази драма и ми писнА. На класната беше отправена забележка защо не подсеща децата след физическо да се преобличат, тези навици в училище се усвоявали. И други подобни, които за щастие май вече забравих. Mr. Green

А мойто вчера е задало на дядо си въпроса, след като толкова се старае на диктовките и все има по някоя грешка, защо изобщо съществува на този свят. Laughing

# 227
  • София
При нас след първите 2 седмици просто забраниха първокласниците да ходят до лавката и така ни спестяват много главоболия.

# 228
При нас на лавка ходят от втори клас. Имат си безплатна закуска, обяд по левче, безплатен плод два пъти в седмицата. Всяко ходене до лавката би било свързано с безкрайно мелене на боклуци. ooooh! Айде няма нужда. От догодина ще видим как ще се справяме с безразборното купуване на такива. Whistling

Снощи и на мен ми беше представена една самостоятелна работа по математика. Моето диване изобщо не е схванало за какво става въпрос. Ужас. Елементарни задачи в три колони с различни условия. В къщи ги реши с малки изключения, но каква файда. Crossing Arms

# 229
  • Майничка
При нас, за съжаление, разрешават на първолаците да ходят до лавката, има даже две - една в стола и една в двора. Явно и родителите нямат нищо против, иначе не мога да си обясня защо се дават джобни, понякога в не малък размер /купонът отделно/. На моите не даваме, много рядко, ако са поръчали нещо малко за обяд, давам точно колкото да си вземат за десерт палачинка. Те и двамата са свикнали да са "прецакани" /по техни думи/, та след първоначалния бунт се кротнаха. Имат за пример братовчед им - завалията е с толкова стриктна диета, по медицински причини, че едно 80-90% от стандартните "благини" са му забранени и пак не мрънка. Когато са заедно, се стремим да се съобразим с неговия режим, съответно ограничаваме и тях, което си приемат за съвсем естествено.

Родителската мина и замина, впечатленията на класната са, че и двамата се справят добре и много се стараят. Украсяват стаята, готвят се за коледното тържество /в заведение е, с транспорт, анимация, средна пица/24см/ на пещ, сок, минерална вода и парче торта на дете - 16лв./ и за състезанието на СБНУ по Роден край.
Обсъдихме дали да се разменят подаръци, но решихме, че ще вземем на всички книжка /с опция замяна/ и шоколад, еднаква сума за всички,до 10лв., да им раздадат на тържеството пликчета. Според мен, това можеше да се спести, не от гледна точка на парите, а на безсмислената консуматорска еуфория, но пак е по-добре от терзанията по търсене на бюджетен подарък за почти непознато дете и евентуалните разочарования от нежелан такъв. Както казва голямата щерка - винаги можеш да се измъкнеш с ваучер за Хеликон или коледна чаша, обаче все ще има някой, който не е дорасъл за първото или не е достатъчно внимателен за второто.

# 230
  • около Варна
В нашето училище няма лавки,децата нямат право да излизат от двора и проблем с джобните няма,като станат трети клас вече започва нападението на дюнери,джобове,желета и прочие жизненоважни продукти Simple Smile
Коледното тържество ще е.в училище по подобие на детската градина с посещение на Дядо Коледа и раздаване на подаръци според поръчката на децата. Дъщеря ми е много доволна, бях я предупредила,че в училище не идва дядото и щеше да остане с един подарък по-малко от брат си, който е още в градината.

# 231
  • София
При нас има лавка, аз съм от онези, неразбираемите родители, дето дават пари и то в големи размери. Имам си своите причини, които не виждам, защо да споделям, най-малкото защото това си е моето дете и моето решение. Аз пък не разбирам, защо трябва да са без джобни и да нямат достъп до лавката, но не търся обяснение и не категоризирам родителите, които не дават джобни.

При нас има предколеден базар - децата събират пари за майка, която се нуждае от средства за лечение на рак. Познаваме и майката и детето, не е в класа на нито единия, но се познаваме от градинките... Там харчат пари и двамата последните дни, но аз нямам нищо против... Не че ще съберат много пари децата, но предполагам, че синът й се чувства добре като прави нещо по въпроса...

# 232
Едва ли някой иска да си лиши детето от храна. За нас смятам, че не е нужно това непрестанно тъпкане, с което свързвам ходенето до лавката. Понякога слагам в раницата бисквити /солени или сладки, ако сме купили, а не е имало кога да ги изяде в къщи/, веднъж специално му купих сандвич от въпросната лавка преди училище, защото пожела, и който вечерта прибра в къщи непокътнат. Просто не е имало кога да го изяде. Смятам, че храната, която им дават там е достатъчна.

# 233
  • София
Някои деца се тъпчат, някои не се тъпчат. Някои харчат като невидяли, някои не харчат. Въпрос на дете. Ако исках да обидя бих казала въпрос на възпитание, но знам, че не е така  Peace

ПП Не мисля, че отлагането във времето на даването на джобни, ще промени факта, че някои деца като се докопат до джобни и изхарчват всичко за боклуци.

# 234
Права си. Затова написах, че при нас го смятам за ненужно. Някои деца просто ядат повече. Може да не им стига училищната храна, и си носят от в къщи. Сигурна съм, че ако синът ми има достъп до лавка /защото има скрити 2лв. в раницата, но няма как да ги изхарчи/, ще си купува сладко...И при него не е въпрос на възпитание. Просто много обича, също като мен.

# 235
  • София - Рим и обратно
Много е важно децата до 13 г. да не се тъпчат с боклуци. Когато това е външно ограничено (липса на лавка) - още по-добре. Спокойна съм, че при нас няма. Ако искат да хапнат нещо, в стола винаги ще им мацнат една филийка допълнително.

# 236
  • София
При нас има лавка. Дъщеря ми има дневни джобни пари. Не малко според мен.
Разполага с джобни, собствени пари още от началото на лятото. Всяка сутрин я водех "на отглеждане" при баба до вечерта. Оставях й дневни, джобни  Peace
Научи се добре да ги разпределя, рядко си купуваше "боклуци". По-голямата част, които останат от дневните ги пъха в касичката. Събра си една не лоша сума  Mr. Green

Сега в училище е отново така ... има си дневен бюджет, който е определен от мен. Веднъж в седмицата си купува яйце ... по-скоро заради миньоните, а не заради шоколада. Изпращам я с 1 л. вода, но редовно не й стига. Купува си от лавката. И май до там ... другите останали от деня отново пуска в касичката  Peace

Та ... въпрос на дете е. Не всички харчат безразборно и тъпчат боклуци при наличие на лавка  Peace

# 237
  • Майничка
Дзвер, аз не коментирам даването или недаването на джобни, това е решение на семейството/родителя. Обаче на срещата, по-скоро след нея, имаше коментари как може в лавката да се продава джънк и да не се следи какво си купуват децата по време на занималня, при това от родители, които дават джобни. Всъщност преди да публикувам поста си, го редактирах, това встъпление е отпаднало, затова последващото изглежда насочено обвинително към хипотетични потребители в темата. Грешката в случая е изцяло моя! Embarassed

Иначе вчера занесохме нова порция списания и детски книжки в занималнята, на момата и бая франклиновци й се откъснаха от сърцето, но на мен - не. Mr. Green Още малко, да започнат повечето деца да четат и да пазят, ще занесем дублиращите се такива, но другите са ми мили - второ дете отглеждам с тях, както се казва, дай Боже, внуци да дочакат.  Laughing

# 238
  • Варна
Дайте пример какво полезно нещо си купуват децата от лавката. В нашата най-"здравословното" са тестянки и солети.

# 239
Днес съм на родителска среща и снощи сънувах кошмари по този повод #Crazy !

Яснина, в нашата лафка има ябълки!

Общи условия

Активация на акаунт