ПЪРВИ КЛАС - тема 5

• 54 862
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
  • София
В къщи вируса само мен подмина  Twisted Evil. Малката беше с много лоша кашлица, та се наложи и снимка да правим, а баща им с температура и ангина(3 дена почти нищо не яде). Първокласничката ми мина само с леко зачервено гърло и бързо се оправи, само в петък и понеделник отсъства.

За госпожите решихме да вземем по една коледна кошница от метро, за които ще съберем по 6лв. на дете. За децата още не се знае, тъй като предстои родителска среща и там ще се решава, но ще е нещо от сорта на книжка и торбичка с лакомства(може би).

За джобните, на моята дъщеря още на 15 септември и сложих 2,50 лв. за обяда на следващия ден, но нали се разболя и и останаха в раницата. Понякога ходи на лавката и си купува нещо, но това се случва рядко, а аз като забележа че е харчила само ги допълвам до същата сума. Това съм го предприела, защото един понеделник като я заведох и бях забравила да взема пари за купони и така с нейните джобни платихме обяда за деня Naughty

# 316
  • София
Обаче трябва да се види и защо има 0 т. Ти нали видя контролното, какво представляваше - нищо вярно ли няма?
Нищо не е направил. Каза ми "ми мами аз не знаех какво трябва да правя". На едната задача и аз се замислих и налучках. Предполагам обаче, че са го учили в у-ще.
На диктовката е писал букви (грозни и ни какви). Има дописани букви.
И само на една от задачите е свързал картинка със схема (звукова).
Думи в решетка от букви изобщо не е открил, а и не може да го направи.

# 317
  • в здрача
Каква е разликата между количествена и качествена оценка - едната се пише с цифри, другата - с думи. Формирането обаче на която и да е оценка е по определени критерии - точкуването е един от тях и най-лесен за разбиране от родителя. Оценките се явяват обратната връзка родител-учител - да знае родителя как се справя детето.

мандаринка децата ми имат подобни изяви - едното е в училище, другото - извън него. Ние не плащаме за вход, но пък се налага да участваме доста активно в подготовката и виждам кое колко струва зад едно нищо и никакво представление - баш в момента съм на такава вълна. Толкова много дреболийки, че ... Ще ме държи до февруари, че единия театър е тогава.

AnMary пробвай в къщи подобни задачи да видиш след разяснение какво трябва да се направи дали и как ще се справи детето. Може просто да е бил в момента разсеян и да е пропуснал обяснението на заданието.

# 318
  • Варна
Каква е разликата между количествена и качествена оценка - едната се пише с цифри, другата - с думи.
Каквато е между 2 и "старай се повече".
Количествената оценка е доста по-категорична от качествената и налага определени рамки - тройкаджия, двойкаджия и т..н. Неслучайно отмениха количествените оценки до 4 клас. (нали?)

AnMary и при дъщеря ми на контролните по БЕЛ не се правят никакви разяснения по условията на задачите. Забранено им е да питат. Това не го одобрявам, защото може наистина нещо дребно да убягва от вниманието на детето. Предполага се, че трябва да свърже задачата с определен модел, който са решавали преди. От друга страна пък ако може да питат, ще настане една говорилня.
По математика имат възможност да разгледат контролното преди да започнат да го решават. Ако нещо не им е ясно имат няколко минути, в които всеки може да попита. Но като дадат начало, никой не може да се обажда повече. Тази практика повече ми допада.

Тонка Моята щерка още не е боледувала, да чукна на дърво. Но ако се наложи, родителят звъни на други родители, учителите не ги занимаваме с домашни. Представям си ако има 4-5 болни деца и всеки родител се изреди да звъни.
При нас на табло пред входа се изнасят листчета с актуалните домашни по всеки предмет. Може някой познат родител да ги снима.

Последна редакция: ср, 09 дек 2015, 14:34 от Ясмина

# 319
При нас единствената оценка е (6). Не одобрявам изобщо оценки при децата от самото начало, защото на тази възраст освен до бележкарство или разочарование, до друго не водят. Честно казано не очаквах, че в първи клас ще ми се наложи да обяснявам, че не трябва да се учи за оценка, а за знания.

# 320
 Алекс пък бърка Р и П \и правописно и печатно\,което е много странно, защото още преди първи клас знаеше цялата азбука и тези букви никога не ги е бъркала.На звуковите модели Р-то също не го отчита, а няма логопедични  проблеми. Та днес се изпитвахме на "как се пишат буквите? Crazy". Надявам се утре да няма грешки.
 Също коренно промени краснописа си към по-грозен за седмица, и започна да пише много несигурно. Усещам ,че е под голям натиск и се критикува когато не се справя.Тази седмица е настинала,спряла съм е от занималня и се борим двете за възвръщане на увереността. Лошото е че не желае да учи. Направо мъка и за двете. Sad

Последна редакция: ср, 09 дек 2015, 19:48 от vita

# 321
  • София
При нас "оценките" са:
"Отлично"
"Браво"
Само подпис
"Старай се повече".  Wink или "Пиши по-старателно". Все още не знам кое от двете е двойка, и кое- тройка.  Laughing
Тези са по тетрадките.
Отделно, в тефтерчетата им пишат само похвали за успеха /а иначе и забележки за поведение  Laughing/. Например "Ученикът чете отлично". Или "Ученикът нарушава дисциплината в час по..."

# 322
  • около Варна
В нашите тетрадки има браво, печати, усмивки и само подпис. Двойка звучи много демотивиращо,началните учители избягват да поставят такава оценка по принцип.
Ученичката е болна, изкара вирус уикенда, беше ок,настояваше да ходи на училище. Наобяд ми се обадиха, че и е лошо, сега е с температура.

# 323
  • Майничка
При нас оценките са нахилено човече, сериозно човече и намръщено човече.

Ще имат коледен базар и са разрешени печива. Единият ни вариант са точно курабийки, в индивидуално целофаново пликче. Другият го мислим още.

Последна редакция: чт, 10 дек 2015, 09:31 от gargamela

# 324
  • София
Тонка Моята щерка още не е боледувала, да чукна на дърво. Но ако се наложи, родителят звъни на други родители, учителите не ги занимаваме с домашни. Представям си ако има 4-5 болни деца и всеки родител се изреди да звъни.
Не познавам нито един от родителите. Така че и при най-добро желание, няма как да им звъня. Аз още в началото се оплаках, че в класа на дъщеря ми родителите не проявяват никакъв интерес едни към други. Поне една фейсбук група да имахме, но няма.

# 325
  • София
И моя е болен. Тъкмо ще си спести срама в училище. А аз съм отчаяна.

# 326
AnMary, не си затваряй така нелепо очите.

# 327
Писах, трих, писах....

AnMary, съчувствам искрено. А и се припознавам във всяка майка, тревожеща се за детето си, неговия потенциал, и т.н. Занимавам ли се редовно, има напредък, оставя ли го, връща назад веднагически. А аз нямам физическата възможност да го контролирам всеки ден. На ММ не мога да разчитам, много бързо минават заниманията с него, недостатъчни са, а и не съм сигурна, че знае на кое да наблегне. На родителите ми също не мога да разчитам. На дъщеря ми мога, но не живее  с нас и също няма физическа възможност за това. Сега съм пак в такъв период на отчаяние. Като му гледам учебника по математика, червеното прелива последните страници. ooooh! Почавам да си мисля, че занималнята ни не е ефективна. Confused Не ми се струва нормално детето да е било 8 часа и половина на училище, да се прибере, и да го почна и аз със задачи и писане чак докато легне. Има време да хапне два пъти и малко почивки, нищо повече. Sad

# 328
Ние с математиката нямаме проблем Peace Но с бълг. и с четенето е ужааааас. На мен ли ми се струва, но текстовете по бълг. с взетите до тук букви са меко казано странни Shocked Налага се да обяснявам доста от думите, защото изобщо не ги е чувала ooooh! А и едни странни имена  #Crazy - днес например Муравей Crazy

Иначе, независимо от занималнята, напълно разбирайки натрупаната умора у детето, вечер намираме по 30 мин да проверим тетрадките, преглеждаме какво са взели през деня, преповтаряме някое упражнение или задача и задължително диктувам по половин страничка Peace Гледам това да става всяка вечер, докато и е свежо в главата, защото до уикенда забравя кое и как е било и защо е сгрешила или къде се затруднява. Явно вече свикна, защото като се приберем, от вратата сяда директно на бюрото Peace

AnMary говори с учителката Peace Някак ми се вижда редно да има обяснение на задачите, тъй като доста от децата все още не могат да четат Peace

# 329
  • Майничка
Ан Мари, според мен също е добре да се говори с учителката - разсейва ли се в час, концентриран ли е и въпреки това да не се получава, как работи в часа. Всеки си мисли, че си знае детето, но в различна среда могат да са съвсем различни. Отделно идеите, които им идват не винаги са рационални - ето, племенникът, лъвска му работа, се беше амбицирал, като не може да е пръв по математика, да е пръв отзад-напред и умишлено се дънеше на писмените работи. На дъската обаче го било срам да се излага публично и си решавал, доколкото може. Точно госпожата ни обърна внимание на тази аномалия, та се разкри брилянтната му логика.

Общи условия

Активация на акаунт