ПЪРВИ КЛАС - тема 5

• 54 862
  • 749
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Fervor  welcome

Английският не е в задължителната програма, моята няма в училище. Ходи в Британика и там учат азбуката като към всяка буква взимат по 2 думи. Малко е странно, че всъщност думите, които учат не се изписват само с буквите, които са взели вече /както по БЕЛ/, но някак се справят. За сега упражненията /тестовете/ са да свържат думи с началните им букви, моята може да пише кратките думички boy, girl, egg, думи като elephant ги разпознава в текст, но не успява да ги напише сама. Взеха цветовете, цифрите до 12 за сега, както и няколко глагола, но тях не ги пишат. И много фрази, идеята е да заучават готови фрази. В тетрадката-речник няма бг-думи, срещу думата се рисува картинка, не се превежда.
Аз съм написала класическите "картончета" като от едната страна е думата, а от другата - картинка със значението й, отделно и буквите и "играем" като теглим двете картончета, казваме думата, превеждаме я /въпреки, че не трябвало/ и я слагаме към съответната й буква. За сега е достатъчно май, като за начало.
Транскрипция не се учи - нито в училище, нито в Британика. Баткото е в 5 клас и още не са учили транскрипция, госпожата им /в училище/ каза, че било отживелица и да не ги объркваме с още една азбука, която нямала никакъв смисъл. Аз мисля, че в някакъв момент трябва да се усвои тази "друга азбука" най-малкото защото в речника до всяка дума има транскрипция, ама аз кво ли разбирам...

Последна редакция: ср, 23 дек 2015, 13:00 от мандаринка

# 466
  • Варна
мандаринка Транскрипция на АЕ почва да се учи в училище в 8 клас в ЕГ. Може и да е било заложено в програмите в по-долните класове, но не си спомням да са я учили и използвали.

# 467
  • София
Транскрипция не се учи - нито в училище, нито в Британика. Баткото е в 5 клас и още не са учили транскрипция, госпожата им /в училище/ каза, че било отживелица и да не ги объркваме с още една азбука, която нямала никакъв смисъл. Аз мисля, че в някакъв момент трябва да се усвои тази "друга азбука" най-малкото защото в речника до всяка дума има транскрипция, ама аз кво ли разбирам...

Дъщеря ми минала година в 8-ми клас в АЕГ за първи път разбра какво е това, не е като да не е учила от 1-ви клас в училище и в АВО...

# 468
  • София
Е, значи все пак не е съвсем "отживелица"  Laughing
Аз това за транскрипцията го написах повече като коментар на Vyara D, която писа, че ще започне да преподава транскрипция, да има в предвид, че не е "по програма"  Peace

# 469
  • Варна
Транскрипцията в никакъв случай не е отживелица. Синът ми доста се изненада, че някои от думите, които в по-малките класове си ги научил по един начин, всъщност се произнасят по друг.

# 470
мандаринка Транскрипция на АЕ почва да се учи в училище в 8 клас в ЕГ. Може и да е било заложено в програмите в по-долните класове, но не си спомням да са я учили и използвали.

По мое време беше - почвахме английският от 4ти клас, някъде в 5-6ти клас вече всяка дума се учеше с транскрипция. Странно ми е сега да се започва чак в 8ми Rolling Eyes

# 471
  • в здрача
То не е по програма, ама има деца, които без нея и без малко граматика не схващат изобщо за какво иде реч. Без транскрипция някои деца научават погрешно дадени думи - чули, недочули произношението и го научили така после е много трудно да се поправи.
Пък без граматика се наизустяват едни фрази дето не знаеш как са построени и накрая става - кажи баба тенк ю.
А пък то учат, каквото учат, в пети клас започват всичко наново като първия срок вземат наведнъж всичко това, което са научили предните 4 години.
После в гимназиите пак - първия срок вземат всичко онова дето са учили пък в основното.
Някои деца /не казвам всички/ които са го възприели /научили погрешно го коригират, другите си мислят - аз това си го знам, то много лесно и го подминават и после - изненада - ама те нищо не знаели и едвам връзват тройките...

Та аз като видях, че детето ми научава думите погрешно /като произношение/ във втори или трети клас и обясних транскрипцията.
После пък обяснявах граматиката, глагола to be  и вече изобщо не се занимавам - сама си учи и е отличничка по езика /без да е ходила нито веднъж на допълнителни курсове, занимални с английски и сие/. Ама защото я видях, че нищо не схваща, че учебника е една читанка и нищо не се обяснява /или тя не схващаше/ в час и че ако не може да схване принципа не може просто ей така да го наизусти и да кара по интуиция.

Като идваха в началото на всяка учебна година от частните занимални все ни агитираха - материала по английски им е труден на децата, ние се водим по учебника в училище и обясняваме допълнително, упражняваме правоговора в малки групи, децата ни го усвояват добре....

Сега за малката - не знам - ще видим нататък. Тя е различна в начина си на възприемане на света от сестра си. То в първи клас английския е да чуят, да свикнат да им се говори на друг език, а не да научат нещо. И да се пробват в произношението.

Много сте бързи. 4 нови отговора - тази тема винаги е щекотлива.

# 472
  • На брега на реката
ЗИП им се води Английския. За сега предимно слушат песни и текстове, оцветяват и учат думички. Вкъщи преговоряме само думичките - от бг на ае и обратното. Не пишат, за което се радвам. Учат по Лонгман, с диск им е учебника, на мен лично ми допада, особено изписаните нови думи на всяка страница. Мисля да взаимствам картите, като ще добавям на всеки нов урок новите думички.

# 473
И нашите имат английски като ЗИП. Дори и само да пеят има някаква полза, защото вземат на игра цялата лексика, която е в материала за втори клас.
Учителката на големия, 3ти клас, каза, че тази година ще почнат с транскрипцията, може би втория срок. Бях му я показала още миналата година, но почти не сме я ползвали досега. От един момент нататък обаче мисля, че не може без нея.

# 474
  • Майничка
Нашите започват английския от януари, тази година няма да я уча на транскрипция, но от края на втори клас, когато вземат азбуката, ще почна. Ще е от полза и за френския, който учи по малко, но иска да продължи, а и за всеки чужд език.

# 475

Някои деца /не казвам всички/ които са го възприели /научили погрешно го коригират, другите си мислят - аз това си го знам, то много лесно и го подминават и после - изненада - ама те нищо не знаели и едвам връзват тройките...

Та аз като видях, че детето ми научава думите погрешно /като произношение/ във втори или трети клас и обясних транскрипцията.
После пък обяснявах граматиката, глагола to be  и вече изобщо не се занимавам - сама си учи и е отличничка по езика /без да е ходила нито веднъж на допълнителни курсове, занимални с английски и сие/. Ама защото я видях, че нищо не схваща, че учебника е една читанка и нищо не се обяснява /или тя не схващаше/ в час и че ако не може да схване принципа не може просто ей така да го наизусти и да кара по интуиция.

Сега за малката - не знам - ще видим нататък. Тя е различна в начина си на възприемане на света от сестра си. То в първи клас английския е да чуят, да свикнат да им се говори на друг език, а не да научат нещо. И да се пробват в произношението.

И буквите и транскрипцията не са по програма, но аз така реших да направя. Подкрепям написаното от Tsv. Все едно описваш нещата при нас, но аз сина ми го подхванах в първи клас. От втори клас си учи сам по английски има главно отлични оценки без да е ходил и ден на уроци по този предмет. Транскрипцията госпожата им я е въвела в първия час на пети клас. Сега са 6-ти и думите се учат с транскрипция. Произношението на думите най-правилно се научават с транскрипция - за това и съществува.  Peace Ако на моята сега й се стори сложно и откаже да се учи по начина който описах преди, хич и не мисля да я мъча. И без другото всичко се почва отначало до година. Сега съм я почнала, само защото тя настоява и иска.  yes

# 476
  • Пловдив
При нас всички мероприятия минаха - коледно парти, тържество, базар .. всичко по реда си.
Сега заслужена почивка през ваканцията  Simple Smile
Днес се върна с три грамоти - второ място на коледното математическо състезание, за най-добър четец и най-красиво писане.
Нашата госпожа е твърде благосклонна. Нямаме домашни за през ваканцията   Sunglasses

# 477
  • около Варна
Нашето тържество беше днес за 3 лв. плюс подарък от Дядо Коледа -радостта на децата безценна:)
Още не съм видяла домашни има ли, но ще се упражнява да не губи тренинг. Предстои записване в състезанието Аз и числата, каза ми моля те, не ме записвай, не съм добра математичка,което много ме учуди, защото обикновено има висока самооценка. Мисля, че думата състезание я стресна,иначе няма грешки в тетрадките, но смята на пръсти. Иска ми се да пробва, за да разбере, че не е нещо страшно и не е важна победата на всяка цена, но ще видим.
Весели празници желая на всички, здрави и щастливи деца!

# 478
  • Майничка
Нашите от вчера са във ваканция /само първи клас/, във вторник беше коледното тържество, като се върнали, в стаята ги чакали подаръците - книжки от поредицата "Светът на приказките" на ПАН, опаковани и надписани за всяко дете. Бяха много щастливи, въпреки притесненията на някои родители, че книгата няма да се приеме добре като подарък.
Вчера девойката се поуспа и не успя да се спретне да дойде с мен на работа /а се точеше на нашия коледен базар, че децата майсторят невероятни вкусотии и винаги нося по една торба вкъщи  Laughing/, правили са с кака й сладкиш за почерпка в нейния клас, после се хванала да твори украса за елхата...
Като се върнах, целият под беше в накълцана хартия, а лапето се опънало на килима и чете книжка. Whistling

# 479
  • На брега на реката
При нас госпожата им е дала саморъчно направено книжле с различни задачи - детско судоко, лабиринти, текстови и по-проснички, малки текстчета за диктовка, препис и четене. Не е много, вчера отметнахме текстовите задачи и обикновените. Но моята дъщеря все гледа да мине метър. Трябваше да съставят задачи по образец _+_=10 в 6 варианта. Написала на първата 5+5, изтрила го и написала 3+7, 7+3, 6+4, 4+6, 8+2, 2+8  Joy Да не разнообрази мъничко. Иначе вчера без стрес, че е домашно, без да се замисля явно, че е задължение, работи бързо и без грешка, дори на диктовката. За сметка на това тетрадката й за работа в клас пак е начервена. ЙоЛан ми избоде очите, както и дор, вместо двор. Ще се упражняваме активно през почивните дни, че има сериозни пропуски.
Весели празници ви пожелавам  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт