произход на име

• 7 978
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте, мами! Знаете ли произхода на името Алис? Единствената информация, която успях да намеря е значението на името - слава или командир...

# 1
Произхожда от старофренското име Aalis, кратка форма на Adelais, което пък е кратка форма на германскато Аделаида. Означава "благороден".
Това открих Peace
Много хубаво име.

# 2
Според Ст.Илчев, името идва от гръцки-  Άλήυεια "истина"

# 3
Произхожда от старофренското име Aalis, кратка форма на Adelais, което пък е кратка форма на германскато Аделаида. Означава "благороден".
Това открих Peace
Много хубаво име.
Това открих и аз.
Друг източник твърди, че името е с английски произход "Alice" и означава благороден род.
Популяризира го Л.Карол с "Алиса в страната на чудесата". На БГ превода е Алиса, но в англоговорящите страни се произнася "Алис" (Alice in Wonderland). Simple Smile

# 4
Много ви благодаря за информацията! Някъде прочетох мнение , че името е арменско и бях готова да го сменя. Оставаме си на Алис!  Heart Eyes

# 5
У нас името е популярно сред арменците.

За мен името е достатъчно кратко и неспецифично като звучене и допускам за възможно да е възникнало в различни страни сред различни етноси съвсем независимо от други места.

# 6
И моето име е срещо честано при арменците и много пъти са ме питали дали не съм арменка Simple Smile Но в днешно време трудно се "проследява" произходът на името - има много имена, които са "уж" български, но въщност са гръцки; има и доста "международни" имена Wink

# 7
Много ви благодаря за информацията! Някъде прочетох мнение , че името е арменско и бях готова да го сменя. Оставаме си на Алис!  Heart Eyes

Интересно къде се твърди,че името Алис е арменско?
А дори и да е така,а то не е,какво от това щом ти харесва? ooooh!

# 8
  • Сф
Доколкото знам се гледа древногръцкия произход на името, там е дадено  Алиса - "истина".

http://georgesg.info/belb/personal/janev/Za_li4nite_imena.htm

# 9
Интересно, имах позната Алис и беше арменка  Simple Smile
Но никога не съм го свързвала това име с арменските имена. Те си имат по-друго, характерно звучене.

# 10
Написах, същото като Moin, затова го изтрих Simple Smile
Името е много хубаво  Heart Eyes

# 11

Интересно къде се твърди,че името Алис е арменско?
А дори и да е така,а то не е,какво от това щом ти харесва? ooooh!
  Ако не се лъжа го прочетох в една от темите тук, но само това име си харесах Simple Smile

# 12
Трима мои познати си кръстиха момиченцата така в последните две години, нито едното семейство не е арменско. Иначе възрастна жена с това име нямам, че да проследя сред нашите набори Simple Smile
За мен си е класическо международно име.  Sunglasses

# 13
Защо е толкова важен произхода на дадено име щом е хубаво?

# 14
Защо е толкова важен произхода на дадено име щом е хубаво?
Важен е, разбира се - и произхода и значението.
Това име ще е за цял живот, би било глупост да кръстиш детето си с някакво име и в последствие да откриеш някакво неприятно значение.

Общи условия

Активация на акаунт