За и против тръгването на училище от 6 години

• 59 865
  • 485
  •   1
Отговори
# 195
Супер безсмислен спор водите, ама за сметка на това много разпалено Twisted Evil
Най-напред съзнателно се пропуска, че между едно дете, което на 15.09 е на 6 години и 1 месец и друго дете, което на същата дата е на 6 години и 10 месеца има много голяма разлика от 9 месеца. Тези 9 месеца са над 10% от живота на децата и на тази възраст са нещо много сериозно. А някои не само пропускат това, ами даже намесват и деца на по пет години в спора. Пък според мен типичният 6 годишен първокласник е именно на 6 години и 9-11 месеца. Много малко са децата, които едвам са навършили 6-те.
Освен това има разлика между момчета и момичета. Едно момиче в общия случай много по-лесно понася седенето на чин и спазването на правила.
И най-накрая никой не говори за масово тръгване на 6 години, а нещата са си според конкретното дете - за някои няма никакъв проблем, за други има. И моето тръгна на 7 години без малко и не е имало никакви проблеми. За къв дявол трябваше да я държим да скучае вкъщи като всичките и приятелчета ходят на училище? Дали пък нямаше по-зле да и се отрази?

Накратко,  всичко си е индивидуално, законът разрешава да се тръгне на 6, ако има нужната зрялост, но не го прави задължително. Та за какво спорите в края на краищата? newsm78

# 196
А някои не само пропускат това, ами даже намесват и деца на по пет години в спора.
Тъй като тук познах себе си, ще ти кажа защо го казах.
Дамата с която водих спора се похвали, че дъщеря й завършила гимназия на няма и 18 години. Отделно имам спомен за 1-2 майки на големи деца, които бяха споделяли по- назад в темата или в друга подобна, че децата им са постъпили в 1 клас 1-2-3 месеца преди да навършат 6, което е безумно.
Затова реших, че е една от тези майки, както и да е , нейното е било на точно 6.
Но и доводите на другата страна са смешни до безкрай- сравняват знанията и уменията на 8 годишни с тези на 6.
Ама аз знам, че нашето гардже все е по- по- най, та колко му е в очите на мама да е по- можещо и от 2 години по- големи от него. Жалкото е, че е само и единствено в очите на мама. Поне в тази възраст 2 години са мноого време.

# 197
Аз бях на 6г. и 5м. в 1 клас.
Синът ми тръгна на 6г. и 4м. - никога не е имал проблеми в училище, не съм ходила и веднъж да трябва да оправдавам поведение или неразбиране. Завърши 4 клас с пълно 6. Прекрасно се справя и на състезания по математика.
Живот и здраве и дъщеря ми ще тръгне на 6г. и 5 м.  Peace

Синът на колежката ми е декември роден - тръгна на 6г. и 9м. с набора си. Постоянно имаше проблеми с него в училище, тя през ден беше там да говори я с директора, я с госпожата (биеше се, не стоеше мирен, не слушаше изобщо и т.н.). И така до края на 1 клас. Премести го в друго училище, с нетърпение чакам драмата във 2ри клас как ще се развие  Tired

Не виждам никаква драма в разликата 4-5м. в случая, като всичко е не само до възрастта, а и до възпитание, темперамент на детето и т.н.
Какво сте се зачекнали с тия възрасти не знам  ooooh!

# 198
AfterShock, да разбирам ли, че всички шестгодишни първокласници, които ти се паднат са предварително обречени? Доста категорично звучиш, изглежда сякаш само ЕГН-то ти е достатъчно, за да сложиш етикет на някое дете.

# 199
  • София
Елена Ди, не съм се похвалила... ooooh! Споделила съм възрастта на детето си  в края на 12 клас. И е логично да е нямала 18, не защото според теб е тръгнала на 5 и половина, а просто защото  зрелостниците приключват годината през май. Wink Трябва да се чете по-внимателно.

Едно време болшинството средношколци завършваха на 18, само тези в ЕГ откарваха до 19 заради подготвителната година. Може би и в някои техникуми. И как тогавашните 18 годишни бяха  достатъчно зрели да знаят какво искат да следват, да работят и да правят с живота си, а днешните на такава възраст са непременно в графата недорасли, неориентирани, социално неадкватни, намразили заради ранното си тръгване ученето и не знам още какви... Stop Една голяма част  от нападащите  гарантирано са завършили на същата "незряла" възраст, ама гледам  това не  им пречи да са с претенции за знания, умения и добра реализация. Не виждам да споделят, че пишат в бг мама, когато не са на работа в магазина..

Дейзи, точно това излиза от написаното. Назад споделих, че не бих искала ( а и слава богу не ми се случи) на детето ми да се падне преподавател, който ще прецянява децата единствено на възрастов признак, без да отчита и ред други фактори и който от криворазбрана "толерантност" и  уж нежелание за диалог  с родителя  (понеже предварително бил обречен)ще премълчава какво става или не става с детето, а евентуално след няколко години, след като вече ме е опознал като родител на първото, ще се престраши да каже нещичко за второто...

Последна редакция: нд, 12 юни 2016, 15:26 от пенсионирана русалка

# 200
AfterShock, да разбирам ли, че всички шестгодишни първокласници, които ти се паднат са предварително обречени?
На какво? newsm78

Назад споделих, че не бих искала ( а и слава богу не ми се случи) на детето ми да се падне преподавател, който ще прецянява децата единствено на възрастов признак, без да отчита и ред други фактори
В постовете ми на стр. 11 можеш да прочетеш (понеже очевидно не си) как не преценявам единствено възрастов признак, а гледам самото дете какво представлява. Аргументите ми са във втория ми пост на същата страница. Научи се да четеш.

Като смяташ да се застъпваш за това бебета да тръгват на училище, вземи се научи да спориш с аргументите ми, а не с личността ми.

# 201

Като смяташ да се застъпваш за това бебета да тръгват на училище, вземи се научи да спориш с аргументите ми, а не с личността ми.
Аз съм далеч от застъпване на идеята за тръгване на бебета на училище, но в твоите постове аргументи не видях. Всъщност, ти ползваш като единствен аргумент професията си, т.е. "аз съм учител, поради което съм права". Опитът да изведеш правило въз основа на отделен пример пък, дори не е за коментар.

Последна редакция: нд, 12 юни 2016, 23:42 от Анонимен

# 202
  • София
Аргументи ли наричаш това? Joy Wishmaster ти го е казала вече, тезата си подкрепяш непрестанно с изтъкването на факта, че си начален учител.  Учители всякакви има, нали знаеш? Добри и не чак толкова... Умеещи да "накарат" едно дете да разбере какви са допустимите граници в час и други, които са безсилни да овладеят разни прояви. Такива, на които им пука за децата и други, които просто отбиват номера.... Такива, които държат на диалога с родителите и други, които всичко си знаят и нямат нужда от последната форма на общуване. Та фактът, че си учител, сам по себе си не е достататъчен. Дори и в последния си пост демонстрираш с определението "бебета" същото - за теб разлика между едно шестгодишно и друго на същата възраст няма. Бебета са и толкова. Ако ги диференцираше на някакъв друг признак освен възраст, нямаше да генерализраш. Та като ще се приканваме кой какво да прави, ти се научи да не падаш в капана на собствените си думи  Wink А и също да четеш... Защото може би вече n пъти написах  в темата, че имам  още две деца, тръгнали на 7 на училище. Тоест очевидно не подкрепям еднакъв подход към различни деца, пък били и трите лично мои. Оттам следва, че и изборът ми на родител  зависи от...... няма смисъл да ти се обяснявам от какво.

Последна редакция: нд, 12 юни 2016, 21:30 от пенсионирана русалка

# 203
Ето разпоредбата на чл.8, ал.2-4 от новия ЗПУО, посветен на темата:

"(2) Училищното образование е задължително до навършване на 16-годишна възраст и започва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 7-годишна възраст на детето.
(3) Училищното образование може да започне и от учебната година с начало в годината на навършване на 6-годишна възраст на детето по преценка на родителя и при готовност за училище, удостоверена при условия и по ред, определени в държавния образователен стандарт за предучилищното образование.
(4) Началото на училищното образование може да се отложи с една учебна година, когато здравословното състояние на детето не позволява постъпването в I клас, установено по ред, определен в държавния образователен стандарт за предучилищното образование."

Решението е като в стария закон. Сиреч психолози, педагози и т.н. специалисти са преценили наличието на не чак толкова тесни рамки и са допуснали обучение на дете, което в годината на започване на началното си образование е навършило 6 години. Под съответното условие.
По- рано не е нито законно, нито, значи, препоръчително, така че няма какво да се обсъждат празни приказки по такъв въпрос.

Аргументи ли наричаш това? Joy Wishmaster ти го е казала вече, тезата си подкрепяш непрестанно с изтъкването на факта, че си начален учител.  Учители всякакви има, нали знаеш? ...

Разбира се, че това са нулеви аргументи.
Аз пък съм ветеринар и мога от тази си позиция да навеждам мотиви при аналогия с пациентите ми.  Laughing
Апропо един истински учител не нарича "бебета" деца на 5-6 години.  Sunglasses Категорията съответства на съвсем различна възрастова група.

# 204
Моят аргумент в полза на тръгването на 7 г. на училище е не толкова до училищна готовност (допускам, че има разлика между деца на една и съща възраст), колкото до разбирането, че всяка година, прекарана в детската градина, е ценна и не бива да се пропуска. Теоретично, много деца могат да започнат да учат висше образование и след десети клас, а защо не и по-рано - ако са достатъчно добри в своята област, спокойно могат да прескочат 1-2 училищни години, но добра идея ли е това? Повечето хора не си го и помислят. Така гледам и на прескачането на градинската година. За съжаление, поради липса на подходящи кадри вероятно, много градини се занимават с неща, които се правят в първи клас. При това положение теорията ми за безценното 4-годишно обучение в градината издиша. Но ако детето ходи на хубава детска градина, с подходящи учители и програми, съветът ми е да не бързате с училището. На 7 г. детето тръгва на училище с една година по-информирано и по-образовано (нямам предвид четене и писане).

# 205
  • София
Ако ще се хващаме за буквата, в годината на навършване на 6 би трябвало да означава (поправете ме, ако нещо не съм разбрала), то детето вече е на шест и нещо, пък дори това да е шест и един ден. а не на пет и нещо, пък дори да е пет и единайсет месеца и 29 дни. Това е административна граница, все някъде трябва да бъде сложена и да се образуват административните интервали.

Вече обясних по-нагоре за тестовете и разпределението. Затова винаги при тестване се пише календарната възраст в години и месеци - една календарна година е твърде дълъг период в развитието за едно дете, дори 6 месеца са твърде дълъг срок. А като сложим и различията в пола... ох...

Ако ДГ не е добра и се отчита просто присъствие, а не обучени, едно дете може да се окаже крайно неподготвено за първи клас, макар по закон всяко дете трябва да бъде прието в първи клас, независимо дали е завършило или не предучилищна. Получава се противоречие, но това е положението.
Учителките в ДГ трябва да са с предучилищна педагогика, на тях маниерът им е друг, отношението е като към деца в ДГ , а не като към ученици. То затова и са различни обученията, ама и там стана боза.

# 206
Ако ще се хващаме за буквата, в годината на навършване на 6 би трябвало да означава (поправете ме, ако нещо не съм разбрала), то детето вече е на шест и нещо, пък дори това да е шест и един ден. а не на пет и нещо, пък дори да е пет и единайсет месеца и 29 дни. Това е административна граница, все някъде трябва да бъде сложена и да се образуват административните интервали.
"Годината на навършване на 6" означава точно и дословно годината на навършване на 6. Тоест дете, родено през ноември тръгва на училище на 5 години. През последните години във всеки клас имам по някое дете, тръгнало в първи клас на 5 години и 10-11 месеца. Едното "прогресивно" си изостава с материала, другото е добре с материала, но на акъл и мислене е просто бебе. Какъв е тоя зор с първи клас още от прохождането им... не знам.

# 207
  • София

Не разбрах, Андариел, къде виждаш проблем. Да, 6 навършени са, доколкото знам. И? Затова някой нагоре правилно отбеляза, че да си чешем езиците с деца по на 5 и нещо към 15.09 е безпредметно. Peace Чувала съм за едно единствено такова и то назад във времето, преди  десетина години. Родители бяха пуснали двете си породени деца  едновременно в 1 клас. Не са ми близки и не знам как са се стекли нещата нататък. И законово не знам малкото как е тръгнало на училище на ненавършени 6.

Последна редакция: пн, 13 юни 2016, 14:27 от пенсионирана русалка

# 208
  • София
не виждам проблем.
Точно това с годините и задачите със страниците винаги ми е било трудно. И сега не съм сигурна. Бъгава работа. Wink

# 209
Според мен на учителите им е тегаво с по-малки деца и затова масово са против по-ранното тръгване на училище.
Иначе аз имах приятелка тръгнала на училище на 5г 11м. Справяше си се супер в училище. Запознахме се в гимназията (на 13-14г). Сега си е много добре и не е магазинерка и не знаеща какво иска от живота.

Общи условия

Активация на акаунт