За и против тръгването на училище от 6 години

• 56 377
  • 485
  •   1
Отговори
# 345
Казваш, че му се играе. Разбира се, че ще му се играе. На 7 и половина също ще му се играе, но ще е по-зрял емоционално и психически. Това ще му позволи да приеме спокойно необходимостта да прояви търпение да седи на чина и да чака времето за игра. На 6 и половина си е още малко дете и е за 4-та група в детската градина, където пак се учи, но се и играе.
Абсолютно вярно!
Моят син също е роден януари, и миналата година можеше да тръгне на училище- с материала нямаше да има проблем.
За тази една година обаче виждам огромно емоционално израстване, определено ще му е в плюс, че ще е на 7 и половина в 1 клас, отколкото на 6 и половина.

# 346
  • София
Аз също съм родена през януари и тръгнах на училище на 6. Справях се дори по-добре от другите деца. Не ми се е "играело", не ми е липсвало нищо, аз обожавах да ходя на училище и да уча нови неща. Много интересно ми беше в часовете, възприемах бързо и безкрайно съм доволна, че майка ми взе правилното решение, вместо да губя цяла година вкъщи. Струва ми се, че момиченцата се развиват доста по-бързо от момченцата в общия случай.

И все пак има много деца, които не са така. Според мен една майка трябва сама да прецени дали детето ѝ е готово или не. Всяко дете се развива със свое темпо, понякога възрастта е само ориентировъчен фактор. Няма смисъл да се избързва с дете, което не е готово, нито да се спира развитието на такова, което е, само понеже ще е с няколко месеца по-малко от другите.

# 347
  • София
Аз също съм родена през януари и тръгнах на училище на 6. Справях се дори по-добре от другите деца. Не ми се е "играело", не ми е липсвало нищо, аз обожавах да ходя на училище и да уча нови неща. Много интересно ми беше в часовете, възприемах бързо и безкрайно съм доволна, че майка ми взе правилното решение, вместо да губя цяла година вкъщи. Струва ми се, че момиченцата се развиват доста по-бързо от момченцата в общия случай.

И все пак има много деца, които не са така. Според мен една майка трябва сама да прецени дали детето ѝ е готово или не. Всяко дете се развива със свое темпо, понякога възрастта е само ориентировъчен фактор. Няма смисъл да се избързва с дете, което не е готово, нито да се спира развитието на такова, което е, само понеже ще е с няколко месеца по-малко от другите.
"Тръгване на 6" на дете, родено януари е силно пресилено. То е точно толкова голямо, колкото децата, родени през последните месеци на предходната година.

# 348
Ирина абсолютно съм съгласна.
Моето е родено края на декември. И има разлика с деца в класа с почти цяла година.

# 349
"Тръгване на 6" на дете, родено януари е силно пресилено.
Искаш да кажеш, че не е вярно? newsm78

# 350
"Тръгване на 6" на дете, родено януари е силно пресилено.
Искаш да кажеш, че не е вярно? newsm78
6 години и 8 месеца е по-близо до 7 отколкото до 6.

# 351
Това, че е близо до 7, не го прави по-малко "6", точно 6 си е. Повечето седемгодишни тръгват на училище на 7 години и 3-4-6 месеца... Не на 7.0000 и една секунда. Шестгодишното си е шестгодишно.

# 352
Това, че е близо до 7, не го прави по-малко "6", точно 6 си е.
Харесва ми логиката ти. Когато стана на 45 години и 11 месеца, ще твърдя, че съм на 45, а не на 46 и ще освирквам всеки, който твърди, че съм на 46. Laughing

# 353
  • София
Това, че е близо до 7, не го прави по-малко "6", точно 6 си е. Повечето седемгодишни тръгват на училище на 7 години и 3-4-6 месеца... Не на 7.0000 и една секунда. Шестгодишното си е шестгодишно.
Твърдя, че не е по-малко от родените в края на предходната година. Те също нямат 7. И те ли са тръгнали на 6? Малкият ми е на 10.09. Тръгна точно на 7. Което не пречи да има огромна разлика с родените януари същата година. Да не говорим за разликата между родените януари и декември. Докато разлика между родените декември на предния набор и януари на следващия на практика няма.
Дано сега ме разбра.

# 354
Психо емоционалното развитие на децата в тази възраст е много динамично. Разликата е с месеци и в определени рамки. С учебния материал децата могат да се справят, това не е проблем. Но това не е всичко. И не мисля, че трябва да има "правила" , което да важи за всички. До дете си е. Зависи от семейната среда, от ДГ и още доста фактори. Всичко е до индивидуална преценка. Но не съм съгласна, че трябва само родителите да решават. Не винаги те имат точна представа. Важно е и мнението на учителите. Децата са различни, согато са сами у дома и когато са в детска група. Така че един разговор с учителките е нужен и....решението разбира се се взема от родителите.

# 355
Харесва ми логиката ти. Когато стана на 45 години и 11 месеца, ще твърдя, че съм на 45, а не на 46 и ще освирквам всеки, който твърди, че съм на 46. Laughing
Ми да Laughing

Твърдя, че не е по-малко от родените в края на предходната година. Те също нямат 7. И те ли са тръгнали на 6? Малкият ми е на 10.09. Тръгна точно на 7. Което не пречи да има огромна разлика с родените януари същата година. Да не говорим за разликата между родените януари и декември. Докато разлика между родените декември на предния набор и януари на следващия на практика няма.
Дано сега ме разбра.
На 6 са тръгнали.

И това, че не съм съгласна с теб, не означава, че не съм те разбрала.
По твоята логика, да сложим до януарското от следващия набор и едно февруарско, защото няма разлика между двете... до февруарското - едно мартенско, защото няма разлика между двете... и така до към октомврийските от следващата година, да не изостанат нещо. Неразумно е.

# 356
За мен  тръгването на 6 години на у-ще е нормално.
Самата аз съм тръгнала на 6 и 7 месеца.

Децата в някои страни тръгват повечето на у-ще на навършени 4 или 5 и няма такава драма както у нас дали на 6 или на 7 ,защото е фиксирано и няма място за питанки.  Peace

# 357
  • София
какво училище, то си е детска градина в някои страни!

# 358
какво училище, то си е детска градина в някои страни!
Кои страни визираш?

# 359
  • София
същите, които и ти.
Тук при кадърни учители, децата в двете предучилищни групи си имат учебни часове и си карат по определена програма с всички предмети като български, математика, околен свят и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт