За и против тръгването на училище от 6 години

• 59 273
  • 485
  •   1
Отговори
# 75
И аз мисля, че материалът в предучилищна никак не е малко, не е чудно, че има деца, на които в първи клас нещата има идват в повече и прекалено рано. Ми ние нямаме навършени шест, пишат и ръкописни букви. 30 печатни - малка и голяма, плюс 30 ръкописни - малка и голяма, плюс математиката, плюс останалото. Друг е въпросът, че изискванията са снижени - просто да разпознае буквата и горе-долу да я изпише. Ако сега очаквам от него да настави сричките и да ги чете, не го виждам, специално моя син; може би след още една година в предучилищна ще е друго.

Лично за мен, има смисъл в двугодишната предучилищна, на фона на справянето, което се очаква от децата в първи клас, и дори преди това. Това с бързата уморяемост, когато трябва да се съсредоточи и да внимава, също го наблюдавам. Трябва да се представи на игра, че да върже декиш, иначе почват протестите.
И аз мисля, че има нужда, но ако се прави описаното горе, си губи смисълът. Казват, че 15-годишните били функционално неграмотни. Като гледам какво учат в детските градини, и особено в групите към училищата, не се учудвам. Това е време, в което е редно да им се разкаже повече за света, за всекидневието, за традициите; да се развият таланти. Вместо това ги застопоряват за чинове и си играят на начални учителки. За мен това е учителски мързел. Не може три години (две предучилищни и първи клас) децата да се занимават с едно и също - писане на букви и сричане. Това е загуба на ценно време. Преди училище има да се свърши толкова много работа, буквите са за първи клас и за забавление на родителите преди това, но не трябва да са приоритет на предучилищните. Те май официално и не са, но пък са идеално запълване на работното време; за сметка на децата, разбира се, на които в седми клас вече им е трудно да разбират този или онзи текст. Това не значи нищо друго, освен несвършена работа в детската градина.

# 76
Значи като тръгнат на 6 и не се справят - възрастта е виновна.
А като тръгнат на 7 и не се справят - кое им е виновно  newsm78

Степента на индивидуална зрялост плюс учебното натоварване. Много деца може и да запомнят, но са лесно уморяеми, разсейват се, а оттам и след първоначалния ентусиазъм започват да дават  забавяне. С две думи - ако не е безкрайно наложително да тръгне по-рано на училище, по-добре детето да си тръгне с набора.
При нас това, което е предучилищна, в много други държави се води тръгване на училище. Въпрос на административно слагане на границата. не зная кога за последно някой е гледал програмата за предучилищната, но децата учат доста сериозен материал, особено в частта с писането. Подозирам, че не успяват да смелят всичко и по-добре по-малко да ги занимават с писане, а повече да разказват и да развиват общата култура. Сякаш идеята е още в предучилищна да ги научат да четат и да пишат, аа не да им развият езиковите умения и логика. После децата не могат едно просто съчинение да направят.
Всъщност не бях прочела това. На същото мнение съм.

# 77
  • София
Нямам  поглед над това как е сега в ПУК, Химикал, но преди години в училищната предучилищна, въпреки  спазването на програма, никога не бих определила действията на преподавателката като играене на начална учителка и мързел... Peace Но има една подробност, предучилищната не беше задължителна, явно на място решаваха как да протичат занятията и какво да включват. Имаше всичко описано от теб -  разкази за природата, за празниците, за традициите, за ежедневието, имаше учебни дни в парка, в планината с поканени лектори, които разказваха на децата увлекателно, имаше  приложни занимания, правеха се коледни картички за базара на училището, мартенички, мини стан за изтъкаване на килимче. Децата се грижеха за животните в  обособения в училището зоокът. Ежедневно ги извеждаха за игра навън. Така че няма как да се съглася, че всичко е било подчинено  само на  писане на букви, на сричкуване и на смятане. И понеже имам пряк поглед над този випуск, мога да те уверя, че децата, минали през въпросната предучилищна, бяха всичко друго, но не и функционално неграмотни в по-горните класове.

# 78
  • София
През последните години има рязка промяна в посока повече писане. За зоокътове и пр. е илюзия. Вече оставам с впечатление, че тихо-тихо смъкват материала от първи клас в предучилищната и се очаква учителката в градината да ограмоти децата.

# 79
Да, за последните години май повече важи. И все пак на какво тогава се дължи това, за което съм чела в седмокласните теми, че на децата не са им познати елементарни думи от текстовете, на които трябва да правят преразказ.

# 80
  • София
По мое субективно мнение все повече деца са зле с езиковото богатство. Доколкото чувам, вече все по-рядко е като по "наше време", когато за всяко тържество ни раздаваха думичките вкъщи да ги учим (още си спомням как стоях права на табуретката, а майка ми учеше с мен думите), или пък, когато учителката четеше приказка и после обясняваше какво се е случило. Децата са твърде малки в малките групи, за да могат сами да схващат причинно-следствените връзки в една история, затова трябва да им се помага - първо възрастният обяснява "каква е поуката", а след врееме стъпка по стъпка води децата чрез въпроси. Децата не учат наизуст стихотворения толкова много, колкото децата преди двайсет години, затова и пометта не е толкова услужлива, страда усещщането за ритъм на езика. Ох, те са много неща, не ми се разправя...

# 81
  • София
Този въпрос си го задавам и аз, но не мисля, че отговорът е в ПУК.. Комплексни причини - нечетене,  бележкарство на деца и родители, неподплатено с желание за научаване  и разбиране на нещата, несъобразен учебен материал (не толкова като сложност, а като вид по БЕЛ, с излишно задълбаване в граматиката за сметка на  писането, на дискутирането, изразяването, въобще на сформирането и аргументирането на някаква позиция), на тестовия начин на изпитване,  на поограничени възможности при някои деца, на някои недоразумения и сред учителите... Дълъг е списъкът.

# 82
  • София/Варна
Да, за последните години май повече важи. И все пак на какво тогава се дължи това, за което съм чела в седмокласните теми, че на децата не са им познати елементарни думи от текстовете, на които трябва да правят преразказ.
Проблемът не е в това на колко години са тръгнали в първи клас. Мнозинството не четат по принцип художествена литература или ако го правят, няма родители, които да им обясняват постоянно коя дума какво означава. (Моите четящи ме засипват ежедневно с питанки, направо съм си ходещ тълковен речник Wink)

# 83
  • София
ужас, по едно време се бях превърнала в компилация от правописен, тълковен и речник на чуждите думи, както и на "Пантелей Зарев" да обяснявам какво е искал да каже авторът! Но беше добър тренинг за мен, знаеш ли, научих се да обяснявам с прости думи и максимално бързо, докато детето не се е разсеяло.

# 84
Аз по принцип не съм съгласна с изучаването на ръкописни букви в първа група в предучилищна. Ето в това няма смисъл. Не знам как са "повечето деца" с езиковото богатство, но у нас се чете, чете се и на детето. Учителката не бих определила като мързелива. По програма имат предмети "социален свят", "природен свят" - по два пъти седмично. В самата учебна програма има и недомислици, но то цялата ни образователна система е на приципа "кой колкото си вземе".

И последно, идея си нямам как е в детските градини, защото детето не е посещавало, по различни причини. Говорим за ПУК в училище.

# 85
  • София
оффффффф говоря за 7 годишните които не се справят.. с тях какво ?
И те не са узрели или емоционализирани или какво ?

6 годишните са си съвсем като 7 годините..
или все едно да сравняваш дете януари и декември в една година.. е и? Набори са, ама точно 1 година разлика имат... И ако декемврийчето е отличник, а януарчето не се справя, въпреки че има цяла година аванс - тогава?

Искам да кажа, че няма никакво, ама никакво значение дали на 6 или на 7 тръгват на училище, ако багажът на детето не струва..
Няма начин 6-годишните да са като 7-годишните. Та в тази възраст една година е огромна разлика. Имам предвид, че детето, сравнено със себе си, е много по-зряло с една година повече в тази възраст.
Вярно е, че разликата между родените януари и родените декември е цяла година, но така е измислена системата, че децата трябва да тръгнат най-късно с набора си. Което не пречи дете, родено през декември, да е по-зряло и да се справя по-добре от дете, родено януари. Но всяко дете за себе си е много по-готово за училище на 7, отколкото на 6.

# 86

6 годишните са си съвсем като 7 годините..

В духа на тази титанична логика и петгодишните са като тези на шест. От което пък следва, че дали са на 5, 6 или 7 няма никакво значение.
И пак така в духа на тази страшно зряла логика - много хорски създания нямат капацитет да стават родители, но ей на, възпроизвеждат се.

# 87
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Един съвет от мен , на тези родители, които искат да пуснат децата по-рано в първи клас..... Помислете дали точно тази учебна година е най-подходяща за експеримент, няма да има учебници за първи клас, ще бъде хаос, неясноти. Детето Ви ще бъде първия випуск на експеримента на министерството във всички класове, ако това може да се отложи с една година е разкошно, ще може да видите какво се случва с предния випуск и да вземете адекватни решения. Аз бях първи випуск на програмата с УПК през социализма, често в началото на учебната година нямаше учебници, диктуваха ни , много неясноти имаше, докато следващия випуск вървеше по утъпкан път!!!!! Не причинявайте това на децата си, особено ако не са в набора си, много ще съжалявате

# 88
  • Бургас
Помислете дали точно тази учебна година е най-подходяща за експеримент, няма да има учебници за първи клас, ще бъде хаос, неясноти.
Ще се работи по старите учебници, проблем никакъв.  По-голям хаос, от този в момента, едва ли ще стане в бг училището Laughing...

# 89
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Пак ще си говорим след няколко години, като дойдат матурите в 10 клас  и никой нищо няма да знае как ще се процедира , какво ще се включи в изпитите , първия клас не най-големия проблем на ранното тръгване на училище, той се доближава до предучилищната, след това са проблемите. В крайна сметка родителят решава, но често важи приказката за най-умното и талантливо гардже, недооценката на родителите за  това, дали детето е готово за първи клас. Да вметна, че има деца, които наистина са готови за първи клас по-рано, но какво печелят, в горните класове в гимназията всичко се изравнява. Тези деца завършват една година по-рано от набора си, една година постъпват по-рано в университет, една година започват по-рано работа от другите и какво от това?

Общи условия

Активация на акаунт