За и против тръгването на училище от 6 години

• 59 808
  • 485
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Мнението и погледът на един родител не са показателни за всички. Вслушвала съм се и още се вслушвам в преподавателите на децата си. Никога не съм ходила да се разправям с учители и да се налагам. Така че, Елена Ди, моля да не обобщаваш.

И пак да ви попитам, кое от твърдението "учител в ОУ застана зад тръгването на 6, даже беше негово предложение предвид определени обстоятелства", не стана ясно? Нима тя и колежката й в ПДГ не работят с достатъчно деца?

# 241
Изписва се с Х, но това се учи още във втори клас. Не знам защо си излъгала детето, че е в седми.
Друг път. Хиксът не се въвежда в седми, ама не е и във втори.
Хоуп теоретично е права. Тя твърди, че уравнения се решават в седми клас. Не твърди, че тогава се прави за пръв път.

# 242
Малко встрани от темата: Това с квадратчето вместо "х" е едно от излишните затруднения, което кой знае защо се дава на децата. То на мен ми е трудно понякога с тези квадратчета Laughing Затова още в първи клас показах на детето как се решават задачи с "х".
Изобщо като че ли материалът по математика се раздува поради излишна информация. Защо например трябва часове наред да се упражнява смятане с квадратче, като може направо да се замени с "х" още в първи клас?

# 243
Ето темата дава отговор колко се вслушват в мнението на педагозите родителите.
Колко учители и деца на учители казаха, че са против тръгването на 6, нито един не каза ,че е ЗА, но майките освен да ги обиждат друго не правят.
Как ще смее учителка в ДГ да каже, че детето трябва да остане с набора си?! Нали ще я вдигнат във въздуха , че е некомпетентна.
Ти го каза Peace

Изобщо като че ли материалът по математика се раздува поради излишна информация. Защо например трябва часове наред да се упражнява смятане с квадратче, като може направо да се замени с "х" още в първи клас?
Аз съм абсолютно съгласна от малки да им даваме много по-сложни неща, но проблемът е, че 20% от децата ще успеят да ги разберат. Материалът е съобразен с това, което ще разберат почти всички деца, а не само интелигентните.

А сега, за който желае да помъчи сивото - като тръгне незрялото дете на 6 години на училище, в 7 клас, когато се кандидатства, то ще е с една година по-незряло и неразвито мислене от останалите седмокласници, което ще доведе до по-слаби резултати, съответно по-лошо училище. Само защото човек не може да изпревари природата, но мама и тати искат! Crazy

# 244
  • София
AfterShock, това последното пък как го реши? Mr. Green Нали имаше опит с малките, сега си спец и нагоре какво става. Предизвика ме да се обяснявам за балове и прием след 7 клас. Тръгналото ми на 6 години дете изкара такъв бал, че да му стигне за прием в училището с най-висок бал  в страната, че и го завърши 5 години по-късно с диплома 5,98. hahaha Така че няма нужда да си помъчим сивото... да видим твоето сиво обаче  как ще обясни факта, че има  деца, тръгнали на 6 (далеч не само моето), които се справят безпроблемно с учебния материал в прогимназиален и гимназиален етап.

Последна редакция: чт, 16 юни 2016, 08:19 от пенсионирана русалка

# 245
AfterShock, това последното пък как го реши? Mr. Green Нали имаше опит с малките, сега си спец и нагоре какво става. Предизвика ме да се обяснявам за балове и прием след 7 клас. Тръгналото ми на 6 години дете изкара такъв бал, че да му стигне за прием в училището с най-висок бал  в страната за  конкретната учебна година, че и да го завърши 5 години по-късно с диплома 5,98. hahaha
Като стана дума за напън на сивото вещество, After Shock може да понапъва своето в рзмисли как едно такова дете не само влезе без проблем, но и завърши 1АЕГ със златен медал, а после само на 27г. стана Ph.D.

# 246

Аз съм абсолютно съгласна от малки да им даваме много по-сложни неща, но проблемът е, че 20% от децата ще успеят да ги разберат. Материалът е съобразен с това, което ще разберат почти всички деца, а не само интелигентните.
Исках да кажа, че това с квадратчето е по-трудно и че не виждам смисъл то да предхожда начина на пресмятане с "х" Simple Smile

Иначе потвърждавам факта, че половината, ако не и повече от половината, деца в най-желаното училище след седми клас са "6-годишни". Явно проблем с влизането, а после и със завършването нямат. Вярно, че при една по-съвършена образователна система повечето от тях нито щяха да влязат, нито да завършат, но това се отнася за всички, не само за 6-годишните.

# 247
  • София
Не разбрах последното ти изречение, Химикал. Без значение дали 6 или 7-годишни,  съвестните и можещи деца при една по-съвършена  образователна система пак щяха да имат по-добра база, по-задълбочени познания и пак щяха да са по-напред в класирането за желаното училище. И не виждам защо не биха го завършили... Shocked Разбира се, че е важно какво и как системата предоставя на децата, но не по-малко важно е и те какъв потенциал имат да поемат даденото. И точно тук не разбирам кое те кара да мислиш, че справящите се отлично сега, нямаше да са пак с най-добри резултати и при по-затегнат режим на обучение.

# 248
А сега, за който желае да помъчи сивото - като тръгне незрялото дете на 6 години на училище, в 7 клас, когато се кандидатства, то ще е с една година по-незряло и неразвито мислене от останалите седмокласници, което ще доведе до по-слаби резултати, съответно по-лошо училище. Само защото човек не може да изпревари природата, но мама и тати искат! Crazy

Моля ви, дефинирайте точно какво се разбира под "тръгване на училище на 6 години", защото аз поне май не схващам добре смисъла на спора newsm78

Според моето схващане има две групи деца - такива, които на 15.09 вече са навършили 7 години и такива, които на 15.09 все още са на 6 години.

Да, ама непрекъснато чета за разни петгодишни, за навършване на 6 години в годината на записване и прочее. Извинявайте, ама има много голяма разлика, а и аз май не съм чувала за деца записани в училище, като на 15.09 са били на 5 години newsm78

# 249
Извинявайте, ама има много голяма разлика, а и аз май не съм чувала за деца записани в училище, като на 15.09 са били на 5 години newsm78
И аз не бях чувала, но от форума и това разбрах. Деца, които в края на годината навършват 6 се записват в първи клас.
И как никоя не ми обясни наистина ли смята, че година- година и половина е нищо разлика за 6-7 годишни деца.
Абсурдно е да си мислиш, че току- що навършило 6 има същите умения и знания като дете на 7- 7.5 год.
Със сигурност има малък процент много интелигентни деца, но съм 1000% убедена, че не те са 6- годишните първолаци. Просто в България начина на записване в 1 клас не предполага някакво пресяване. Всяко дете, което по някаква причина/ нямало място в яслата, ДГ била по- близо, имало приятелче там и т.н/ е записано в първа градинска група с по- големите може да тръгне на училище с тях. Всички 6- годишни първолаци минават по този модел.
Това не е обективен метод за пресяване на свръхинтелигентни и можещи деца, сори.

# 250
Всичко си е до дете! За мен/подчертавам -за мен/, формулата е - резултати в ДГ /но не четене и смятане/ + мнение на учителите. Защото много често родители не познават добре децата си. И какво като тръгне 1 година по-рано на училище!? Съседката ще завижда, че моето е "по-умно " от нейното. Но всеки си има право на мнение и избор.

# 251
  • София
Но всеки си има право на мнение и избор.

Ето това  в тази тема в продължение на страници не стана ясно. Родителите с деца ,тръгнали на 6, не защитават никъде тезата, че това е правилен вариант за всички деца. Такъв е бил случаят с тяхното дете и толкова. Не следва някой външен да се меси в решението им, още по-малко да квлифицира детето и да прогнозира  какви ще са последствията за интелектуалното, физическото и психическото му развитие. Но от отсрещната страна, без да имат конкретни наблюдения над това дете, сипят на килограм квалификации за незрялост, за несправяне с училищния материал, за неспособност след 7 клас да се преборят за елитно училище и после да го завършат отлично, за липса на ориентация след 12 клас, за загубен интерес към ученето, за намирането на нискоквалифицирана работа... А когато им говориш с факти, със статистика в цифри, опровергаваща твърденията им, мълчат и подминават удобно зададените им въпроси.

Последна редакция: чт, 16 юни 2016, 09:53 от пенсионирана русалка

# 252
  • София/Варна
Според мен тръгващите ненавършили 6 в първи клас са единици в България и не за тях става дума в тази тема. Ще повторя написаното преди няколко страници - много родители изпитват колебание дали да пуснат децата си на 6 години и 6-7-8 месеца в първи клас или да изчакат до следващата година, когато ще са на 7 години и 6-7-8 месеца.
За мен лично това беше дилемата - синът ми е роден в средата на януари и не виждах каква полза ще има 2 години подред да предъвква неща, които на 5 години вече беше усвоил. Ходи 1 година в ПК в училище (тъй като не беше приет в държавна ДГ, а частната, която посещаваше, нямаше лиценз за ПГ). След това трябваше да реша - да го пусна ли в първи клас или отново да е в ПК.
Не съжалявам за решението си, специално за него беше добре, че тръгна в първи клас на 6 и 8 месеца.

# 253
  • София
Аз съм от 6-годишните първолаци, писах и преди. Тръгнах на училище на точно 6 години и 3 месеца. Не, не съм имала проблем с нищо - нито с учебния материал, нито с реда и правилата в училище, нито със социализацията, нито с мотивацията - с нищо. Колкото и нескромно да звучи, във всяко едно от тези отношения съм била в пъти по-готова от някои мои съученици от предния набор, т.е. навършили 7 години.

Братята ми пък и двамата са тръгнали на училище на 7 години, с набора си. Родителите ни така са преценили, поотделно за всеки един от нас. Аз смятам, че решенията им са били правилни - както за мен, така и за тях двамата. Какво съм спечелила от тръгването 1 година по-рано - може би нищо, но и нищо не съм загубила. Нито пък учителката ми е влагала повече от обичайното усилия, за да се "справя" с мен. Напротив, и до ден-днешен ме помни като най-добрата ѝ ученичка - отново, не само по отношение на знанията ми и справянето ми с материала.

Моето дете ще тръгне на училище на 7 години, с набора си. Мнението ми към момента е, че на 6 години тя няма да бъде готова за 1 клас и се съмнявам, че за 1 година нещо съществено ще се промени.

И на мен не ми харесва това обобщаване в темата - всички деца на 6 години са неготови за училище, всички деца на 7 години са вече готови. Не е така. Затова и съществува възможността за избор - защото има деца, които са готови по-рано, има и такива, които не са. Може и процентът на готовите на 6 години да е по-малък, но това не означава, че го няма изобщо или че тези деца трябва да чакат, само защото са малцинство.

И накрая - наистина не разбирам защо е ОК детето, родено през август (например) да тръгне на училище с деца, по-големи с 6-7 месеца от него (родени през януари и февруари на същата година), но не е ОК детето, родено през януари, да бъде в един клас с деца, по-големи с 1-2 месеца (родени през ноември и декември на предходната година). Защото и тръгналите с наборите си по сегашната схема могат да бъдат в един клас с деца, по-големи с (почти) 1 година от тях. Ако ще решаваме, че е необходимо децата да са наистина на една и съща възраст, за да се на едно и също ниво на готовност, трябва да тръгват на училище не по набори, а по месец на раждане и в класа да няма деца с разлика, по-голяма от 2-3 месеца.

# 254
Пак не казахте какво печели детето като завърши по-рано?

Пак се връщаме на условието на задачата, а то не е да се "печели", а поне да не се вреди.
Разказах за нашия случай два пъти вече. "Печалбата" си е налична в този смисъл за моето дете. За останалите не мога да проявя нахалството да обсъждам.  Grinning Аз познавам нашия си случай.

В тази връзка "съседката" и други хора, извън детето, родителите и учителите му, изобщо не участват в уравнението.  Laughing

Малко встрани от темата: Това с квадратчето вместо "х" е едно от излишните затруднения, което кой знае защо се дава на децата. То на мен ми е трудно понякога с тези квадратчета Laughing Затова още в първи клас показах на детето как се решават задачи с "х".
И аз така процедирах с двете деца спрямо това пусто квадратче. Извинявам се за отклонението.

Но всеки си има право на мнение и избор.

Ето това  в тази етма в продължение на страници не стана ясно. Родителите с деца , тръгнали на 6, не защитават  никъде тезата, че това е правилен вариант за всички деца. ...

Именно. Тези родители никъде не сочат, че тръгването на училище на навършени 6 години, по какъвто въпрос е започната темата  Sunglasses /хубаво е да се върнем на нея, все пак/, е универсално и отлично решение. За разлика от няколко запънали се форумни участници, които и закона, и педагогиката, и логиката умножават по нула, само и само да надделеят в един напълно безсмислен спор, решен отдавна, отново и от закона, и от педагогиката, и от логиката.

Общи условия

Активация на акаунт