За и против тръгването на училище от 6 години

• 59 794
  • 485
  •   1
Отговори
# 255
[quote
А когато им говориш с факти, със статистика в цифри, опровергаваща твърденията им, мълчат и подминават удобно зададените им въпроси.
[/quote]
Чакай , де, аз вече 2 или 3 пъти питам твърдиш ли, че година- година и половина е нищо разлика и твърдиш ли, че в България има обективна цедка за прием в първи клас?
Аз не твърдя, че детето ти се е справяло зле, не го познавам, може точно то да е едно от онези изключения. Но наистина ли вярваш, че масово 6- годишните ученици са по- умна част от децата и това е било по- правилното решение за голямата част от тях.
Тук никой не коментира изключенията,  а масовите случаи.

Последна редакция: чт, 16 юни 2016, 09:57 от Анонимен

# 256
Чакай , де, аз вече 2 или 3 пъти питам твърдиш ли, че година- година и половина е нищо разлика и твърдиш ли, че в България има обективна цедка за прием в първи клас?
Аз не твърдя, че детето ти се е справяло зле, не го познавам, може точно то да е едно от онези изключения. Но наистина ли вярваш, че масово 6- годишните ученици са по- умна част от децата и това е било по- правилното решение за голямата част от тях.
Тук никой не коментира изключенията,  а масовите случаи.

Какъв масов случай, като по принцип едно дете да тръгне на 6 години на училище е изключение? Масовият случай са 7 годишните първолаци. Само отделни деца, ако се прецени така, тръгват на 6.

# 257
  • София
Никъде не съм казала, че между деца на 6 и 7 няма разлики, нито пък че има прецизна пресявка за 1 клас. Ако ми покажеш къде съм написала  подобно обобщение, ще съм ти благодарна. Peace  Писала съм поне  няколко пъти, че децата просто се отличават едно от друго и е съвсем реално някои по-малки (не всички) да не отстъпват по зрялост на по-голямото, като нямам предвид само едните умения за четене и писане, които масово хората спрягат като довод за готовност за училище. И щом има такива деца, не може да се говори за всички под един знаменател. Същото е като при големите хора. Ще й хареса ли примерно на AftерShock да обобщя на база някои откровени недоразумения сред учителите твърдението, че гилдията е трагична и не става. Не, нали, защото има хора и хора.. Генерализациите винаги пречат, не са от полза за никого. И пак те питам, Елена Ди, ако твърдях казаното от теб, щях ли да пусна малките си деца на 7? Не съм ли видяла разликите в развитието на едното и другите две?

Последна редакция: чт, 16 юни 2016, 10:10 от пенсионирана русалка

# 258
Да, ама непрекъснато чета за разни петгодишни, за навършване на 6 години в годината на записване и прочее. Извинявайте, ама има много голяма разлика, а и аз май не съм чувала за деца записани в училище, като на 15.09 са били на 5 години newsm78
Моето е такова, по-назад в темата писах. Тръгна в първи клас на 5г и 11 месеца. За мен това е 6 години, а не 5.
Не слагам деца на 6г и 8 месеца в същата категория.

И как никоя не ми обясни наистина ли смята, че година- година и половина е нищо разлика за 6-7 годишни деца.
Абсурдно е да си мислиш, че току- що навършило 6 има същите умения и знания като дете на 7- 7.5 год.
Ако говорим обобщено за големи групи деца, то да, 7-годишните са по-зрели и на по-високо ниво. Но ако сравняваме определени конкретни деца, то не е никак сигурно дали 7-годишното ще се справя по-добре от 6-годишното.
Понеже когато взима решение за своето дете, родителят наблюдава и преценява неговото конкретно ниво, а не средното ниво на всички 6-годишни, няма голямо значение какви са средните показатели.

Иначе по темата мисля, каквото е написала *Адинка*.

# 259

Моето е такова, по-назад в темата писах. Тръгна в първи клас на 5г и 11 месеца. За мен това е 6 години, а не 5.

Дрън, дрън, не било на 5 според теб. Ми пет са си баш, защо не издават лични карти на 13 години и 11 месеца, а? Защото 13 и 11 не са 14. Защо хората не си празнуват рождените дни няколко месеца по-рано?
Освен това сега ми става ясно защо твоето не можело да седи на чина и трябвало да спи следобед, ми на 5 години какво искаш? Ма много умно било... Твоя си работа, сега ми стана ясно обаче каква позиция защитаваш и ако е за ПЕТ ГОДИШНИ заявявам, че съм ПРОТИВ.

# 260
....
Дъщеря ми е прави 5 годинки в началото на следващата година, но е записана в трета подготвителна група. По думите на учителката и, там е мястото и. Това означава, че догодина трябва да е четвърта подготвителна и да тръгне на училище на 6 и половина.
Имате ли опит? Как са се справили дечицата, които са тръгнали от 6? За и против?
Да, с такива точно деца имаме опит и го споделяме.  Laughing

# 261
И каква позиция защитавам? Я да видим дали си разбрала.

# 262
  • София
На малки деца, че и на големи, и на възрастни хора, не се дават много по0трудни неща, защото те нямат знанията и опита да се справят с това много по-трудно. Все едно на едно дете, което едва сега се учи да пълзи, да му поставиш задача да стигне нещо, което е на два метра от него. При обучението и изобщо при развитието, се дават задачи, намиращи се в близкото пространство - нещо като на една ръка разстояние, но на една ръка и една педя, за да може едно от нещата, които пробва е да се протегне още малко или да се опита да си премести дупето. По друг начин казано, всеки човек изпълнява задачата, която е способен да изпълни - първо ще изпълни задача А, после по-трудната задача Б, но ако очакваме да скочи направо на задача Б, най-вероятно няма да стане и ще се откаже.

# 263
  • София
На малки деца, че и на големи, и на възрастни хора, не се дават много по0трудни неща, защото те нямат знанията и опита да се справят с това много по-трудно. Все едно на едно дете, което едва сега се учи да пълзи, да му поставиш задача да стигне нещо, което е на два метра от него. При обучението и изобщо при развитието, се дават задачи, намиращи се в близкото пространство - нещо като на една ръка разстояние, но на една ръка и една педя, за да може едно от нещата, които пробва е да се протегне още малко или да се опита да си премести дупето. По друг начин казано, всеки човек изпълнява задачата, която е способен да изпълни - първо ще изпълни задача А, после по-трудната задача Б, но ако очакваме да скочи направо на задача Б, най-вероятно няма да стане и ще се откаже.

Така де... Изхождайки от примера ти, няма как да не упоменем, че един бебок  ще изпълни задача А с повдигането на дупето на шестия месец, задача Б с лазенето малко по-късно, а със задача С, прохождането, ще се е справил примерно на 11 месеца. Друг бебок обаче ще се позабави спрямо първия въпреки еднаквата им възраст. Това единствено означава, че първият по-рано е стигнал до етапа прохождане, а не че е прескочил стъпала по пътя и от хоризонтиран в леглото бебок е тръгнал от раз да  ходи.. И както двигателно можеш да си готов по-рано, така на по-късен етап е съвсем приемливо едно дете да е достатъчно емоционално зряло за прием в 1 клас  въпреки ненапълнени 7. Ако бебето от примера проходи на 10 месеца и малко ( защото има такива) при поставена условна граница  около 12 месеца, ще го завържете ли в количката в изчакване на напълване на 12? Или ако е изработен рефлексът да пишка в гърнето и да си казва при наличен позив по-рано, отколкото пише в книгите, ще го държите по правило с памперса?

Последна редакция: чт, 16 юни 2016, 15:14 от пенсионирана русалка

# 264
Това е така и би могло да се отнесе към училището, ако децата тръгваха в първи клас при достигане на определен етап от развитието си. Само че те тръгват на определена възраст без оглед на нивото им. А мисля е ясно, че всички деца се развиват различно и общото е само когато вземем голяма група и им осредним резултатите.
Така че примерът ти с пълзенето, ако трябва да направим от него аналогия с тръгването на училище, ще звучи така - Поставяме няколко 8-месечни бебета пред задачата да изминат 2 метра. Едното вече е проходило, другото лази енергично, третото пълзи по корем, четвъртото се придвижва с търкаляне - обръщане от корем по гръб и т.н., петото едва се е научило да се изправя до седнало положение и не може да измине двата метра. Но след две седмици и то ще може.

# 265
  • София

Дрън, дрън, не било на 5 според теб. Ми пет са си баш, защо не издават лични карти на 13 години и 11 месеца, а? Защото 13 и 11 не са 14. Защо хората не си празнуват рождените дни няколко месеца по-рано?
Освен това сега ми става ясно защо твоето не можело да седи на чина и трябвало да спи следобед, ми на 5 години какво искаш? Ма много умно било... Твоя си работа, сега ми стана ясно обаче каква позиция защитаваш и ако е за ПЕТ ГОДИШНИ заявявам, че съм ПРОТИВ.
Не си права тук. 6-годишните са именно тези, които навършват 6 в годината, в която тръгват на училище.
Примерът с личната карта не е удачен.
Нали не искаш да кажеш, че малкият ми син е тръгнал на 7, защото е роден на 10.09, а съученичката му от нашия блок - на 6, защото е родена на 18.09.?
6-годишните са тръгващите с предния набор, независимо кога са родени, 7 - годишните са тръгващите с набора си.
И тук може да има деца с ден разлика в два набора, но роденото януари следващата година се води 6-годишно, това, което е родено декември в набора си не е такова, макар и двете да тръгват на 6 г. 8 м.

# 266
а и аз май не съм чувала за деца записани в училище, като на 15.09 са били на 5 години newsm78
При нас всяка година има по някое 5-годишно в първи клас. Абсурдно е. Едното от тях си изостава, вече ще е 4 клас, още от първи насам просто си изостава с материала и със социалните умения, на фона на съучениците си. Другите, тръгнали на 5, се справят с материала, но са абсолютни бебета на фона на съучениците си. Вълнуват се от неща, които вълнуват трета група в градината и ПГ, и реагират сходно с децата от посочените групи.

Ще й хареса ли примерно на AftерShock да обобщя на база някои откровени недоразумения сред учителите твърдението, че гилдията е трагична и не става. Не, нали, защото има хора и хора..
Абсолютно, но ще те подкрепя, че има доста, които не стават. Познавам колеги, които не могат да наложат тишина в първи клас, налага им се да повишават тон, за да си преподадат материала, което за мен е абсурдно... Единственият случай, в който ми се налага да повиша тон, е ако видя в междучасието някой на двора да се катери на опасно място далеч от мен, и пак извиквам само името, останалото обяснявам с жест... В класната стая цари тишина и всичко се слуша и прави. За мен всеки колега, който не може да направи това, не е за тази работа.

Юна, би ли споделила дали твоето дете е щастливо, когато трябва да седи мирно на чина, дали не се оплаква от правилата в училище, от скуката в клас и други подобни?

# 267
AfterShock ми звучи като Jesus...

# 268
AfterShock ми звучи като Jesus...
Ако е тя, 5-годишните първокласници да заминават в мазето за превъзпитание. hahaha
Какви 5-годишни първокласници? 5-годишни?

# 269
Пращайте ги на 4, ако искате. Peace
Мисля, че е права Елена Ди, май по-възрастните майки искат да компенсират една година по този начин.

Хоуп, Андариел е много наясно с децата, не се хващай в неравностойни спорове.

Аз ще ти кажа моята причина. Дъщеря ми можеше да чете и пише, както и да смята. Изкара предучилищна в училище, където пишеше по няколко страници с ченгелчета, а в същото време можеше да прочете  книга от 50+ страници,

Моята дъщеря на 6,5 беше прочела "Пипи Дългото чорапче", много повече от 50 страници.
Ама хич не съм искала да я давам на 6.
Исках на 8, ама не ми мина номера. Sunglasses
Дали едно дете ще скучае в 1 клас, или ще е активно, зависи най-вече от учителката и класа.
А това няма как да се знае предварително.
Моята дъщеря си носеше прочитни книги и си уплътняваше времето в училище, когато учителката е обяснявала неща, които тя знае.
Така, че не е много убедителен довода, че на детето ще му е скучно и дай да го бутаме по-рано.

Общи условия

Активация на акаунт