Майчинството счетоводно-67

• 38 762
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
  • София-Младост
. Въпроса ми е дали за тези 12-сет дни ще ми се изплати нещо, въпреки, че малката ходи на ясла.

Да,НОИ ще ти преведа пари за тези 12 дни

Извадка от Разпореждане за отказ О-17-000-00-00881742/19/01/2016 относно Заявление-декл по чл.53 и 54 от КСО

на........................................................
Съгласно чл.54 ал.1 от КСО при НЕИЗПОЛЗВАНЕ на платен отпуск за отглеждане на малко дете до 2г майката, която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53 от КСО. Съгласно подадените данни по чл.5 ал.4 от КСО за м.10/2015-майката ползва отпуск по чл.164 от КТ. За справка тел........... 

Това е отговора на НОИ, мисля , че има някакъв проблем иначе няма да имам Разпореждане за отказ, и да отида за справка
Ами за тези 12 дни вероятно фирмата те е водила, че ползваш отпуск за отгл. на малко дете. И  така са подадени данните в декларация 1. Да коригират данните за м.10.2015 в декларация-1, така че тези 12 дни да ти се водят отработени.

# 691
Здравей те много ще съм ви благодарна ако можете да ми помогнете.имам трудов стаж около 6 години.първите 3 години работех в фирма и от нея си изкарах първото майчинство.след двете години по майчинство,реших ме да си отворим малко магазинче и там се самоосигурявах.в началото всичко вървеше добре и близо 1 година и половина си плащах без закъснение,но от 2014 г всичко тръгна назад и така до юни.2015 г затворих ме магазина и през това време(18 месеца) не сам си плащала осигуровки само здравните.и от юни 2015 до сега съм безработна,бременна съм в 3 месец.другия месец 02.2016 започвам да се осигурявам в една фирма.Въпросът мие ще мога ли да взимам майчинство като тази една година и половина на зад не са плащани осигуровки.ще могат ли да вземат задни години за да получавам 2 години майчинство.

# 692
  • В полите на Пирин планина
Здравей те много ще съм ви благодарна ако можете да ми помогнете.имам трудов стаж около 6 години.първите 3 години работех в фирма и от нея си изкарах първото майчинство.след двете години по майчинство,реших ме да си отворим малко магазинче и там се самоосигурявах.в началото всичко вървеше добре и близо 1 година и половина си плащах без закъснение,но от 2014 г всичко тръгна назад и така до юни.2015 г затворих ме магазина и през това време(18 месеца) не сам си плащала осигуровки само здравните.и от юни 2015 до сега съм безработна,бременна съм в 3 месец.другия месец 02.2016 започвам да се осигурявам в една фирма.Въпросът мие ще мога ли да взимам майчинство като тази една година и половина на зад не са плащани осигуровки.ще могат ли да вземат задни години за да получавам 2 години майчинство.

По принцип имаш право на майчинство, ако те заведат някъде на трудов договор.
Базата е 24 месеца преди месеца, в който излизаш в болничен 45 дни преди термин.

# 693
да аз от 01.02.2016 г ще започна де се осигурявам в една фирма на 8 часа.притеснявам се за тази година и половина назад където не съм си внесла осигуровките дали ще бъдат проблем

# 694
да аз от 01.02.2016 г ще започна де се осигурявам в една фирма на 8 часа.притеснявам се за тази година и половина назад където не съм си внесла осигуровките дали ще бъдат проблем

Не знам дали, ако не си внесла дължимите осигурителни вноски за този период като СОЛ ще предизвика проблеми с бъдещите обезщетения.
Можеш да пишеш мейл до НОИ на noi@nssi.bg и да опишеш ситуацията, а и съответно да попиташ дали ще има проблем с бъдещите обезщетения.

# 695
Чувала съм за случай, в който не плащат на самоосигуряващо се лице, и когато лицето отива на място да провери защо, се оказва, че има месец-два невнесени вноски. След внасянето на вноските и изплатиха всичко.

Най-добре наистина да се консултираш в НОИ.

# 696
Чувала съм за случай, в който не плащат на самоосигуряващо се лице, и когато лицето отива на място да провери защо, се оказва, че има месец-два невнесени вноски. След внасянето на вноските и изплатиха всичко.

Най-добре наистина да се консултираш в НОИ.

Да, в случай, че все още е СОЛ и не си е внесла осигуровки, не изплащат обезщетение.
Но тези обезщетения ще са, след като лицето е сключило трудов договор и е възможно да няма проблем. Peace

# 697
миналия месец ходих до нои  но никой непожела да ми помогне.незная къде  да отидя и да ми дадът точна информация

# 698
Аз също ходих до НОИ по мой проблем и уж ме информираха, ама грешно...

Става въпрос за следното, от 1 май месец излязох в болничен, който е продължение от април. Работодателят ми е сбъркал и вместо продължение дава нов и съответно ми плащат първите три дни. От НОИ също ми плащат въпросните дни като продължение, но в системата им за изчисляване на майчинството влизам през май месец с 360 лв т.е. МРЗ  ooooh!

Като отидох до НОИ да питам за това ми казаха, че уж нямало проблем и в системата им стоя с пълната заплата (която е доста далече от 360 лв.), но през септември като излязох в болнични си го изчислих и видях, че базата си е МРЗ...

Не знам просто какво да правя, не е редно да съм потърпевша при положение, че нямам никаква вина в случая  Thinking

# 699
Здравейте,
наскоро питах по подобна тема, но сега имам развитие и затова питам отново.
До 31.07. съм във втора година майчинство за сина ми. Бременна съм в 7.г.с. с термин 10.09. и 45-дневен, който трябва да започне от 27.07. Според HR на фирмата най-добре от финансова гледна точка би било, ако второто майчинство започне преди да е свършило първото. Аз обаче сметнах друго - че би било по-добре за второто, ако сега прекъсна майчинството и си пусна отпуските, които са близо 80 дни. Като свърши отпуската, излизам в болничен. Така ще се вдигне дохода, защото заплатата ми е висока. И сега не мога да разбера как така първия вариант е по-изгоден  newsm78 Благодаря предварително  Sunglasses

# 700
Здравейте,
До 31.07. съм във втора година майчинство за сина ми. Бременна съм в 7.г.с. с термин 10.09. и 45-дневен, който трябва да започне от 27.07. Според HR на фирмата най-добре от финансова гледна точка би било, ако второто майчинство започне преди да е свършило първото. Аз обаче сметнах друго - че би било по-добре за второто, ако сега прекъсна майчинството и си пусна отпуските, които са близо 80 дни. Като свърши отпуската, излизам в болничен. Така ще се вдигне дохода, защото заплатата ми е висока. И сега не мога да разбера как така първия вариант е по-изгоден  newsm78 Благодаря предварително  Sunglasses

Защото при настоящата ситуация ще се възползваш от опцията за застъпено майчинство и ще вземаш през 410 дни като за първото дете. Иначе и твоя вариант става, но може преди да излезеш в болничен 45 дни преди термин да се върнеш отново в отпуск за гледане на дете.  Peace

# 701
Скрит текст:
Здравейте,

Защото при настоящата ситуация ще се възползваш от опцията за застъпено майчинство и ще вземаш през 410 дни като за първото дете. Иначе и твоя вариант става, но може преди да излезеш в болничен 45 дни преди термин да се върнеш отново в отпуск за гледане на дете.  Peace
Т.е. да не излизам в болничен, а да си върна пак майчинството? Защото ако съм в болничен, той ще се смята на база доходи за 18 мес. назад, в които имам по-високия доход от първото майчинство, а ако съм в майчинство, ще съм на 340 лв.  newsm78

# 702
Здравейте, вероятно е коментирано в темата, но нямам възможност да прочета цялата. Въпросът ми е ако излезна от 6 г.с. в болничен имам 10 дни останала отпуска от миналата година кога е по- изгодно/при изчисление на обезщетението/ да я взема в началото- първо да си пусна отпуска и после болнични през цялата бременност до 45 дневния или накрая може би 10 дни преди 45 дневния болничен? И другият ми въпрос е, ако не я използвам ще ми изгори ли или ще мога да я ползвам след края на майчинството? Ако може да ме посъветвате кой от трите варианта ще ми е най- изгоден при изчислението на обезщетението! Предварително благодаря!

# 703
  • София-Младост
Здравейте, вероятно е коментирано в темата, но нямам възможност да прочета цялата. Въпросът ми е ако излезна от 6 г.с. в болничен имам 10 дни останала отпуска от миналата година кога е по- изгодно/при изчисление на обезщетението/ да я взема в началото- първо да си пусна отпуска и после болнични през цялата бременност до 45 дневния или накрая може би 10 дни преди 45 дневния болничен? И другият ми въпрос е, ако не я използвам ще ми изгори ли или ще мога да я ползвам след края на майчинството? Ако може да ме посъветвате кой от трите варианта ще ми е най- изгоден при изчислението на обезщетението! Предварително благодаря!
Абсолютно все тая е според мен кога ще се използва отпуска. При ползване на болничен до самото раждане не би следвало да я изгубите, но според мене  по-добре да се ползва, защото никой не знае догодина какво ще измислят. По принцип прехвърлената отпуска от 2015 трябва да се използва до средата на годината.

# 704
Абсолютно все тая е според мен кога ще се използва отпуска. При ползване на болничен до самото раждане не би следвало да я изгубите, но според мене  по-добре да се ползва, защото никой не знае догодина какво ще измислят. По принцип прехвърлената отпуска от 2015 трябва да се използва до средата на годината.
Мисля, че имаше нещо, че ако се прекъсне болничния обезщетението /за след това/ се изчислява от прекъсването назад, а ако не се прекъсва от първият болничен назад. Ако реша да я ползвам втората половина на годината, т.е. малко преди 45 дневния предполагам няма да има проблем. Благодаря за помощта! Simple Smile Hug

Общи условия

Активация на акаунт