Майчинството счетоводно-67

• 39 096
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
Тъкмо се чудех аз ли съм назад с материала  Laughing то и да има такава промяна едва ли ще се промени дневното обезщетение след като 45 дневния е в предходната година.

# 151
здравейте, по майчинство съм първата година в момента. Трябва да напусна сегашната си работа и ми казаха, че ако напусна по взаимно съгласие трябва един ден да се върна на работа и после напускам. Преди да родя бях 6 месеца непрекъснат болничен. Та въпросът ми е - вече ми е изчислено майчинството на база месеците преди този дълъг болничен. Сега ако се върна на работа за този един ден ще ми се преизчисли ли сумата която получавам? - Нали докато си болничен се взима минимална заплата. А аз се осигурявам на максималната и много ще ми падне сумата за първата година.

Дано успях да обясня каквото ме интересува... Sad

Благодаря предварително за помощта!

# 152
здравейте, по майчинство съм първата година в момента. Трябва да напусна сегашната си работа и ми казаха, че ако напусна по взаимно съгласие трябва един ден да се върна на работа и после напускам. Преди да родя бях 6 месеца непрекъснат болничен. Та въпросът ми е - вече ми е изчислено майчинството на база месеците преди този дълъг болничен. Сега ако се върна на работа за този един ден ще ми се преизчисли ли сумата която получавам? - Нали докато си болничен се взима минимална заплата. А аз се осигурявам на максималната и много ще ми падне сумата за първата година.

Как така докато си болничен се взима минимална заплата?

# 153
  • Варна

Да ви кажа нищо не разбрах..
Вие в момента в болнични ли сте?

# 154
Защо ще напускаш при все, че си бременна, по-голяма глупост не може да направиш  Peace

# 155
  • морето и сините вълни :)
Здравейте,
имам следния въпрос:
Работех до преди месец и ме осигуряваха на 1000 лв,но се наложи да напусна заради здравословно състояние което изисква нужда от ходене по лекари. Та с уговорката да се върна след като съм ок.Както и да е,назначих се в семейната ни фирма и се осигурявам на 1000 лв пак. Разбрах че съм бременна  Mr. Green .Мисля да изляза в болничен от 14 февруари защото от тогава ми минава 2 години без прекъсване на работа.Да си вземам обезщетението -но ако май месец си пусна 20 дена отпуска ще ми се актуализира ли изчислението на майчинските.С две думи- от кога ще ми ги засекат от отпуската назад 2г, или от болничния ?
Проблема е че имам 7 месеца осигурявани на 500 лв и искам да ги актуализирам,т.к. термина ми е юли.
Надявам се ме разбрахте-благодаря предварително bouquet

# 156
  • Пловдив
С две думи- от кога ще ми ги засекат от отпуската назад 2г, или от болничния ?

За обезщетението за бременност и раждане ще ти гледат 24 те цели месеца назад от 45 дневния болничен преди термин.Т.е ще ти влязат и месеците в болничен по време на бременността и платената отпуска

# 157
Благодаря за отговора Peace

# 158
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Няма такова условия да отработваш един ден, за да напуснеш по взаимно съгласие.
Коя сума се притесняваш, че ще се преизчисли?Тази, която получаваш до 410-я ден или ще те назначават на друго място?
За времето в болничен по принцип се включва базата, от която е изчислен самия болничен, а не МРЗ и няма как да повлияе, ако си осигуявана дълъг период на макса.

//Видях поне 3 коментара на хора, които дори не са прочели поста като хората и не мога да разбера защо изобщо пишат...Момичето си пише, че вече е родило и в подписа ѝ дори се вижда на колко месеца са децата.

# 159
Здравейте и от мен.
Как стои въпросът с болничния, ако бъдещата майка се осигурява на максималния осигурителен праг, а получава повече? Оказва ли това влияние върху заплащането за болничния и майчинство? Те не могат да бъдат 80-90% от дохода, а от максималния праг, нали? Или бъркам?
И кога може да се излезе в болничен, без прекъсване до термин?

Един бърз пример, ако не съм обяснила правилно.
Получаваш 4000 лв. и плащаш всички данъци за тях, но майчинството и болничния не се изчисляват на тяхна база?

Последна редакция: вт, 08 дек 2015, 06:09 от Анонимен

# 160

Няма такова условия да отработваш един ден, за да напуснеш по взаимно съгласие.
Коя сума се притесняваш, че ще се преизчисли?Тази, която получаваш до 410-я ден или ще те назначават на друго място?
За времето в болничен по принцип се включва базата, от която е изчислен самия болничен, а не МРЗ и няма как да повлияе, ако си осигуявана дълъг период на макса.

//Видях поне 3 коментара на хора, които дори не са прочели поста като хората и не мога да разбера защо изобщо пишат...Момичето си пише, че вече е родило и в подписа ѝ дори се вижда на колко месеца са децата.

Pantera666 - много благодаря за отговора. Притеснява ме сумата, която получавам до 410 ден да не се промени, защото сега е максималната възможна. Но ако прекъсна майчинството и се върна за този един ден, както те искат и после през друга фирма или сама в НОИ подам декларация, че искам пак да си възстановя майчинството - незнам как ще се изчисли. А аз реално от февруари 2015 съм непрекъснат болничен. Осигурявам се на висока заплата достатъчно дълго време.

За момичетата, които не разбраха въпроса ми - фирмата ми закрива дейността си и аз имам два варианта - да бъда съкратена или да напусна по взаимно съгласие. В момента търся най-добрият за мен изход, така че да не си загубя майчинството и да имам най-малко разправии с НОИ. Имам две дъщери близначки на по 5 месеца.   Peace

# 161
Докато не излезе решението на съда за ликвидацията,нямат право да те съкратят, та стой си , не прави излишни движения...........Ако и когато закрият фирмата , тогава ще го мислиш. По взаимно съгласие в момента е най- ощетяващият и несигурен вариант за теб в  момента. А може и целта да е просто да те притиснат да напуснеш. Като си закрият предприятието ще те съкратят и толкова. Нищо няма да се промени докато не трябва да излезеш във втората година майчинство. Тогава, ако си съкратена, намираш фиктивна фирма , да те назначи на договор, "отработваш" един ден и си подаваш декларацията за втората година  Peace   Нищо недей да правиш сега......за да закрият предприятие има много хамалогия и не става от днес за утре..........Като нищо ще си изкараш цялото майчинство , месеци отнема, средно по половин година.....

# 162
Анонимен максимума обезщетение в твоя случай ще е равен на 90% от макс.осиг доход (разбира се не колкото е в момента, а средна величина за 24 месеца назад), защото се предполага, че нетното възнаграждение е по-високо от него.
В болничен без прекъсване може да се излезе по всяко време, стига да има показания, като свършат 180-те дни се явяваш на ТЕЛК за продължение.

Последна редакция: вт, 08 дек 2015, 07:40 от amini

# 163
Звезден^Прах - благодаря!  bouquet

# 164
Извинете за  "глупавия въпрос" ,ама на колко % се изчислява обезщетението ако изляза в болничен от 4-тия месец на бременността?

Общи условия

Активация на акаунт