Майчинството счетоводно-67

• 38 789
  • 736
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте,
детето ми е болно от 8 януари, следователно има бележка, издадена от личен лекар, като бележката за контактност, на която пише, че има ОВИ и т.н. После друга лекарка издаде втора такава бележка, която е в сила до 22 януари, следователно на 25 януари трябва да е на градина.
Въпросът ми е мога ли да му взема нова такава бележка от понеделник, 25.01. или като са минали 15 дена ще имам проблем?

Разбрах и че има някакви бележки или талони с неограничен срок, според които детето ти може и да не ходи изобщо на градина или да ходи отвреме навреме без да е нужно постоянно да му се дава от тези бележки за контактност.

# 706
Колибка, това не е счетоводен въпрос, но все пак някой може и да знае  Simple Smile

# 707
Здравейте въпроси относно обещетението за отглеждане на дете/майчинство/:
Когато започне да се изплаща майчинството, отново ли в сайта на НОЙ се проверяват плащанията?

Има ли определена дата за превод на парите или за всеки е различна (ако Да, от кое зависи датата)?

Отново ли работодателя внася документи всеки месец или след раждането си започва изплащане всеки месец?

Трябва ли да подавам някакви документи след раждането във връзка с майчинството?

Благодаря предварително за вниманието Simple Smile

# 708
  • В полите на Пирин планина
Скрит текст:
Здравейте,
наскоро питах по подобна тема, но сега имам развитие и затова питам отново.
До 31.07. съм във втора година майчинство за сина ми. Бременна съм в 7.г.с. с термин 10.09. и 45-дневен, който трябва да започне от 27.07. Според HR на фирмата най-добре от финансова гледна точка би било, ако второто майчинство започне преди да е свършило първото. Аз обаче сметнах друго - че би било по-добре за второто, ако сега прекъсна майчинството и си пусна отпуските, които са близо 80 дни. Като свърши отпуската, излизам в болничен. Така ще се вдигне дохода, защото заплатата ми е висока. И сега не мога да разбера как така първия вариант е по-изгоден  newsm78 Благодаря предварително  Sunglasses

Защото при настоящата ситуация ще се възползваш от опцията за застъпено майчинство и ще вземаш през 410 дни като за първото дете. Иначе и твоя вариант става, но може преди да излезеш в болничен 45 дни преди термин да се върнеш отново в отпуск за гледане на дете.  Peace
Т.е. да не излизам в болничен, а да си върна пак майчинството? Защото ако съм в болничен, той ще се смята на база доходи за 18 мес. назад, в които имам по-високия доход от първото майчинство, а ако съм в майчинство, ще съм на 340 лв.  newsm78

Примерно до 20.07. можеш да ползваш натрупан платен отпуск и болничен за общо заболяване. След това възстановяваш отпускът за гледане на 1-вото дете и се възползваш от опцията за застъпно майчинство, а до тогава все пак получаваш повече пари, а не 340 лева.

# 709
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте,
наскоро питах по подобна тема, но сега имам развитие и затова питам отново.
До 31.07. съм във втора година майчинство за сина ми. Бременна съм в 7.г.с. с термин 10.09. и 45-дневен, който трябва да започне от 27.07. Според HR на фирмата най-добре от финансова гледна точка би било, ако второто майчинство започне преди да е свършило първото. Аз обаче сметнах друго - че би било по-добре за второто, ако сега прекъсна майчинството и си пусна отпуските, които са близо 80 дни. Като свърши отпуската, излизам в болничен. Така ще се вдигне дохода, защото заплатата ми е висока. И сега не мога да разбера как така първия вариант е по-изгоден  newsm78 Благодаря предварително  Sunglasses
Защото при настоящата ситуация ще се възползваш от опцията за застъпено майчинство и ще вземаш през 410 дни като за първото дете. Иначе и твоя вариант става, но може преди да излезеш в болничен 45 дни преди термин да се върнеш отново в отпуск за гледане на дете.  Peace
Т.е. да не излизам в болничен, а да си върна пак майчинството? Защото ако съм в болничен, той ще се смята на база доходи за 18 мес. назад, в които имам по-високия доход от първото майчинство, а ако съм в майчинство, ще съм на 340 лв.  newsm78
[/spoiler]

Примерно до 20.07. можеш да ползваш натрупан платен отпуск и болничен за общо заболяване. След това възстановяваш отпускът за гледане на 1-вото дете и се възползваш от опцията за застъпно майчинство, а до тогава все пак получаваш повече пари, а не 340 лева.
Сега разбрах - просто трябва да се застъпват двете майчинства  Peace Много благодаря  bouquet

# 710
В коя тема мога да задавам такива въпроси?

# 711
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
детето ми е болно от 8 януари, следователно има бележка, издадена от личен лекар, като бележката за контактност, на която пише, че има ОВИ и т.н. После друга лекарка издаде втора такава бележка, която е в сила до 22 януари, следователно на 25 януари трябва да е на градина.
Въпросът ми е мога ли да му взема нова такава бележка от понеделник, 25.01. или като са минали 15 дена ще имам проблем?

Разбрах и че има някакви бележки или талони с неограничен срок, според които детето ти може и да не ходи изобщо на градина или да ходи отвреме навреме без да е нужно постоянно да му се дава от тези бележки за контактност.

Не мисля, че има проблем за продължителността на отсъствие, щом има бележка от лекар, но все пак питай в детската градина.

Здравейте въпроси относно обещетението за отглеждане на дете/майчинство/:
Когато започне да се изплаща майчинството, отново ли в сайта на НОЙ се проверяват плащанията? - да

Има ли определена дата за превод на парите или за всеки е различна (ако Да, от кое зависи датата)? - щом се внесе деклрацията и започнат плащанията обикновено в началото на всеки месец се плаща за предходния

Отново ли работодателя внася документи всеки месец или след раждането си започва изплащане всеки месец? - в НОИ не се внасят всеки месец, само се представя декл. обр.1, но тя принципно няма връзка с плащанията

Трябва ли да подавам някакви документи след раждането във връзка с майчинството? - болничен лист от болницата, където ще родиш

Благодаря предварително за вниманието Simple Smile

По-горе конкретно какво визираш под "майчинство"? Отпускът за бременност и раждане, който е 410 дни и започва 45 дни преди термин или отпускът за гледане на дете до 2 годишна възраст?

# 712
Здравейте!Искам пак да питам нещо Simple Smile.Последния ми болничен изтича на 12 февруари и после ми започва  майчинството.Въпроса ми е февруари само парите от болничния ли ще получа?Благодаря предварително Simple Smile

# 713
  • София-Младост
Здравейте!Искам пак да питам нещо Simple Smile.Последния ми болничен изтича на 12 февруари и после ми започва  майчинството.Въпроса ми е февруари само парите от болничния ли ще получа?Благодаря предварително Simple Smile
Февруари ще получите пари за болничен от м.01, март-остатъка от болничния до 12.02, по-късно и обезщетението за 45дни, в зависимост от предаването му в НОИ.

# 714

[/quote]

По-горе конкретно какво визираш под "майчинство"? Отпускът за бременност и раждане, който е 410 дни и започва 45 дни преди термин или отпускът за гледане на дете до 2 годишна възраст?
[/quote]

Аз си мислех че 410те дни започват да се изплащат 45 дни преди термина и така докато свършат и това се нарича майчинство

# 715
Здравейте, въпросът ми е следния: бременна съм и ползвам болничен, който изтича на 31 Януари. Четиридесет и пет дневният болничен трябва да бъде от 03 Март. Последния болничен от 01 Февруари ще изтече на 01 Март, нали така? остава един ден промеждутък между двата болнични - 02 Март, който не знам как е редно да се пусне: отпуск, работен ден или да си пусна 1 ден болничен за гледане на дете (имам по-голям син).

Благодаря предварително за отговорите!  bouquet

# 716
В края на декември изпратих към фирмата, в която се осигурявам документи за застъпено майчинство - прил. 4 и 12. Тъй като те се ги подали в НОИ в началото на януари, получих писмо от НОИ, че трябва да се актуализират документите с такива валидни от 01.01.2016. Правилно ли се ориентирам, че сега това е приложение 8, което обединява предходните две приложение и това е единствения документ, който трябва да се представи пред НОИ.
Питам тук, защото във фирмата няма особено компетентно лице по тези въпроси.
Благодаря за отзивчивостта на всички мами, които помагат в темата!!! bouquet

# 717
  • София-Младост
Здравейте, въпросът ми е следния: бременна съм и ползвам болничен, който изтича на 31 Януари. Четиридесет и пет дневният болничен трябва да бъде от 03 Март. Последния болничен от 01 Февруари ще изтече на 01 Март, нали така? остава един ден промеждутък между двата болнични - 02 Март, който не знам как е редно да се пусне: отпуск, работен ден или да си пусна 1 ден болничен за гледане на дете (имам по-голям син).

Благодаря предварително за отговорите!  bouquet
Абсолютно все тая е, както ви е по-удобно.

# 718
Здравейте! Понеже сега съм на договор на 4 часа, ще придобия 12 месеца трудов стаж 3 месеца след като родя. Ще имам ли право на майчинство след тези 3 месеца и сигурно ли е?

# 719
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Понеже сега съм на договор на 4 часа, ще придобия 12 месеца трудов стаж 3 месеца след като родя. Ще имам ли право на майчинство след тези 3 месеца и сигурно ли е?

Трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж (разбирай го на 8 часа).Надявам се, че осигурителен стаж ще натрупаш 3 месеца след раждането и в този случай ще имаш право на майчинство стига да се водиш на трудов д-р.

Общи условия

Активация на акаунт