По колко основни ястия готвите за вечеря?

• 30 705
  • 412
  •   1
Отговори
# 225
  • София
А, защо си мислиш, че днес се очаква да правиш дизайнерски тематични рождени дни?

Защото когато всички деца го правят и поканят твоето дете на 5-6 такива рождени дни,
след време и то почва да врънка. И защото вече има такъв бизнес.

Цитат
С днешната бяла техника е много по- лесно да поддържаш чиста една къща, друг разказ е, ако си толкова мърляв, че да ти се налага да переш връхни дрехи всеки ден.
Да, жилищата са по-модерни, обаче от друга страна модернистичният дизайн иска поддържане- един пръстов отпечатък и кухнята изглежда все едно през нея са минали ордите на Чингиз Хан.

Цитат
Що се отнася до готвенето- нали не искаш да ни убедиш, че приготвяш дизайнерските изгъзици от " Най- добрият готвач на Америка"?

Не, но техниките ми са различни от тия на баба ми и майка ми- всичко в тенджерата или тавата и каквото излезе. Да не говорим, че както вече писах, не са се конкурирали с още 1000 джънк храни.

Цитат
И аз, и децата ми, сме ходили на езици от забавачка и на спорт до 8 клас.
Други около нас- на уроци по музика, рисуване и т. н.

Да, ама не е имало очаквания да ги караш на Монтесори забавачка за ранно развитие, музикални сбирки за бебета и всякакви забавления, молове, центрове и каквото си представиш, само и само да не скучаят.

Боже, чие очакване се напъваш да задоволиш? newsm78
Да бъдеш сноб или не, би трябвало да е твое осъзнато решение, неподвластно на ничие очакване.
Поне, аз така мисля. Peace

# 226
  • София - Рим и обратно
Права е Мамасита, детето не живее изолирано и като отиде на няколко снобарски детски рождени дни, много ясно, че ще поиска да не се отличава. Да, знам, тук всички възпитават децата си и те имат самостоятелни мнения, ама като гледам в Капела Плей всяка събота и неделя - кичозни р.д.-та на конвейер Mr. Green. Канени сме минимум на по едно в месеца, та имам наблюдения. А как са ми писнали ooooh!. Ама ей на - мойто отсега е заявило, че рождения ден ще е там Close.

# 227
Кой ти говори за снобария, ако не се впишеш в няколко от тия неща, направо влизаш в категорията "лоша майка"...

То даже и за безплатните неща- като например "обръщане на внимание на детето". Ха на бас, че майките са успявали да "готвят и гледат деца", като просто са готвели, докато детето си играе само. Но сега ако не седнеш до него да играеш стимулиращи игри, все едно си го зарязала като румънско сираче.

# 228
  • постоянно
По въпроса как се гледаха деца едно време - по мои наблюдения, доста небрежно.
Даже това беше основното, което ми разбиваше психиката. През деня - абсолютна свобода. Вечер - абсолютен контрол и конско по 2 часа. Идиотщинка! Mr. Green

Снощи гледах "Куче в чекмедже "  Heart Eyes
Така растяха повечето деца - без особен надзор от родителите през деня , а като се приберат родителите - пълен контрол  Hug

# 229
  • София
Ох, Мамасита, като почнеш да се превземаш  Tired Човек като те чете, ще си рече, че цял Пловдив (или беше Пазарджик, сори не помня къде живееш) само с Дисни РД партита се занимава.

Покрай щерката и 5-те ми племеннички ми се е налагало - и все още ми се налага - да се влача по всякакви клубове в София за РД партита. Веднъж дори изпразнувахме в конната база в Божурище и децата се редуваха да яздят (беше приятно разнообразие от задължителните клубове). Нито веднъж не сме уцелили тематично парти - децата просто си вилнеят, ядат и толкоз. Родителите учтиво скучаят. Не забелязвам някой да се напъва да изпъква нито с подаръци (обикновено са дребни, и не защото хората са бедни), нито с тоалети.

# 230
Цитат
Да, жилищата са по-модерни, обаче от друга страна модернистичният дизайн иска поддържане- един пръстов отпечатък и кухнята изглежда все едно през нея са минали ордите на Чингиз Хан.

А, това сами си го правите. Много обичам някоя приятелка като се обзаведе с бели гланцирани повърхности от-до после да ми реве колко имала да чисти. Аз когато обзавеждах апартамент, много внимавах да са ми възможно най-практични мебелите, ко ще да е модерно, то и без това модата се сменя през 5 години. Виж предишната патица ми беше завещала резедава кухня и гладки лъскави бежови плочки в коридора, на които хем всичко да си личи, хем да се хлъзгаш като ненормален, бяха ми и двете доста нагоре в списъка за променяне, ама се изнесох преди да стигна до ремонти.

# 231
То не е само до рождените дни, те са само черешката на тортата. Просто "да обръщаш внимание на детето" през 80-те беше "да гледаш да не се утрепе, ако се поудари- ОК", обаче днес- изрязване на образователни материали, развиващи игри, песнички, да няма секунда свободна, всичко да е обучение.

Абе ако днес майка ми седне във форума и опише как ме е гледала, направо ще излезе най-лошата майка на света. Вкл. и откъм допускане на телесни повреди и общо невнимание към всичко, на което днес му треперим.

# 232
  • София
То не е само до рождените дни, те са само черешката на тортата. Просто "да обръщаш внимание на детето" през 80-те беше "да гледаш да не се утрепе, ако се поудари- ОК", обаче днес- изрязване на образователни материали, развиващи игри, песнички, да няма секунда свободна, всичко да е обучение.

Абе ако днес майка ми седне във форума и опише как ме е гледала, направо ще излезе най-лошата майка на света. Вкл. и откъм допускане на телесни повреди и общо невнимание към всичко, на което днес му треперим.
Винаги е имало родители, които са треперели над децата си и такива, които са на принципа ''щом мърда, няма да се кося''. И масата, която е между двете крайности. Изобщо не е до поколения.

Моята майка през 80-те си стоеше у дома и ме гледаше като принцеса. Не можеше да работи и цялата й енергия отиваше да се занимава с мен, баща ми, кучето, котките, папагалите и таралежа. Изрязвали сме заедно, апликирали, рисували, строили с Лего, играли с Барбита, абе каквото се сетиш. Когато после в БГ започна работа в началото на 90-те, за мен беше огромен шок, че не мога да разполагам с нея както преди  Laughing

# 233
Не, сега със сигурност е по-масово. През 80-те супер обгрижените деца бяха по 1 в класа, или 1 в махалата и общо взето бяха обект на подигравки.

Сега са 90% от момичетата и да кажем 70% от момчетата. Вече е стандарт направо. Особено при семействата, които имат и ще имат само едно дете и искат всичко да е 100%.

# 234
  • София
Чак пък толкова не са.
И темата беше за друго.

# 235
  • MI
Влязох заради заглавието на темата, то какво се оказа... Леле, ако моя ми направи подобна забележка, и то насаме, ще му е последната. И ако не избяга при скандала, после само той ще готви.  ooooh! Уважавайте се малко, ще му се не види. Иначе който иска и по 10 основни ястия да прави. Аз лично обичам да готвя и го правя на практика всеки ден, но не се е случвало да правя различни неща за двамата. Деца още нямаме, но се съмнявам че ще го правя и за детето, освен ако няма алергия например. Дисциплина трябва все пак.

Не мога да се сдържа и по дискусията за разликата между нашите майки и нас. Първо, какво ми пука съседката как си организира живота (разбирай майката на съученика на детето). Нали затова имаме глави на раменете, за да мислим самостоятелно. И на мен не са ми позволявали всичко, което съм искала, пък съм оцеляла. И оценявам сега, че е било за добро много пъти. Второ, може датрябва до по-късна възраст да водиш детето на училище, но има и памперси, модерни перални, миялни машини и т.н. Така че в крайна сметка се балансират нещата и не мисля че е много по-натоварващо сега от преди да имаш семейство. Трето, мен майка ми не ме е оставяла на произвола по описания от Сирен начин. Вечер имаше железен контрол, играла си е с нас (основно уикендите очевидно), на уроци сме ходили и двете. Просто имаше дисциплина и добра организация. И както вече казах не ни се задоволяваха всички прищевки. И четвърто, сега има мебели в различни стилове, и на мен не ми харесва минималистичния дизайн. Като не ти харесва, вземаш нещо по-лесно за поддържане.

# 236
Така е. Примерът на майка ми беше как да не организирам живота си.
Тя е абсолютно съгласна с мен и направи доста промени в своя...
Но времената са били различни, тогава не са имали избор.

# 237
...

По въпроса как се гледаха деца едно време - по мои наблюдения, доста небрежно.
Даже това беше основното, което ми разбиваше психиката. През деня - абсолютна свобода. Вечер - абсолютен контрол и конско по 2 часа. Идиотщинка! Mr. Green
Много добре написано и вярно.
 bouquet

# 238
  • София

Да, ако майка ти, седейки вкъщи с теб, не е правила това, което изреди ти по- горе, значи не е била от тези, занимаващи се с децата си. Нищо повече- освен ако не твърдиш, че те е оставяла на места, където вероятността да се затриеш, е била огромна, което си е престъпление.
Само че, малко бяха тези, които не се занимаваха с децата си.
През 80- те години, да изведеш дете в нещо като МОЛ, си беше достойно за порицание и признак за ниска майчина интелигентност.
Предвид пълчищата хора, опасността от зарази, некачествения начин на хранене, невъзможността да спи на тишина, ако е бебе и т. н.
Когато детето е целодневно на ясла или градина, няма и нужда да му провеждаш обучителни игри във времето до лягане, вместо да му се порадваш и да го поглезиш.

Последна редакция: ср, 25 ное 2015, 16:22 от absurt

# 239
Значи, през 80-те майките седяха на пейките, децата- по катерушките.

Нямаше го това до всяко дете през метър да стои възрастен и да помага. Тоест имаше, ама на тия деца им се подигравахме.

Общи условия

Активация на акаунт