По колко основни ястия готвите за вечеря?

• 30 706
  • 412
  •   1
Отговори
# 240
През 80-те децата се возеха и без колани, даже според закона освен определения брой пътници можеше да се набутат в колата и 2 деца до 7 г. или едно до 14.
Но лошите резултати от това безхаберие накара хората да се замислят и променят действията си спрямо децата.
Така че никакво значение няма как някой се е разминал м/у капките в онова време.

Ако много ви се говори - отворете една тема, не съсипвайте тази.

# 241
  • София
Значи, през 80-те майките седяха на пейките, децата- по катерушките.

Нямаше го това до всяко дете през метър да стои възрастен и да помага. Тоест имаше, ама на тия деца им се подигравахме.
Ами, аз не помня да съм водила дете в градинката сама.
Винаги сме били няколко майки.
И винаги сме се редували- една помага, другите олайват месечината.
От друга страна, масово ги гледахме в градинките зад блока, за да сме близо и да ги приберем, като дойде време за храна и сън.
Както вече писах- да помъкнеш количката или малко дете по гр. транспорт, по МОЛ- ове, си беше неприемливо.
И не защото някой е забранявал, а защото някакси приемахме, че тия 2-3 години ги дължим на децата си, за да бъдат здрави и добре да се развиват по- нататък.

# 242
  • София

Нямаше го това до всяко дете през метър да стои възрастен и да помага. Тоест имаше, ама на тия деца им се подигравахме.
Мили Боже, та то и сега по парковете и градинките е пълно с майки, които по половин ден пият кафе, пушат/люпят семки и плямпат, а децата им са или оставени на автопилот, или се управляват дистанционно. Митеее, слез от там, веднагааа!!! е едно от нещата, които се чуват всеки ден в нашата градинка.

Рядко виждам възрастни, които съзнателно седят при децата си и им помагат. Обикновено го правят когато наследникът прохожда, и малко след това. После абдикират и превземат пейките  Tired

# 243
Какви майки на пейките бълнувате?
Децата се "водеха" до 4-5 годишна възраст.
На 6 ходехме сами на учиилище и играехме без надзор след часовете. Родители на или около площадките и околоблоковите пространства не е имало - най-много нечия баба да повиси с други баби на пейката, като й свърши следобедния сън. Майките - на работа или до печката вкъщи.
Даже завиждах на 1-2 дечица, които живееха близо до детската градина и още преди 1 клас ги пускаха да се прибират сами.

Иначе и моята майка се е занимавала супер много с мен и си е стояла вкъщи, но до 3 г. После - по описания план. Затова пък със сестра ми платеният отпуск по майчинство е бил 3 месеца и после я е зарязала на баба ни, която я е хранела с кисело мляко и манджи и я е държала в една дървена кошарка. Не че нещо, ама и сега сме различни като хора, а и в отглеждането на децата си. (Майка ми също си дава сметка, че е поумняла доста между 20 и 30-годишна възраст, когато са й били двете раждания - отделно, че и законодателството се е променило междувременно в полза на майки и деца.)

И да, определено смятам, че деца по наше време се отглеждаха крайно безотговорно. Това Пирогов, това изгаряния с огромни белези за цял живот, това минипожари по къщите, падания от строежи - си бяха направо ежедневие. Сега за такива инциденти четем само във вестниците с герои цигани.

Последна редакция: ср, 25 ное 2015, 16:43 от Параход

# 244
Тая тема съвсем уйде у ряката. Как пък ги помните тия 80 години интересно,които сте на по 30на, аз края им съм била на 3-4, никакъв съзнателен спомен нямам. Иначе то си е до родителите- мойта майка имаше дива параноя и мисля че поне до 5 клас ме водеха, а живеехме на 3 минути от училище, вярно, през булевард. А пък да ме оставят самичка да си играя с децата пък беше абсурд някакъв. От училище -вкъщи дирекшън. И после се чудеха, що не съм социално животно. Малките поне ги пусна на градина, та по-леко се отърваха де.

# 245
  • Пловдив
Тая тема съвсем уйде у ряката. Как пък ги помните тия 80 години интересно,които сте на по 30на, аз края им съм била на 3-4, никакъв съзнателен спомен нямам.
Ще ни се да сме на по 30 Simple Smile Повечето сме доста по-големи Simple Smile

# 246
Файона, аз не съм на 30, ами на 40. И по-стари от мен има във форума. И много работи си спомням/е.

# 247
Файона, аз не съм на 30, ами на 40. И по-стари от мен има във форума. И много работи си спомням/е.

За това казах които, щото и сирената много ги споменава, пък май беше по към 30 ..  newsm78

# 248
Абе и тя не е на 30, да ти кажа.. Grinning

Иначе ако си родена в края на 80-те и расла след промените, особено в София, е нормално детството ти да е протекло по различен начин.

# 249

Скрит текст:
И беше по-добрия вариант.Така децата се научават да се справят сами, разрешават конфликтите си сами (родители се намесват, ако се стигне до бой....) ......
А сега ги "държат за ръка и ги водят през живота", докато станат на по 15-20, после реват що "детето" не може да си намери работа самО.Или що кюта при мама до към 40 годишна възраст.....
Ами, ще кюта, като така е научено, мама да го "води за ръчичка".
Като цяло, днешното "възпитание" отглежда много зависими люде.

# 250
  • София
Тая тема съвсем уйде у ряката. Как пък ги помните тия 80 години интересно,които сте на по 30на, аз края им съм била на 3-4, никакъв съзнателен спомен нямам. Иначе то си е до родителите- мойта майка имаше дива параноя и мисля че поне до 5 клас ме водеха, а живеехме на 3 минути от училище, вярно, през булевард. А пък да ме оставят самичка да си играя с децата пък беше абсурд някакъв. От училище -вкъщи дирекшън. И после се чудеха, що не съм социално животно. Малките поне ги пусна на градина, та по-леко се отърваха де.
Аз съм 78-ми набор  Sunglasses Първите ми спомени са точно от 80-те, просто по стечение на обстоятелствата, са различни от спомените на повечето потребителки.

Безсмислено е да обобщаваме ''родители''. Имало е всякакви, има ги и сега.

# 251
Абе и тя не е на 30, да ти кажа.. Grinning

Иначе ако си родена в края на 80-те и расла след промените, особено в София, е нормално детството ти да е протекло по различен начин.

Тц, Руси, не София  Laughing

# 252
На 33 съм, имам съзнателен спомен от 80-те. Със сигурност в момента НЕ мога да си пусна сина да играе в междублоково пространство и да го викам от кухнята.

# 253
Ох, Краси, като гледам какви самостоятелни и смислени хора станаха отгледаните по по-горе описания начин (през соца)... дано днес има по-малко такива.

Една смешна история от моите самостоятелни придвижвания.
Във втори клас идват да прослушват в училище за доста изявен хор. Харесват и мен и аз, естествено, решавам да се запиша. Водят ни, показват ни залата, запознаваме се с диригент, корепетитор, ала-бала.
След ден-два ходя на първа репетиция. Тръгвам бодра от къщи, вярно, че репетиционната е в част на града, където никога не съм стъпвала освен на тази първа среща - подробности. Естествено, залата не намерих. За сметка на това се озовах пред детската педагогическа стая, която бе на съседна пресечка. И рееев, да не ме приберат там Simple Smile Връщам се, търся - пак няма зала. Разгеле стигна ми ума да се върна по пътя, който съм запомнила на идване. Но първата репетиция изпуснах.
После пях в тоя хор сума ти години, и в чужбина съм ходила с него от 9-годишна (с 3-ма възрастни на 60 деца)

Файона, и аз съм от голям за Бг мащабите град, който не е София Grinning Така че би трябвало да е едно и също.

# 254
Love!, ти имаш големи деца, откъде имаш такива преки наблюдения за днешните как се гледат?
Тукашните обикалят квартала по цял ден. От 8 годишна дъщеря ми е сама навън, но преди държахме да е пред или зад блока, за да я виждаме, сега на 11 вече ходят навсякъде. И на английски сами ходят, като имат за минаване сериозен булевард.
А на кафето с/у нас родителите са си на масите, децата вилнеят на площадката.

Онези, които са на оживени улици, разбира се и сега не ги пускат. И мен едно време не са. Живеех на Е79, ще ме пуснат, ама друг път.

Толкова се преувеличава с "онова" време, че чак ми е смешно като чета.
Съвсем нормално си е всяко поколение да казва колко е било добро неговото, но поспрете се и се огледайте  Peace

Не разбрах само какво предлагате във връзка с темата - детето ли да пуска навън или бащата, да потича и огладнее, тогава ще яде без претенции  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт