По колко основни ястия готвите за вечеря?

• 30 699
  • 412
  •   1
Отговори
# 255
Не се сърди, абе вярно е, работеше се в събота.
Сестра ми дори е учила 6 дни в седмицата.
Така че - всеки със своя опит.

По същество - най-добре е бащата да потича първо, пък после да наготви той в половината дни. Ама

# 256
Намерих, през 70-те е било. Тъкмо са го изпуснали моите родители Simple Smile

# 257
Значи, през 80-те майките седяха на пейките, децата- по катерушките.

Скрит текст:
Нямаше го това до всяко дете през метър да стои възрастен и да помага. Тоест имаше, ама на тия деца им се подигравахме.
И беше по-добрия вариант.Така децата се научават да се справят сами, разрешават конфликтите си сами (родители се намесват, ако се стигне до бой....) ......
А сега ги "държат за ръка и ги водят през живота", докато станат на по 15-20, после реват що "детето" не може да си намери работа самО.Или що кюта при мама до към 40 годишна възраст.....
Ами, ще кюта, като така е научено, мама да го "води за ръчичка".
Като цяло, днешното "възпитание" отглежда много зависими люде.

Това възпитание , за което говориш много явно се демонстрира при сегашните 40-50 годишни ,които са си закрепени за полите на майките си и нито работят ,нито дом, семейство и деца независимо отглеждат а все очакват помощ от някого.

Не всички ,но са по-масови 'Жорковците' тогава ,а не сега..

Аз съм родена в началото на 80 година и до 4ти клас си ме водеха и вземаха от у-ще ,майка ми работеше първа смяна в у-ще до гимназиалната ми възраст.  

Не съм оставяна сама да играя навън след часовете ,докато брат ми от първи клас не искаше да бъде воден и вземан от у-ще ,но пък винаги е имало контрол (майка ми е вървяла след него за у-ще и на прибиране е вървяла с него ,на което той се е съпротивлявал ,че ще му се смеят децата ) .

Най-фрапантното от детството ,което си спомням беше когато бях в първи клас и баща ми беше в чужбина за 3 години .
Майка ми винаги елегантна , но ставаща в 5 да ни приготви двамата с топла закуска , единият го оставяше пред градината в 7 на лелките ,че не е отворено още и то милото 3 годишно чака децата ,а другия с автобуса на у-ще и след това тя  на бегом в нейните часове.

След това вземане на мен , домашни, вземане на брат ми, плуване за двамата ,вечеря и утре пак така. Не и е било лесно ,но нямахме помощ и се оправяше. 

Докато мм всеки път като ми разкаже за своето 'прекрасно свободно детство' и ми настръхва косата .

Това обикаляне на реки сам ,плуване във водоеми и  реки, опитомяване на голяма кобила да я язди на 7 години (хвърляне стотици пъти ,удари, счупена ключица, падане на глава ) ,преминаване на дълбоката Марица с коня да пробва дали плува и той на гърба му, хранене на прасето с хормонални хапчета , катерене на покрива и по терасите в болка , катерене , подкарване на комбайн на 8 в нива пълна с хора, каране на колела с дни ,в които не се прибира вечерта и цялата фамилия го търси ,  огради ,от които е падал и до болница е стигал, пукната глави с белези и до днес, ранно детско пушене и пиене с оставени алкохол и цигари без надзор  оставяне без надзор от 6 годишен по цели дни , отглеждане от баба и дядо до 3 годишен на село с мама и тате в града  , поразии и щуротии.  ooooh!

И все спори ,че много треперя над детето и нямала хубаво детство. ...

Не знам кое е по-трудно или лесно ,изводите са си за вас. Идеални хора няма ,но децата заслужават най-доброто от нас ,независимо дали е по-лесно и  удобно  или не за нас.

Последна редакция: ср, 25 ное 2015, 17:24 от Анонимен

# 258
  • MI
Според мен не може да се обобщава така кога как са възпитавали децата. Ето, прекрасен пример са Контеса и съпруга й - предполагам че сте горе-долу връстници. Да, малко по-свободни бяхме като цяло, но това беше не заради методите на възпитание, а просто защото имаше по-малко престъпност и родителите ни бяха спокойни да ни оставят самостоятелни от малко по-ранна възраст. Друг е въпросът, че сега се напълни с побъркани на тема контрол жени (половината ми колежки бяха такива, ужас), които си побъркват децата за да бъдат идеални майки. Е няма как да станат след това самостоятелни. Много неща можеш само на принципа проба-грешка да ги научиш и много страхове можеш да ги победиш само правейки нещата, от които те е страх. Ако някой вечно те пази ще си останеш със страховете и нерешителността. Между другото, повечето ми познати и приятели от моето поколение станаха доста по-самостоятелни и смислени хора от това, което наблюдавам в 10на години по-малките. Така че нека не обобщаваме.

За мъжа на авторката - аз предлагам с тигана по главата, май само така може да му дойде акъла.  Laughing

# 259
Ей това мислене- че трябва да даваш максималното- води до безумни менюта. Сакън детенце да не трябва да изяде нещо, дето не му е по вкуса.

# 260
  • MI
То само менюто да беше проблема... Лошото е че накрая ще направи и детето си същия психопат като баща му и и то ще тормози някой ден така жена си. Има изследвания, че в по-голямата част от случаите насилниците са били насилвани като деца или е имало насилие в семейството...

# 261
Ей това мислене- че трябва да даваш максималното- води до безумни менюта. Сакън детенце да не трябва да изяде нещо, дето не му е по вкуса.
Това към кого е адресирано ?
Три ястия на вечер е безумно трудно и ненужно .

# 262
До всички, които тръгват да дават много. Това мислене си има различни измерения, както казах- от кулинарно обслужване до рождени дни тип малка сватба.

Иначе истината е, че децата са устойчиви на доста голяма степен на необръщане на внимание, ако са спазени няколко простички базови изисквания. Оттам-нататък повечето си намират пътя, ако са в нормална среда. Ако са в ненормална, изискваща микромениджмънт...това вече си е цивилизационен проблем. Съвременният град е такава среда.

# 263
Не даващи много ей така без цел и посока само и само да има и да сме повече от другите   ,а видели пробойните в другата схема и опитващи се да я надскочат и да не правят същите грешки.  Peace

# 264
Всеки ще дава колкото иска, колкото има възможност.
Друг е въпросът, дали е оценен.
И има ли желание за това даване.

# 265
по темата:
Винаги готвя едно основно ястие, но в количество да се хапне веднага- /4-5 порции.../
В къщи сме практични и капризни ...
Леща, боб или супа готвя в количество/около 4 л  за два дни стига. Слагам в хладилника и който иска си слага.
През тези два дни готвя основни ястия, но не повече от 4-5 порции наведнъж...
Никой не ще претоплена манджа...
Готвя с малко подправки - така, че който обича си слага допълнително.
Няма недоволни...Ако някой нещо иска си го прави..Кухнята е най-демократичното място в къщи... Laughing
Приемам и заявки  newsm64

# 266
  • Куциндрел
Рядко готвя по 2 основни ястия у дома. Готвя едно нещо в количество - 4-5 порции, т.е. след вечеря да останат около 2 порции за обяд на другия ден. Ако сговтя повече порции, то не се изяжда.
Съобразявам се с вкуса на домашните ми и главно готвя такова ядене, което да се яде от всички.
Чат-пат получавам факсове и готвя по 2-3 неща.
Фръцканията за храната ги туширам по следния начин - не готвя няколко дни и след това никой не мрънка, че съм сготвила това, а не онова. Mr. Green
Авторката на темата - остави твоите да ядат една седмица каквото има в хладилника.

# 267
  • София
Тази седмица осъзнах, че трябва да спра мъжа ми да готви! Mr. Green
В момента в хладилника има остатъци от 4 неща, все готвени от него.
Две от тях приготвих през деня, той ги пече вечер.
Днес дояждаме!

# 268
Двоумя се, ако си купя мултикукър ще догоня ли авторката на темата за брой ястия за една вечер.

# 269
  • София
Тази вечер сготвих точно 3 ястия  chef Ще ги ядем до събота включително обаче  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт